agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları)
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 3 Gönderen ancestral
  • 1 Gönderen Dila2012
  • 1 Gönderen morladim
  • 3 Gönderen celalamca
  • 1 Gönderen Portakal Rengi
  • 1 Gönderen morladim
  • 3 Gönderen gaseker
  • 1 Gönderen morladim
  • 1 Gönderen Dila2012
  • 2 Gönderen Portakal Rengi
  • 2 Gönderen Dila2012

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 04-02-2020, 20:00   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2020
Şehir: antalya
Mesajlar: 7
Arsa alım-satım mağduriyeti

Merhabalar,
Bir süredir forumu sessizce takip etmekteydim. Şu sıralar bir arsa alma fikrim bu takibimi sıklaştırdı. Arsa almak için yaptıığım araştırmalarım doğrultusunda bir çok yeni bilgi öğrendim fakat bu bilgilerin kapsamı ve benim tecrubesizliğimden dolayı bazı sorulara cevap bulamıyorum. Bu sorunlardan bir tanesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu sayede benimle birlikte bahsedeceğim sorundan mağdur olan bir çok kişininde aydınlanacağını düşünüyorum.

Ben antalyada yaşamaktayım, arsa konusunda antalya çevresinde biraz araştırma yaptım. Örneğin buralarda bir arsanın tapusu tapu kadastrodan henüz alınmamışken belediyeden alınan bilgiler ve evraklar ile noter aracığı ile satılan çok sayıda arsa bulunuyor. Çoğu köyde bazı arsalar noter ile 10-15 kişiye satılabiliyor.Bunu çocukluğumdan beri hep duyardım fakat arsa almak gibi bir planım daha yeni geliştiği için daha önceleri beni düşündüren bir problem değildi. Benim burada direk bu olaydan mağdur bir kaç kişi ile de görüşme imkanım oldu. Kendilerinin bana söylediği; bazı köylerde tapular henüz dağıtılmamışken noter üzerinden yapılan bu satışların hiç bir şekilde tapu kadastroya iletilmediği ve bu satışların bir kaydı olmadığından dolayı noter ile birden fazla kişiye satılabildiği idi. Tapular dağıldıktan sonra tapuda ismi geçen arsanın asıl sahibi sanki daha önce noterden satış yapılmamış gibi bu arsayı tapu kadastroda başkasına satabiliyor. tapu kadastrodan yapılan devir sonrası arsanın yeni sahibi tapu senedi olsa bile, yani mağdur aslında tapudaki tek arsa sahibi olsa bile noterde arsayı satın alan diğer kişiler dava açıyor, bu davalardan bitmiş olan sadece 1 kişi ile görüşme imkanım oldu. Kendisi söz konusu arsanın tapu senedine sahip ve tapu kadastroda sadece kendi ismi çıkıyor, hisse vb, bir durum söz konusu değil. Bu kişi bu arsa için daha önce noterden arsayı alan 4 kişiye arsa için ödedikleri satış bedelini vererek mahkemeyi sonuçlandırdı. Bu civarda daha önce görüşmüş olduğum insanlarda normalde arsanın tapu senedi üstündeki tek sahibi, hisse durumu kesinlikle yok.

Ben antalyayı bildiğim için şunu söyleyebilirim. antalyadaki belli başlı köyler beldeler hariç iç kısımlarında çoğu arsanın tapusu alınmıyor. Arsa sahibi tapu bedelini ödeyemediği için tapuyu gidip almıyor. Örnek vermem gerekirse antalya-çığlık tarafında yerleşim yerlerinin bazılarının tapusu var bazılarının yok. Tapu kadastro artık tapularınızı veriyoruz bilgisi verdi fakat köylü parasını denkleştirip tapu bedelini veremedi. Aslında çok büyük rakamlarda değil fakat köylüyü zorluyor ve ayrıca tapularını teslim almadıkları için yukarıda bahsettiğim birden çok kişiye satış yapma imkanları da oluyor.

Bu şekilde gayrimenkul ilanlarına baktığımızda antalya-geyikbayırı bölgesinde trilyonluk villaların olduğu sokakta 40 bin liraya arsa görebiliyorsunuz. Arsayı satan kişi de bu arsanın geçmişini bilemiyor. Her an bir mahkeme ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu tür bilgileri köylerde genellikle muhtarlar biliyor fakat onlar ne kadar dürüst davranırlar bilemiyorum.

Benim sizlerden ricam bu tür bir problem ile ilgili bir duyumunuz veya tecrübeniz olup olmadığı. Hobilerimden dolayı kırsalda çok vakit geçirirdim. Örneğin bu sorunu çok sefer dile getiren kişiler oldu yanımda fakat bir sonuca bağlanmadı. Daha önce bir çok kişi ile bunu konuştum ama net bir şekilde kafamda sorunu oluşturamadım. Bu nasıl olabilir, hangi adımda insanlar mağdur oluyor, veya arsa alacak kişi bunu nasıl kontrol edecek, veya davası devam eden buradaki mağdur insanın elinden bir şey geliyor mu? Bu olayı sadece 1-2 kişi yaşasa diyeceğim şu ki bana yanlış aktarıyorlar fakat maalesef çok insan tanıdım. Emlakçılara bunu sorduğumda ise genellikle açıklamaları şu şekilde oluyor; "bu işte her türlü sahtekarlık var, ben sana düzgün bir yer bulurum"

Konuyu biraz fazla uzattım fakat doğru şekilde anlatmak istedim. Hem benim hemde mağduriyet yaşayan insanlara yardımcı olacağını düşünüyorum. Umarım kendimi anlatabilmişimdir. Yazımda kesinlikle bu işle ilgili olan,arsa satan alan, emlakçı, köylü, tapu memuru, belediye vb, kişi ve kuruluşlara karşı kötü niyet veya karalama söz konusu değildir.

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

morladim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024