agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu ağacın adı nedir? (öğrendiklerini yazmayanların bitkileri) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/23153.htm)

xamid 30-07-2013 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1185431)
Arkadaslar, bu Agacin adi ve turu nedir?

Meşe, palamut meşesi

fcı 30-07-2013 21:38

Düzeltme: Bu mesajı dikkate almayın. Aşağıda Sayın ali ekber'in belirttiği üzere Tüylü Meşe olması daha muhtemel, üzerinde resmen tüy var.

Alıntı:

Öncelikle Dünya'da üç yüz kadar meşe türü var ve bu herhangi birisinin kultivarı da olabilir.

Ama değilse bence

Quercus macranthera
İspir Meşesi

ali ekber 30-07-2013 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1183848)
Arkadaslar, bu Agacin adi nedir?

Dik Ardıç(Andız) Bildiğim kadarıyla doğal ortamda, ormanda ve kırda çoğalması ve yeşermesi için ardıç kuşu denilen bir kuş tarafından tohumlarının yenilmesi ve tohumların ardıç kuşu tarafından sindirilmesi sonucunda kuşun dışkısı ile birlikte tohum doğal olarak ekilmiş oluyor ve bir sonraki bahar ayı ile birlikte yeşermesi ve çoğalması sağlanmış oluyor. Çok uzun ömürlü ve herdem yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. Aşırı sıcaklara ve kuraklığa dayanıklı olmakla birlikte bulunduğu ortamda zorlu şartlara(aşırı soğuklara, aşırı sıcaklara, ani artı eksi ısı değişimlerine, kuraklığa) dayanıklı olduğundan bulunduğu ortamları en son terk eden ağaç türü olarak biliniyor. Bu nedenle ormanların bilinçsizce tahribatından geriye ancak bu tür ağaçlar kalabiliyor. Ağacın gelişiminde her türlü toprak ve iklim şartlarına uyum sağladığından kaprisli bir ağaç türü olmayıp fazla bir isteği bulunmamaktadır.

ali ekber 30-07-2013 23:36

Alıntı:

Fotoğrafını gördüğüm ağaç türü MEŞE ağacı olup, meşe türlerinden mazı meşesi ve tüylü meşe olarak bilinir. Anadolunun ormanlarında ve köylerinde, kırlarda oldukça yaygın olarak bulunur. Anadoluya en uygun ağaç türlerinin başında gelir. Bilindiği gibi tarihte Anadolumuza meşe denizi denilmesi bu ağaç türünden kaynaklanır. Çoğalması tohumu olan palamutların sonbaharda olgunlaşarak ağaçtan dökülmesi ve ilkbaharla birlikte yeşermesi ile sağlanır birde kök sürgünleri ile de çoğalabilir. Sonbaharda yapraklarını döker. Diğer meşe türlerine göre daha yavaş büyür ve diğer meşe türlerine göre sıcaklık değişikliklerine ve kuraklığa daha dayanıklıdır.

eylülbelde 31-07-2013 22:33

Tohumcu Nilgün'e cevabım;

Sanırım Katalpa bu..

Alıntı da yapamadık iyi mi.. :)

Sakaki 04-08-2013 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1186965)

Taxodium ascendens (Pond Crypress) - Gölet Servisi

Sakaki 04-08-2013 23:12

Alıntı:

Mazı Meşesi (Quercus infectoria)

Sakaki 04-08-2013 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1185430)

Makedonya meşesi (Quercus trojana)

Sakaki 04-08-2013 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1185452)

Katalpa (Catalpa erubescens purpurea)

Sakaki 04-08-2013 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1183821)

Bataklık Servisi (Taxodium distichum)

Sakaki 04-08-2013 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1183824)
Arkadaslar,
bu Agacin adi nedir?

Alacalı Kestane (Castanea Sativa Variegata)

Sakaki 05-08-2013 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1182498)
Arkadaslar, bu meyveli Agacin adi nedir?

Alacalı Kızılcık (Cornus controversa 'Variegata')

Sakaki 05-08-2013 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1181359)
Arkadaslar,
ismini bilmedigim bu ilginc meyveli Agaci evime yakin bir sokakta surekli goruyorum. O sokaktaki yol kenarlarina 3 er, 5 er metre arayla bu Agactan dikilmis.
Kis mevsimine dogru meyveleri kirmizi bir renk aliyor.
Bu Agacin adi nedir acaba?

Manolya (Magnolia kobus var. stellata)

Sakaki 05-08-2013 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1187256)

Kanada/Doğu tsugası (Tsuga canadensis)

Yıldız Kardaş 07-08-2013 23:59

Bu ağacın adı nedir ?

