agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Ev yapımları hakkında (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/2219.htm)

ihsankaya45 12-02-2010 11:01

Sayın meyvelitepe
yerden ısıtmada zemini neyle döşediniz. Lamınant döşemenın sakıncası olurmu?

MeyveliTepe 12-02-2010 12:13

Ben masif parke döşemiştim. Laminant da olması lazım ama piyasada çok çeşitli laminant parke var. Bu açıdan özelliklerine bakmakta fayda var.

ihsankaya45 12-02-2010 14:18

Sıcağın lamınant bozma riski olurmu ?
Yerden ıstmayı düşündüğümüz,
çok katlı binanın temelide xps kullanabilirmiyiz.radyal temel altınamı üstünemi uygulamalıyız ? Hangisini önerirsiniz ? (izolasyon 2-izolasyon 3)
saygılarımla.

MeyveliTepe 12-02-2010 17:30

Yerden ısıtma sisteminde en fazla 40-45 derece su dolaşmalı. Bu ısı tabii ki malzemeyi bozmaz. Parkeye karar verirken yerden ısıtmaya uygun olanını seçmek lazım.

Çok katlı bina derken apartmandan söz ediyorsak temelden ısı izolasyonu konusunu yurt dışı kaynaklardan araştırmakta fayda var. O kadar bina ağırlığına XPS dayanamabilir. Bizim ev dubleks. Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var. Bunun üzerine demirleri bağlanarak temel atıldı. Bu şekilde, temelin yan yüzeyleri dahil toprağa değen veya değmeyen tüm dış yüzeyler aynı malzeme ile kaplandı. Temelin altındaki XPS'i etrafını doldurana kadar aylarca izleme fırsatım oldu. Binanın ağırlığından hiç etkilenmedi, bir milim bile ezilme olmadı. Fakat bizim bina çok hafif sayılır. Temel ve ilk katın döşeme tavan betonları, kolon ve kirişleri üst katta iyice azalıp ahşaba dönüyor. Bu da binanın gereksiz yük taşımasını engelliyor. Fakat konu 3-5 katlı bina olduğunda işin hesabı muhakkak değişir.

ihsankaya45 12-02-2010 17:48

teşekkürler

ihsankaya45 12-02-2010 17:52

zemin kolonlarında izolasyon yetersiz olması çok ısı kaybına neden oluyormu?

MeyveliTepe 12-02-2010 18:22

Evet, olur. Kolonlar su borusu gibi evin içinden aldığı enerjiyi toprağa akıtırlar.

İzolasyonsuz evlerde evin içi sıcakken bile kolona avucunuzu yapıştırdığınızda soğuktur. Hatta kolonun çok yakınına oturduğunuzda bile soğukluğu hissedersiniz. Bu ısının oradan akmakta olduğunun işaretidir. Şimdilerde evlere mantolama yapıyorlar. Aslında abesle iştigal. Isı kolonlardan aktığı müddetçe mantolamanın faydası çok az olur.

hosseda 12-02-2010 18:41

Sayın meyvelitepe,

Tasdikli projelerime baktım bu gün büromda, sıhhi tesisat projesi ekinde yer alan bir çizim var izolasyona dair. Sizin 1. çiziminizin nerede ise aynısı.
Yukarıda yer alan açıklamalarınız ışığında olayı düşündükçe şu meseleye takıldım :

Zemin betonu tecrit malzemesine basmakta ise, yani üstte ise oda ısısı o betonu yol yapmakta ve suyun yol bulunca akıp gitmesi gibi betondan duvarlara kayarak yere akmakta. Peki bunun tersi neden olmuyor. Yani izolasyon betona bastığında, altta kalan beton satıh temeldeki soğuk havaya yol olupta, o havanın duvarlara nakli ve oradan evin içine aktarılmasına neden sebep olmuyor.

Bu soruyu sadece merakımdan sormaktayım. Olayı resmederek bize anlattınız, bunu da izah ediniz lütfen mümkünse.

Hoşçakalın.

ihsankaya45 12-02-2010 19:32

kolon izolasyonunda çok önemli olduğunu öğrendim. teşekkürler.
yüzey fazla olduğundan pencere camlarındanda ısı kaybı çok olacaktır.camların kalitesi pvc pencerelerin kalınlığından daha önemli olması gerekir. bizlere sadace pvc kalınlığı ve kalitesi ile ısı kaybının engellegeceğinn reklamlarını yapıyorlar ama cam özelliği ve kalitesinde hiç bahsedilmiyor. yanlışmı düşünüyorum ? bu konuda öneriniz nedir ?

MeyveliTepe 12-02-2010 19:59

Sn.Hosseda, oluyor aslında. Yalnız sizin tarif ettiğiniz şekilde değil. Öncelikle ısı'yı basitçe tanımlayalım. Isı bir enerjidir. Havada, betonda, döşemede, vücudumuzda, vs. her yerde bulunabilir. Yani, örneğimizde hareket eden hava değil, enerjinin kendisidir. Isınmış havanın ayrıca kendine has bir hareket mekanizması vardır tabii. Söz gelimi ısınan havanın yoğunluğu azaldığı için daima yukarı hareket eder. Fakat, burada söz konusu olan havanın değil, enerjinin hareketidir. Isı enerjisi, yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru hareket etme eğilimindedir. Bu enerji, içine sirayet ettiği malzemenin özelliklerine göre ilerler. Bu da ısı iletim katsayısı diye adlandırılan bir standartla ölçülmektedir.

