agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni630Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2006, 14:37   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2006
Galeri: 25
Melisa, Kolonya çiçeği, Parfüm Çalısı (Cestrum nocturnum)

Halk arasında parfüm çiçeği-melisa diye bilinen ,yaz aylarında enfes kokusu metrelerce uzaktan hissedilen bu çiçek için detaylı bilgi arıyorum.

abk beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2006, 21:18   #2
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Cestrum nocturnum -Melisa, Kolonya çiçeği,Parfüm Çalısı

Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.

Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.

Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.

Name:  Cestrum_Nocturnum.jpg
Views: 147986
Size:  55.3 KB

Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.

Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.

Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.

Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.

Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum )

Name:  cestrum%20fasciculatum.jpg
Views: 103507
Size:  33.2 KB

kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans)

Name:  cestrumred.jpg
Views: 120833
Size:  27.5 KB

Düzenleyen malina : 25-04-2006 saat 23:26
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2006, 07:50   #3
Ağaç Dostu

.

Mine Hanım cevabınız ve ilginiz için çok teşekkürler,
bahar dallarımı (japon ayvasını) çok seven yaprak bitlerinin şimdi neden parfüm çiçeğime gelmediklerini öğrenmiş oldum,bu durumda, aynı tütün suyu gibi bu bitkinin yapraklarından da bu bitlere karşı bir su hazırlanabilir mi?

Diğer sorum ise;Mor ve kırmızı çiçekli cestrumun da ,cestrum nocturnum gibi güzel kokup kokmadığı.

Bu arada uyarınız için çok teşekkürler,bu çiçeği melisa diye yapraklarını toplayan kişileri görünce artık uyaracağım.

İyi çalışmalar

Eski 25-04-2006, 21:28   #4
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Mor ve kırmızı çiçekli cestrumlar kokulu değil, piyasada ada mercanı diye satılıyorlar.

Bir bitkinin insanlar için zehirli olması aslında yaprak bitleri için de zehirli olmasını gerektirmiyor. Örneğin zakkum, zehirli bir bitki ama yaprak bitleri onu pek seviyor. Tütün dezehirli ama onu da seven böcekler var.

Ancak cestrumdan böcek ilacı eldesi konusunda araştırmalar da sürüyor, cestrum parqui den elde edilen ekstratın insektisit etkisi olduğu belirlenmiş. Siz de cestrumunuzun bu etkisini deneyebilirsiniz. Bize de sonuçları bildirin.

Eski 27-12-2009, 18:42   #5
Ağaç Dostu

agozce's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2007
Galeri: 4
[QUOTE=Mine Pakkaner;21510]

Mor ve kırmızı çiçekli cestrumlar kokulu değil, piyasada ada mercanı diye satılıyorlar.

( Mine hanım ilk sayfada böyle demiş)

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2009, 19:40   #6
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
[QUOTE=agozce;552830]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster

( Mine hanım ilk sayfada böyle demiş)
Evet! Sayın agözce, bende okumuştum ama unutmuşum. Hatırlattığınız için teşekkürler.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 15:07   #7
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Alıntı:
Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.

Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.

Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.

Eklenti 1157

Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.

Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.

Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.

Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.

Eklenti 1158

Eklenti 1159
Dostlar Sayın Mine Hanımın verdiği bilgiler var,bunları dikkatli okuyalım,kesinlikle zehirli deniyor,sevgiler.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2009, 18:53   #8
/

Giriş Tarihi: 04-08-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Dostlar Sayın Mine Hanımın verdiği bilgiler var,bunları dikkatli okuyalım,kesinlikle zehirli deniyor,sevgiler.
işte bende bu yüzden söylüyordum zaten....

monser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2009, 14:05   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-10-2009
Alıntı:

Eklenti 1157

Eklenti 1158

Eklenti 1159
sevgili mine hanım
yararlı bilgilerinizden dolayı çok teşekkürler.Ama sizi biraz daha yoracağım ve biraz daha ayrıntılı bilgi rica edeceğim.Örneğin çelik alma ve daldırmanın zamanı ile ne şekilde alınması gerektiğini,direkt olarak toprağamı yoksa poşetleremi dikilp sonradan toprağamı indirmemiz gerektiği gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
sevgilerimle

sadi01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2010, 15:52   #10
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
[QUOTE=Mine Pakkaner;21452]Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.