1 Eklenti(ler)
Hastane bahçesinde sadece 1 adet bu ağaçtan var. Küçük elmacık gibi yeşil meyvaları ve akasya yapraklarının çok daha irisi yaprakları var.Fotografı ektedir.
Bu ağacı tanıyan var mı?

Tohumcu Nılgun 09-08-2013 13:21

5 Eklenti(ler)

Sakaki 10-08-2013 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1188181)
Bu Agaci ilk defa buradaki bir Botanik Parkta gordum.
Dallarinda ara ara 1cm veya daha uzunca dikenler mevcut.
Turuncu renkli sulu meyvelerinden tohumlarini cikartirken, Yeni Dunya meyvesi gibi koktugunu hissettim.
Kucuk boncuklar gibi olan meyveleri kiyaslamaniz icin, fotografa su sisesi kapaginida dahil ettim.

Taş porsuğu - Podocarpus falcatus (Syn. Podocarpus gracilior, Afrocarpus gracilior) olabilir.

xamid 10-08-2013 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1188181)
Bu Agaci ilk defa buradaki bir Botanik Parkta gordum.
Dallarinda ara ara 1cm veya daha uzunca dikenler mevcut.
Turuncu renkli sulu meyvelerinden tohumlarini cikartirken, Yeni Dunya meyvesi gibi koktugunu hissettim.
Kucuk boncuklar gibi olan meyveleri kiyaslamaniz icin, fotografa su sisesi kapaginida dahil ettim.

Hippophae Rhamnoides (Yabani İğde, Yalancı iğde)
http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/8593.htm
Çok faydalı bir meyvesi varmış, tohumlarını bulabilirsem ekmeyi düşündüğüm ağaç.

Sakaki 11-08-2013 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1188240)
Fotograflarini ekledigim bu Agacin govde yapisi bana cok ilginc geldi.
Sanki kabuklari soyulmusda Agac ciplak kalmis gibi.
Birde dokunup test ettim: Zimpara ile temizlenip parlatilmis gibi kaygan.
Bu durum Agacin turune has bir ozelligi olsa gerek.
Ayni Agacin birde pembe ciceklisi var.

Oya ağacı (Lagerstroemia indica)

Tohumcu Nılgun 11-08-2013 19:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sinaan (Mesaj 1188474)
Herkese Merhaba bu ağaç bize hediye olarak gelmiştide adı nedir acaba? limon falan dediler ama sanırım yaprak şeklinden dolayı benzettiler ben öyle düşünmüyorum yani sizce nedir? hiç çiçek falan da açmadı

Sayin Sinaan, daha yakindan cekilmis bir fotograf ekleyebilirmisiniz?

Sakaki 11-08-2013 19:26

Alıntı:

Herkese Merhaba bu ağaç bize hediye olarak gelmiştide adı nedir acaba? limon falan dediler ama sanırım yaprak şeklinden dolayı benzettiler ben öyle düşünmüyorum yani sizce nedir? hiç çiçek falan da açmadı

Büyük ihtimal ficus benjamin gibi.
Yaprakların daha yakından fotoğrafını çekip ekleme şansınız varsa iyi olur. Yoksa da internetten fcus benjamin resimleri ile karşılaştırın bir.

ArroWCoLT 11-08-2013 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1185448)
Arkadaslar, yeni cicek acmis, biraz irice yaprakli olan bu Agacin adi nedir?

Ihlamur (Tilia) olsa gerek

Tohumcu Nılgun 12-08-2013 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1149966)
Arkadaslar, fotografin sag tarafindaki Agacin adi nedir?
(Son fotograf Agacin meyve ve cekirdekleri, kisin fotografini cekmistim.)

Arkadaslar, yukarida alinti yaptigim mesajimdaki Agacin adini cok arastirmis, ama bir sonuc elde edememistim.
Bu gun baska bir Agaci arastirirken tesadufen fotografini gordum.

Agacin adi: Mendil Agaci (Davidia involucrata)

Tohumcu Nılgun 12-08-2013 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syuksek (Mesaj 1188800)
Yol kenarlarında bolca görülen, çalı ya da küçük ağaççık formunda, meyveleri çitlembik gibi görünen bu çalının adı nedir ?

Menengic olabilir.

jineop 13-08-2013 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189173)
Arkadaslar, yaklasik nohut iriliginde meyveleri olan, bu kucuk Agaccigin adi nedir?

Aronia melanocarpa olabilir.

