agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bonsai ağaç türleri (https://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/)
-   -   Sığla (Liquidambar orientalis) (https://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/1202.htm)

oktars 09-05-2006 11:06

Sığla (Liquidambar orientalis)
 
1 Eklenti(ler)
Sığla sadece bizim ülkemizde Köyceğiz-Dalaman arasında yetişen endemik bir tür. Milli bonsai listemizdeki ağaçlardan.

cemboa 30-06-2006 13:30

1 Eklenti(ler)
...Bu ağacı bende yeni keşfettim.Pahalı olan acer'e (akçaağaç) benzemesinden dolayı ucuz bir alternatif.Üstelik benzer yönü sadece bununla kalmıyor güneş gören yerler acer gibi kırmızı renge dönüyor.Fotolarınıda ilave ediyorum.

cemboa 30-06-2006 13:31

1 Eklenti(ler)
...Buda yaprakların görüntüsü...

cemboa 30-06-2006 13:32

1 Eklenti(ler)
...Bonsaisi

cemboa 30-06-2006 13:39

1 Eklenti(ler)
...Saksıda..

cemboa 30-06-2006 13:49

1 Eklenti(ler)
...Bonsai sığla...

cemboa 30-06-2006 13:51

1 Eklenti(ler)
...Bonsai sığla sonbahar...

drosophila 30-06-2006 16:35

bende karşıdan yapraklarını ilk gördüğümde acer sanmıştım. tohumları bir ön işleme tabi tutulmadan direk ekiliyor. peki çelikle üretimi mümkün müdür? **** hangisi daha uygundur? tohumdan mı çelikle mi. büyüme süreci de çok yavaş değilse deneyebilirim.

oktars 30-06-2006 17:13

Fidancılarda bu türe pek rastlamadım acaba İstanbul ikliminde yaşayabilirmi araştırmak lazım

drosophila 30-06-2006 17:37

Liquidambar orientalis (Anadolu Sığla Ağacı)
 
yuvarlak tepeli, 20 ye varan boyu vardır. yaprak lopları 3-5 adettir. mart-nisan ayında çiçek açar. meyveleri 2-2,5 cm çapında olup kasım ayında olgunlaşırlar.
Güneybatı Anadolu da muğla'da marmaris , köyceğiz , dalaman ve fethiye'de , denizli'de eskere ve tavas'da , antalya bucak'ta yayılış gösterir.
Asıl geniş yayılışını MUĞLA ilinde yapar.
kışın soğuklardan ve donlardan koruduğumuz sürece istanbul'da yaşayabilir diye düşünüyorum. sonuçta anadolu sığla ağacı diye geçiyor. bu iklimde yaşatmak çok zor olmasa gerek. tabi sadece fikir. uzmanlardan bilgi bekliyoruz.

Kaynak: Dendroloji (Prof.Dr.Faik Yaltırık , Prof.Dr.Asuman Efe)

oktars 30-06-2006 17:43

Limon ağacı gibi yazın dışarıda kışında balkon gibi korunaklı yerlerde yetiştirilir kanısındayım denemek gerekiyor yalnız ilk önce fidanı bulmamız lazım:)

drosophila 30-06-2006 18:03

okulda birkaç tane sığla ağacı var. yerlerde bir sürü kozalak vardı. (sanırım buna meyve kurulu deniyor) ama tohumları kasım da olgunlaşıyormuş. tohumdan deneme yapabilirim. sonbaharı beklemek gerekiyor. yerlerde boş meyve kurullarını gördüğümü hatırlıyorum. hatta birkaç tanesine tekme bile atmış olabilirim.küre şeklinde dikenli, gürz gibi şekli var. sonbaharda unutturmayın mutlaka tohumunu bulacağım.isteyenlere yollayabilirim.

oktars 30-06-2006 19:19

Tamam olur ben sana hatırlatırım:)

cemboa 01-07-2006 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Limon ağacı gibi yazın dışarıda kışında balkon gibi korunaklı yerlerde yetiştirilir kanısındayım denemek gerekiyor yalnız ilk önce fidanı bulmamız lazım:)

