![]() |
Merhaba sayın hoşseda,ben yeni resimler beklerken, gördüm ki eski resimler kaybolmuş(( .. 10 günlüğüne fethiye de idim, halen bomboş olsa da gidip tarlamı şöyyle bir seyrettim. Yanımdaki 7 dönümlük yer el değiştirmiş, yeni sahibi ile telefonla tanıştık kendisi beni aradı ve üçgen şeklindeki arsamı kareye çevirmeyi, kendisinin inşaatçı olduğunu filan anlattı.. Aklınca bana üçgenin arka tarafına doğru biraz yer verecekmiş .. Kendisi babamın oğlu ya güya .. Meğer vadandaşın derdi başka imiş.. benim yola cephe olan 85 metreden pay istiyor..Anladım ki komşuluk sadece apartman hayatında zor değilmiş. Köy yerinde bile bu işler zor(( Bu arada köyde 6 yıl kadar önce yapılmış bir tek katlı 200m2 lik taş evi gösterdiler bana..ağzım açık kaldı bitince sizin evde öyle olacak inanın..
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba,
Tam altı aylık bekleyişin ardından, nihayet üç gün önce " Hayâl Ev"imin inşaasına başlayabildik. Ama resmi prosedürler, ama kişilerin ihmalinden kaynaklanan bir gecikmeydi bu. Olsun, gene de kimseye kırgın değilim. Hatırladığım bir hikâyenin sonundaki kıssadan hisse şuydu : " Vardır bunda da bir hayır." Ustalarım çok iyiler. Üç günde neredeyse temel ve su basmanın 4/3ünü bitirdiler. Çalışması da zevkli insanlar, işlerinin ehli ve de neşeli. Umarım hep böyle gider. Hatta duvar taşlarını yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. İki arkadaşımla birlikte kendimiz çekiyoruz taşları. Hatta günün sonunda, bugün ne yaptın diye soranlara: " Taş taşıdım, laf taşımadım." diye espiriyle bile cevap verebiliyorum onca yorgunluğa karşın. Başıma geleceğini bildiğim olay nihayet bugün gerçekleşti; kuyruklu diye tabir ettiğimiz haşeratla tanışma fırsatımız oldu. :) Hâlâ canım yanıyor ama, şanslıymışım, bazı kişileri anında hastanelik edebiliyorlarmış. Fotoğraf makinamın şarj aletini kaybettiğimden, cep telefonumunkiyle çekeyim dedim artık bugün. Güzel görünmese de , size fikir verebilir sanırım. Bu arada, artık neredeyse tamamen "Birgi"li oldum. Tayinimi istedim ve de çok şükür ki çıktı. Binamın karşısında yeni okulum. Üstelik adı da; Birgi Kâzım Paşa İlköğretim Okulu. :) Sağlıcakla kalın... |
Sevgili kazım ağabey, hakikaten de beklediniz ancak her olayda olduğu gibi gün bugünmüş..)) hayırlı olsun inşallah daha nice uzun ömürler versin yaradan, sağlıkla güle güle oturunuz.. eh darısı da benim gibi sıradakilerin başına. Bu arada hoşsedadan ses yok yahu..
|
Kazım Bey,
Hayırlı olsun..İnşallah kazasız belasız sona ulaşırsınız..Darısı başımıza.. |
Herşey yolunda gidiyor şükürler olsun.
|
Taş evin tüm duvarları tamamlandı. Pencere ve kapı üzerleri ( lentolar) bitti. Tüm tesisat ( temiz su- pis su- ısıtma ve güneş enerjisi boruları) döşendi, zemin tesviye betonu atıldı.
Evin önü dışındaki üç yanı beton kuşak ile çevrildi ( bina zeminini sudan korumak için). Evin önüne ise 4 m. eninde beton atıldı ve 60 cm genişliğinde ve aynı yükseklikte taş duvar ile betonun bir tarafı çevrelendi. Betonu kayrak taş ile kaplayacağız bilahare. Bu kısım Bodrum yöresindeki eski evlerde bulunan " ayazlık " gibi kullanılacak, buraya hayat da demek mümkün. Bu çevre düzenlemeleri bu hafta biterse, sıra tavan betonuna gelecek. Onu da nasip olur tamamlar isek ustanın derzleri yapması dışında işi kalmayacak. |
Geçen hafta evin tavanı kalıplar ile kapandı.
