Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cuha
arkadaşlar tam olarak nasıl ne zaman budanır çelikleme ne zaman yapılır yazarmısınız
|
Sn. Cuha,
Özelden mesajını buradan yanıtlamak istedim. Belki başkaları da düşüncelerini açıklar.
Kahramanmaraş için izmire göre biraz daha soğuktur şubat ayı uygundur. Senin melissa saksıda mıdır? Soğuk ve rüzgar yapraklarını parçalıyor bu sebeple seninkisi sanırım saksıda ve içerde olmalı. Resimini çekip cevaplarsan budanması konusunda daha iyi görüş alırsın.
İzmir'de budama zamanı olarak şubat ayı uygun. Benim melissa yazlığımın bahçesinde olup 2 mt boyunda. Ana kök 3 cm çapında.
Bu gövde üzerinde yeni yeni filizlenmeler başladığını geçen hafta sonu gördüm. Demek oluyor ki gövdeye su yürümeğe başladı ve ben budamada geç kalmış sayılırım.
Ayrıca üzerinde halen tohumları mevcut. Önceden ektiğim tohumlar henüz canlanmadı. Tohum topladım yeniden ekeceğim.
Ana gövdenin tepe bölümünden yanlara doğru kalem kalınlığında dallanmalar mevcut. Dipte ise keyifli, anakökten ayrı ince dallar var. Yani önceki yıllarda hep dipten kesilmiş ve kökü, saçaklanması kuvvetli.
Sn.Mine Pakkaner tepe çeliklenmesi ile üretilir diye yazmıştı. Önümüzdeki cumartesi ana gövdeyi dipten 10 cm yukarıdan kesip alacağım (budama).
Gövdenin tepesindeki kalem kalınlığındaki çelikleri de köklendirici toza (IBA+NAA) bandırıp (Selahattin beyden aldığım) kağıt bardaktaki torf içine daldıracağım (çelikle üretim).
Umarım yukarıdakiler faydalı olmuştur.