...Turunçgiller veya tropikal türler gibi bir özelliği varmı araştırmak lazım ki kışın kapalı bir yere alabilelim zira dış mekan türlerin kışın en az 45 günlük soğuk bir dinlenme dönemi geçirmesi gerekiyor.yoksa ömrü 1 seneyi geçiyor.

denizakvaryumu 24-07-2006 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Fidancılarda bu türe pek rastlamadım acaba İstanbul ikliminde yaşayabilirmi araştırmak lazım

Arkadaşlar,
burnumuzun dibinde böyle güzel bir ağaç var, biz tutturduk acer palmatum diye :)
sığla-günlük ağacı bence Türk bonsaicilerin mutlaka elinde olması gereken bir ağaç..

http://www.mineflora.com/product.asp...937&associate=

bulamayanlar için işte link ,bulamadım mazareti olmasın lütfen :D

bonsaisever 24-07-2006 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
biz tutturduk acer palmatum diye :)

Takıntıya sahip olmak kolay değil :)

denizakvaryumu 24-07-2006 13:11

Sığla ağacından yağ çıkarıldığını bilir miydiniz? Üstelik bu yağın parazit öldürücü, mide hastalıklarında tedavi edici olması nedeniyle ilaç endüstrisinde kullanıldığını? Dünyada sığla yağı üreten iki ülkeden birinin Honduras, diğerinin Türkiye olduğunu?
http://www.mugla-turizm.gov.tr/tr/09410.asp

Kleopatra'nın aşk iksiri Hipokratın ilacıydı

Sığla ağacı, Köyceğiz ve çevresinde yetişen nadir bir ağaç türü. Türkiye'den başka Rodos ve Çin'de yetişiyor. Günlük ağacı da denen bu ağacın salgısı kozmetik sanayiinin vazgeçemediği bir hammadde. Mısır Kraliçesi Kleopatra, yağını aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmış. Hipokrat döneminden beri sağaltıcı etkileri nedeniyle ilaç olarak da kullanılmış. İyi bir antiseptik ve parazitlere karşı etkili. Türkiye'nin bu doğal zenginliği perişan durumda. Büyük sığla ormanları küçüle küçüle ufak korulara dönüşmüş. Kimsenin kılı kıpırdamıyor. Bir tek etkinlik olsun diye sığla fidanı diken ilkokul öğrencileri var meydanda

Reçinesi cildi yumuşatıyor ve temizliyor

Sığla ağacı (liquidambar oriantalis) dünyada pek az yerde, Türkiye'de ise güneybatıda yetişiyor. 20 metreye kadar boylanan, çınar görünüşünde bir ağaç. Sığla yağı, güzel kokusu ve tedavi edici özellikleri nedeniyle en eski Akdeniz uygarlıklarından beri kullanılagelen bir salgı. Kuru yongaları mevlitlerde ve kilise ayinlerinde yakılarak tütsü yapıldığı için bu ağaca günlük ağacı da deniyor.
Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağaç gövdelerine çizikler açılır. Temmuz ayından itibaren gövde üzerinde biriken salgı ve kabuklar özel bıçaklar ile kazınır. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra özel preslerde sıkılarak sığla yağı elde edilir. Sığla yağının bileşiminde hoş kokmasını sağlayan sinnamik asit (tarçın kokusu veren madde), uçucu yağ ve reçine bulunuyor. Sığla yağı Hipokrat döneminden beri kullanılan, eski hekimlerin reçetelerinde de sık sık rastlanan bir şifa kaynağıdır
http://www.milliyet.com.tr/2004/06/2...ess/bus06.html

MÖ Fenikeliler ve Mısırlılar arasında bir ihraç ürünü olan sığla yağı Mısırlılar tarafından ölüleri mumyalamak için kulanılmıştır. Osmanlılar tarafından Ev Hayvanalarına musallat olan haşerelere karşı ve sünnet olan çocukların yaralarının çabuk iyileşmesi için yaralara sürülmüştür.

