agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Yabani Hayvanlar > Börtü Böcek
(https)




Beğeni Düzeni31Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-06-2014, 07:52   #211
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Bence de kene.
Bu arada ek bilgi, vücuda girmiş kene görürseniz sağlık kurumuna götürmeyi/götürülmeyi beklemeden vidayı yerinden çıkarır gibi hafifçe sıkmadan çıkarın.

keopstr beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 09:36   #212
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Eger kene denizlideyse telasa gerek yok. Bildigim kadariyla KKKA belirli bolgelerde var.

keopstr ve resimsel beğendi.
nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 10:50   #213
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Eger kene denizlideyse telasa gerek yok. Bildigim kadariyla KKKA belirli bolgelerde var.
Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle otlakların da otlatılma süresi uzadı. Keneler de hayvanlara ve insanlara genellikle çayırlardan otlaklardan bulaştıkları için uzun zamandır kene bulaşması yokken bu yıl bizim de başımıza geldi. Bir ay evvel oğlumun koluna yapışmıştı, ben çıkarabileceğim halde riske girmeyip doktora gönderdim. Doktor hastanede çıkarmış, kan alıp tahlil yapmış ve on gün sonra tekrar kan tahlili yapılmak üzere göndermiş. Bu arada ateş, ağrı, halsizlik, kusma gibi belirtiler olursa tekrar hemen hastaneye başvurmasını istemiş. Ayrıca da bir önceki nöbetinde de beş ayrı kene vakası olduğunu ancak hepsinin de sorunsuz olduğunu söylemiş. Her ne kadar Denizli yöresinde KKKA olmasa da, hayvan hareketlerinin artık her yöne olabildiğini ve bu mikrobu taşıyan kenelerin de bu sayede yayılması olasılığını da gözönüne alarak, riske girmemek gerek. Çünkü bazen ölümcül olabiliyor.

A_NOMAD beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2014, 15:54   #214
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Sayın keopstr,

Keneyi saklamanız çok yerinde bir hareket olmuş. Ankara'da Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nde kenenin virüs taşıyıp taşımadığını analiz ettirebilirsiniz. Tür araştırması yapılmasının tıbbı bir önemi yoktur çünkü virüsler kenelerin her türünde görülebilir. Size söylenen Ixoides zaten kene türlerinden bir kısmını belirten genel bir addır, tür adı iki kelimeden oluşur. Ixoides spacularis gibi mesela. Fakat sizin kene ismini bulmanız önemli değil. O keneyi analiz için Hıfzısıhha merkezi'ne göndermeniz en doğrusu, bulunduğunuz yerdeki bir sağlık kuruluşundan bunu talep edin. Sonuçları merkez posta yoluyla size geri gönderiyor.

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2014, 08:47   #215
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2013
Şehir: hatay
Mesajlar: 153
KKKA ülkemizde ilk ortaya çıktığı dönemlerde her kene çıkarıldıktan sonra özel kaplarda Refik Saydam Hıfzısıhha merkezine gönderildi. Bunun amacı ülkemizdeki kenelerin KKKA virüsü taşıyıp taşımadığını kontrol ederek bir harita çıkarmakta. Bu işlem 1 yıl boyunca devam etti. 1 yıl sonunda yayılım haritası çıkarılmış olduğundan virüs toplama işine son verildi. Sizde kabul edersiniz ki ülkenin her yerinden gelen virüsleri devamlı analiz etmek hem çok maliyetli hem de oldukça fazla insan gücü gerektiriyor. Bu haritaya göre KKKA iç Anadolu kuzey kesimleri, orta karadeniz de yoğunlaşmakla birlikte Tokat ili merkez olarak kabul edilirse ülkenin her tarafına yayılıyor ancak kıyı kesimlerine kadar ulaşamıyor. güney doğu anadoluya bile ulaşmadığı görülmüş. Her ne kadar kendi bölgenizde taşıyıcı kene olmadığını düşünsenizde ulaşım teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir dönemde kenelerin taşınması da çok kolay olabiliyor. Zaten virüsün adı Kırım-Kongo kanamalı ateşi. Bu ad dünya üzerinde sadece Kırım ve Kongo'da görülmüş olmasından kaynaklanıyordu. 20 yıl önce Tıp fakültesindeyken Türkiye'de görülmeyen hastalıklar bölümünde öğrencilere anlatılıyordu ve sadece 2 cümle ile konu bitiyordu. 20 yıl içinde ülkemizde yaygın görülmesinde ki en önemli etken ulaşım teknolojileri ile bu kenelerin seyahat edebiliyor olması. Yani Tokattan kalkan bir otobüsün tabanında gezen bir kene İzmir'de hastalığa neden olabilir. Kene yapıştıysa bunun analiz ettirilmesine gerek yok. zaten virüs taşıyor gibi bir yaklaşım uygulanıyor ülkemizde. Herkesin kan analizi ile hastalık belirtisi olup olmadığı inceleniyor. Virüs aslında hemen belirti vermiyor. genellikle 1 hafta 10 gün içinde belirti veriyor. Hafif girp benzeri belirtiler kırgınlık halsizlik, ateş baş ağrısı gibi tipik virüs hastalığı gibi başlayıp ilerleyen dönemde durdurulamayan kanamalar ve hatta ölüm ile seyrediyor. Şu ana Kadar her virüs hastalığı gibi buna has bir tedavi seçeneği malesef yok. Destek tedavisi uygulanıyor ve şanslı olanlar hayatta kalıyor..

