![]() |
Sayın Dilhana,
Sizinminikler de mi henüz çıkmaya karar vermedi? Ben bugün memlekete, Adana'ya, gideceğim. Umarım bu yolculuktan olumsuz etkilenmezler. Havaların biraz ısınmasıyla çıkacaklarını düşünüyorum, burası bu günlerde çok doğuk çünkü. Acaba SayınSevilözcanın böcekleri ne alemde? |
Biz beklemeye devam ediyoruz...
Ümidimizi kaybetmiyoruz.. İnanıyorum çıkacaklar ve onların fotoğraflarını burada göreceksiniz. Adana'da önce dut ağacı bulun bence... Yolunuz açık olsun :) |
Merhaba,
İpek böceklerim gayet obur bir şekilde büyüyorlar. İkinci gün doğdukları halin neredeyse 2,5 katına ulaşmışlardı. Yedikleri her lokma üzerlerinde kalıyor. Çıkmayan 5 tohumdan 4'ü de çıktı. 1 tane kaldı gibi hatırlıyorum. Kuruyan yenmiş yaprakları değiştirmek gerçekten çok güç oluyor. Sayın Dilhana, Aynı şehirde bulunmanın verdiği avantajla, sizin yumurtalardan da çıkan olmazsa, dilerseniz ipek böceklerimin 3-5 tanesini sizinle paylaşabilirim. İsterseniz özelden yazışalım. İyi günler diliyorum. |
Müjdeler olsun :)
Çıktılar..Çıktılar :)))
Bu sabah minik ,kıl gibi bişiler gördüm yuvada....büyüteç alıp baktım..Bizim minikler buyurmuş , gelmişler:) Çok şirinler..Ama çok minikler...Aynı sizin söylediğiniz gibiler Sevgili sevilozcan.. Sabah okula-işe- giderken kıyıp koyduğum dut yapraklarını okul dönüşü yeni kopardıklarımla değiştirmek istedim..Ama görünürde bişi yok.. Boşalan tohumlar artmış bu arada. Ben de taze yaprakları ince doğrayıp, eski yaprakları onların üzerine bıraktım... Yaşam savaşını her canlı kendisi vermek zorunda diye düşündüm... Taze yapraklar yenmeye hazır aşağıda (alt katta) beklerken, bu miniklerde biraz yol katedip ulaşmak durumundalar taze yapraklara... Aksi takdirde onları taşıyacağım diye zarar da verebilirim diye çekindim... Beyaz kağıdın üzerindeki minnacık nokta gibi şeylerden anladığım kadarı ile besleniyorlar ve, normal hazım işlemleri yerinde....:) Açıkçası...Yiyiyor ve dışkılıyorlar..Herşey normal yani....Ve heyecan verici.. Darısı diğer arkadaşların başına... Ayrıca zarif teklifiniz için de çok teşekkür ederim Sevgili Sevilozcan.. |
Sevgili sevilozcan;
Kıydığım yapraklar çok çabuk kuruyorlar :( Hava ısındı da ondan mı yoksa, acaba çok mu ince kıyıyorum? |
Sevgili dilhana
Gözünüz aydı. Bebeleri güle güle büyütün. Hava sıcaklıkları artıyor. Odanızı gölgelemenizi ve loş bir ortam yaratmanızı öneririm. En azından larvaların olduğu bölgenin ışığını azaltmaya bakın. Bebeler çok kısa sürede büyüyecekler. Kırk gün sonrasının planlarını da şimdiden yapın. Koza mı? Kelebek mi? |
Yaprakları günlük vermeniz gerekir. İki üç gün beslenecek miktarda yaprak vermeyin. Yaprakları da stoklamayın. Günlük olarak dalları kesin. Yaprakları larvalara vermeden kısa süre önce kıyın. Kıyılmamış yaprakları da temiz bir bez ile örtün. Böylece rutubet kaybının önüne geçebilirsiniz.
|
Daha fazla bilgi buradan www.tarimsal.com/ipekböceği.htm öğrenilebilir.
|
Bilgiler için teşekkürler Sergüzen :)
Sizin yokluğunuzda sevgili sevilozcan ile aldık sazı elimize...:)) Miniklerin gelişi bizi çok mutlu etti :) Kendi adıma sevindirik oldum..:D Gidip, gelip bakıyorum bebişlerime ..:confused: Yapraklar yuvada kuruyor. Kuruyan yaprakları yiyemezler dimi? Kurudukça değiştirip, yeni yaprak koymalı mıyım?? Önce verdiğiniz adrese bir gidip bakayım... Tohumlar için tekrar teşekkürler.. Seneye inşallah bayrağı elinizde devralıp, paylaşımı bizler gerçekleştiririz.. |
Herkese Merhaba!
