![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Pink Peacock Flower-Pembe Kelebek Çiçeği (Caesalpinia pulcherrima 'Pink')
Geçen gün Mavi Kelebek Çiçeği siparişi verirken ilk görüşte vurulduğum bu çiçeğin tohumunun da siparişini verdim. Ancak sitede araştırdım ve bu konuda bir başlık bulamadım. Çiçekle ilgili fazla Türkçe kaynak yok internette. Bu yüzden çimlendirme aşamasından itibaren bitkinin gelişimini buradan paylaşmak istedim. İnşallah yetiştirebilirsem ve seneye tohum almayı becerebilirsem buradan paylaşımda bulunurum ve bu güzellik harikasını diğer arkadaşlarıma da tanıştırabilirim. Çiçeğin yetiştirilmesiyle ilgili bulabildiğim ilk bilgiler; Tohum Ekim Dönemi : Mart-Mayıs ayları arası Çiçek Açma Dönemi : Nisan-Ekim ayları arası Bitki Boyu : 45-60 cm Toprak Türü : Drenajlı toprak Tohum Ekim Talimatı : Tohumlar 24 saat sıcak (kaynar olmayacak) suda bekletilip, nemlendirilmiş drenajlı toprağa ekilir ve üstleri çok fazla olmayacak şekilde toprakla örtülür. Çimlenme aşamasında mutlaka sıcak (20-25 dereceler arası) ve mutlaka ışık alan bir mekanda tutulmalıdır. Toprak nemli tutulmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Çimlenme 1-4 ay arası sürmektedir. Bitkiye her ay düzenli sıvı bitki besini vermeniz gelişimini hızlandıracaktır. Kış aylarında sulama azaltılmalıdır. Solan çiçekler bitki üzerinde bırakılmayıp temizlenmelidir. Ayrıca budama işlemi bitkinin gelişimini arttıracaktır. Bulabildiklerim bunlardan ibaret. Ben ilk aşaması olan ekme işlemini (dün akşam sıcak suya koyup, sabaha kadar tohumların şişmesini bekledikten sonra) bugün gerçekleştirdim. Bakalım başımıza neler gelecek ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Evet ikisi de kelebek çiçeği diye geçiyor ama farklı türler galiba. Çünkü resimlerde yaprak türleri bile farklı. Bu sanki fırfırlı kanatlı bir kelebeğe benziyor bence. Ayrıca tercih sebeplerimizde biri de cadı kızımın en sevdiği renk olması ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Vallahi 1 saattir verdiğiniz link dışındaki linklerde araştırma yapıyorum ama tek bilgi yine sizin verdiğiniz linktekiler. Orada da kısaca "suyla kaynatılarak tohumların yenmesi durumunda zehirlidir" diyor. Ayrıca dikenlerinden dolayı yaya yoluna dikilmemesi gerekiyormuş. İşte görünümlerine aldanıp alıyoruz ama satıcıların, sattıkları ürün hakkında ne kadar dürüst olduklarını da görüyoruz. (Gerçi buna dürüst olmamak denmez sadece eksik bilgi denir. Ama en önemli bilgi de eksik olan bilgi zaten ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Hiç atılır mı Aylin hanım. Bir köşede büyütürsünüz sizde. Yemedikten sonra zehrinin bir önemi yok. Dikene gelince birçok dikenli çiçek besliyoruz sarılıp kucaklamadıktan sonra dikenin ne zararı olacak ki? İlle de elden çıkarmak isterseniz, elinizde dikilmemiş olan tohumları satın alabilirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Toplam 4 tohum gelmişti zaten, hepsini de çimlendirmek üzere torfa ektim. Ama araştırdıkça Güney Amerika ve Orta Afrika'da çocukların tohumları yemeleri üzerine zehirlenme vakalarına rastlanmış. Ölümlü bir vaka'dan bahsedilmiyor. Ancak benim küçük bir cadı kızım var ve riske giremem maalesef. Hiç istememe rağmen tohumları imha edeceğim. İstanbul'da olsanız size saksısıyla birlikte verirdim ama mesafemiz çok uzak. Neyse bende iyice araştırmadan bir daha tohum almamayı öğrenmiş oldum ![]() Bu arada satıcıyla görüştüm, para iadesi yapabileceklerini, tohumları çocuğu olmayan bir tanıdığımıza vermemizi rica ettiler. Şimdi ben bir tanıdığımıza versem diğer çocuklar içinde tehlike teşkil edecektir. Ben biraz tırsak bir insanım bu sağlık konusunda galiba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
|
Eğer uygun görürseniz, ben tohumlarınıza bakabilirim Aylin Hanım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Aaylin neyaptınız ![]() Ben bu sene bahçeme Datura Brugmansia dikmek için tohum çimlendirdim, bilindiği gibi Daturaların da çiçekleri yaprakları ve tohumları zehirlidir, siz dikkat ederseniz hiç bir şey olmazdı, geçmiş olsun artık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Adalet Hanım; ben dikkat ederim etmesine ama sitede öyle çok çocuk var ki. Büyük bir çoğunluğu da 4-10 yaş arasında. Bir de nette çocukların şekere benzeyen bu tohumları yedikten sonra zehirlendiklerini öğrenince paniğe kapıldım açıkçası. Ayrıca tohumların zehirli olduğunu eşimde öğrenince tek kelimeyle canıma okudu diyebilirim. Çok acı bir tecrübe oldu ama artık bitkilerin sadece güzelliklerine bakmamak, iyice araştırmak gerektiğini öğrenmiş oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-11-2007
