![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
|
Muğla Dalyandayım ve heryer Sığla ,kokuları hiç aklımdan çıkmayacak kadar burnuma kazındı artık.. Bu arada yağından da aldım. En çok yetiştiği bölge olmasına rağmen fidancılarda hiç göremedim, bence bunun üstüne gidilmeli.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-09-2009
|
Günnük Ağacı
Merhaba arkadaşlar, Ben Gökova'da oturuyorum. Burada çok miktarda Günnük ağacı var. Bu ağaca burada günnük deniliyor, sığla çıkan yağın adı olarak anılıyor. Bir ağaçtan kurumuş ve kurumamış bir miktar kozalak aldım (burada kozalağa da kozak deniyor )Kozalakların içinden çıkan ve tohum olduğunu düşündüğüm parçaları hemen çimlendirmeye aldım. Bu arada henüz açılmamış yeşil kozalakları da bir pet şişeye koydum. Kuruyunca dökülecek tohumlar içinde kalsın diye. Sonuçtan sizi haberdar ederim. Benim acelem yok. Çıkarlarsa birkaçını bonsai denemesi için ayıracağım. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Sayin Gokovali, aramiza hos geldiniz. Bir ogretmenin bonsaiye ilgi duymasi, bonsai yapmak istemesi, bonsainin Turkiyede daha hizli bir sekilde yayilabilecegini, daha cok kisi tarafindan bonsainin ne oldugu bilinecek, diye dusunuyorum. Yasadiginiz yerdeki (Gokova) agaclardan bonsai yapmayi secmeniz cok dogru bir karar. Sigla oranin ikliminde yasamayi bildigi icin hic zorlanmadan bonsai yapabileceksiniz. Yaptiginiz bonsailerin de en az Japon akcaagaclari kadar gosterisli ve guzel olacagindan hic suphem yok. Yorenizdeki baska, yerli turlerle de calismalar yapmalisiniz. Tohumdan bonsai yapmak uzun bir zaman alabilir, bekliyebilirim derseniz sorun yok. Cevrenizdeki fidancilara da bakip bonsaiye uygun agaclar bulursaniz, daha cabuk bonsailer elde edebilirsiniz. Size kolayliklar diliyorum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
|
Öncelikle teşekkür ederim. Ben bu siteden öğrendiklerimi uygulamaya çalışacağım. Günnük zaten bizim okulun bahçesinde. Ben de okuldaki odamda onun fidanlarını üretmek ve birkaç tanesini de bonsai yapmak istiyorum. Çevremde günnük fidanı bulabileceğimden eminim. Ama ben o minicik tohumun dev gibi bir ağaç olmasını izlemekten keyif alacağımı düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda bilgilerinizden yararlanmak istiyorum. Hepinizin yemyeşil bir doğada yaşamanızı dilerim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Değerli hocam iyi akşamlar, o minicik tohumun fidan sonra da kocaman bir ağaç olmasını seyretmek ve ona yön vermek (Tıpkı çocuklar gibi) ne kadar güzel bir duygudur, doğru değil mi!... Saygı ve sevgilerimle iyi akşamlar, |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
|
Ben de hala filizlenme yok diye düşünüyordum ![]() Ben dökülenleri filizlendirmeye çalışıyordum. Yarın onlara tekrar bakayım. Şu ana kadar hiç filizlenme olmadı. Benim günnük ağaçlarım daha doğamadılar ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
|
Bunların hepsi tohum mu Selahattin Bey? Yoksa sadece büyük olanlar mı? Bir de çimlenme süresi ne kadar acaba? Ben sabırla bekliyorum. Ağaç olduğu için maydanoz gibi bir haftada çimlenmeyeceği kesin ![]() Düzenleyen gokovali : 05-11-2009 saat 22:26 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-10-2009
|
aynen bende bekliyorum tohum toplayacağım parktan hafta sonu sanırım ![]() kararmışlarından ki çürümüş diye düşünüyorum çıkmayacağını düşünüyorum doğrumudur saygılarımla |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaçsever
|
Sığla tohum
Herkese iyi geceler, bulduğum sığla ağaçlarının üzerindeki meyvelerinden birazını topladım. tohumları sanırım ekleyeceğim ikinci fotoğraftaki gibi. Diğer meyveleri hiç bişey yapmadan güneşte bekleterek açılmalarını bekleyeceğim galiba. Tohumları ise 1 cm toprak altında kalacak gibi **** daha az ( torf düşünüyorum ) şekilde ekmeyi düşünüyorum. Birde bu zamanda eksem nolur acaba? http://www.agaclar.net/forum/showthr...ht=Liquidambar linkte 3. mesajda hiçbir işleme gerek olmadığını öğrendim. Bilgilenmek isteyenlere nottur. doğrumudur diye bir sorayım dedim bilen dostlarımıza pm: isteyen olursa açıldıktan sonra gönderebilirim tohumlardan saygılarımla Düzenleyen Shibumi71 : 08-11-2009 saat 22:54 Neden: ek soru ve link ekleme |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