drosophila 17-10-2006 22:42

1 Eklenti(ler)
birkaç gün önce kasım beklemem gerektiği halde dayanamayıp sığla ağacından bir kozalak yürüttüm. 2 arkadaş epeyce zıplamamız gerekti fakat sonunda arkadaşım bir tane kopartabildi. kozalak 4-5 gündür evdeydi. bugün iyice açıldığını gördüm. içinden kanatlı tohumların yanı sıra bir sürü minik şey çıktı. yüzlerce.büyüklükleri kırık bulgur tanesinin yarısı kadar.
Eklenti 4430
bu ağacı tanıyanlarımıza soruyorum. bu küçük şeyler nelerdir. sayın ormancı abilerim ablalarım.

drosophila 17-10-2006 22:58

bir de tohumları kasım yanıda toplayacağız fakat bunları ne zaman ekmemiz gerekiyor?
kasımda isteyenlere bu tohumlardan yollayabilirim elimden geldiğince

drosophila 04-11-2006 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Tamam olur ben sana hatırlatırım:)

hatırlatmayı unuttunuz.
ben 1 hafta önce iki kozalak daha koparttım sığla ağacından. fakat ekilme mevsimiyle ilgili bilgiyi hala bulamadım. baharı beklemek gerekiyor mu? yoksa bu mevsimde mi ekilmesi gerekiyor?
bu arada elimde epeyce tohum var isteyenlere yollayabilirim. bizim endemik türümüz olan bu ağacın denemesini mutlaka yapmalıyız bence.

Mahmut Leventoğlu 04-11-2006 16:46

Dostlar başka sahifelerde de belirtmiştim. İsparta /Sütçüler de Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı var. Milli Parklar statüsünde.Burada Sütçüler Orman İşletme Md.lüğü Sığla Yağı elde ediyor. İsteyen olursa Sığla Fidanı satıyorlar.
Bilgilerinize sunulr.

oktars 04-11-2006 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drosophila
hatırlatmayı unuttunuz.

Haklısınız unuttum :)
Tohum ekim zamanı genelde kasım aralık ayları arası bildiğim kadarıyla fakat emin değilim konunun uzmanı arkadaşlar cevap verse daha iyi olur. Fakat ben elimde ki meşe, akçaağaç, erguvan, hurma, hünnap, fındık, alıç, muşmulla ve şeftali tohumlarını geçen hafta ektim. Bakalım ne kadarı çıkacak geçen sene tohumdan çıkanları şubat ayında dikmeyi düşünüyorum tabiattan aldığımızı tekrar geri vermemiz gerekiyor.

banzay 21-11-2006 23:33

sığala
 
1 Eklenti(ler)
Yaklaşık bir buçuk yıl önce topladığım ve geçtiğimiz bahar başlarında ektiğim sığala fidanlarımı göstermek istedim.

Eklenti 5456


Öncelikle sığalanın yetiştirilmesinin kolay olduğunu söylemeliyim. Benim gibi ağacın yetiştirilmesi konusunda çok az olanakları olan birinin bile bu ağacı yetiştirmesi sorun olmadı. Tohumları elde ettikten sonra birbirinden ayrı olacak şekilde torfa ekmeniz ve düzenli sulamanız yeterli. Tohumları toprağa serpiştirirsenizokadar çok filizleniyor ki şaşırırsınız. Ancak gövde kalınlaşmadan ayırma işlemi yapılmamalı. Aksi takdirde ölüyorlar. Balkonum çok az güneş alıyor. Yine de bu fidancıklar büyümeyi başardı. Meşe fidanlarındaki mantarlanma bu ağaççıklarda olmadı. Son derece dayanıklı ve güzel bir ağaç. Herkese tavsiye ederim. ****** fidanına ulaşmayı başaranlar vakit kazanmak için fidan satın alabilir ve tohumla vakit kaybı yaşamayabilir. Bir seneden kısa bir sürede yaklaşık 20 cm oldular.