Söz gelimi diyelim ki, evde kuzineyi gürül gürül yaktınız. Bunun sonucunda önce kuzinenin ve borusunun etrafındaki hava ısındı. Hava akışkan bir madde olduğu için odanın içinde daireler çizerek aşağıdan yukarıya doğru hareket ederek odanın tamamına dağıldı. Isınan hava, odanın çeperlerini de ısıtmaya başladı. Önce tavan, sonra duvarlar ve sonra da döşeme ısındı. Bu, aslında ısı enerjisinin biribirine temas eden bir maddeden diğerine geçmesidir. Isı iletim katsayısı yüksek olan maddelerde sıcaktan soğuğa doğru daha hızlı akacaktır. Örneğin, havanın ısı iletim katsayısı orta kararken betonunki çok yüksektir. Adına izolasyon malzemesi dediklerimizin ki de çok düşüktür.

Şimdi sorunuza gelirsek, ısınan hava duvarları da ısıtıyor. Duvara geçen ısı enerjisi, en hızlı hareket edebileceği ortamda yol bularak ilerler. Bu örnekte, duvarın temas ettiği dış yüzeydeki hava ve aşağıya doğru temel ve toprak vardır. Duvarın ısısının bir kısmı dış havaya, büyük kısmı ise temelden toprağa iletilir. Çünkü taş, çimento ve beton ısıyı havadan daha fazla iletir.

Sonuçta, ilerleyen soğukluk değil, sıcaklıktır. Sizin odun yakarak elde ettiğiniz ısı enerjisi, kendine en uygun bulduğu kanallardan, bu enerjinin az olduğu yere, yani toprağa ve dış havaya kaçacaktır. Bunun adına ısı kayıpları diyorlar. Bunun sonucunda kaybolan enerji nedeniyle soğukluk hissedeceksiniz. İzolasyon ise, enerjinin bu hareketini çok yavaşlatan, yol bulmasını engelleyen bir uygulama olmaktadır.

Bu yüzden, döşemeyi izole etmekle ısı kayıplarınızı azaltırsınız. Fakat duvarlardan kaybetmeye devam edersiniz. Bu sebeple, sizin inşaat tekniğinizde temelden ve duvarların dışından izolasyon yapmak pratik olarak ve mimari bakımından uygun olmadığı için, şayet duvarların evin içine bakan yüzeylerini sıvayacaksanız buraya da içeriden izolasyon yapmanız tavsiye edilir. Yapmadığınız taktirde muhakkak ısı kayberdersiniz.

Isı kaybını sıfıra indirmek, en mükemmel inşaat tekniğinde dahi mümkün değildir. Bu yüzden daima en aza indirmeye çalışmak gerekir. Tabii ki bunu yaparken de, birincisi bu işlem size kaça mal oluyor, ikincisi kaybı ne kadar önleyip, ısınma maliyetinizi ne kadar azaltacaksınız, bunun en uygun, en optimum noktasını hesaplayıp bulmak gerekir.

Kusura bakmayın, kısa bir soru sordunuz, ama yanıt biraz uzun oldu :)

Not: Bizim inşaat başlarken de birileri ısı izolasyon projesi hazırlamıştı. Ruhsat için gerekli projelerden biri. Evlere şenlik bir şey. Ruhsat alındıkran sonra kaldırıp attım :)

MeyveliTepe 12-02-2010 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsankaya45 (Mesaj 578036)
kolon izolasyonunda çok önemli olduğunu öğrendim. teşekkürler.
yüzey fazla olduğundan pencere camlarındanda ısı kaybı çok olacaktır.camların kalitesi pvc pencerelerin kalınlığından daha önemli olması gerekir. bizlere sadace pvc kalınlığı ve kalitesi ile ısı kaybının engellegeceğinn reklamlarını yapıyorlar ama cam özelliği ve kalitesinde hiç bahsedilmiyor. yanlışmı düşünüyorum ? bu konuda öneriniz nedir ?


Camın kalitesinden çok, toplam ısı iletim direncinin ne olduğu önemli. Söz gelimi ultra-s denilen cam (çift camdan söz ediyorum), bir yüzeyine şeffaf ama radyasyonu yansıtıcı bir film yapışık oluyor. Bu sayede evin içindeki ısı enerjisi radyasyon ile camdan çıkıp gidemiyor, geri içeri yansıtılıyor.

Isı cam ile ilgili üreticilerin sitelere bakarsanız, her ürün için ısı iletim dirençleri verilmiştir. Bunlara bakarak karar verilmedir.

PVC kasalar veya ahşap çerçeveler az ısı iletirler. Cam yüzeylerden kayıplar daima daha fazladır.

Küçük bir hatırlatma. Çoğu zaman pencere kasalarının altına mermer koyarlar. Bu mermerin bir kısmı içerde, bir kısmı dışarıdadır. İşte o mermer tek başına içerdeki enerjinizi dışarıya akıtmaya yeter :)

bayindirmevki 12-02-2010 20:19

Sn.Meyvelitepe,

Açıklamalarınızı anladım. Taş duvarda santimetre kareye düşen basınça malzeme dayanımı ve zeminle irtibatını kesmenin yaratacağı statik sorunlar.