Havalar çok sıcak ancak çalışma, usta ve bir yardımcısı ile yavaş da olsa sürmekte. Evin üstü ahşap kalıpla tamamen kapanınca kalın taş duvarların yararı açıkça ortaya çıktı. Ustam, sen artık yazın başka yerde kalmaz uyumaya buraya kaçar gelirsin bu serinliğe demekte. Tüm erzak ve içecekleri içeriye taşıdık, evin serinliği ile buz dolabı gibi olmasada içecekler içilecek serinliğe ulaşmaktalar ki bu beni pek mutlu etmekte. Kalıpların tamamlanması ile birlikte usta bayrağı da bir ahşap direk ile üste dikti. Bu gün demir için hazırlık başladı. Yarın nasipse demirler döşenecek, sonra da hayırlısı ile betona gelecek sıra. Usta üst komşu bahçeden binanın üzerine ahşap kalaslar ile sağlam bir rampa kurdu. Beton komşu bahçede karılıp, el arabaları ile rampadan taşınarak binanın üstüne dökülecek. Tamamı ile eski tarz bir inşaat oluyor ama başka da çare yok, beton mikserlerinin bahçeye ulaşma imkanı yok ne yazıkki. |
Sayın hosseda, beton dökmek için çok sıcaklara kalmışsınız, umarım istediğiniz sonucu alırsınız. Beton mikserlerden kastınız hazır beton ise buralarda 6-8 metreküpten (1 mikser) fazla ise beton dökme aracıyla (hortumlu olan) birlikte geliyor. Bu araç ile beton dökülecek yerin çok yakınına gelmeden çok kolay ve kısa sürede dökülebiliyor.
|
Sayın üzüm çok haklısınız ancak işe ara verme imkanım yok, ustayı bırakacak olursam ne zaman gelir geri bilemiyorum.
Hazır beton için araştırdım ama pompa ile betonu binaya verecek aracın inşaata en yakın duracağı sokak çok dar. Onların yanlarda kamyonu sabitleyen dayanakları yer darlığı sebebi ile açılamıyor, o sebepten olmaz dendi. Betonun bilahare sulanmasında özel gayret harcayarak bir olumsuzluk yaratmam hayalindeyim. |
Pazartesi gününden beri çalışma yapamadı usta, demir döşenmesine bu gün başlandı.
Su basmanda perde beton istememiş, hazırlanmış kalıpları söküp demir filizleri kestikten sonra tamamı ile taş bir su basman yapılmasını sağlamıştım. Epeyde bir kaybım olmuştu tabii. Şimdi de tavan betonundan sonra yukarıda taş işi var. Evin uzun cephesinin üstüne çatı için iki taraflı taştan beşik yapılacak ( teras çatıdan vazgeçtim bildiğimiz kiremit çatı yapılacak üste), onun yanında çepeçevre 40-50 cm yüksekliğinde taş bir duvar örülecek idi. Ama soluğum azaldı herhalde ustaya vazgeçtim taş ile uğraşmayalım, yukarıda perde betondan yapalım yapacaklarımızı, kayrak ile kaplarız dedim. Bahçede bir kamyon kadar taş var onunla da yola dayalı istinad duvarını genişletelim arabaya geniş bir yer çıkar dedim tamam dedi usta. Tam olarak 165 ton taş nakletmişiz zor şartlarda bahçeye başından beri. 15 tonu duruyor dersek 150 ton taş kullanıldı evde. Dile kolay ama bana ve usta ile yardımcısına sorarsanız kolay değil. |
Merhabalar, sevgili hoşseda uzun bir yolculuğun sonlarına yaklaştınız çok şükür. Ben tatildeydim bir süredir yine fethiye de tabii ki arsamın çevresinde tur atıp durdum:)) Biraz yüzdüm eğlendim, biraz hayaller kurdum 40 yaşıma bir kala mutluyum dedim yahuu .. hayat çok güzel ev yapımı yorucu, meşakkatli olacak gözüm borcu harcı pek yemiyor olsa da yapacağız işte bişeyler allah sağlık versin yeter .. bu arada şeydan da dürtmüyor değil şu hiiç tasvip etmediğim hazır prefabrikler konusunda.. Tüm kış internetten resimlerine bakıp araştırdığım birkaç firmadan biriydi Özge prefabrik 1986 dan beri faal iki kardeşin hekimoğlu soyadlı iki kardeşin kurduğu ki o kardeşlerin hayat hikayeleri de çok hoşuma gitti doğrusu azmin zaferi..Her neyse istanbul dönüşü aydın izmir otoyolunu kullandım izmire vardığımda otoyolun hemen çıkışında rastladım bir showroomlarına; eşime ısrar ettim o pek yanaşmasa da hem bir mola sayılır dedim ayaklarımız açılır iki dk bakarız filan derken 95 m2 lik tek kat bir evi gezdik 35000 tl şayet çatı izolesi vs filan biraz extra derseniz 41000 civarı inanın temelli oturmak değilde yazlık düşünen her aileye tartışmasız tavsiye ederim..neyse sevgiler ..
