![]() |
|
![]() |
#301 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Merhaba.
Alıntı:
Benim bildiğim tohum çiçek açması için değil üretimi için. Tohumlama çiçek mevsiminden sonra oluyor. kasım, aralık,ocak gibi. Şu anda benimki de tohumda. Hoşca kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#303 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi, Bahçedeki melisamın yüksek gövdesi üzerindeki yapraklarını rüzgar hırpaladı. Yaprakları yırtıldı/azaldı. Kışın soğuktan ve rüzgardan korumak gerekli. Mevcut yüksek gövde üzerinde yeni şıvgınlar başladı. Dipteki sürgünlerde problem yok. Üzerinde tohum var. Sanırım toplamanın zamanı geldi. Tohumdan üretmeyi deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#306 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Evet evet tomurcuk Nariçi ![]() ben bu konuda acemiyim idare edin artık ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Ağaç Dostu
|
Çelikle Melissa üretimi
Alıntı:
Yeni aldığım yazlığın bahçesinde 1,5 mt. boyunda, gövdesi 15mm gelen Melissa var. Tepe çeliği ile çoğaltılır diye forumda Mine hanım ifadesi var. Sizin çelikten ürettiğinizi okudum. Gövde üzerinde yeni sürgünler çıkarmaya başladı. Üzerinde halen tohumları var. Çelik alma zamanı geldi mi? Sadece tepeden mi çelik alınacak yoksa dibe yakın gövdeden çelik alınabilir mi? IBA kullalıcak mıdır? Çeliği torfa mı koyacağım? Daha önce hiç denemedim. Siz nasıl çelikle köklendiriyorsunuz? Lütfen çok acemi birine anlatır gibi açıklamanızı rica etsem. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#308 |
/
Giriş Tarihi: 04-08-2007
|
Bende bizim yavrucağı koyayim bari.Bu sürgün dediğiniz benimkinde varmı? birde o yuvarlaklar tohummu oluyor? cahilliğime verin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Ağaç Dostu
|
Dipte gövdesi üzerindeki taze yapraklar yeni sürgün. Dallardakiler de tohum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#311 |
/
|
gönderirim tabi ne demek ama ne zaman olur bilmem? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#312 | |
/
|
Alıntı:
sürgünler bir şeye yarıyormu? tohumlar yetmezmi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
Ağaç Dostu
|
Monser, Yeni sürgünler ağustos ve eylülde çiçek verecek. Çiçekler gece parfüm yayacak. Eski dalları budayıp çelikle çoğaltırsın. Tohumları olgunlaşınca toplayıp ekersin. Başlıklarda bunları nasıl yapacağını bulursun. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım kuruyup, kahverengiye dönecek o zaman ya da kendiliğinden döker belki, tecrübeli arkadaşlar bilgilerini aktarırısa öğrenmiş oluruz. Hayatımda daha önce görmediğimi sanıyorum, tecrübem yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#316 |
/
|
Evet Zeytinci zaten geçen eylül mis gibi,buram buram her tarafı kokuttu.ya ben cahilim bu konuda ,yeni göçtük istanbul'dan Erdek'e, ne zaman budayacaz? çelik ne demek?tohumlar ne zaman olur bilmiyorum.Ancak bir saksı daha yapabilirim çünkü 1 saksı bile aşırı derecede koku veriyor.Bu yüzden Berduray bana söylesin birisi koparıp yolluyayım isteyenlere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
/
|
Benim bir şey daha sormam lazım acilen; önümüzdeki günlerde kar geleceği söylendi havalar epey soğuyacak bu melisanın ilk kışı, acaba içerimi alsak o günlerde, sıcak dokunurmu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#318 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2008
|
Ben parfüm çalısı (melisa) fidanı almak istiyorum. İstanbul Şirinevler'deyim. İstanbul'da nereden bulabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Monser forum bölümümüzde üretim teknikleri, çelik, tohum her türlü bilgi var. Oradan bilgilenebilirsiniz, aşırı soğuklarda iç mekana alın bence ama çok ani ısı farkı da olmasın, bitki strese girer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2009
|
arkadaşlar tam olarak nasıl ne zaman budanır çelikleme ne zaman yapılır yazarmısınız bendeki melisada tohum yapmıyor Düzenleyen çuha : 23-02-2009 saat 12:50 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#321 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-02-2009
|
Arkadaşlar 3 seferdir fidancıdan melisa aldım. Ne mümkünki üçünüde yaşatamadım.Fidanı getiriyorum çok güzel çiçek açmış gayet sağlıklı saksıya dikiyorum ama 15 gün sonra yaprakları sararıp dökülüyo ve kuruyo nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Bana yardımcı olun lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#322 | |
Ağaç Dostu
|
Budama/çelikleme
Alıntı:
