Merhabalar,
@ancestral
Açıklamanız için çok teşekkür ederim.
Bütçem 50Bin TL civarları olduğu için arsa almam biraz zor gözüküyor. Arazi alıp belki bir süre karavan
vb, taşınabilir araç ile arazim ile ilgilenebilirim. Büyük bir yer bakmıyorum ticari bir faaliyet olmayacak ama oynayabileceğim bir toprağım olmasını istiyorum.
Ben anladığım kadarı ile kendim için özetleyecek olursam. Arsa veya arazi alacaksam kesinlikle tapusu olacak, satış işlemi tapu müdürlünde yapılacak. Kesinlikle kadastral yola cephesi olacak.
Antalya çevresinde şehire epey uzak tapusu olan imarı olmayan araziler bulunuyor. Bütçeyi daha fazla zorlamak haricinde aklıma başka bir şey gelmiyor.
Bu uzaktaki arazilerin tapularını borç/mahkeme gibi durumlar için tapu kadastrodan gidip sorgulamak dışında kontrol edebileceğim bir sistem mevcut değil.
Örnek 1: Arazi satıcıya miras yolu ile kalmış bir tarım arazisidir, kişi arazinin gidip tapusunu almadan önce 10 kişiye noter aracığı ile satmış olabilir.Bir süre sonra tapusunu teslim alıp tapu kadastroda aynı araziyi bana satabilir.
Örnek 2: Satıcı 20 yıl önce hazinenin arazisine gidip sahiplenmiştir veya bu arazi 2B dir. Başvuru sırasında ödemeleri gereken parayı ödemeden önce gene 10 kişiye noter aracığı ile satmış olabilir. Sonra bu paralar ile gider bide başvuruyu tamamlayıp tapuyu alabilir

sonra da tapu kadastroda aynı araziyi bana satar.
Yukarıda bahsettiğim 2 adet örnek için, başıma gelmemesi için yapabileceğim bir kontrol galiba yok. 2. örnekte bahsettiğime benzer bir olay ilk yazımda paylaştığım mağdur bir arkadaşın başına gelmiş olabilir. Çünkü kendisi bana elinde tapulu bir tarım arazisi olduğu söyledi. Araziyi tapu kadastroda önceki sahibinden almıştı fakat önceki sahibi yıllar önce tapuyu almadan bu araziyi 4 farklı kişiye noterden satmıştı. Mağdur arkadaş bu 4 kişinin ödediği bedelleri onlara geri ödeyerek mahkemeyi sonuçlandırdı.
Arsa ve arazi arasındaki fark aslında imarlı ve imarsız toprak ile aynı ise, yukarıdaki mağdur kişi arazi değilde arsa almış olsada bu onun başına gelebilirdi ve kontrol edebileceği bir sistem yoktu.
Umarım doğru anlamışımdır. Normalde bana çok uzak konular olduğu için tam kafamda toparlayamıyorum. Eğer vermiş olduğum örnekler doğru ise konu biraz daha netleşecek benim için.Eğer örneklerde bir yanlışlık var ise aydınlatabilirseniz çok memnun olurum.
Bu arada ben kafamı bu konuya çok takmıyorum fakat örneğin antalyada bir dağ köyüne gidin kahvesinde 10-15 dk oturup, oranın bir yerlisine, amca buralar nasıldır, varmı bi sıkıntınız desem muhabbet en fazla 5 dakika sonra bu anlattığım sorunlara geliyor. Haliyle insanı sürekli bir şüphe kaplıyor. Bu iş 50 bin liralara olmaz diyip kestirip de atmak istemiyorum.
Sizide biraz yordum kusura bakmayın.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
@Dila2012
Açıklamanız için çok teşekkür ederim.
Maalesef her iş alanında olduğu gibi toprak konusunda da iyiler ve kötülerin oyunları her zaman oluyor. İnsanlar belki hayalleri ile bir iş yapmaya kalkışıp hayallerini kaybetmekten öte yıllarca dolandırıldıkları miktarlardan düze çıkmaya çalışıyorlar. Kaybedilen enerjiye yazık. Topluca biraz iyi niyet, biraz eğitim ile üstesinden gelebileceğimiz konular.Ben belki noterden 20'den fazla işlem yaptım fakat hep araç alış satışı idi. Toprak alımı hakkında ilk defa bir bilgi birikimim oluşuyor. En azından bu işi asla noterden yapmayacağımı biliyorum artık.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.