Taban izolasyonu çiziminizde, duvarlar ile ilgili bir çözüm göremeyince merak etmiştim.

Teşekkürler

ihsankaya45 12-02-2010 20:25

sayın meyvelıtepe
siz pencer kasa altına nasıl bir çözüm ürettiniz ?

MeyveliTepe 12-02-2010 20:43

Sn.Bayındırmevkii, inşaat tekniği olarak taş ev benim için korkulu rüya gibi. Geleneksel olması, iyi yapıldığında çok güzel görünmesi tabii ki çok iyi. Fakat, o kadar ağır taşların getirilmesi, teker teker yüzey düzeltip yerlerine konması çok büyük emek ve zaman. Bunları bir kenera bırakırsak, burada yazıştığımız gibi pek çok çözülmesi gereken problem var. Öte yandan bu da bir zevk tabii. Arkadaşlarımızın heyecanına ben de buradan ortak oluyorum. Küçücük bir şeye bile bir katkım olursa ne güzel.

Sn.İhsankaya45, bizim evde izolasyonu dıştan yaptık. Gazbeton duvardan oluşan dış cepheyi 4 santimlik xps ile kaplattım. Duvar kaplaması pencere boşluklarına dönerek içeriye kadar devam etti. Dolayısıyla pencere boşlukları da aynı şekilde bu malzeme ile kaplandı. Pencere kasaları ise bu izolasyonların üzerine yerleşti. Pencere kasasının dışta kalan tarafına, izolasyonun üstüne yine bir mermer koydurttum ama bu mermer kasaya kadar. Kasanın altına bile girmiyor.

ihsankaya45 12-02-2010 21:03

gerçekten tam izolasyonu sağlamışsınız.tüm ayrıntılar düşünülmüş.

akcan67 12-02-2010 22:33

Sn Hosseda
Kusuruma bakmazsanız sizden bir ricam var.Yaptığınız inşaatın temelden başlayarak özellikle 'temel konusundaki ısı izalasyonu ile alakalı bölümleri' her yaptığınız aşamada resimlerseniz benim ve benim gibi arkadaşların ileride yapmayı düşündüğü ev için güzel bir kaynak olacağını düşünüyorum.

Sn Meyvelitepe
Verdiğiniz kıymetli bilgiler için size ayrıca teşekkür etmek isterim.Bu bilgiler sayesinde yapmayı düşündüğüm ev için sanırım sizin gibi bir kaynağa daha çok ihtiyacımız olacak.Benim ev planları Allah izin verirse bu yaz sonu itibariyle faliyete geçecek.

hosseda 12-02-2010 22:55

Sayın akcan67,

Ben haftada bir defa gidebilmekteyim bahçeye. Ancak fotograf cekmeye çok önem veriyorum. Ricanızı memnuniyetle yerine getireceğim.

Sayın meyvelitepe,

Teşekkürler her şey için.

mustafademir24 12-02-2010 23:14

sn meyvelitepe sizin şu veya bu dediğiniz deryaya bir daldım ki sormayın gitsin,herbir satırı okuyorum keyif ve şuh içinde teşekkürler ellerinize sağlık.. sevgili kazım bey önerinizi yerine getireyim meyvelitepenin sayfalarına bakayım derken saat geceyarısını geçti... hoşseda durmak yok yola dewam..sewgiler..

bayindirmevki 12-02-2010 23:30

Sn.Meyvelitepe

Taş ev gibi bir hevesim artık kalmadı. Bugüngü yazışmalarla ilgili değildir bu kanaatım.Çok önceden bu fikirden vazgeçtim. Bahçenin yorgunluğu beni akıllandırdı. Yapan arkadaşları gönül hoşluğu ile izleyip cesaretlerini takdir ediyorum.

Yakında ev sırası bana gelecek. Bilim ve akıl ne diyorsa o. Şimdilik ev yapan arkadaşların yazışmalarının heyecanı sürerken ben araya fazla girmeyeyim. İlgiyle izliyorum.

Saygılar

tilsimonline 13-02-2010 00:07

Konuyu takip ediyorum bazı noktalara takıldım;
1-ısınan hava yükseliyorsa inşaatın tabanına bu kadar emek vermek ne kadar doğru?
Örnek verecek olursam, kış günü dışarı -10 derece olsa dahi,temel 0 derecenin altına düşmez. Yani içerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü pencerelerden duvarlardan ve tavandan olacaktır.Temelde ısıdan daha fazla su yalıtımına önem vermeniz sizin için daha iyi olur.(şimdi su olmayabilir,fakat suyun ne zaman nerden geleceği belli olmaz:) İnşaat tamamlanınca ısı kaybına çözüm ilerde bulunabilir fakat temeldeki suya sonradan çözüm bulmak zor olur.

2-Arkadaşımız "Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var." şeklinde bir açıklama yapmıştı; ilk defa temel altına xps uygulandığını duydum ve bir kaç yıl sonra binanızın en az 2 cm oturma yapacağına eminim,eğerki radye temel yapmasaydınız daha büyük sorunlarla karşılaşırdınız(duvarlarda çatlama vs.)