|
Nihayet geçen hafta perşembe günü üst beton atıldı.
Sıcakları geçsin diye beklemek imkanı yoktu çünkü ramazana kalacaktık ve o zaman çok daha zor olacak idi. Betonu takip eden gün çepeçevre betonun etrafı 10 cm. kadar yükseltilerek evin tavanına su dolduruldu. Betonun yanmasını önledik. Su beton tarafından emildikçe ve de güneş ile buharlaşıp azaldıkça bu basit havuza takviye yapıldı. Şükürki aşağıya damla su inmemekte, bu betonun yanmadığına dolayısıyla çatlaklar oluşmadığına delaletmiş. Kalıplar sökülmesine daha bir kaç günümüz var, ondan sonra gene yukarıda çok yüksek olmayan ancak kalınca çepeçevre bir beton duvar örülecek. Bunun için üst betonda filizler bırakıldı. Sekiz aya yaklaşan bu çalışmalar beni ve ustayı bayağı bir yordu. Ama koyvermek yok mücadeleye devam. |
Merhaba,
Benim de şehirden kaçma planlarım var ve gelecek yıl bahar aylarında Bilecik Gölpazarı ilçesinde bulunan arazime bir ev yaptırmak istiyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda kerpiç eve eğilimliyim. Kerpiç evler ve bu evleri yapan firmalar konusunda sizlerin tecrübesinden ve görüşlerinden yararlanmak isterim. Ne dersiniz? |
Arkadaşlar kırsal kesimde ev yapmanın bir diğer zorluğu ise atık su kuyusu. Ben deneyimsiz olduğum için taştan ördürdüm ve üstüne beton döktürdüm. Maliyeti 3000 lirayı geçti. Geçenlerde bir nalburdan ihtiyaçlarımı alırken hazır üretilmiş değişik boyutlarda atık su kuyuları olduğunu ve ederinin de oldukça avantajlı olduğunu öğrendim. Umarım bu bilgiden de yararlanırsınız. Kolay gelsin, umarım herşey gönlünizce olsun.
|
Tavan betonunun kalıplarını bu gün sökmeye başlayacakdı usta ancak sıcaklar en üst seviyede devam etmekte , ustaya bir kaç gün daha kalması iyi olacaksa bekleyelim dedim, haklısın bekleyelim dedi hafta başına kadar. Beton su içinde ermekte.