[/B]

Sevgili Sercan Bey,

Evet kışın yaprağını döküyor ve kar yağan yerlerde (İstanbul,Bursa) saksıda bakılması ve içeri alınması gerekiyor.

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 20:27   #11
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Ağustos ayının aşırı sıcak geçmesi ile 4 ncü dönemi çiçeksiz geçiren Gece yaseminim eylül başında 5nci çiçeklenme dönemini pas geçmiyor.

Bol çiçek ve malum parfümü bayram hediyesi

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 08:38   #12
Ağaçsever

didegok's Avatar

Giriş Tarihi: 26-07-2006
cestrum nocturnum

***. cestrum nocturnum ile ilgi 2 resim de ben göndereyim dedim.

ben kocaelide bir piknik sırasında o zaman adını bilmediğim ve kokusuna hayran kaldığım bu bitkiden köküyle söktüğüm bir dalını balkondaki bir saksıya dikmiştim. kokusu inanılmaz. ancak daha sonra maalesef kurudu. şimdi bitki hakkında edindiğim bilgilerle de tekrar edinip, daha sağlıklı bir şekilde yetiştireceğim inşallah.

Name:  cestrum.jpg
Views: 93776
Size:  21.0 KB

Name:  Cestrum_nocturnum.jpg
Views: 99484
Size:  11.0 KB

abk beğendi.

Düzenleyen malina : 27-07-2006 saat 10:02 Neden: fotoğrafları görünür yaptım
didegok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 13:29   #13
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
***. cestrum nocturnum ile ilgi 2 resim de ben göndereyim dedim.

ben kocaelide bir piknik sırasında o zaman adını bilmediğim ve kokusuna hayran kaldığım bu bitkiden köküyle söktüğüm bir dalını balkondaki bir saksıya dikmiştim. kokusu inanılmaz. ancak daha sonra maalesef kurudu. şimdi bitki hakkında edindiğim bilgilerle de tekrar edinip, daha sağlıklı bir şekilde yetiştireceğim inşallah.

Eklenti 2848
Didegok hoşgeldiniz, yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-07-2008 saat 12:07
Eski 07-12-2015, 12:02   #14
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2007
Alıntı:
Didegok hoşgeldiniz, yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.
melisa çalısı güneş severmi evde camın önüne mi koymam gerekir yoksa gölgeye mi.?

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2016, 17:53   #15
Yeni Üye

ElektroNet's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2016
Öncelikle Sayın Zeytinci ve bilgilerini esirgemeyen tüm arkadaşlara sonsuz teşekkür ederim.
Melisa çiçeği ile 2 yıl önce tanıştım. Çiçekci bir arkadaşımdan çiçek aldığımda dikkatimi çeken minicik ama durumu pek iyi olmayan bir fide dikkatimi çekmişti bakıyordum ki çiçekçi arkadaşım senin evin bahçeli götür bahçene ek tutarsa güzel kokusu var demişti. Neredeyse ölmek üzere olan bu fidecik ile başladı Melisa maceramız. Küçük bir saksıya aktardım bahçemde yarı kapalı bir yerde muhafaza ettim hergün sabah akşam az az su verdim kendini toparladı ve şımardı. Kış geldi ev içine aldım salonda yerini sevmiş olacak ki kışın ortasında 3 gün parfüm kokusu aradım sonunda o yoğun parfüm kokusunun o minicik çiçeklerden geldiğini ve akşamları belirli sürede verdiğini fark ettim. Şimdi 2 yaşından biraz büyük dün dallarındaki beyazlanmış tohumlarını topladım. Maşallahı var 1 avuç tohum var ama tohumlar ile nasıl bir yol izleyeceğimi tam olarak bilmiyorum. Topladığım tohumları pamuklu bir bez üzerine serip kurumasını bekliyorum. Zannediyorum kuruduğunda dış kapsül denilen kabuklarından ayrıştırılıp içindeki asıl tokumlara ulaşmam gerekecek Sayın Zeytinci bu konuda kısa bilgiler vermiş aynen uygulamayı düşünüyorum. Forumdan geçen yıl üye olmadan birçok başlığı okuyup çelikleme yöntemi denedim ama bu konularda hiç deneyimim olmadığından başarılı olamadım. Şuan tohumlarını topladım hafif sararmış yapraklarını uzaklaştırdım ve ortam ısısı 10-15 derecelerde olan atölyemde cam kenarında güneş alacak şekilde muhafaza ediyorum. Tohumlardan yenilerini yetiştirebilirsem tüm bahçemde her bir köşeye yaymak istiyorum. İnanılmaz bir kokusu var ama biraz uzaktan olacak 1-2 metre yakında olduğunda insanın nefesini daraltacak kadar yoğun kokusu var. Bu bitkiyi çok beğeniyorum ve forum ile bu sayede tanıştım. Üye olmanın zamanı geldiğini düşüneren az evvel üye oldum. Aranızda olmaktan çok memnunum ve 1 yılı aşkın süredir gizlice bilgilerinden faydalandığım emeği geçen tüm arkadaşlara tekrar sonsuz Teşekkürlerimi sunarım. Selamlar, Sevgiler.
Ali Kemal