med472 14-01-2007 15:30

sayın hocalarım,ben bu agacın doğal olarak yetiştiği yerlere çok yakın bir yerde oturuyorum.bu kadar değerli endemik bir türe bu kadar yakınken bundan yararlanayım dedim.bu agaçtan açıkçası bonsai yapmak istiyorum.fakat ağacın çelikle üreyip üremediğini bilmiyorum.dahası tohum dışında nasıl ürediğini bilmiyorum.bu ağacın yetiştirilmesi hakkında fikri olan var mı?

mor salkım 21-10-2007 22:05

Arakadaşlar bu sayfada bazı ciddi hataların yapıldığını düşünmekteyim;
sığla ağacının lopları kertikli olmaz ancak yollanan resimlerin bir çoğunda interloblar da girintiler görülmekte. yaprak şekli sayın cemboanın 3 numaralı mesajda gösterdiği şekle sahiptir.

Ayrıca bu ağacın yayılımı sorulmuş; Liquidambar orientalis iç anadolu ve doğu anadolu bölgeleri hariç hemen hemen her bölgede nemli ve derin topraklarda üretilebilir.

Selahattin Yılmaz 21-10-2007 22:09

Sevgili mor salkım, eğer sığla türlerini (anadolu sığlası, doğu sığlası, amerikan sığlası) birbirinden ayırabilmek için gerekli bilgilere sahipseniz bunu bizimle paylaşmanızdan memnun oluruz.

mor salkım 21-10-2007 22:35

doğu sığlası ve anadolu sığlası bildiğim kadarıyla Liquidambar orientalis'e verilen iki ayrı ad.
Doğu sığlasını, batı sığlası (ya da Amerikan sığlası) olarak bilinen Liquidambar styraciflua 'dan ayıran başlıca fark yaprak ve nuks meyve büyüklükleridir.

Batı sığlasının yaprak büyüklükleri 15 cm, küremsi birleşik meyveleri ise 2-3 cm civarındadır.
Doğu sığlasının yaprak ve meyve büyüklüğü daha küçüktür

Liquidambarların başka bir alt türü olan Liquidambar formosana hakkında malesef pek fazla bilgiye sahip değilim ancak lop sayısının 3'ü çok nadir geçmesi ve loplarının kenarlarının biraz daha kavisli gelmesi ile ayrıldığını söyleyebilirm

drosophila 02-12-2007 18:48

çimlenen amerikan sığla
 
2 Eklenti(ler)
geçen yıl da denemiştim fakat olmamıştı. bu yılki denememde 2 hafta bekleyip az daha olmadı atayım artık diyecekken bir baktım çimlenmişler.2 hafta önce toplanıp kozalağın açılması beklenip hemen ekildiler.

Liquidambar styraciflua - Amerikan Sığla Ağacı

Eklenti 25865

Eklenti 25864

Ali H. ALI 03-12-2007 09:04

Drosophila iyi gunler, cimlenen siglalarinizin uzun omurlu olmasini dilerim.
Bonsai forumuna yazdiginiz icin onlari buyuyunce bonsai yapacaginizi dusunuyorum. Yeni basliyan biri icin tohumdan bonsai yapmak zaman aldigi icin yeni basliyanin hevesi gecebilir. O yuzden ben size bir fidanciya gidip uygun bir fidan almanizi ve bonsaiye onunla baslamanizi oneririm.

Siglalariniz da buyudugu zaman onlar uzerinde nasil calisacaginizi deneyimlerle ogrenmis olursunuz.
Bol sanslar.

drosophila 04-12-2007 21:34

teşekkürler Ali bey. benimkisi biraz sabır denemesi. amacım bonsai olsundan ziyade doğmalarını büyümelerini seyredeyim kıvamında olduğu için tohumdan çimlendirme daha cazip geliyor bana. çimlendiklerini görünce insan evlat sahibi gibi oluyor. büyümeleri zaman alıyor. kızılçamım henüz bir karışı geçmedi. çamları tohumdan yetiştirmeyi kimseye tavsiye etmiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025