agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu Yabani Bitkinin Adı Nedir? (Sormadan önce ilk mesajı okuyun) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/24916.htm)

edis2209 29-06-2013 00:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1174387)
Ben yonca olarak biliyorum. 563 nolu mesajınızdaki çiçek ise sarı çiçekler açıyor. Benim daha önce ilginç bulup resimlerini çekmiştim. Muhtemelen soğanlı bir bitki. Yapraklarını göremedim.

Sn. Muda çok teşekkür ederim. Bahse konu bitkinin çekmiş olduğunuz fotoğrafları görmek isterdim.. Bulabilirseniz burada paylaşabilirmisiniz.. Saygılar.

edis2209 01-07-2013 17:37

5 Eklenti(ler)
Yer : Kemalpaşa-İzmir
Hayıt çalıları ile iç içe dere ve yol kenarlarında çalı görünümlü ve yapraklarından koku alamadığım bu bitki nedir acaba ? Saygılar.

Mustafa Abdal 01-07-2013 17:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1174829)
bu ballıbabaya ,benzer,bitkinin ismini arıyorum,arkadaşlar...
Eklenti 421574

Eklenti 421575
sonunda,düzgünce resim yükleyebildim....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1174849)
yok,agaç minesi,degil,yalnız biraz daha bilgi veriyim,kokusu biber gibi,ısırgan gibi,ama yakan tüyleri yok,tüysüz,tek bir içi boş,bir dal,diz boyunca uzuyor,vede,ballıbabaya benzeyen,pembe mor çiçekleri var,bide en önemli özelliği,
yalnız ballıbabadan tek ve en önemli farkı,sadece tepede çiçek yok,beş altı tane çiçek,üstüste sıralı olarak geliyor,yani bir degilde sıralı birçok kafa var aynı bu resim gibi,ballıbabada olabilirde,olmayabilir,belki....
Eklenti 421595

Ballıbaba nın bir çeşidi Lamium sp. wiki yaklaşık 50 Lamium çeşidi olduğunu söylüyor.

fatih88 01-07-2013 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mustafa Abdal (Mesaj 1175700)
Ballıbaba nın bir çeşidi Lamium sp. wiki yaklaşık 50 Lamium çeşidi olduğunu söylüyor.

teşekkür ederim,elinize saglık,yalnız zehirli bir tür degil,kanımca,ballıbaba zehirli degil,diye biliyorum....

Muda 02-07-2013 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edis2209 (Mesaj 1174913)
Sn. Muda çok teşekkür ederim. Bahse konu bitkinin çekmiş olduğunuz fotoğrafları görmek isterdim.. Bulabilirseniz burada paylaşabilirmisiniz.. Saygılar.

Sayın Edis2209. Çiçeklenmiş halde olan resmine bakamadım. Ancak pazar günü beni bir sürpriz bekliyormuş. Aynı çiçeğin sizdeki halde olanını benim bu yıl aldığım dağbağda dere kısmında gördüm. Tomurcuktan çiçek haline geldiği zaman ekleyeceğin.

fatih88 02-07-2013 19:20

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar,bu bitkinin adını arıyorum....
Eklenti 422626

DriffitAstymore 02-07-2013 21:09

Kocaeli / Derince / Çenesuyu bölgesindeki bir tepede buldum. Sürünücü bir bitki. Ne olduğunu bilen var mı?

http://s11.postimg.org/t9nbecg3n/jklmn.jpg

aigneis 07-07-2013 09:19

1 Eklenti(ler)
Selamlar. Bahceme cok miktarda farkli tohum ektim. Bazilari cikti, bazilarida cikmadi. Bir yerde asagidaki bitki cikti. Tuylu ve yumusak yapraklari var. Ektigim tohumlardan olabilir mi diye sokmedim. Alman papatyası tohumu,melissa tohumu (oğul otu) tohumu,miskotu (ayvadana) tohumu, ve kekikotu yabani mercanköşk tohumu ekmiştim.

Yardimci olursaniz cok sevinirim.

Eklenti 424072

aigneis 07-07-2013 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DriffitAstymore (Mesaj 1177503)
Mercanköşk bu. Yapraklarını parmaklarının arasında ezdiğinde güzel bir koku vermesi gerekiyor ayrıca.