ElektroNet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 13:10   #16
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2006
Melisa

Ben bu fotoğraftaki mantarları çözemedim...

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 13:26   #17
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı
Ful sokağı hangi mantarlar? Ben de mantar göremedim...

Eski 27-07-2006, 14:03   #18
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Ful sokağı hangi mantarlar? Ben de mantar göremedim...
Beyaz görünenler, parfüm çiçeğinin tohumları

Eski 06-09-2018, 12:21   #19
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-09-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ful Sokağı Mesajı Göster
onlar olgunlaşan tohumları

soganlibitkiler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2006, 14:02   #20
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

12.mesajda birinci resimdeki beyaz şekilleri ben mantara benzettim de...

Eski 27-07-2006, 14:05   #21
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

yoksa yumurta kabuğu mu, bizim yaşlılar da yapardı birden aklıma geldi

Eski 27-07-2006, 14:12   #22
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

Allah allah, tohum mu şimdi bunlar....

Eski 28-07-2006, 08:44   #23
Ağaçsever

didegok's Avatar

[ATTACH]Name:  weeds_2002-08-31_1030804288761.jpg
Views: 98822
Size:  61.7 KB[/ATTACH]evet arkadaşlar onlar aynen öyle bitkinin tohumları.
hatta yabancı kaynaklarda meyveleri olaraka geçiyor. ancak yumurta kabuğu olarak bile yorumlamanız beni çok şaşırttı doğrusu. bu konuda yorum yapmayacağım ama tek söyleyeceğim: bilgilendirilme konusunda dalgacı olmanız ve aranıza yeni katrılmış birini bu şekilde karşılamanız da ayrıca beni kırdı.. neyse... önemli değil.
ben başka renklerinin de bulunduğu başka resimler de gönderiyorum.
bilgi edinmek isteyenler için..
herkese kolay gelsin

Eklenen Resimler

Eski 28-07-2006, 09:22   #24
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

Sanırım söylediğim yanlış anlaşılmış, yumurta kabuğu derken benim dalga geçmek gibi bir niyetim kesinlikle yoktu. Belki konuyu takip edenler arasında bilgisi olanlar da yazacaklardır, İzmir'in kırsal kesiminde bahçede bulunan saksıların içine ince bir çubuk dikip bunu üzerine yarım yumurta kabuğu koyarlar. Tam anlamını bilmiyorum ama sanırım nazarlık işlevi görüyor, ninem annem ve onların yaşıtları (70 civarı) bunu çok yaparlardı. Tekrar etmem gerekirse kesinlikle art niyetli değil ama o anda ne olabilir diye düşünürken birden bu konu aklıma gelince açıklamadan hemen öylece yazıverdim. Yanlış anlamaya neden olduğum için özür dilerim. Ancak bu yumurta kabuğu kounusunu bilenler varsa onlar da lütfen yazsınlar. Dalgacı veya saldırgan biri olarak tanınmak istemiyorum, bilenlerden yazmalarını rica ediyorum. Daha önce melisa tohumu görmedim ne yapayım...

gökceada ve Asia beğendi.

