![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
agaclar.net
|
Cestrum nocturnum -Melisa, Kolonya çiçeği,Parfüm Çalısı
Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim. Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor. Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor. ![]() Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın. Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor. Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur. Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz. Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum ) ![]() kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans) ![]() Düzenleyen malina : 26-04-2006 saat 00:26 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
.
Mine Hanım cevabınız ve ilginiz için çok teşekkürler, bahar dallarımı (japon ayvasını) çok seven yaprak bitlerinin şimdi neden parfüm çiçeğime gelmediklerini öğrenmiş oldum,bu durumda, aynı tütün suyu gibi bu bitkinin yapraklarından da bu bitlere karşı bir su hazırlanabilir mi? Diğer sorum ise;Mor ve kırmızı çiçekli cestrumun da ,cestrum nocturnum gibi güzel kokup kokmadığı. Bu arada uyarınız için çok teşekkürler,bu çiçeği melisa diye yapraklarını toplayan kişileri görünce artık uyaracağım. İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
|
Mor ve kırmızı çiçekli cestrumlar kokulu değil, piyasada ada mercanı diye satılıyorlar. Bir bitkinin insanlar için zehirli olması aslında yaprak bitleri için de zehirli olmasını gerektirmiyor. Örneğin zakkum, zehirli bir bitki ama yaprak bitleri onu pek seviyor. Tütün dezehirli ama onu da seven böcekler var. Ancak cestrumdan böcek ilacı eldesi konusunda araştırmalar da sürüyor, cestrum parqui den elde edilen ekstratın insektisit etkisi olduğu belirlenmiş. Siz de cestrumunuzun bu etkisini deneyebilirsiniz. Bize de sonuçları bildirin. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=agozce;552830] Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
/
Giriş Tarihi: 04-08-2007
|
işte bende bu yüzden söylüyordum zaten.... |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2009
|
Alıntı:
yararlı bilgilerinizden dolayı çok teşekkürler.Ama sizi biraz daha yoracağım ve biraz daha ayrıntılı bilgi rica edeceğim.Örneğin çelik alma ve daldırmanın zamanı ile ne şekilde alınması gerektiğini,direkt olarak toprağamı yoksa poşetleremi dikilp sonradan toprağamı indirmemiz gerektiği gibi konularda yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. sevgilerimle |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-04-2009
|
[QUOTE=Mine Pakkaner;21452]Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim. Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor. [/B] Sevgili Sercan Bey, Evet kışın yaprağını döküyor ve kar yağan yerlerde (İstanbul,Bursa) saksıda bakılması ve içeri alınması gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Ağustos ayının aşırı sıcak geçmesi ile 4 ncü dönemi çiçeksiz geçiren Gece yaseminim eylül başında 5nci çiçeklenme dönemini pas geçmiyor. Bol çiçek ve malum parfümü bayram hediyesi ![]() |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|