Ben şu anda ipek böceği yetiştiriyorum. Ve ipek böceklerim daha çok küçük. Aldığımda daha da küçüktüler. Ama şu anda baktığımda öncekine göre büyümüş gözüyorlar. Soracağım bir şey var. İpek böceğimin üzerinde ne olduğunu bilmediğim bir sıvı vardı. O sıvı şu an yok. Yaprakların üzerine de geçmişti. Şimdi o sıvı olmasa da ne yapacağımı bilmiyorum. Yardım eder misiniz? |
İpek böceklerim ilk geldiğinde bende çok sevinmiştim. Cinsiyetleri üzerlerinde bulunan sivri şeylerin büyük olup olmamasına anlaşılır diye bir arkadaşımdan duymuştum. Sivri kısım büyükse erkek, küçük veya hiç yoksa kızdır diye söylemişti. Acaba doğru bir bilgi mi?
|
Sevgili prensen, öncelikle ağaçlar.et'e hoş geldin. Formumuzun en önemli kuralı gereği bu başlığa bir uğrarsan sanırım herşeye daha kolay ulaşabileceksin.
Senin de dediğin gibi ben de cinsiyetlerini çok merak ediyorum. Geçen yıl tırtılların üzerindeki çizgilerin bu konuda bilgi verebileceğini duymuştum. Çizgileri belirgin olanlar erkek, olmayanlar dişi imiş. Sıvıya gelince, ben nasıl bir şey olduğunu anlayamadım. Doğrusu merak ta ettim. |
arkadaşlar birkaç gündür konu başlığı altındaki yazıları takip ediyorum.ben sakarya da yaşıyorum.uzun zamandan beri ipek böceği tohumu arıyorum fakat bulamadım.sakarya da olupta elinde ipek böceği olan arkadaşlarla irtibata geçmek isterim.
|
Benim minikler de cumartesi çıktı. Dut yaprağını nereden bulurum diye düşünürken bir de baktım her yer dut ağacı... Tekrar Adıyaman'a geldim, burası şimdi de çok sıcak benim evde ben duramıyorum acaba onlar nasıl duracak bakalım!.. Bu arada sayın Dilhana gözünüz aydın! Artık müjdemizi isteriz :D
|
Arkadaşlar Sn. Sergüzen'in verdiği bu adreste çok geniş bilgi var.
Cinsiyet konusu da açıklanmış...Okuyunuz :) www.tarimsal.com/ipekböceği.htm Teşekkürler Edip Erdinç :) Darısı başınıza..Müjde olarak resimlerini çeksem , paylaşsam burada sizlerle olur mu?? İnanın o kadar miniklerki fotoğraflamak bile mesele :) |
Sn. Dilhana, dedim ya benim minikler de cumartesi çıktı diye. Büyük bir hızla dut yaprağı tüketiyorlar. Vallahi bilmem ki bir fotoğrafla işi kurtarabilir misiniz? Malûm, büyük bir heyecanla bekliyordunuz...(şimdi diyeceksiniz ki siz de aynı durumdaydınız, sizin müjdeniz nasıl olacak?)
|
Pardon Sn.Erdinç miniklerin geldiği haberi gözümden kaçmış...
Sizin de gözünüz aydın.Sağlıkla, mutlulukla büyütün. Evet aynen soruyorum....Sizin müjdeniz ne olacak???....:D |
Sayın Dilhana ve Sayın Erdinç,
Her ikinizi de tebrik ederim, çok sevindim minik ipek böceklerine kavuştuğunuza. Yaprakların kuruma derdi bende de var. Günde 1 defa, akşamüstü servisten inince, evimin karşısındaki parktan yeni yaprak koparıyorum, bunun yarısını hemen veriyorum. Kalan yarısını peçeteye sarıp, poşete koyup, dolapta saklıyorum. Sabah işe gitmeden evel de bunları veriyorum. Başlangıçta tam olarak yenmeden kuruyorlardı yapraklar. Şu anda delik deşik olmuş bir şekilde alıyorum kutunun içinden. Maşallah şu ana kadar gördüğüm en iştahlı ve hızlı büyüyen yaratıklar bunlar. :) |
1 Eklenti(ler)
Ben Fotoğrafını çektim ama sanırım pek iyi olmadı. Sayın Dilhana biraz geç kaldı;) Sn. Sevilözcan teşekkür ederim. Umarım miniklerin sağlığı iyidir. Benim yaprak derdim yok, bahçedeki dut ağacı köyün en büyük dut ağacı. oradan istediğim an koparıyorum:p
|
Bu başlığı yeni gördüm, arkadaşların hepsi merekla heyecanla bir işe girişmişler, umarım herkez başarılı olur.