Çok teşekkür ederim cevap için. İnternetten resimlerine baktım gerçekten de çok benziyor. Yaprakları ezdim ama malesef hiç bir koku gelmedi. Tadına da baktım çok acıydı :) Bu yabanı mercanköşk diye geçiyor acaba o nedenle mi?

DriffitAstymore 07-07-2013 21:30

Hmm ondandır tabi ki. Çok farklılık gösteriyor yabani türler. Ama kurutunca ortaya çıkan bir özelliği de olabilir ayrıntılı bilgiye sahip degilim.

Muda 08-07-2013 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 1177475)
Yabani mercanköşk
Origanum vulgare

DriffitAstymore

Selamlar. Bahceme cok miktarda farkli tohum ektim. Bazilari cikti, bazilarida cikmadi. Bir yerde asagidaki bitki cikti. Tuylu ve yumusak yapraklari var. Ektigim tohumlardan olabilir mi diye sokmedim. Alman papatyası tohumu,melissa tohumu (oğul otu) tohumu,miskotu (ayvadana) tohumu, ve kekikotu yabani mercanköşk tohumu ekmiştim.

Yardimci olursaniz cok sevinirim.

Eklenti 424072

Eğer koku yok ise ve mor bir çiçek açarsa adını bilmediğim bir yabani ot olabilir. Mercanköşk mutlaka kokuyor. Melissa (oğul otu) gibi o da kokulu. Melissa çıkmış ise farklı da olsa onun gibi kokulu bir bitki. Miskotu (ayvadana ) aynı şey değil. Ben de internetten araştırınca bir yerde aynı olarak yazılmış olarak gördüm. Halk arasında ayvadana olarak bilinen civan perçemi (Achillea millefolium hakkında sitede burada bilgi var. http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/2577.htm
Ben pembe kırmızımsı olanları tohumdan yetiştirmek istemiştim. Çimlenmelerine rağmen öldüler. Doğal ortamda bulursanız sarı ve beyazın çeşitli varyetelerini biraz almanız yeterli. Kışın ölmezler. Her yıl çıkar dururlar.

DriffitAstymore 08-07-2013 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1177699)
Mercanköşkün en ayırt edici özelliği kokusudur, bu koku vahşi türlerde aslında çok daha yoğun olur. Yaprakları ve boyu sulama ve gübreleme durumuna göre büyür veya ufalır, koku da yoğunlaşır veya azalır ancak asla kaybolmaz.
Site arkadaşlarımızı yanıltmamak adına o tanımı silmenizi rica ediyorum.

Teşekkür ederim uyarı için, düzelttim.

aigneis 08-07-2013 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1177729)
Eğer koku yok ise ve mor bir çiçek açarsa adını bilmediğim bir yabani ot olabilir. Mercanköşk mutlaka kokuyor. Melissa (oğul otu) gibi o da kokulu. Melissa çıkmış ise farklı da olsa onun gibi kokulu bir bitki. Miskotu (ayvadana ) aynı şey değil. Ben de internetten araştırınca bir yerde aynı olarak yazılmış olarak gördüm. Halk arasında ayvadana olarak bilinen civan perçemi (Achillea millefolium hakkında sitede burada bilgi var. http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/2577.htm
Ben pembe kırmızımsı olanları tohumdan yetiştirmek istemiştim. Çimlenmelerine rağmen öldüler. Doğal ortamda bulursanız sarı ve beyazın çeşitli varyetelerini biraz almanız yeterli. Kışın ölmezler. Her yıl çıkar dururlar.

Çok ilginç çünkü sadece tohumları ektiğim yerde var. Bugün yakından baktım 9 10 tane çıkmış. Bahçenin başka hiç bir yerinde yok. Ayrıca yapraklarının şekli, ince ve tüylü olması, alternat çıkması ve damar yapısı internette tarif edildiği gibi. Bir kaç sitede yabani oreganonun çok az **** hiç kokusu olmadığı yazıyor. Oregano vulgare yemeklik değildir daha çok medikal amaçlıdır diyor. Bazı yerlerde de genç yaprakların kokmadığı büyüdükçe kokmaya başladıkları yazıyor. Ben tohumları zengarden'dan almıştım. Oraya mail attım. Bakalım ne diyecekler.