3-Isı yalıtımda genelde xps türü malzemelerden söz ediliyor,eğer maddi imkanınız varsa uygulanabilir yerlerde cam yününü(ısıcam markası olarak aklınıza gelir) tercih edin.

warrior 13-02-2010 08:04

Alıntı:

Camın kalitesinden çok, toplam ısı iletim direncinin ne olduğu önemli. Söz gelimi ultra-s denilen cam (çift camdan söz ediyorum), bir yüzeyine şeffaf ama radyasyonu yansıtıcı bir film yapışık oluyor. Bu sayede evin içindeki ısı enerjisi radyasyon ile camdan çıkıp gidemiyor, geri içeri yansıtılıyor.
Merhaba, bu konuyu büyük bir ilgiyle izlediğimi belirttikten sonra burada küçük bir hatırlatma yapmak istedim. Kontrol kaplamalı ısı camların seçilmesi durumunda eğer evin mimarisi buna göre düzenlenmezse yaz aylarında sıkıntı çekilebilir. Fiyat/performans oranı bakımından da kişisel olarak bu tür ısı camları kullanmanızı tavsiye etmem.

Kiraz 13-02-2010 08:34

Ev yapanlara, yaptıranlara kolay gelsin. Burada paylaşılan bilgiler çok değerli, işin yaptırılması sırasında da bu bilgiler çok yararlı oluyor. Ne kadar dikkat edilirse edilsin aksamalar da oluyor, minimum problemle halletmeniz dileğiyle.

Yalıtımla ilgili yazıları okuyunca başımıza gelen bir iki şeyi paylaşmak istedim.

Alt katın tabanına neme ve ısıya karşı yalıtım yaptırmıştık, zemin taşlarını döşeyecek usta işbaşı yaptığında, su tesisatına kaçaklara karşı basıç kontrolu için takılan basınç ölçerin değerinin düştüğünü farkettik. Kaçağın alt katta olduğu tespit edildi ama yalıtımdan dolayı zeminde nem göremedik, boru geçen üç-beş yer deşildikten sonra (şap, ısı yalıtımı, su yalıtımı) nemli bulduğumuz bölgelerden tahminle kaçağı bulduk, fışkırırcasına su çıkıyordu. Yine de şanslıydık, on yer de deşilebilirdi.

Ara bölmeyi yapacak usta profili yere sabitlerken su borusunu delmiş ( boru geçen yerler ve su yalıtımının derinliği biliniyordu ve profiler sabitlenirken özellikle bu konuda uyarılmıştı ama oldu bir kere). Burayı tamir ettirene kadar döşemeci ustayı kaçırdık, başka usta aradık, işelrin de yoğun olduğu zamana denk gelince üç hafta geciktik.

Pencere doğramalarını ahşap yaptırma imkanımız olmadı ama piyasadan iyi bildiğimiz bir markayı aldık ki işçiliği de denetimi de iyi olur diye. Malzeme güzel ama işçilikten hiç memnun kalmadığımız için kanatlardan ısı kaybımız çok oldu. Evin ön cephesi kuzey batıya bakıyor ve bu cephedeki bütün katlarda yere kadar cam var. Problemli kanatlar rüzgarlı havalarda ıslık çalıyordu. Kısaca doğrama seçerken doğramadan çok, montajı yapacak firma hakkında iyi bilgi edinmek gerekiyor.

Camlarda konfor cam kullandık. Kışın kadar yazın da etkisinin olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, salonumuzda üstü ve yanı camı kaplı 8 m2 bir alan var, yazın burasının ısınınca evi de çok ısıtacağı, salonda hiç durulamayacağı söylenmişti (sera etkisi). Güneşlik kullanmadığımız halde böyle bir ısınmayla karşılaşmadık. Bu camlar diğer camlara göre % 7 kadar koyu gösteriyor, eğer binada farklı kalitede cam kullanılmadıysa dışarıdan ve içeriden pek fark edilmiyor ve görsel olarak rahatsız etmiyor.
Cam konusunda Şişe Cam Merkezi telefonla aradığınızda size çok güzel vakit ayırıp, detyalı bilgi veriyorlar ve seçiminizde yardımcı oluyorlar.

kazim polat 13-02-2010 15:11

Paylaşımlarınız için teşekkürler sayın Kiraz ve Warrior.

Kiraz 13-02-2010 18:56

Sn. MeyveliTepe, küçük gibi gözüken ama aslında büyük olan konulardaki açıklamalarınızı ilgiyle okuyorum. Bu da onlardan biri:
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 578056)

Küçük bir hatırlatma. Çoğu zaman pencere kasalarının altına mermer koyarlar. Bu mermerin bir kısmı içerde, bir kısmı dışarıdadır. İşte o mermer tek başına içerdeki enerjinizi dışarıya akıtmaya yeter :)

Küçük pencerelere mermerleri içeriye girmeyecek şekilde koymuştuk ama maalesef yere kadar olan doğramaların altında içeri girecek şekilde mermer kullandık. Buralardan olan ısı kaybımız çok belirgin. Bu şekildeki uygulamalarda iki parça mermer kullanılması; dışarısı için ayrı-içerisi için ayrı parça yani doğramanın altında bir kaç mm.lik boşluk bırakılarak mermerlerin yerleştirilmesi tavsiye edilmişti. Usta bu işe pek yanaşmadı, önceki mermerci bizi bir kaç hafta oyalayınca zaten vakit kaybetmiştik ve sesimizi çıkarmadık ama keşke ısrar etseymişiz.

