![]() |
Alıntı:
|
16.yüzyılda yaşayan Seydi Ali Reis'in Mir'atü'l-Memâlik isimli seyahatnâmesinde bir ağaç yazarı hayretler içinde bırakmış.Onun anlattığını şeklide aynen yazıyorum:
"Bu şehirde (Hindistan Gücerat) Tarı demekle bilinen hurma nevinden bir ağaç vardır.Bunun her budağına bir testi asarlar.Budağın ucunu kesip testinin içine sokarlar.Buradan kan renginde bir su akar.Bu su,güneşin hararetiyle az zamanda bir nevi şaraba döner.Her ağacın altında bir meyhane vardır.Halk devamlı orada yiyip içerler." Açıkçası kitabı okurken ben de çok şaşırdım.Bu ağacı bilen var mı?Açıkçası çok merak ettim. |
Hindistan'dan tohum getirten arkadaşların bilmesi muhtemel.
|
1 Eklenti(ler)
merhaba,
Eşimle gezerken kırmızı çiçekli bir ağaç gördük, fotoğrafı aşağıda, ne olduğunu söyleyebilir misiniz? Eklenti 55956 Teşekkürler |
Sayin M.saygin, bu bir "Ataturk cicegi" Euphorbia pulcherrima(Poinsettias)
|
1 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ederim Ali Bey :)
Bir yanlışlık olmaması açısından belirteyim, bitki çiçek değil 3-4mt. boyunda bir ağaçtı, Atatürk Çiçeği bu kadar büyür mü? Eklenti 55965 |
Evet Ali Beyin dediği gibi bu bir Atatürk çiçeği, ben Bodrum'da 3 metre olanını görmüştüm.:)
|
Evet; penelophe'ye katılıyorum. Bu bir Atatürk Ağacı ( Yeni yıl ağacı da denir.) Benim bahçemde de var, oldukça da büyüyorlar. Sütü oldukça zehirlidir. Dikkatli olmak gerekir.
|
Alıntı:
Bircok Asya ulkesinde bilinen bu icecek, Afrika ulkelerinde de bilindigi gibi, hindistan cevizinden baska, kimi hurma agaclarindan da ayni yontemle icecek elde ediliyor. Asagidaki linkte daha fazla bilgi bulabilirsiniz. http://en.wikipedia.org/wiki/Palm_wine |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Aynı ağaçtan ben de Antalya da bir serada gördüm ve fotoğrafladım. Uzaktan çok gösterişli çiçekleri var. Atatürk çiçeğinin ağaç formu dediler..
|
Çok teşekkürler cevaplarınız için :)
|
Alıntı:
Sn Ali Bey, yukarda kırmızı renkli bir sıvının aktığı ve bunun zaman içinde hava ile teması sonucu şaraba dönüştüğü bildirilmiş. Sizin verdiğiniz linkte ise beyaz renkli bardak içinde bir sıvı görüyorum. Bunun nedenini merak ettim. |
Sayin Sukranayalp, 16.yuzyilda yasiyan Ali Reisin yazdiklarinda, agaclardan testilere akan sivinin kirmizi renkli oldugu soyleniyor. Yaptigim kisa bir arastirmada, Kirmizi renkli palmiye sarabina rastlamadim. Belki o zaman sarabin icerisine baska birsey katip renk veriyor olabilirler diye dusunuyorum.
Renk disinda, 16. yilda verilen bilgiler ile bu gunku bilgiler ortusuyor. Renk konusunda baska bilgilere rastlarsam burada paylasirim. |
Alıntı:
|
Atatürk çiçeği ve Atatürk ağacı farklı cinsler mi? Yani çiçekçiden herhangi bir Atatürk çiçeği alıp eksem ağaç olarak büyür mü?
Lale ağacı ekmeyi düşünmüştüm ama çiçek açması için yıllar gerekiyormuş.Bu ağaç da onun kadar güzel |
Alıntı:
Atatürk çiçeği oldukça yumuşak dokulu bir bitki yani ağaç değil. Ağacı varmıdır hiç görmedim diyebilirim. Ayrıca LALE de ağaç değil bir çiçek türü. Ağaç olarak bahsettiğiniz başka bir tür olmalı. Konunun uzmanı değilim karınca kaderince benden bu kadar. Formda sayfaları dolaşırsanız daha çok bilgi bulacağınızdan eminim Doktor hanım. Orduya selamlar. |
Nalan hanim, Cemal beyin belirtigi gibi Ataturk cicegi gencken, yumusak dokuludur. Bitki yaslandik sonra odunsu govde ve dallari olur ve uygun oratmda kucuk bir agac gibi buyuyebilir.
