agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Bitki Doku Kültürü Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm)

ephesos 29-06-2008 23:44

Hocsm umarım başınızı ağırtmıyorumdur sorularımla , agarozu tavsiye edersiniz anladım.Birde malum bu 6 / 7 gramı nasıl ayarlayacağım buda sorun bunu ( cc ) cinsinden belirleyebilirmisiniz agar ve agaroz u ? teşekkürler hocam.

Cansunarya 30-06-2008 16:44

Rica ederim, öyle düşünmeyin..Agaroz kullanımı daha iyi olur. Besi yeri hazırlarken eğer seri üretim yapılmayacaksa litre olarak hazırlanmasını tavsiye etmiyorum, 50 ml yetebilir size diye düşünüyorum. cc de sıvılar için kullanılan bir birim, bu yüzden belirli bir ölçü veremiyorum. Ama birkaç gün içinde laboratuarda tartıp sizin kolayca bulabileceğiniz ölçüler oluşturabilirim, belki çay kaşığı ucuyla falan olabilir, bir deneyeyim bakayım. .

praecox 30-06-2008 17:16

Sanırım sayın ephesos'un hassas tartısı yok. Onun için tozu ml veya cc cinsinden soruyor. Burda ben iki sorun görüyorum.
1. cc cinsinden yani hacım/ağırlık relasyonu (ki sıvılarda yoğunluk anlamına da geliyor) tozların granül veya kristal cinsine göre aynı prosesden çıkma bir toz dahi olsa charge dan charge değişkenlik gösteriyor.
Özelikle de 1 litre değil de daha az miktarları tartım dışında ölçmek çok da mümkün olmıyacağa benzer. Bu konuda belki yakındaki bir eczaneden yardım alabilirsiniz. Hoş ben geçende bir GA3 tartımı için gittiğimde poşet içindeki beyaz toz adamı bir şekilde alarma geçirdi. Başınıza bir iş almak bu bağlamda çok basit. :( analizi yapılana dek sürünmek de var.
2. Besi yeri hazır karışımları ki sigmada 1 litrelik hazır karışımlar burdan da tartım almak öncelikle hygroskopik olan bakiyenin bir exicatörde (desicatör) saklanması tavsiye edilir. diğer tarfdan ise toz karışımların üniformitesi herzaman bir sorun olmuştur. toz karışımların içindeki tuzların granülasyon veya kristalizasyon faklılıklarınden karışımın üniformitesi her silkelemekle bozulamktadır. Kuru kuruya karıştırıp almak da iyi bir çözüm değil.Sıvılarda karıştırmak üniformiteyi sağlasa da toz karışımlarda fazla karıştırmanın da sorun olduğunu çok iyi biliyorum. İlaç toz karışımların baskıya hazır karışım için granülasyonun üniformitesi Kalite güvencenin ve kalite kontrolun ciddi vaildasyonları gerekitren bir sorunudur.
Sigmann besi yerleri bu bağlamda bir granülasyon olup olmadıklarını bilmiyorum ama sanmıyorum. İncelemedim açıkçası.
Sayın cansunarya belki bize bu konuda bilgi verebilir.

Saygılar

ephesos 30-06-2008 19:00

Sayın hocalarım ikinizede çok teşekkür ederim ama cc ve ml nin nerede **** hangi tür maddelerin ölçümünde kullanıldığına şükür vakıfım :o sayın preacoxun dediği gibi 1 litre ile 1 kg nın aynı hacimde olmalarını beklemiyorum ben bana kolaylık olsun diye şöyle düşündüm bir şırınga alırız tartılmış 7 gramlık agarı **** agarozu bu şırınganın içine boşaltırız ve yaklaşık kaç cc olduğunu anlaya biliriz birkaç dizyemlik şaşmalar sanırım onarılması imkansız sonuçlar doğurmayacaktır hem bu işlem yemektarifi yaparmış gibi çaykaşığı , çimdik , tutam gibi :D ifadelerden kurtaracaktır , alıpta poşet içerisindeki bir maddeyi eczaneye **** hassas tartısı olan biryere götürüp tarttırmayı gözüm yemiyor , bu zaten sonucu bellibir keşmekeş.:rolleyes:

praecox 30-06-2008 19:20

Onu ("g" v.s "ml") bilebileceğiniz de benim malumalimdir se de... sanırım anlatamadım.