MeyveliTepe 13-02-2010 18:57

Alıntı:

2-Arkadaşımız "Radya temel yaptık. Temel altına grabeton döktük. Onun üzerinde su izolasyon membranı var (5mm). Onun üzerinde 5 santim kalınlığında XPS var." şeklinde bir açıklama yapmıştı; ilk defa temel altına xps uygulandığını duydum ve bir kaç yıl sonra binanızın en az 2 cm oturma yapacağına eminim,eğerki radye temel yapmasaydınız daha büyük sorunlarla karşılaşırdınız(duvarlarda çatlama vs.)
Bunun şöyle bir hesabı var. 30 densite xps'in basma dayanımı 100kPa'dır. 100.000 Pa'nın karşılığı 1.019716213 (kilogram-force/square centimeter)dir. Bunu yaklaşık 1.02 kilogram/santimetrekare olarak alalım. Bizim evin taban alanı 840.000 santimetre kare. Bunu 1.02 ile çarparsak 856.800 kilogram yapar. Bizim evin toplam ağırlığının en fazla 50 ton olduğunu düşünürsek ve radya temelin ağırlığı her santimetre kareye eşit dağıttığından daha epey payımız olduğu ortaya çıkar.

Bu arada, o bir kaç yıl geçti zaten. Değil 2 cm, 1mm bile oturma yok. Nasıl mı ölçtüm? Çok basit. 40 santim kalınlığındaki radya temelin alnına da xps yapıştırdıktan sonra alt ucu grabetona değecek şekilde fayans yapıştırmıştım. 1mm'lik bir oturma dahi o fayansları patlatır. Çok şükür, patlayan eden bir şey yok.

Hatta bir adım daha ileri gideyim. Temel altı xps'in, yüksek frekanslı deprem dalgalarını absorbe etmede pozitif etkisinin de olacağını düşünüyorum.

Temel altına xps uygulamasını daha önce duymadığınızdan eminim. Bizim mimar ve inşaat mühendisi de duymamıştı. Daha önce duymadıkları başka şeylerle birlikte artık öğrendiler.

Daha önceki mesajlarda taş duvardan oluşan temellerde böyle bir şeyi sebebini de belirterek önermemiştim. Aynı şekilde apartmanda da öneremiyorum. Apartman için muhtemelen başka bir teknik vardır ama ilgi alanıma girmediği için araştırmamıştım.

Emin olduğum tek şey, hiç bir şeyden emin olmadığımdır:) Zaten toplum olarak başımıza ne geliyorsa bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan geliyor.

MeyveliTepe 13-02-2010 19:18

Alıntı:

1-ısınan hava yükseliyorsa inşaatın tabanına bu kadar emek vermek ne kadar doğru?
Örnek verecek olursam, kış günü dışarı -10 derece olsa dahi,temel 0 derecenin altına düşmez. Yani içerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü pencerelerden duvarlardan ve tavandan olacaktır.Temelde ısıdan daha fazla su yalıtımına önem vermeniz sizin için daha iyi olur.(şimdi su olmayabilir,fakat suyun ne zaman nerden geleceği belli olmaz:) İnşaat tamamlanınca ısı kaybına çözüm ilerde bulunabilir fakat temeldeki suya sonradan çözüm bulmak zor olur.
Bunun açıklaması #652 nolu mesajda mevcut. Havanın hareketi başka şeydir, ısı enerjisininki başka bir şey. Maalesef iyi projelendirilmemiş binada ısı kayıplarını sonradan engellemeye çalışmak hem çok yüksek maliyettir hem de marjinal sonuç verir. Kesinlikle baştan düşünülmelidir. Su ve ısı izolasyonu biribirine alternatif şeyler değildir. İkisi de son derece önemlidir.

Alıntı:

3-Isı yalıtımda genelde xps türü malzemelerden söz ediliyor,eğer maddi imkanınız varsa uygulanabilir yerlerde cam yününü(ısıcam markası olarak aklınıza gelir) tercih edin.
Her izolasyon malzemesinin özellikleri ve kullanım yerleri farklıdır. Cam yünü basınçtan ve sudan etkilenir. Hiç bir basınca tabi olmayan ve asla ıslanmayacak yerlerde iyi bir izolasyon değeri verir. Bu anlamda çatıda ve betopan, alçıpan vs. gibi elemanlarla hafif duvar yapıldığında katlar arasında kullanılır, aynı zamanda iyi bir ses izolasyon değeri de sağlar. Cam yününün üzerine asla başka bir şey konmamalıdır. Bizim evde üst kat odaları biribirinden ahşap iskelete monte edilen hafif duvar elemanlarıyla bölündü. Bunların aralarında da cam yünü var.

Çatıda ise, çatı kaplamasının hemen üstünde yine 5 santimlik xps döşeli. xps'in üzerinde de 12 santimlik cam yünü döşeli. Ayrıca çatı boşluğunda boydan boya evin her iki ucunu biribirine bağlayan bir kiriş var. Bu kiriş de 12 santimlik cam yünü ile sarılı.

hosseda 13-02-2010 20:59

Merhabalar,

Usta azda olsa yol almış.