Asagidaki linkte daha fazla bilgi bulabilirsiniz. http://tr.wikipedia.org/wiki/Atat%C3...%C3%A7e%C4%9Fi |
Alıntı:
Bildigimiz lale ile akraba olmasa da, actigi cicekler laleye benzedigi icin, "Lale agaci" denen agac vardir. Nalan hanimin bahsettigi agac da sanirim o agactir. asagidaki linkte lale agaci hakkinda bilgiler vardir. http://en.wikipedia.org/wiki/Tuliptree |
Sayın Cemal Bey ve Ali Bey.Atatürk çiçeği hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Şimdi gönül rahatlığı ile alıp ekebilirim. Salon çiçeği olarak pek sevmediğim bir çiçek olmasına rağmen ağaç kadar büyüdüğünde çok üzel görünüyor.
Lale ağacı diye bahsettiğim aynen Ali Bey'in de bahsettiği ağaç.Çiçekleri çok güzel bir ağaç. |
Bizim yörede karaağaç var, bunların yapsak veya genç sürgünlerde baloncuklar oluşur. Bu baloncukların içi üvez veya adını bilmediğim beyaz sinek türü böceklerle dolu oluyordu. son zamanlarda pekte görülmüyor azaldı. Bu açıklamalarıma göre adını bilen var mı. Site de okuduğum karaağaçların bu özelliğini göremedim.
|
defne mi?
4 Eklenti(ler)
merhaba,
"Yazıklar olsun" diyeceksiniz belki ama sormam lazım, farklı 2 boyunun, gövdesinin ve yapraklarının fotoğraflarını aşağıya eklediğim ağaç defne (Laurus nobilis) mi? Eklenti 58088 Eklenti 58089 Eklenti 58090 Eklenti 58091 Selamlar, |
Yok, tabiiki yazıklar olsun demeyeceğiz ;) Bu bitki dış görünüş olarak Defne'yi (Laurus nobilis) andırsa da İsrail Kauçuğu veya İskenderun Kauçuğu (Ficus nitida) adıyla geçer. Burada bu bitkiyle ilgili bir şeyler vardı ;)
|
Defneden fazla bir incir cinsine benziyor.(yapragini koparma imkaniniz varsa ve yapragin koparildigi yerden sut renginde bir sivi akiyorsa incirdir)
|
Defnenin gövdesi grimsidir, bununki bej gibi, defne değil bence de.
|
Üçünüze de çok teşekkür ederim, internetten fotoğraflara baktım Plumbago'nun yazdığı gibi bir "Ficus nitida" gibi görünüyor.Adana'da çok var bu ağaçtan ve çok estetik bir ağaç.
Ali Bey, süt var mı diye özellikle koparmadım ama geçen hafta yapraklarına bakmak için koparmıştım, süt geldiğini hatırlamıyorum. Bahar başı ve yaz başı 2 deneme yapayım çeliklerle, bakalım tutacak mı. Teşekkürler. |
Alıntı:
Üretim için kış sonu veya erken ilkbaharı tercih etmenizi tavsiye ederim. Odunlaşmış (2 yıllık) sürgünlerden, 5 yaprak birleşim yeri kadar uzunlukta çelik alın. 3 yaprak birleşimini yaprakları kopararak mümkünse biraz kumlu toprağın altında kalacak şekilde, kalan kısmını da toprağın üstüne gelecek şekilde dikin. Nemli ortamda soğuğa maruz kalmayacak şekilde koruyun. Çeliğin toprak altında kalan kısmının çapraz kesilmesi ve toprakla temas alanının arttırılması şansınızı yükseltir. Kolay gelsin ;) |
Resimdeki çiçegi olan bitkinin adını bilen var mı acaba?
2 Eklenti(ler)
Merhaba;
Resimdeki çiçegi olan bitkinin adını bilen var mı acaba? |
|
2 Eklenti(ler)
Meyveleri Mandalin'e benzeyen bu turunçgil ağacının adı nedir?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025