Yarın köye giderim. Salonda bir köşe açık mutfak. Mutfak bankolarının oturacağı ayakları da duvarların örüldüğü taşlar ile yapmak fikri oluştu bende. Bakalım ustam ne deyecek. Evin önünde 5x4 ölçülerinde betonu atılmış bir yaşam alanımız var. İleride kayrak taş ile kaplanacak orasıda. O alanında uygun yerine yuvarlak, taş bir masa ördüreyim diye düşünmekteyim. Masanın ortası büyük pazar şemsiyelerinin direğinin girebileceği şekilde olursa o kısma gölge verecek ağaç yetişinceye kadar böyle idare edebiliriz. Oraya dikip yetiştireceğimiz ağaç çok mühim. Keçi boynuzu, meşe, zeytin, hünnap ve sakız şu andaki adaylarım. Bahçede meşe dışındakiler dikili hazırda ( sakız pek minik ama tenekede halen). Meşeyi istersem ustam getirecek bana fidan olarak. |
Tavan betonu kalıpları söküldü, iç tavanların kaba ve ince sıvaları yapıldı. Evin taş duvarlarının üstünde 40 cm. yüksekliğinde ve 40 cm. eninde demirli beton bir hatıl dönülmüş ve tavan betonu da bu hatıl üzerine demirlerle bağlanarak atılmışdı. Hatılın dış tarafında 10 cm bir boşluk kaldı ve burası duvarların taşı ile ahenkli olsun diye taş örülecekdi. Usta bahçede mevcut taşı kırarak yapamam ufak boylarda taş seçmemiz lazım deyince artık halim kalmadı taşla uğraşacak dedim ve vazgeçtim taş kaplamadan.
Tavan betonu üzerine yapılacak teras duvarının kalıbını 5 cm dışarıdan kurdurdum ve taş duvar üzerindeki hatıl yanı boşluk 5 cm ye indi, demirli beton teras duvarı hatılın yanından taşa oturmuş oldu. Beton teras duvarına sıva yapılınca taş duvar ile aynı hat yakalanmış olacak. Hafta sonu o duvarlarında kalıpları söküldü ve temizlikler yapıldı. Tüm binanın çevresine yeni ahşap iskeleler kuruldu. Bu gün teras duvarı sıvanmaya başlanmış telefonda aldığım bilgiye göre. Sıva üzerine eski usul elle serpme atılacak ve beyaza boyayacağım bilahare duvarı. Binanın dış ve iç derzleri hiç ellenmemişdi. Duvar sıvası bitince yukarıdan aşağıya doğru derzlere geçilecek. Derzler için mermer tozu, kalekim, beyaz çimento, perlit ve kum alındı. Bunun yanında derz harcına sika da ilave edilecek, güzel olacak diye ümit etmekteyim. |
Sn. Hosseda, çoğu bitmiş azı kalmış, kalanı da kolay çıksın. Derzden sonra bile evin havası çok değişecek. İnce işlere gelince biraz ince ince kafa yormak gerekiyor ama yine de zevkli. Kolaylıklar dilerim.
|
Merhabalar. Sevgili hoşseda ve kazım polat yeni haberlerinizi ve fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz..
|
Merhaba sayın mustafademir24,
Fotoğraf arşivim evin fotoğrafları ile dolu, ancak kendimce makul bir sebebim var buraya şimdilik aktaramamaktayım. Biraz daha müsaade, temelden itibaren tüm safhaları bu sahifeye ekleyeceğim. Evin inşaatına 2009/aralık son haftası başlandı. Sekiz ay geçti, daha ne kadar sürecek bilememekteyim. Bazen moral düşmesi yaşasamda hemen toparlanıyorum. Şükür ki ustam köyden ve aksatmadan çalışıyor, anlaşabiliyorum arada zorlanarak da olsa diyorum. Birde dışarıdan usta götürmek zorunda kalsaydım ne olurdu acaba deyince morali topluyorum. Şurası gerçekki, hayal ettiğim taştan ev oluyor. Dün üst teras duvarının sıvalarına devam etmişler. Usta biraz hızlan ne olur dedim telefonda, ben senden kaba köy sıvası istiyorum ama sen ince sıva kalın sıva diye şehir sıvasıla uğraşıp beni üzme dedim.( Köy kaba sıvasının aranan olduğunu anlatamıyorum, olmaz yakışmaz eve diyor). Neyseki akşama aradığımda üç taraf bitti yarın tamamlarız öğlene dedi. Sonra derzleri yapacaklar yukarıdan aşağıya. Hoşçakalın. |
1 Eklenti(ler)
Teras çatıda bacalar ve tecrit işleri hariç herşey tamamlandı. Dün ve bu gün derzlerle uğraştılar.