Gençlik yıllarımda çok baktık kozası için , o zamanlar yumurtalar kutu içerisinde gelirdi bize,bir kutu içinde milyonlarca olurdu, 6 kutu baktığımızı hatırlarım. Dut dalı kesmeye bıkmıştık, günde sabah öğle ve akşam olmak üzere üç inek arabası (herbiri 600- 700 kg gelir), yaprak kesip getirirdik. Mesajlardan okuyabildiklerim kadarı ile fazla tecrübe sahibi yok galiba herkez amatörce bir şeyler yapmaya çalışıyor, İlk dönem yaprakları kıyıpta veriniz, ikinci dönem kıymadanda vermeye başlayabilirsiniz, çok vermeyiniz yaprakları her zaman taze ve bitirebilecekleri kadar veriniz, pörsümüş yaprak kalmasın, bitirdikce taze olarak veriniz, pörsümüş yaprak kalıntısı altlarında kalmamalı, bu nem ve rutubet oluşturacağı için böceklere rahatsızlık ve hastalık yapmasına neden olur. Bir diğeride son uygudan sonra en çok tükettikleri dönem, yanlış hatırlamıyorsam 10 gün hiç durmadan yerler, ve koza oluşturmaya başlarlar, kozalarını yeşil yapraklar arasına değil, kuru yerlere yaparlar onun içinde bizler kuru hardal,meşe dalı toplardık, bunları demetler halinde bağlar ve üslerine asardık, yemesini yani dönemini tamamlıyanlar kuru dallara cıkıp koza örmeye başlarlar, yemesini tamamlıyamıyan doymıyan yukarıya hayatta çıkmaz. En çok dikkat etmeniz gereken yiyebilecekleri kadar taze yaprak veriniz,fazla verip yapraklar pörsüyüp kalmasın, açta olsalar porsümüş yaprağı yemezler, az az ve bitirebilecekleri kadar.O dengeyi böcek sayınıza göre sizler ayarlayacaksınız. |
Bilgiler içiin çok teşekkürler Lilium..
Bir de bu minnacıklara zarar vermeden nasıl yaprak değiştireceğiz??? Bu konuda acil yardım gerekli. Çünkü ben zarar vereceğim diye eski yapraklara dokunmuyorum...Kıvrımlarında görmem atarım diye.... |
Yaprak değiştirmiyeceksiniz, onun için yiyebileceği tüketebilecekleri kadar az ve taze yaprak veriniz. Verdiğiniz taze yaprağı pörsüyünceye kadar tüketmeliler.( Örneğin beş tane böceğiniz var, bir yaprak koyun, bu yaprak pörsüyünceye kadar ki sürede bunu bitirebiliyorlarmı, bitiriyorlarsa öğle yemlemesinde birbucuk yaprak koyun ve takip edin. Aç olsalarda yaprak pösüdükten sonra yemezler)
Pörsüyünceye kadar, Bitiremiyorlarsa yaprağı azaltın. Taze iken ne varsa yirler, bir tek yaprağın kalın damarı kalır, oda altta kalır pek fazla zararlı değildir, Siz onları yaprağın üzerine almaya çalışmayın, Yaprağı üslerine koyunuz onlar yaprağı bulur üslerine çıkar ve yerler, Altlarını almaya çalışmayın, dediğim gibi yiyebilecekleri kadar yaprak koyarsanız, altlarında yeşil yaprak kalmaz. |
Şu ana kadar ipek böceği bakanlar altlarında yeşil yaprak kalıntısı olan var ise, değiştirsinler şu şekilde.
Bir kere kesinlikle el ile almaya çalışmayın, çok kuvetti ayak yapıları vardır, tutundukları yerden kolay alamassınız, alayım derken sıkar zedelersiniz. Üzerlerine koyduğunuz taze yaprağa çıktıkları zaman yaprakla beraber alıp başka biryere koyunuz, ve bir daha altta yeşil yaprak oluşmamasına üstte yazdığım şekilde dikkat ediniz. |
Çocuklar, ipekböceklerini almak için sabırsızlanıyorlar. Hele biraz daha büyüsünler onlara da vereceğim, beslesinler.