Tohumcu Nılgun 13-08-2013 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1185452)

Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Sakaki 13-08-2013 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189250)

Sn Tohumcu Nilgun,

Yıllar önce uzak doğuda bu ağaca çok benzer bir ağaç görmüştüm; fasülyeye benzer meyvesi olgunlaştığında mavimsi bir renk alıyor.
Sizin resimdeki meyveler henüz olgunlaşmamış olduğundan yeşil olabilir, emin değilim ama eğer o ağaç ise ismi: Decaisnea fargesii (Ölü Adamın Parmakları)

NOT: Soğuğa dayanıklı olduğunu biliyorum ama sizin iklime uygun bir ağaç olup olmadığından emin değilim!

Forumumuzda başlığı da var:
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17917.htm

fcı 13-08-2013 22:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 118929)
Sizin resimdeki meyveler henüz olgunlaşmamış olduğundan yeşil olabilir, emin değilim ama eğer o ağaç ise ismi: Decaisnea fargesii (Ölü Adamın Parmakları)

Buraya göre ağacın meyveleri Himalaya dolaylarında bulunanlarda sarı-yeşil, Çin'de bulunanlarda mavi oluyormuş. Bazı uzmanlar ikisini de tek alttür olarak değerlendirmeye başlamışsa da şu an için Yeşil meyveliler Decaisnea insignis olarak ayrı alttür sayılıyor.

Sakaki 15-08-2013 09:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189779)

Gülibrişim (Albizia julibrissin) olabilir.

Sakaki 15-08-2013 10:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189794)

Su Ladini/Su Melezi (Metasequoia Glyptostroboide)

Görünüm olarak Taxodium'a çok benzer ama kendine has gövde yapılarıyla farklılaşır. Nesli tükenmeye yüz tutmuş bir tür.

Sakaki 15-08-2013 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189808)

Kağıt kabuklu akçaağaç (Acer griseum)

Tohumcu Nılgun 15-08-2013 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1189860)
Su Ladini/Su Melezi (Metasequoia Glyptostroboide)

Görünüm olarak Taxodium'a çok benzer ama kendine has gövde yapılarıyla farklılaşır. Nesli tükenmeye yüz tutmuş bir tür.

Sayin Sakaki, bu mesajinizda bahsettiginiz Taxodium Agac turunu inceledim ve daha once ismini sordugum bir Agaci Taxodium Distichum'a cok benzettim ama yinede tam emindegilim.
Bahsettigim o mesajima bir goz atarsaniz cok sevinirim. ( 3. sayfa 84. mesaj )

Sakaki 15-08-2013 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189911)
Sayin Sakaki, bu mesajinizda bahsettiginiz Taxodium Agac turunu inceledim ve daha once ismini sordugum bir Agaci Taxodium Distichum'a cok benzettim ama yinede tam emindegilim.
Bahsettigim o mesajima bir goz atarsaniz cok sevinirim. ( 3. sayfa 84. mesaj )

Taxodium ailesinden olduğu kesin ama ben o ağaçta tam emin olamadığım ve T. mucronatum ile T. distichum arasında kararsız kaldığım için bir şey demek istemedim. Okuduğum taksonomide şöyle yazıyor:

TAXONOMY :
The currently accepted scientific name for Montezuma baldcypress is Taxodium mucronatum Ten. (family Taxodiaceae). There are no accepted infrataxa. Montezuma baldcypress differs from its congener baldcypress (Taxodium distichum) primarily by the presence of a needlelike point (a mucro) on the megasporophylls (female cone scales). Also Taxodium mucronatum is much less cold hardy than the other more northern species.

Yani yaprak uçları iğnemsi şekilde sivri olan Taxodium mucronatum, sivri olmayan ise Taxodium distichum. Aynı zamanda mucranatum, diğer Taxodium türlerine göre soğuğa dayanıklılığı daha az ve bu yüzden kuzeyde pek bulunmuyor (başka bir yerde, Meksika da sık yetişen bir ağaç olduğunu okumuştum).

Bu bilgiye göre ve eğer yaprak uçları iğne gibi sivri değilse T. distichum olma olasılığı yüksek!

Ama 222 numaralı mesajınızdaki ağacın Metasequoia Glyptostroboide olduğuna eminim.

Tohumcu Nılgun 15-08-2013 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1189940)
Taxodium ailesinden olduğu kesin ama ben o ağaçta tam emin olamadığım ve T. mucronatum ile T. distichum arasında kararsız kaldığım için bir şey demek istemedim. Okuduğum taksonomide şöyle yazıyor:

TAXONOMY :
The currently accepted scientific name for Montezuma baldcypress is Taxodium mucronatum Ten. (family Taxodiaceae). There are no accepted infrataxa. Montezuma baldcypress differs from its congener baldcypress (Taxodium distichum) primarily by the presence of a needlelike point (a mucro) on the megasporophylls (female cone scales). Also Taxodium mucronatum is much less cold hardy than the other more northern species.