|
Bu çiçeğin tohumlarından bende aldım, toplam dört tane denem amaçlı birini torfa diktim ve şu anda çimlendi. Evde terasa koyacağım, 1,5 yaşında bir kızım var kesin tohumlarını bulunca ağzına atar. Bende korktum şimdi ama, her sabah evden çıkarken tohumlarını toplarım. Yeter ki büyüsün ve güzel çiçekler versin, gerekrse ulaşamıyacağı bir şekilde yerleştiririm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
Çiçekleri gerçekten şahaneymiş buket halinde, acaba kokusu nasıl? zehir konusundada dikkatli olmak gerek tabi ama çok ta endişelenmeyin neticede yetiştirdiğimiz pek çok bitkiyi hatta bazı güzel çiçekli sarmaşık tüelerini yemeğe kalksak kimbilir ne gelicek başımıza? zehirli olan bazı türler duymuştum. terasın kapaısını kapalı tutarsınız ya da yüksekçe biyere koyarsınız saksıyı ulaşılmayacak bi şekilde. umarım sorunsuzca yetiştirirsiniz bu çiçekleri arada fotoğraflamayı unutmayın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Evet bunun adı PRIDE OF BARBADOS. Bende kırmızı var. Gayet güzel büyüyor. Çok kolay çimleniyor. Tohumları fasulye gibi oluşuyor. Keşke atmasaıdınız.çiçekten hemen sonra koparsanız yeterliydi. Pembesi de çok güzelmiş. Tohumları nereden almıştınız. ![]() Düzenleyen agozce : 06-02-2011 saat 20:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bende de 7-8 adet saksılı olarak vardı bu sene ikisini İzmir Kemalpaşa da bahçeye diktim artık yaşayıp yaşamayacağını göreceğim.Geçen sene saksıdakileri forumda satmak istedim ama talep çıkmmıştı demek bu bitkinin hayranları fazla değilmiş. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar; sevgili agozce bana da yollamıştı bu bitkinin tohumlarından. Çimlenme oranı %50 oldu. Sağ kalan 5 adet fideden üçü yaşadı, 30 cm. boylandılar. Antalya iklimine güvenip dışarda bıraktım ve kış süresince tüm yapraklarını döktüler. Baharda hiç hareket yoktu, saksıdan çıkarıp yere diktim. Biri uyumakta, diğeri ise dipten cılız yapraklar vermiş. Kısaca hala uyum sağlayamadılar ve soğuktan etkilendiler diyebilirim. Sevgiyle.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2010
|
pembe kelebek mavi kelebekten farklı bir tür herhalde.hiç benzemiyorlar.zehirli olması hevesimi kırdı.ben de pek risk almayı sevmem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
10 gün önce 4 tanesini diatomite ektiğim bir tanesini de torfa ekip üzerine bardak kapatmak suretiyle sera etkisi yaptığım pembe kelebeğim çimlendi, malesef diatomitte olanlar çürüdü ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu küçük bir ağaç olmayan bahçem için büyüteceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili agozce aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz ![]() http://urun.gittigidiyor.com/PEACOCK...QQidZZ35673083 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
|
bu çiçekden yazlıkda bahçede görmiştüm çocuklar alıp yer diye düşünen yok .ne olacak şimdi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
O kadar zehirli olduğuna inanmıyorum.Ben tohumları Küba da bir gençlik kampından topladım. Her yanda çit bitkisi gibiydi. Onlar tıp alanında ve eczacılıkta dünyada en iyilerden. Zehirli olsa izin vereceklerini sanmıyorum.. Ben o tohumları topladım, içini çıkardım...defalarca elim değdi. Bünyem de alerjiktir. Hiç etkilenmedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Ben de zehirli olduğuna inanmıyorum, çekirdekleri tek tek elimle soydum hatta ve benim de hat safhada alerjim var ama bir sorun olmadı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Ayrıca benim de 16 yaşında bir oğlum var, bu yaşınakaddar daha hiç bir çiçeğimi yediğini görmedim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
|
benim oğlum gece uyurken kalkıp masada duran afrika menekşesini yedi ,napıyorsun dedim? okula geç kalıyorum dedi kahvaltı niyetine menekşeyi yiyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
pink peacock flower |
|
|