Akşama doğru gidebildim inşaata, derzlern yapıldığı duvarı görünce şaşırdım ve ustaya, tamam usta işte taş evi şimdi görebiliyorum artık dedim. Beğenmeme oda pek memnun oldu. |
merhaba arkadaşlar,
bugün yazıların hemen hepsini okuma fırsatım oldu. uzunca süredir düşündüğüm anneannemin köydeki evinin arsasını alıp yıkılan evin yerine yenisini yapmaktı. Kah prefabrik kah ahşap ev, betonarme derken köyün evlerinin tamamı gibi kerpiç ev en uygunu olacak sanırım. şu an hiç bir şey bilmiyorum. yarından sonra gidip arsayı göreceğim. dedem öldüğünde anneannemi eskişehire almıştı annemler evide harabe olup yıkılmasın diye satmışlardı. anneannemin en büyük korkusu yurtluk olmasıydı satıldığı halde yıkıldı arsada kerpiçler bile kalmamış. umarım arsayı alanlar satar umarım eşimden habersiz bu işleri halledebilirim. herkes bana gülüyor çünkü köyde yaşlılar kalmış sadece içanadolunun bozkırının ortasında yeşil olmayan bir köy sulama istemeyen ağaçlar dikmeyi planlıyorum ilk etap. bakalım nasıl olacak. herkese iyi akşamlar. |
Evin ön duvar derzleri tamamlandı.
Dışarda yan duvar ve arka duvar kaldı. Bir aksilik olmazsa hafta sonuna iç duvarlara geçerler diye ummaktayım. |
ev yapımı
Merhaba arkadaşlar,
Dün anneannemin yaşadığı köye gittim ve sattığımız evin yerini almak için girişimde bulundum ancak alanlar evi kullanamayıp harebeye çevirdikleri halde kardeşlerine yeni bir ev yapacaklarını ve satmayacaklarını söylediler. Hayal kırıklığına uğradım ama dedemin her köylünün sahip olduğu harman yeri denilen arsası varmış acaba oraya ev yapabilir miyim? köyü gezdim bir çok ev boş ve yıkıntıya dönmüş. o evlerin kerpiçlerini ve taşlarını toplayıp 80- 100 m kerpiç ev yaptırabilir miyim? ruhsatsız olsa ne olur? bana yardımcı olursanız sevinirim. |
1 Eklenti(ler)
Oya işlemekten farksız taş evi geleneksel yol ile yapmak.
Cuma günü oradaydım. Usta derzi dolduruyor, yardımcısı kuruyan derzi tel fırça ile temizliyor, arkadan boya fırçasını su ile ıslatarak siliyor. Ustaya durum ne bile demeye çekinir oldum, yavaş gidiyorsunuz diye anlayıp üzülmesinden korkuyorum. Ellerinden geleni yapmaktalar. Ama tahminim yarın evin içine başlayacakları yönünde. Derzli ve derzsiz duvar arasındaki fark bu resimde gayet iyi görülmekte; |
Sayın hosseda, maşallah çoğu gitmiş az'ı kalmış. Allah Tealâ sağlık ve mutlulukla, güle güle oturmak nasip etsin.
|
Sağolun sayın İnandıklı,
Yarın gideceğim nasipse inşaata. İç derzlerde ilerlemiş olmalılar. Belkide salon kaldı sadece. Sonraki iş, sıvası yapılmış olan tavanlara kireç badana yapmak olacak. Bu arada belki ustada pencere podiyelerine el atar. Eylül sonu benim işim kalmaz burada demişti usta ama mümkünatı yok. Daha bacalar var, çatının ve ev tabanının şapları var, çatıda tecrit işi var, evin içinde ve önünde yer döşemelerinin yapılması var. Sıra gelirse, şöminenin taş giydirilmesi işi var. Yani var oğlu var. Bu arada doğramalar için araştırmalara kaldığım yerden bu gün gene başladım. Muhtelif karar değişiklikleri neticesinde şu anda vardığım nokta ( değişme ihtimali yok diyemem ) tüm doğramaları, sineklikleri, dış kapıyı ve tabii oda kapılarını çıralı çamdan masif olarak yaptırmak. Hatta nerede ise anlaşmamı yapacak idim bu gün ancak bina ölçü alınabilecek duruma gelene kadar bekleyeyim dedim, ama ağaç yaptırırsam yerim belli oldu. En az beş yıllık, kuru ve çok kaliteli çam keresteleri var konuştuğum ufak marangoz atölyesinin, bana yetecek kadarını kenara ayırmaya söz verdiler. Nasıl bitecek bu işler diye düşünmemek en iyisi, arkamdan koşturan mı var diyerek geçiştiriyorum sıkıntıyı, ancak gerçek olan şu ki inşaata başlandı ise ne kadar evvel bitirilirse maddi ve manevi kayıbın o kadar azalacağı aşikar. |
Ahşap Ev..Deprem..