nkutsay, Muda, yağmur ve 1 kişi beğendi.
aydindeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2014, 09:04   #216
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Kene ile ilgili problemlerde veteriner fakültelerine başvurun tür tayinini veteriner fakülteleri yapar

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2014, 12:01   #217
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Doğru, her kene ısırması için virüs taşıdığı kabul edilerek ona göre davranılıyor ama kenenin analiz ettirilmesi nihai sonucun daha erkenden bilinmesine olanak sağlar. Eğer imkan varsa neden yaptırılmasın. Erken teşhisin hayati bir önemi var biliyorsunuz, her ne kadar spesifik bir ilaç olmasa da ribavirin kanamalı virüs hastalıklarında oldukça işe yarayan bir hap. Hıfzısıhha Merkezi belki artık yayılım haritası çıkarmak için özel data toplamıyor olabilir ama rutin olarak bu tip analizleri istek olması durumunda yapıyor. Hem hastalığın yayılımınındaki değişiklikleri görebilmek için de böyle tetkiklerin önemi var. İlk vaka Türkiye'de 2002 yılında görülmesine rağmen şu an Kırım Kongo'nun dünyada en yoğun görüldüğü yerler arasında ne yazık ki ülkemiz.

maki01 ve A_NOMAD beğendi.
-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2014, 18:25   #218
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Kene ısırığı KKKA virüsü bulaşmasa bile ömür boyu bağışıklık sistemini etkisi altında bırakan bir çok rahatsızlığa yol açıyor. Bunun için kan değerlerinde özel bir arama yapmak gerekiyor, yani kene tarafından ısırıldıyanız ve o farklı virüs size bulaşmışsa bunu tayin edebiliyorlar. Kaslardan tutun da iç organlara bölgesel olarak tutulum yapan rahatsızlıklardan muzdarip bir hayat sürmek işten bile değil. Bu konuda dünyada tanı konan çok hasta var. Yabancı kaynaklar da mevcut. Ben bir kaç yıl önce bu örnekleri ve tanı ile ilgili bilimsel makalaleri okuduğumda haberdar oldum. Aslında kanda bunu aratmak belk de şart. Öldürmüyor ama süründürebilir.

Kedi tırmalamasından kaslara yerleşen bir hastalık dahi mümkünken, neden illa bir kenenin ısırığında KKKA yok diye rahatlayalım ki. Biz de 5-6 yıl önce kene ısırığı ile hastahane aciline başvurduk ama özel olarak keneyi ısrarla istedikten sonra alabildik. Biz bunu atacağız demişlerdi. İlgi yok. Hastahane o zaman için bize, 'sağlık bakanlığı bu bölgede risk olmadiğı için keneleri Ankara' ya göndermeyin, atın emrini verdi' demişlerdi. Bu kadar bedava yaşıyoruz.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2014, 14:17   #219
Ağaç Dostu
 
keopstr's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: Denizli
Mesajlar: 123
Sevgili arkadaşlarım hepinize teşekkür ederim...Kızımın durumu çok iyi 5.gündeyiz kan değerleri vs herşey normal ateş kusma kızarıklık vs görülmedi..Zaten ısırık yerinde hiçbirşey kalmadı2.günde iken sanırım kene daha yeni yapışmış anında gördük çıkardık...Kene nemli yerlerde yaşayan kene türündenmiş...Kaynağınada ulaştık nasıl evimizin balkonuna geldiği konusuda şöyle,Marmaris den 2 sene önce begonvil fidanları almıştım.Bu sene olaydan 1 hafta önce begonvil yaprağında aşağıdaki resimdeki larvaları görmüştüm bende kene falan diye düşünmeden ezip attım...sanırım onlar keneymiş...Denizli de bu kene türü yokmuş bizede begonviller vasıtasıyla taşınmış...
Bu artık bu sayfaya son mesajım...Her şey yolunda hepinize teşekkür ederim...