Beyaz Civanperçemi bende var. Geçen sene tohumlarını saksıya ekmiştim. Ama 50 metrekareyi kaplayacak kadar tohumu küçük bir saksıya ektiğim için başarılı olmaz düşüncesiyle hiç bakmadım. Ankara kışını karlar altında dışarıda geçirdi. Baharda bahçeye aldım ve çoştu. Her sabah çiçek ve yapraklarının çayını içiyorum. Ben kestikçe o yeni çiçekler açıyor :) Harika bir bitki. Eğer isterseniz bu sene alabilirsem tohumlarından gönderirim.

fatih88 09-07-2013 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1176025)
Eklenti 422626

günceldir,arkadaşlar,yardımlarınızı bekliyorum......

Jezebel 09-07-2013 20:06

Lamium purpureum gibi.
Bir de Monarda citriodora var.
Türkiyenin endemik bir Monarda'sı olabilir ;)
Kıyaslayıp kendiniz karar verin.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1174849)
yok,agaç minesi,degil,yalnız biraz daha bilgi veriyim,kokusu biber gibi,ısırgan gibi,ama yakan tüyleri yok,tüysüz,tek bir içi boş,bir dal,diz boyunca uzuyor,vede,ballıbabaya benzeyen,pembe mor çiçekleri var,bide en önemli özelliği,
yalnız ballıbabadan tek ve en önemli farkı,sadece tepede çiçek yok,beş altı tane çiçek,üstüste sıralı olarak geliyor,yani bir degilde sıralı birçok kafa var aynı bu resim gibi,ballıbabada olabilirde,olmayabilir,belki....
Eklenti 421595

edis2209 10-07-2013 03:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edis2209 (Mesaj 1175694)
Yer : Kemalpaşa-İzmir
Hayıt çalıları ile iç içe dere ve yol kenarlarında çalı görünümlü ve yapraklarından koku alamadığım bu bitki nedir acaba ? Saygılar.

" Lythrum salicaria " olabilir mi acaba ?

fatih88 10-07-2013 20:21

2 Eklenti(ler)
bu ballıbaba arkadaşlar,işte diğer aynı resimlerden koydum,bu resimler sezon sonu kurumaya yüz tumuş,penbe çiçekli ballıbaba...
Eklenti 424845
Eklenti 424846
ve arkadaşlar,ilk çıkanlar,bellide,bitki kurumaya yakın,ufalıyor,nerdeyse ayırd edilemiyor,eger yanılmıyorsam bu iki resimde,ilk iki resimde aynı ballıbaba türü,penbe ballıbaba,sizde bakın,karar verin....

fatih88 10-07-2013 20:29

2 Eklenti(ler)
bunlarda sezon başlangıcı bahar ballıbabası...
Eklenti 424853
Eklenti 424854
kuruyunca bile degişebiliyor,bu arada çayı nı yaptım,içtim,oldukça hafif bir içimi var....

DriffitAstymore 11-07-2013 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1178431)
bunlarda sezon başlangıcı bahar ballıbabası...
Eklenti 424853
Eklenti 424854
kuruyunca bile degişebiliyor,bu arada çayı nı yaptım,içtim,oldukça hafif bir içimi var....

Yılancık olabilir mi?

coskun8553 11-07-2013 17:06

1 Eklenti(ler)
Eklenti 425223
Bu bitkinin adını öğrenebilir miyim acaba ?

coskun8553 11-07-2013 17:07

1 Eklenti(ler)
Eklenti 425224
Bu ağaç mı, bitki mi, ismini öğrenebilir miyim

Tohumcu Nılgun 11-07-2013 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskun8553 (Mesaj 1178770)
Eklenti 425223
Bu bitkinin adını öğrenebilir miyim acaba ?

Bu yabani bitkinin degisik isimleri var birkaci sunlar: it uzumu, tilki uzumu, kurt uzumu, kopek uzumu.