Ustanın köşe taşı sıkıntısı vardı. Su basmanda iki cins taş kullanıldı. Koyu renkli olanlar içerde, açık renkliler dışarıda olmak üzere. Her ikiside çok sağlam taş. Evin duvarlarını da subasmanın örüldüğü taştan yapmak şu anda görünen tercih. Ancak bu taşlardan köşe taşına uygun taş az çıkıyormuş. Sabah önce kendim taş arayışında bulundum. Öğleden sonra köye çıkınca ustamı alarak tekrar aşağıda taş dolaşması yaptık. Sanırım biraz pahalıca olsada o sorunuda çözdük. Köşe taşı kesen imalathaneler var ancak adedine yaklaşık 25.- TL. istemekteler. Firesini de hesaba koyar isek 50 adet köşe taşı gerekecek. Pahalı bir çözüm olacak idi. Halbuki bir kamyon taşın ( yaklaşık 15 ton) fiatı 300,- TL.. Taşları daha yüksek fiata ancak seçerek alma konusunda bir satıcı ile anlaştık. Yani taş yığınından ustam bir yardımcı ile seçmece yapacak ve köşe taşı olmaya uygunları önce alacağız, kamyonun bu seçme taşlardan sonra kalan boş yerine sıradan yükleme yapılacak. Nakliye, seçme için ödenecek yevmiye dahil sanırım 600 veya 650,- ,- TL. ye bu sorunu aşacağız. Ama 50 köşe taşı olmaya uygun taşın yanında tonlarca da taş almış olacağız.

Bu arada şömine işinide hallettim sanırım. Evin ısınacağını garanti eden bir şömineci tanıdım. O kadar eminki bana hiç ödeme yapmayacaksınız. İş bitecek, ısınacaksınız, ondan sonra bana ( hemde uygun taksitler halinde) bedeli ödersiniz dedi. Tabii ısı odalı ve döküm hazneli şömine olacak. Isı odasından yükselen havayı üfleyecek fanı istemezsem sanırım 1.500,- TL. civarında çözülecek ( giydirmede bize ait olmak üzere tabii). Fan bana araba kaloriferini ve baş ağrısını çağrıştırdı. Onu sanırım istemeyeceğim. Şömineyi evin içine ve bir köşeye koyacağız. Dışarıdan çıkıntılı yapmak eve müthiş güzellik katardı ama zor bir yol olacak onu gözden çıkardım. Yeri konusunda iki köşe aday ama onu ben seçemem hanım karar versin ona. Riske girmemek lazım.

Su basman bitince tüm taş duvarın üstünden bir beton kuşak dönecek ustam. Aynı temeldeki gibi oda araları dahil demirli ve bağlantılı olacak bu kuşak. Evin taş duvarı o kuşak üzerinde yükselecek. Kuşağı gizli atacak yani beton kuşak dış duvarın 10-15 cm içinden yapılacak ve o 10-15 cm lik dış kesimde de taş duvar yürüyecek. Bunu usta istedi, sen bilirsin, sağlamlık ilk planda her zaman dedim.

Şimdilik hoşçakalın.

MeyveliTepe 13-02-2010 21:36

Sn.Hosseda, bayağı meydana çıkmış. Yükseldikçe keyif veriyordur. Allah kolaylık versin.

Şöminede fan niye önerdiler ki? Isı odası zaten güçlü bir doğal sirkülasyon sağlar. Rejime girmiş yanan şömine ısı odasının içindeki havayı 300 dereceye kadar ısıtma kaabiliyetindedir. Şöminenin alt tarafından odadaki havayı içeri çeker, ısı odasının üst tarafındaki menfezden odaya üfler. Fan filan istememekle iyi yapmışsınız.

Şömineyi köşeye koymak bir mecburiyet değilse, oda içindeki ısı dağıtımı bakımından ortada bir yerde olması iyi sonuç verebilir. Haznenin bacasının en az 25 santim çapında çelik boru ile çatı üstündeki bacaya kadar çıkmasına dikkat. Bazı şömineciler kısa boru ile dumanı baca tuğlasının içine salıverme eğiliminde olabiliyor.

Döküm hazne, taş yünü yalıtımlı ısı odası imalatı, çelik boru, montaj, 1500 tl makul görünüyor.

tilsimonline 13-02-2010 23:32

Sayın MeyveliTepe abimiz;

"Bizim evin toplam ağırlığının en fazla 50 ton olduğunu düşünürsek ve radya temelin ağırlığı her santimetre kareye eşit dağıttığından daha epey payımız olduğu ortaya çıkar. "

840.000 cm2 temeliniz = 84m2
84m2 x 0,4m(radye temel yüksekliği) x 2,4(beton M3 ağırlığı)
= 80,64 ton sadece radye temelin ağırlığıdır.Toplam binanın ağırlığını merak ettim;

-statik hesaplardan bakabilirseniz temele gelen yük ile ne kadar acaba?
-hesaplarda mühendis arkadaş zemin emniyet gerilmesinin değerimi alındı yoksa XPS nin taşımasımı gözönüne alındı?