|
Sığla Tohum :)
ilk parti tohumları ayıkladım kızımla beraber isteyenler vardı adreslerini vermişlerdi onlara yarın göndereceğim. Başka isteyen varsa lütfen adres göndersinler onlara da göndereyim. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-11-2009
|
Bana da gönderebilir misiniz?Adresimi Mail adresinize göndedriyorum.Gönderebilirseniz mutlu olurum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaçsever
|
Elbette hocam , ne demek, en kısa sürede ***. saygılarımla |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
|
Bir bilene danışmakta fayda var, tohumların bazıları biraz kahverengi gibi iken bir bölümü ise parlak siyah ![]() enteresan onları da ayıracağım gibime geliyor ![]() düzeltme olarak eklediğim fotoğrafta da görüleceği üzere; kırmızı yapraklı sığla ağacından çıkan tohumlar daha açık renk ancak diğerleri daha koyu ve parlak kırmızılaşan yapraklardan mı kaynaklanıyor yoksa sadece bir tesadüfmüdür? Bir bilen varsa paylaşırsa sevinirim. Saygılarımla Düzenleyen Shibumi71 : 13-11-2009 saat 20:58 Neden: resim ekleme |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaçsever
|
Kırmızı yeşil farkı
Düzeltme olarak eklediğim fotoğrafta da görüleceği üzere; kırmızı yapraklı sığla ağacından çıkan tohumlar daha açık renk ancak diğerleri daha koyu ve parlak kırmızılaşan yapraklardan mı kaynaklanıyor yoksa sadece bir tesadüfmüdür? Bir bilen varsa paylaşırsa sevinirim. Saygılarımla Resim: bir önce yüklediğim fotoğraf Düzenleyen Shibumi71 : 13-11-2009 saat 21:36 Neden: düzeltme |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2007
|
Konuya çok uzun zamandan beri rağbet yok sanırım. Evimin yakınlarında yeni bir fidanlık açılmıştı. Fidanlıkta gezerken amerikan sığla ağaçlarını buldum. En kısa zamanda resimlerini hem burada hem bonsai çalışmaları sayfasında paylaşacağım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-07-2011
|
merhaba ben de bu ağacı çok seviyorum. sormak istediğim büyük ağactan alınan, budanmış ve üzerinde yaprakçık olan yan dallar köklendirme hormonuyla dikilse tutar mı acaba? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
|
Evet yetişir. Aldığınız çeliklerin çok yeni olmasına, hafif dışlarının odunsulaşmış olmasına dikkat edin. Köklendirme hormonuna batırmadan önce çeliğin ekseni doğrultusunda köklenecek kısmına küçük çentikler atmak köklenmeyi fazlalaştırabiliyor. Çeliklerin boyları da önemli üst kısmında en az iki filiz boğumu alt kısmında ise en az bir boğum olmalı. Üzerlerinde en üste kadar dolaşımın devam edebilmesi adına birkaç yaprak bırakılmalı. Dikildikten sonra nem miktarı ve havalandırma çok önemli, eğer yapılmaz ise ya kuru havalandırma olmazsa da üzerine mantarlar ve küfler türeyip hemen ölmesine neden olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8452 kısmına bakmanızda fayda var. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
|
teşekkür ederim auguste, ben çelikten ziyade daha iri bir budak düşünüyordum. yani çapı 5 cm civarında bir yan dal. sitedeki ağaçları çok kabaca budamışlar ve yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 5 cm kalınlığında pek çok budak bırakmışlar. bu budaklarda küçük kapraklar çıkartmış. benim yapmak istediğim bu yaş budakları ağacın gövdesine yakın bir noktadan keserek dikmek. böylece oldukça kalın bir gövde elde etmiş olacağım. zeytinde böyle kalın dallarında başarıyla köklendirilebildiğini görmüştüm. acaba sığlada da yapılabilir mi diye merak ettim. daha ince çeliklerden senin önerdiğin gibi bir çalışma da iyi olacaktır ama ağaçların saksıda budak kalınlığına gelmesi herhalde en az 5 seneyi bulur. selamlar |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
Sığla tohumdanda kolay üretilebilir,tohum çıktıkdan sonrada uygun şartlarda çok hızlı büyümekte olan bir bitki. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaçsever
|
uysal kısmet olursa onu da denemek istiyorum. tohumları kasımda toplanıyormuş ve baharda da ekiliyor anladığım kadarıyla. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-09-2016
|
|
|