Düzenleyen Ful Sokağı : 28-07-2006 saat 13:11
Eski 25-05-2010, 22:08   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 02-09-2007
saksıdaki yumurta kabuğu

Alıntı:
Ancak bu yumurta kabuğu kounusunu bilenler varsa onlar da lütfen yazsınlar.
Benim de çok merak ettiğim bir konuydu bu. Saksıdaki uzun bitkilere dayanak olsun dıye konulan sopalar kimi zaman çiçek koklamak vb nedenlerde bitkiye yaklaşanlara zarar verimesin diye konuluyormuş. Sopanın bitimini belli etmek amaçlı başlatılan uygulama görenek oldu sanırım. Ben de yıllarca ne işe yaradığını bilmeden yumurta kabuğu koydum saksılarıma.

süreyya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2006, 09:25   #26
Ağaçsever

didegok's Avatar

peki ful sokağı. bazen böyle yanlış anlaşılmalar olur. problem değil.
kendine iyi bak

ayrıca unutmadan belirteyim bu bitki orman bakanlığı literatüründe kibrit çalısı olarak geçiyor.
bir diğer adı da zarif sestrum.

Düzenleyen didegok : 28-07-2006 saat 10:13
Eski 29-07-2006, 15:54   #27
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Didem, forumda yeni olduğunu biliyorum. Yazılanları okudukça buradaki üyelerin arada esprili yazdıklarını farkedeceksin. Ama bu senin anladığın tarzda karşı tarafla dalga geçme anlamını taşımıyor. Öyle davrananlar olursa site yönetimi onlarla ilgileniyor.

Göreceğin gibi biz böyle başlıklar açmakta bile sakınca görmüyoruz.
Acemilik, sakarlık, şaşkınlık konusunda en yetenekli üye yarışması

Lütfen yazılanları kişiselleştirip üzerine alınma, gereksiz gerginlikler olmasın...

Asia beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 21:32   #28
Ağaçsever

Ful Sokağı's Avatar

Tekrar aynı konuya dönmek istemiyorum ama, espri yapma niyetim bile yoktu. İnşallah birileri de yazar, hiç gören yok mu...

Eski 07-05-2010, 00:50   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-05-2010
Alıntı:
Tekrar aynı konuya dönmek istemiyorum ama, espri yapma niyetim bile yoktu. İnşallah birileri de yazar, hiç gören yok mu...
Öncelikle tüm arkadaşlara selamlar;
Bende konuyu okuyunca yeni üye oldum biraz araştırınca aşağıda alıntı yaptığım bilğiye ulaştım umarım faydası olur.her türlü eleştiriye açığım

yumurta kabuğu
İşe gidip gelirken şu sıralar Aydın Boysan’ın “İstanbul esintileri” isimli kitabını okuyorum...

Arada ilginç bir şeye rastladım;

Çocukluğumdan beri bildiğim ama hep merak ettiğim bir şeydi, okuyup öğrenince hoşuma gitti sizlere de anlatayım dedim, belki hatırlayanlarınız vardır

Eskiden bazen komşu evlerde rastlardık;

Evdeki saksıların içine bir tahta çıta çubuk batırılır, ucuna da yumurta kabuğu ters bir şekilde takılırdı...

Eski bir gelenek desen değil, görgü desen hiç değil, büyü dua uğur desen ilgisi yok...
“Acaba karıncalar gelmesin diye mi yapıyorlar?” diye de düşünürdüm ama o da pek mantıklı gelmezdi...

İşte bu yumurta kabuğunu saksıya öyle ters bir şekilde çubuk üzerine takmak ne anlama geliyormuş bugün öğrendim

Sümüklü böcekler bazen saksıların içine yuva yaparlar ve yavruları da oradan çiçeği yiye yiye yukarı tırmanır sonra kaldıkları yerden devam etmek için tekrar aşağıya inerlermiş...

İşte o çubuğa tırmanan sümüklü böcek yavruları öğle vaktine doğru yumurta kabuğunun içine girince çiçeğin sahibi yumurta kabuğunu alır, içindeki yavrulara zarar vermeden bahçeye bırakırmış...

Saksılara yumurta kabuğu takılmasının sebebi de buymuş...

Neyin ne olduğunu bilmeden çocukken biz de başkalarından görüp heves eder yapardık, iyi ki de yapmışız Masal gibi değil mi?
yazan: ONALTIKIRKALTI

atga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2010, 23:02   #30
Ağaç Dostu

Smyrna's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi atga Mesajı Göster
İşte o çubuğa tırmanan sümüklü böcek yavruları öğle vaktine doğru yumurta kabuğunun içine girince çiçeğin sahibi yumurta kabuğunu alır, içindeki yavrulara zarar vermeden bahçeye bırakırmış...

Saksılara yumurta kabuğu takılmasının sebebi de buymuş...
Daha ilk mesajdan iyi başlangıç olmuş. )

Smyrna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025