Eklenen Resimler
 
keopstr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2014, 14:48   #220
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Bahsettiğim hastalığın adını hatırladım. Borreliosis bakterisinin yaydığı bu hastalığın adı, Lyme. Lyme disease ya da Lyme hastalığı olarak aratırsanız çok çeşitli kaynağa erişebilirsiniz.

Üstteki yaprak altındaki böcek yumurta paketi ise kene kaynaklı değil.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2015, 16:06   #221
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Angry Bu kene midir?

Bu ne ola ki??

Bilen tanıyan beni aydınlatabilecek forumdaşımız var mıdır?

Eklenen Resimler
  
Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2015, 18:27   #222
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lathspell Mesajı Göster
Bu ne ola ki??

Facebookta şu linki görünce bi tırstım yahu :S Bilen tanıyan beni aydınlatabilecek forumdaşımız var mıdır?
Bir cins kene olur kendileri

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2015, 18:33   #223
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
Name:  gercekyasamdan_kene.jpg
Views: 1117
Size:  12.9 KB

Sayın arkadaşım . Gerçek kene fotosu bu, orada sizin bahsetmiş olduğunuz canlının keneden farklı özellikleri ,şekli ve ayak sayıları var. yavruları 4 yetişkinler 8 ayaklı, sizin gönderdiğiniz resimde sanrım 16 ayağı felan var. Tabi keneler çok çeşitli ,esas hastalık yapan bu resimdeki keneymiş.

Birde mevsimsel olarak henüz kene zamanı gelmedi diye biliyorum. zaten Türkiye coğrafyasının her yerinde kene var ama hastalık bulaştıran kene ülkemizin her bölgesinde yaşamıyor. Belirli sıcaklık ve yükseklik istiyor diye biliyorum.

Adana bölgesi ve yaylalarında sürekli kene hayvancılıkla uğraşanları ısırır, vücutlarına yapışır ,onlar hastalıklı değildir. Onlara sakka adı verilir. Kardeşim sağlıkçıdır. Kozan yaylasında kene ısırdı diye geldiler ve çıkarılmasını istediler.

Orada bulunan komşu köylüler baktı bu sakka dediler. Her ihtimale karşı yetkili devlet hastanesine gönderdi kardeşim ve hastalıklı kene olmadığı teyit edildi. İlk defa o zaman görmüştüm keneyi.

Keneye benzeyecek bir sürü canlı var . İster istemez insan tereddüt ediyor acaba kene mi diye ? Keneyi gerçekten bilmek ve tedbir almak lazım.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2015, 20:21   #224
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 Mesajı Göster
...yavruları 4 yetişkinler 8 ayaklı, sizin gönderdiğiniz resimde sanrım 16 ayağı felan var...
Fazladan saydığınız 8 adet ayak, kenenin ayaklarının gölgeleri oluyor, yani bu kenecik de 8 ayaklı (bacaklı)

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 07:40   #225
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Evet bu 8 bacaklıydı fakat oldukça küçük bir hayvan, sağıma soluma atlarlarsa diye tırsmaktan elimi filan yanaştırmadım. 1 mm hayvan, adamı tribe sokuyor yahu -.-... Yalnız buradan daha net bir cevap almayı ummuştum iyice kafam karıştı :S

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 08:10   #226
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Angry Bu kene midir?

Sevgili forumdaşlarım, bahsedilen Rusya kaynaklı virüsü taşıyan kene bu olabilir mi? Hatta bu bir kene midir? İşyerimin etrafında çok fazla var bunlardan:S Kırmızı örümceğe benzetemedim ben... 8 ayaklı ve 1 mm den bile küçük. Tanıyan bilen var mıdır acep?