"Temel altı xps'in, yüksek frekanslı deprem dalgalarını absorbe etmede pozitif etkisinin de olacağını düşünüyorum."

Eğer deprem Z yönünde dalgalar şeklinde gelirse dediğiniz doğru
fakat x,y yönündeki depremlerde binanın bütün yükü bir anda kenarlara uygulunacaktır.

mustafademir24 14-02-2010 00:14

herkeze merhaba.sayın hoşseda eviniz her geçen gün güzellikleri ile ortaya çıkıyor.ben 2009 yaz aylarında arsama ev yapmama hala uzun bir süre olmasına rağmen 60 km çevrede bulunan ve taş bulabileceğim her yeri gezdim.hatta tatilimin bayağı bir zamanını bu işlere ayırdım.ve gördüm ki vakit bolsa aradığınızı bulmak daha kolay we ucuz.aynen sizin anlattığınız gibi bir kamyon taş 15 ton civarı ancak ben biri taş ocağı olmak üzere 3 ayrı taş temin edebileceğim yerle kepçe ve nakliye dahil hem de en yakını 22 km uzaklıkta olan yerle kamyon başı 300tl ya anlaştım.hele hele eşendeki taş ocağında bir başka yerden artmış mükemmel kesilmiş köşe taşlarını da şantiye şefi kıyak yapıp aynı rakama saymıştı da şu an ona yandım keşke fırsat olsaydı dasize yollasaymışlar..herşey bir yana sizi izlemeye büyük bir keyifle dewam ediyorum.meyvelitepe ve kazım bey sizlere de iyi akşamlar dilerim.

çekirdek 14-02-2010 00:34

Sevgili Hoşseda, ben de şöminenin kullanım bakımından köşede olmamasından yanayım. Köşede bile olsa sanki köşebent olmamalı.Ben Binkılıç'taki evde öyle yapmıştım. Yer kazanılır zannediyordum, öyle olmadı. Yan duvarlara divan ya da koltuk koyduğunuzda hem hiç göremiyorsunuz hem de şöyle keyiflice ayağınızı ısıtamıyor, önünde yemek yiyemiyorsunuz. Bunları şömine önünde yapmak istediğinizde ikide bir koltuğu önüne çekip duruyorsunuz, döşemeyi de çiziyorsunuz, üstüne ya zılgıt atıyorsunuz ya da yiyorsunuz :)

MeyveliTepe 14-02-2010 01:27

Alıntı:

840.000 cm2 temeliniz = 84m2
84m2 x 0,4m(radye temel yüksekliği) x 2,4(beton M3 ağırlığı)
= 80,64 ton sadece radye temelin ağırlığıdır.Toplam binanın ağırlığını merak ettim;
Haklısınız, 50 tondur herhalde diye pek düşünmeden yazmışım. Siz söyleyince temel, kolon, kiriş, iki döşeme hesap ettim beton aksam 160 ton. 20 ton da diğer hafif malzeme vardır. Yuvarlak 200 ton diyelim. Daha geride 656 ton var. Ev biteli de yaklaşık 3 yıl olduğuna göre pek sorun görünmüyor.

tilsimonline 14-02-2010 01:52

Evet sorun yok diyelim.

hosseda 14-02-2010 08:21

izolasyon zamanı
 
Merhabalar,

Su basman bitecek, salon, banyo ve iki odanın tabanı molozla dolacak, bilahare zemine konan moloz sıkıştırılacak ve sıra zemin betonuna, dolayısıyla da zemin izolasyonuna gelecek diye hesaplarken dün usta öyle değil dedi.

Taş duvar ve zemindeki boş yerlerin doldurulacak ve bu arada ev duvarlarının daha sağlıklı yükselebilmesi için, bir önceki mesajda yazdığım beton kuşak atılacakmış su basman duvarlarının üzerine. Akabinde zeminde bir şey yapmayacağım dedi usta. Orası öyle kalacak ve sıkışmaya devam edecek ben duvarları öreceğim. Duvarlar bitip, tavan betonu için kalıp çakılıp, demirler bağlandıktan sonra beton atılmadan önce tekrar sıra zemine gelecek. O noktada zeminin betonu atılacak ve izolasyonuna geçilecekmiş.
" Ben şimdi beton atarsam, duvarı örme aşamasında düşecek taşlar senin yer betonunu delik deşik eder dedi. "

Hoşçakalın.

hosseda 14-02-2010 09:06

Sayın tilsimonline,

Yukarıdaki mesajlarınızdan bir tanesinde, zemin için ısı yalıtımına değil nem yalıtımına önem verin, suyun ne zaman nerede çıkacağı bilinemez diye yazmışsınız. Beni düşündürdünüz ;

İnşa edilmekte olan evimin zemininin büyük kısmı kaya. Köylü kepir diyor bu zemine. Kazmak dahi mesele. Hatta bir ara kırıcı delici alet baktım ama başka kullanma yeri olmadığı için işçilik farkı daha hesaplı geldi. Yani bende su çıkacak yer yok. Bunun yanında; 11 metrelik ende 1,5 metreye yakın kot farkı mevcut. Yani yağış anında bahçemi terkediyor. Sizin bu yazdığınız uyarı ile birlikte başka bir şeyi daha birleştirdim. Dün yolumun üzerinde bulunan malzemecime uğradım ve zeminde nem izalasyonu için ne var bir bakayım dedim. Bana dediği şu " abi senin su ile ne derdin var ki. Doğal drenajın var ama çok dert ediyorsan drenajını daha da iyileştir, membranla falan uğraşma, masraf yapma " dedi. Söyledikleri doğru, ben yer altına o parayı harcayacağıma, ev bitince çevresini gene doğal malzemeler ile iyice düzenlesem ve suyun binadan hemen uzaklaşmasını sağlasam daha iyi değilmi acaba.