Tohumcu Nılgun 11-07-2013 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi coskun8553 (Mesaj 1178771)
Eklenti 425224
Bu ağaç mı, bitki mi, ismini öğrenebilir miyim

Cok arsiz olan bu yabani bitkinin adi Sirken otudur.

fatih88 11-07-2013 18:40

it üzümünün meyveleri zehirlidir,yaprakları haslandıktan sonra ,yenir,sirkende lezzetli,ıspanaktan on kat faydalı bir ottur,yaprak nezik yerleri haslanarak yogurtlu,ister,yumurta,sogan,kavrularak yenir....

fatih88 11-07-2013 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi DriffitAstymore (Mesaj 1178577)
Yılancık olabilir mi?

yok,yılancık,degil,ballıbaba yılancık farklı bişey,arada daha boşluk var,çiiçekler araasında...

fatih88 15-07-2013 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih88 (Mesaj 1176025)
Eklenti 422626

arkadaşlar,günceldir.....

edis2209 16-07-2013 18:36

5 Eklenti(ler)
Heracleum platytaenium
Heracleum platytaenium
(Tavşancıl otu, Baldırgan, Öğrek otu)

Nazarköy- Manastır kalesi civarları Kemalpaşa,İzmir

Muda 20-07-2013 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aigneis (Mesaj 1177956)
Çok ilginç çünkü sadece tohumları ektiğim yerde var. Bugün yakından baktım 9 10 tane çıkmış. Bahçenin başka hiç bir yerinde yok. Ayrıca yapraklarının şekli, ince ve tüylü olması, alternat çıkması ve damar yapısı internette tarif edildiği gibi. Bir kaç sitede yabani oreganonun çok az **** hiç kokusu olmadığı yazıyor. Oregano vulgare yemeklik değildir daha çok medikal amaçlıdır diyor. Bazı yerlerde de genç yaprakların kokmadığı büyüdükçe kokmaya başladıkları yazıyor. Ben tohumları zengarden'dan almıştım. Oraya mail attım. Bakalım ne diyecekler.

Beyaz Civanperçemi bende var. Geçen sene tohumlarını saksıya ekmiştim. Ama 50 metrekareyi kaplayacak kadar tohumu küçük bir saksıya ektiğim için başarılı olmaz düşüncesiyle hiç bakmadım. Ankara kışını karlar altında dışarıda geçirdi. Baharda bahçeye aldım ve çoştu. Her sabah çiçek ve yapraklarının çayını içiyorum. Ben kestikçe o yeni çiçekler açıyor :) Harika bir bitki. Eğer isterseniz bu sene alabilirsem tohumlarından gönderirim.

Sayın aigneis. Nasıl olsa biraz daha büyüyüp çiçeklendikleri zaman tam olarak anlaşılırlar. Biraz daha zamana ihtiyaç vardır. Mercanköşk benim bildiiğim kadarı ile kışın ölmemesi lazım. Bende bir tane var. Beyaz civanperçemi teklifiniz için teşekkür ederim. Çiçek tohumundan yetiştirmek daha zor. Çıkan fidelerini başka bir yere aldığınız zaman kolay adapte oluyorlar. Sarı ve bunların değişik sarı beyaz arası olanları da var. Biraz olması yetiyor. Bende şu anda beyaz olan kendiliğinden bazı yerlerde çıkmış. Kırmızımsı olanın rengi hoşuma gittiği için tohumunu ekmiştim. Direk toprağa diksem çok daha iyi olacakmış. Civanperçemi çok güzel mikrop öldürücü özelliği olan bir bitki. Sarısı daha çok aransa da beyaz olan civanperçemi daha güçlü.

gülcicek 22-07-2013 00:53

1 Eklenti(ler)
Eklenti 428250 bu bitki nin adını bilen varmı arkadaşlar çiçek oldugunu biliyorum ama ismini bilmiyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun..

kelebek çalısı 22-07-2013 01:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülcicek (Mesaj 1182474)
Eklenti 428250 bu bitki nin adını bilen varmı arkadaşlar çiçek oldugunu biliyorum ama ismini bilmiyorum bilen varsa lütfen yardımcı olsun..

Latin çiçeği-Tropaeolum majus

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025