Özelden mesajını buradan yanıtlamak istedim. Belki başkaları da düşüncelerini açıklar. Kahramanmaraş için izmire göre biraz daha soğuktur şubat ayı uygundur. Senin melissa saksıda mıdır? Soğuk ve rüzgar yapraklarını parçalıyor bu sebeple seninkisi sanırım saksıda ve içerde olmalı. Resimini çekip cevaplarsan budanması konusunda daha iyi görüş alırsın. İzmir'de budama zamanı olarak şubat ayı uygun. Benim melissa yazlığımın bahçesinde olup 2 mt boyunda. Ana kök 3 cm çapında. Bu gövde üzerinde yeni yeni filizlenmeler başladığını geçen hafta sonu gördüm. Demek oluyor ki gövdeye su yürümeğe başladı ve ben budamada geç kalmış sayılırım. Ayrıca üzerinde halen tohumları mevcut. Önceden ektiğim tohumlar henüz canlanmadı. Tohum topladım yeniden ekeceğim. Ana gövdenin tepe bölümünden yanlara doğru kalem kalınlığında dallanmalar mevcut. Dipte ise keyifli, anakökten ayrı ince dallar var. Yani önceki yıllarda hep dipten kesilmiş ve kökü, saçaklanması kuvvetli. Sn.Mine Pakkaner tepe çeliklenmesi ile üretilir diye yazmıştı. Önümüzdeki cumartesi ana gövdeyi dipten 10 cm yukarıdan kesip alacağım (budama). Gövdenin tepesindeki kalem kalınlığındaki çelikleri de köklendirici toza (IBA+NAA) bandırıp (Selahattin beyden aldığım) kağıt bardaktaki torf içine daldıracağım (çelikle üretim). Umarım yukarıdakiler faydalı olmuştur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#323 |
Ağaçsever
|
öncelikle cevabınız için teşekkürederim buranın havası oldukça nemli melisa balkonda rüzgar almayan bir köşede saksıda kışları toprağını sera ile örtüyorum dört senedir bu şekilde yaşıyor tek gövde üzerinde dalları var gövde kalınlığı iki cm kadar boyu bir buçuk metre henüz yeni filizlenme yok ...anladığım kadarıyla ben budama yapabilirim bana bu çiçeği veren arkadaşım sanırım alt dallardan almıştı direk saksıdaki topraga gömmüştü ben tam olarak bilmediğim için çiçeği bozmaktan korkuyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#324 |
Ağaçsever
|
bende budama yaparken dipden 10 cm yukardan yapmalıyım sanırım sizin gibi...peki yan küçük dallar kesilmelimi daha önce bir defa budamıştım kestiğim yerden bazı dallar kuruma yapmıştı bendeki melisa neden tohum yapmıyor olabilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#325 | ||
/
|
Alıntı:
![]() benim yukarıda melisamın resimleri var benimkinin dibindede ufak dallanmalar mevcut acaba budama zamanı şimdimidir? keseceksek nerden kesmeli? saygılar. Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#326 | |
Ağaç Dostu
|
Budama
Alıntı:
Zeytin ağacı konusunda uzman sayılırım ama Melissa konusunda uzman değilim. Benim 10 cm'den budayacağım gibi siz yapmayabilirsiniz. Melisanıza bir zarar gelirse üzülürüm. Amacımız parfüm çiçeğini yaygınlaştırmak. Beni dipten 10 cm yukarıdan kesme cesareti veren şunlardır: 1- Daha önce dipten kesilmiş eski kökler duruyor. Demek ki çiçek kısa budanınca bozulmuyor. 2- Kesim yapacağım yerin altında kesimden keyifli ince dallı sürgünler var. 3- Keseceğim gövde üzerinden yeni filizler başgöstermiş. Yukarıdaki sebeplerden dolayı bitkide kuruma sözkonusu olamaz. Sizin melissa'da bayağı büyük. Dipten çok kısa (10 cm) budamak zorunda değilsiniz. daha yukarıdan budayabilirsiniz. Ben kestiğim yerlere koruma amaçlı ardıç katranı süreceğim. Sen de sürebilirsin veya aşı macunu da olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#327 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Monser, Gövde dibinden filiz vermeye başlamış. Melisanız bu yeni sürgünleri eski tohumlu dallara göre daha iyi besleyecek. Yerinizde olsam eski yan dalları keserim. Ana gövdeyi 40-50 cm yüksekten keserim. Tohum diye gördüklerimiz aslında tohum kapsülü. İyice beyazlaşınca (olgunlaşınca) bu kapsüllerin içinde siyah renkli tohumlar çıkıyor. Ben bu tohumları torfa ekiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#328 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok **** tam tersi az sudan olabilir. Kumlu geçirgen (hafif) toprakları seviyor. Rüzgarı sevmiyor. Dış mekanda rüzgara kapalı (rüzgar yaprakları parçalıyor) korunaklı yerde iyi yetişiyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#329 |
Ağaçsever
|
sn zeytinci az önce melisanı üst ve alt dallarından bir kaç parça kestim ve toprağa gömdüm bir parçada fincanın içinde suda bekletmeye karar verdim umarım tutar tutarsa sayfaya yazarım teşekkürederim Düzenleyen çuha : 23-02-2009 saat 16:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
Ağaç Dostu
|
Melissa tohum kapsülü
Sn. Cuha, Hayırlısı olsun. Tohum kapsülü: Beyazlaşmış olanlar olgunlaşmayı ifade ediyor. Daha fazla beklenildiğinde tohumlar dalından düşüyor **** kapsül (kabuk) esmerleşiyor. Yeşil olanlar olgunlaşacak kapsüller. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|