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Mart ayında aldığımız bahçemize ev yapma planları yapıyoruz. Taş,betonarme, ahşap araştırıp dururken geçenlerde Yeni Zellanda'da meydana gelen deprem ve sonuçları bana ahşabı hatırlattı yeniden. Yanılmıyorsam 7 nin üzerinde bir deprem oldu ve hasar neredeyse sıfırdı..Amerika, Avustralya ve Yeni Zellanda' da konutların büyük çoğunluğu ahşaptan yapılıyor. Adamlar bu evlerin esin kaynağının Osmanlı mimarisi olduğunu da açık açık söylüyorlar ama biz bir betondur gidiyoruz anlayamadım. Ahşap ev yapımı neden tercih edilmiyor, yasal işlemlerimi zor, proje hazırlamasımı zor, ustasımı yok, malzeme bulmakmı zor anlamadım. İçimizde mimar arkadaşlar varsa yanıtlarsa sevinirim. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir zamanda, ayrıca yukarıda saydığım ülkelerde yapılabilen evler neden bizde yapılamıyor anlam veremiyorum. Ahşap cumbalı bir evde oturmanın zevkinin bambaşka olacağına inanıyorum. İlk sorun proje işleri, sonra usta bulmak bu konuda yardımcı olabilecekler veya fikir verebilecek olan varsa sevinirim. Istanbul'dan bir ev... |
Sayın Oz'inin bahçesi,
Sizin yaşamaktan olduğunuz merhaleyi geçtim. Tecrübe sahibiyim artık diyerek bir kaç cümle yazayım : Ahşap evi bende düşündüm başlarda. Ancak bulunduğum köyde yerlilere ait tek bir örneği yoktu. Orman köyü, ağaç bol, köylü zamanında evini tümden taş ile yapmış, ağacı kullanmış ama evin belli yerlerinde ( lentolarda, tavanda, tabanda, vb. taş ile halledemeyeceği bölümleri yonttukları çıralı çamlar ile halletmişler.). Siz bulunduğunuz yöredeki eski yapıları araştırın, karar vermenizde önemli rehberlerden bir tanesi onlar olsun. Benim taş ev hayalim, evin ana malzemesi seçimimde 1. etken oldu ise, Ege ve Akdeniz yöresi ile arsayı aldığım köydeki eski yapıların durumu 2. mühim etken olmuştur. Ahşap eve karar verirseniz bu konuda bu işi yapan çok firma bulacaksınız nette. Onlar size her konuda yardımcı olabilecek durumdalar. |
Dün inşaattaydım.
Beklediğimden daha az yol almışlar ne yazıkki. En arkadaki odadan başlamışlar iç derzlere, ancak daha yarısı anca yapılmış. O bitecek, küçük oda ve banyo sonrada salon var. Önümüzdeki hafta sonuna ancak salona geçebilirler bu durumda diye tahmin ediyorum. Üstelik dün çalışamadılar başka işi çıkmış ustanın. Evin üst mahalleden çektiğim arka görünümü ve de inşaat sebebi ile harap olan çardağım ile evin önü, dün yerine yerleşen sardunya ve gene inşaat sebebi ile sulamaları dahi yeterince yapılamayan sebzelerimizden dün toplayabildiklerim. |
Paylasim icin tesekkurler, cok guzel gozukuyor. Hayirlisi ile bir an evvel biter insallah. Catidaki distan gorunen beton kisim oyle kalacakmi, yoksa tasla kapayip kamuflemi edeceksiniz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025