Yani yaprak uçları iğnemsi şekilde sivri olan Taxodium mucronatum, sivri olmayan ise Taxodium distichum. Aynı zamanda mucranatum, diğer Taxodium türlerine göre soğuğa dayanıklılığı daha az ve bu yüzden kuzeyde pek bulunmuyor (başka bir yerde, Meksika da sık yetişen bir ağaç olduğunu okumuştum).

Bu bilgiye göre ve eğer yaprak uçları iğne gibi sivri değilse T. distichum olma olasılığı yüksek!

Ama 222 numaralı mesajınızdaki ağacın Metasequoia Glyptostroboide olduğuna eminim.

Tesekkur ederim Sayin Sakaki, Agacin yaprak uclarini tekrar inlemeyi dusunuyorum. :)

seratblyz 15-08-2013 21:45

Alıntı:

Merhabalar Sinan, iç mekan bitkilerinden "Benjamin" diye tahmin ediyorum. İstersen bir teyit et benjaminin fotoğraflarından.

ümitibrahim 15-08-2013 22:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1189779)

Gulibrisim (Albizia julibrissin)

Sakaki

Farklı ağaç türlerinin yapraklarını toplayıp kalıplarını alıyorum,seramik yapraklar yapmak için.Çoktandır aklımdaydı Gülibrişim,çünkü hem yapraklarını hem de çiçeklerini son derece estetik buluyorum.Geçen hafta evimin 100 metre ötesinde bildiğim bir gülibrişim ağacından biraz yaprak kestim,eve döndüğümdeyse yaprakların içlerine kapandığını görerek hayret ettim.Ne yaptıysam olmadı,açamadım yaprakları bir türlü.Önceki gün tekrar gittim ama bu sefer hazrlıklıydım;kestiğim yaprakları doğrudan getirdiğim bir kitabın arasına koydum.Tabi meraklı insanlar hemen birikti,kolay gelsin diye.Çok ilginç orada oturanlar bile ağacın türünü bilmiyorlardı,hayatlarında hiç merak etmemişlerdi.Çok hoş bir sohbet oldu,latince Julibrissin kelimesinin aslında Türkçedeki Gülibrişimden geldiğinden bahsettim,normalde hep latinceden Türkçeye geçer ya.İnsanlar aslında ilgililer ama bir motivasyon gerekiyor onlara,doğayı insana sevdirmek için eğitim gerek,bir şekilde müdahele gerek,devletin yönlendirmesi gerek.

Sakaki 16-08-2013 22:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1190435)
Arkadaslar, bu buyuk yaprakli Agaccigin adi nedir?

Hint Yağı Bitkisi (Ricinus communis) sanırım

Sakaki 18-08-2013 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1190909)
Arkadaslar, bu yapragi Parkta bir bankin uzerinde buldum.
Sanirim biri, bir Agactan koparmis, incelemis ve bankin ustune birakip gitmis.
Benim de dikkatimi cekti, daha once bu sekilde bir Agac yapragi gormemistim.
Yapragi biraz inceledikten sonra etraftaki Agaclara goz gezdirmeye basladim ama nafile.
O civardaki Agaclarin yapraklari buldugum bu yapraga hic benzemiyordu.
Sanirim yaprak daha uzaktaki bir Agactan koparilmis.
Arkadaslar, tek delilimiz olan bu yaprak hangi Agaca ait olabilir, O Agacin adi nedir?

Acer saccharinum - Silver Maple (Şeker Akçaağacı) olma ihtimali yüksek, özellikle yaprağın arka kısmı griye çalan bir tonda ise.

http://chalk.richmond.edu/biology/tr...rinum_leaf.jpg

Tohumcu Nılgun 19-08-2013 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1190909)
Arkadaslar, bu yapragi Parkta bir bankin uzerinde buldum.
Sanirim biri, bir Agactan koparmis, incelemis ve bankin ustune birakip gitmis.
Benim de dikkatimi cekti, daha once bu sekilde bir Agac yapragi gormemistim.
Yapragi biraz inceledikten sonra etraftaki Agaclara goz gezdirmeye basladim ama nafile.
O civardaki Agaclarin yapraklari buldugum bu yapraga hic benzemiyordu.
Sanirim yaprak daha uzaktaki bir Agactan koparilmis.
Arkadaslar, tek delilimiz olan bu yaprak hangi Agaca ait olabilir, O Agacin adi nedir?

Arkadaslar, yaprak Acer Campestre turune aitmis.

Fotograflari burada.

xamid 19-08-2013 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dombıra (Mesaj 1191221)
Arkadaşlar yaklaşık 30 metre boyunda olan bu ağacın adı nedir ?

Paulownia (Pavlonya)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025