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 08:41   #227
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Fazladan saydığınız 8 adet ayak, kenenin ayaklarının gölgeleri oluyor, yani bu kenecik de 8 ayaklı (bacaklı)
Resimde öyle görmüştüm ama ,gölgeli çekmişler demek ,bende yeterince dikkat etmemişim demek .

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 08:48   #228
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
keneye benziyor ama daha yavru sanırım normal rengi kahve siyah arasıdır.

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 08:54   #229
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
Korkmayın o kadar sn lathspell sonuçta bir mm. lik bir böcü size ne yapabilir ki . Bunun eti yağlıymış deyip eş dost akrabaya haber salacak, sülalecek başınıza üşüşecek, sonra da kendilerine bir güzel ziyafet çekip artanı da sonra yiriz diye dondurucuya atacak değiller ya . Olsa olsa kanınızı emerler, iliğinizi kemiğinizi sömürürler .

uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 09:23   #230
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uyap Mesajı Göster
Korkmayın o kadar sn lathspell sonuçta bir mm. lik bir böcü size ne yapabilir ki . Bunun eti yağlıymış deyip eş dost akrabaya haber salacak, sülalecek başınıza üşüşecek, sonra da kendilerine bir güzel ziyafet çekip artanı da sonra yiriz diye dondurucuya atacak değiller ya . Olsa olsa kanınızı emerler, iliğinizi kemiğinizi sömürürler .
Sayın uyap, bunlar tekin, eli yüzü düzgün tipler olsa ekmekle dibimi de sıyırabilirler, sorun değil! Acık kan çıkmasından birşey olmaz, DA! İşte şu hastalık, virüs filan söylemleri yok mu... Onlar insanı irite ediyor. Yoksa 0+ genel vericiyim, ilk verişim olmaz dermişim

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2015, 09:28   #231
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 336
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhank Mesajı Göster
keneye benziyor ama daha yavru sanırım normal rengi kahve siyah arasıdır.
Of yahu hastalıklı olmasa bari... İş yerimin etrafı otluk az da olsa onların arkasındaki beyaz duvarda belli oluyorlardı.. Baya da fazlalar.. Ottan çalıdan uzak durayım bir süre :SS Görmek imkansız çünkü... :@

Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2017, 22:59   #232
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
Merhabalar.

Ben bir bonzai aldım ve etrafına çim yakışacağını düşünerek aktardan çim tohumu aldım. Yalnız ektikten 1 gün sonra küçük beyaz böcek gördüm. onu çöpe attım ve daha sonra sarı ve birazcık büyüğünü gördüm. 1mm'den daha küçüklerdi belki. 1 gün sonra 2 tane daha gördüm. hepsini attım yalnız sonuncusunu fotoğraf çektim. Çünkü yaprak bitlerine hiç benzemiyordu. Galiba kene bulaştırdım. Bana bulaştı mı bilmiyorum. Keneler küçükken bulaşır mı onu da bilmiyorum. ilk sayfayı okudum ama kafam iyice karıştı.


http://i.hizliresim.com/P0vkV8.jpg

Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olur musunuz lütfen

emax3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2020, 13:30   #233
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-08-2020
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
Kene mi, örümcek mi?

Name:  20200813_124138.jpg
Views: 204
Size:  50.4 KB

SUNASUNA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2020, 17:44   #234
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SUNASUNA Mesajı Göster
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SUNASUNA Mesajı Göster
Merhaba, domatesimin yaprağının altında yaklaşık oEklenti 712095
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SUNASUNA Mesajı Göster
Domates ve biberlerimde bu böcekten bolca var. Kene olmasından korkuyorum. Ne olduğunu bilen varsa söylesin lütfen.

Sn. SUNASUNA;

Üç farklı şekilde aynı böceği sormuşsunuz. Böcekleriniz kene değil. Kenenin nasıl bir şey olduğunu internette görsellerden aratırsanız görürsünüz.

Yukarıda da resimleri bulunmakta.

Böceğiniz bana göre pis kokulu böcek (alyomorpha halys). Artık her yerde varlar sanırım. Elinizle yakaladığınızda veya yakalamaya çalıştığınızda pis bir koku salgılıyorlar. Özellikle çilek üzerinde gezindiklerinde çok rahatsız olup insan o çileği atıyor. Ben farklı türlerini mütamadiyen etkisiz hale getirmeye çalışıyorum ancak onlar daha fazla çoğalıyorlar.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024