|
Acaba diğer arkadaşların ipekböcekleri ne alemde? Fotoğraflarını koysalar da bir kıyaslama yapsak...:D
|
*** arkadaşlar bende ipek böceği merakı sardı fakat bende bayağı yavru elde ettim :confused:bunları evde yetiştiriyorum yapraklar kuruyunca nasıl temizleyecem yardımcı olabilirmisiniz eğer yumurta isteyen olursada kozabirlik e mail atıyorsunuz onlar size kutu ile gönderiyo kozaları da tekrar alıyolar öylece kozaları değerlendirmiş olursunuz :cool:
|
Sevgili mlt2803
Önce kendinizi ilgili bölümde tanıtırsanız, daha çok cevap alırsınız. İpekböceği adı altında bu konuda geniş bilgi var. 5000 adet tohum demek 5000 adet koza demektir. Amatörce bir uğraşı aşıyor. Kolay gelsin. Bu miktar için sessiz sakin, 26-30 derece arasında sıcaklığı olan ve perdeleri kapanabilen bir mekan lazım. Bu mekana yeterli kerevetleri koymalısınız ki o kadar böceği sığdırabilesiniz. Bunun yanında 5000 adet böceğe yetecek kadar dut yaprağı. Özellikle böceklerin son evresinde tüketim çok artıyor. İlk dönemlerde yaprakları kıyarak günde iki veya üç partide vermenizde yarar var. Yapraklar kurumaz. Böcekleri yaprakların üzerine almanıza gerek yok, onlar kendileri yaprakları bulurlar. Kuruyan yaprakları larvaları rahatsız etmeden alabilirsiniz. Temizlik çok önemli. Hastalık geldiğinde bütün böcekleriniz ölebilir. Böcekleri her önünüze çıkana göstermeyin. Böcekliğe ne kadar az girilirse risk o kadar azdır. Ölen larvaları derhal ortamdan uzaklaştırın. Çok sıcak ve rutubetsiz havalarda yerleri sulayabilirsiniz. Rutubet ve sıcaklık farkları kozanızın kalitesine etki eder. Yani böceğin salgıladığı sıvının yoğunluğu değiştiği için iplik inceli kalınlı olur. Bu da istenilen bir durum değildir. İdeal ısı 25-30 derecedir. Daha sonrasına (koza örme evresi) şimdiden hazırlanın. Larvaların asılabileceği düzeneği şimdiden planlayın. Bunlar yapraklarını sıyırdığınız dut dalları olabaildiği gibi temiz balık ağları da olabilir. Veya başka altenatifler. Siz kozaları satacağınız için ticari değeri olmalı. Asla kelebek çıkmasına müsade etmeyin. Kelebek çıkmadan önce satın, bekletecekseniz mutlaka koza içindeki larvaları öldürün. (70-80 derece veya eksi 10-20 derece) Bu da ayrı bir ihtisas ve tesis işi. |
Merhaba arkadaşlar, dün ilk dağıtımı yaptım. Dördüncü sınıf öğretmeni olan bir arkadaşıma verdim ilk çıkanlardan, farkedilebilir hale gelen 4 tanesini.
Sınıfta besleyecek öğrencileri ile.. 4 tane bugün bir miniğe doğum günü hediyesi olarak gidecek:))) Büyük şehirlerde çok ender bir hediye oluyor İpek böceği inanın...(İzmir -Karşıyaka'dayım) 8 tanesi daha dörderli olarak doğum günü hediyesi gidecek önümüzdeki hafta.. Eee?? bana ne kalacak???? 3 tane.. :( Eşleşme döneminde ya verdiklerim ve bende kalanlarda uygun sayıda dişi ve erkek dağılımı olmazsa???? Yoksa o kozaların hepsini bir araya getirip, olasılığı mı arttırmalı??? Önerinizi bekliyorum Sn.Sergüzen... |
1 Eklenti(ler)
Bu arada Sevgili Edip öğretmenimin attığı taş başıma geldi :D
''Benim ipek böceklerim senin ipek böceklerini döver'' sözünü kim söyleyecek?? Öyle mi?? Bu bir Düello çağrısıdır... ı-nı-nı-nıın....:D Mantıken ilk çıkan daha önce büyür de..İstisnalar olabilir tabi ...Eklenti 78819 10 Mayıs 2009 tarihindeki halleri...Yani 2 günlük .. |
Sayın Dilhana Hocam,
Ben çok sayıda kayıp verdim. Sanırım daha da vereceğim, benim ev cehennem gibi yanıyor sanırım ondan kaybediyorum. Lâkin ben düelloya hazırım. Bu arada Karşıyaka çok güzel bir semt. Özellikle Konak'tan vapurla geçmesi çok hoş oluyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025