Toparlarsam ; dar bütçe ile yol almaya çalışırken arada durup, bana gerçekten gerekli olan şeyler mi yapmaktayım, yoksa fuzulen de harcadığım paralar mı var diye iyi bir düşünmek lazım.

Hoşçakalın.

hosseda 14-02-2010 09:25

Sayın meyvelitepe,

Şöminenin yapılacağı bölüm, salon tabir edilen kısım. Bir köşesi açık mutfak olarak planlandı. Evin giriş kapısıda bu bölümden. Ön cephede pencere var. onu orta yerine koyacağımız uzunlukta bir duvarımız yok maalesef. Köşe birazda zorunlu seçim olmakta.

Şömine için saydığınız detayları unutmayacağım ve ilk konuşmamda soracağım. Bana dediği şu idi ilgilinin :
" Şömine yapılmasına karar verdiğiniz yerin tavan betonunda 25x25 bir delik yapın. Eğer odaya yapışan köşede olacak ise yeri ve odaya ısı nakli olsun istiyorsanız, o duvara da usta bir soba borusu kadar delik bıraksın. "

Hoşçakalın.

Zeytinci 14-02-2010 14:30

Sn. Hoşseda,

Yerinizin çevresi güzel görünüyor.
Bir iki yorum da benden:

-taşlarınız şekil itibariyle (eğri, büğrü ve irili ufaklı) ustayı zorlayacak tarzda seçilmiş.

-helik dediğimiz küçük taşlar büyüklerin arasında çok kullanılıyor; bir kooperatif binası 8 metre yüksekliğinde helik taş yerine çimento doldurularak yapılmıştı. Çok sağlam, güzel ve dayanıklı oldu.

-kepir toprağın esası yumşak taştır diye biliyorum. Öyle ise su taşıdır. Su yalıtımı önemlidir diye düşünüyorum. Alçak seviye yeraltı suyunun nereden geleceği belli olmaz.

-üst katı şömineden ısıtmayı düşünürseniz, hele ki yatak odası ise, ustanızın dediği hava menfezini düşünün derim.

-Sıhhi tesisat, elektrik tesisatı geçişlerini bu arada planlayın derim.

Kolaylıklar dilerim.

hosseda 14-02-2010 17:11

Sayın Zeytinci,

Ev tek kat olacak. Isıtılabilecek oda, salona bitişik olan küçük oda.

Kepirden kast edilen sert zemin, köylü dilinde. Temel çukurlarının kazımında çıkan moloz, toprak değil, taş parçaları idi. Ben gelen suyun bahçemde birikme durumu olmadığından ve yerden de yüksek bir bina inşa edeceğimden acaba nem izolasyonu fuzuli bir işmi olacak demek istedim. Ama çok küçük ihtimal dahi varsa nemin eve ulaşmasına dair, o izalasyonu da yapmakda fayda olacağını kabul ediyorum.

Teşekkürler, hoşçakalın.

Zeytinci 14-02-2010 18:39

Sn. Hoşseda,

Arazi kurak değilde, su olan bölge ise, etrafında su birikme durumu olmasa da
tabandan su alabiliyor. Yukarılardaki arazilerde batan yağmur suları yeraltı geçiş yolları size yakınsa, evin tabanında nem yapıyor ya da az da olsa su çıkabiliyor.

Şartlar uygunsa su yalıtımı yapmakta yarar var.

Bu durumu çevrede olan evlerin toprağa yakın duvarlarının sıva/badana dökülmelerinden anlıyorsunuz. Benim böyle bir sıkıntım var.

bayindirmevki 14-02-2010 22:13

Sn.hosseda,

Tabanın toprak ile doldurulmasını tavsiye etmem. Altını boş bırakın ve hava çıkışı için gerekli açıklık olsun. Bu sayede hem topraktan yükselen radyasyon evin temelinde sıkışmamış hem de nem atılmış olur.

Duvarlar için bir su yalıtımı yapma imkanı olmadığına göre altı boş tabana da su yalıtımına gerek kalmaz. Sadece ısı yalıtımı yaparsınız. Bu konuda verdiğim bloku inceleyiniz.kucukevim.wordpress.com

Yine de belirtmeliyim ki duvarları su basmanından yalıtabilirseniz iyi olur. Eski insanlar, eski evlerde bunu başarmışlar. Bence ustanızda bunu biliyor. Eski teknikleri uygularsanız tabanı da beton yapmanıza gerek kalmaz. Taş duvar ve ahşap iç yapı son derece sağlıklı olur. Taşın bedeniniz üstünde yarattığı soğukluğu dengelemiş olursunuz.

Kolay gelsin


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025