Örneğin 100 ml besiyeri hazırlıyacak iseniz. Buna örneğin P6793 için 25,3/10 yani 2,53 g almanız gerekir. Buna ilaveten de tkrb. 0,6 g agar ekliyeceksiniz.

Diyelim P6793'ün 2,53g = 2,1ml (Tamaen atıyorum bu değerlerde) agarı da 0,6g = 1 ml önce bunları nasıl ölçeceksiniz? Varsayalım bunu da % 10 hata payı ile başardınız, veya agrı az **** çok katınız yine sorun yok. Ancak P 6793'ün 25,3 g'lık kabın içinden homogen bir toz karışım almanız mümkün mü onu da ben bilemiyorum.

Ya ilaa olur yapılır olmaz diye bir şey yok hatta sorun da olmıyabilir de ancak ben hem senthetik hemde çok hassas anayltik çalışmış bir akademisyen olarak belki de çok fazla ince, detaycı düşünüyorumdur....
haklı olabilirsiniz. Ancak ben eğitimim gereği bu şekilde düşünüyorum. Kimyada farmada bu tarz yakıştır yapıştır yapmıya hiç yanaşmadım ama dediğim gibi bu benim sorunum. :D

ephesos 30-06-2008 19:54

Hocam , tamamen aynı fikirdeyim .Sanırım sizlerde beni anlıyorsunuzdur elimin altında bir labaratuar yok imkansızlıklar yeni açılımların fitilidir.
Hemgene takdir edersinizki ilaçsanayide bile karışımları yüzde yüz homojone etmek imkansızdır tabi bu kullandığınız ölçüm çeşidinin hassasiyetiylede ilgili hassasiyetten nekadar uzaklaşılırsa okadar yüzde yüze yakın homojonize elde edildiği ölçülecektir , kaldıki yapacağım işlem sonucunda mükemmele yakın bir homojenizenin olmaması sorun olmayacaktır sonuçta ilaç yapmıyorum :D.
Dedimya hocam imkansızlıklar yeni açılımların fitilidir ben inanıyorumki sizlerin yardımıyla bu işi göğüsleyebileceğim.

praecox 30-06-2008 20:41

Sanırım söylemek istediğimi yazıya dökemedim. Anlatamadım...
Başka anlamıyan var mı... veya anlatmak istediğimi anlamış, anlatabilecek biri...
derdime mütercim olacak biri :(

ephesos 30-06-2008 21:00

Anladım , anlatamadım karmaşası oluştu içiniz rahat olsun hocam kimsenin anlatmasına gerek yok anladığımı sende anladın sokma araya başkalarını :D

Cansunarya 30-06-2008 23:43

Sanırım insülin enjektörü bu iş için ideal, diğer enjektörlerden daha ince olduğu için küçük değerler ayarlanabilir. En kısa zamanda size bir skala hazırlayıp fotolarını eklerim.
Bende tartım konusunda çok hassasımdır ama artık deneme yanılma yolu ile uygulanabilir başka çare yok. Benim tek aklıma takılan miktar azlığı veya çokluğunda pH değeri nekadar kayar, bitki dokusuna zarar verebilirmi, veya gelişmesini etkileyebilirmi..
Bugün kullandığım besiyerlerine baktım, normalde tamamen granülsüz, nişastamsı bir yapısı var..ama MS biraz granülleşmiş, buzdolabında saklıyorum, desikatörüm yok, en kısa zamanda bitirmem gerek. Kullanırken hiç karıştırmıyorum olduğu gibi kullanıyorum..

ephesos 30-06-2008 23:53

Sanırım enmantıklısı besi yerini açtınmı tmamını hazırlayıp kullanım fazlasını saklamak , selçuk üniversitesi yayınlarının birinde hazırlanan besiyerinin 4 ay karanlık ve serin ortamda saklanabileceği yazıyordu.
Teşekkürler hocam.

Cansunarya 01-07-2008 00:07

3 Eklenti(ler)
:) Konuyu biraz dağıtayım..
Bugün, bir hafta aradan sonra keikilerim biraz daha büyümüş olduğu için fotolarını çektim ve sizler için şişenin içine zoom yaptım, ama merak etmeyin gayet steril çalıştım bunu yaparken :)

Cansunarya 01-07-2008 00:19

5 Eklenti(ler)
Bunlarda diğerleri.. henüz o kadar gelişmiş değiller, bir haftaya kadar iyice yapraklanmalarını bekliyorum.

ephesos 01-07-2008 00:24

OOOO süperler , ancak hala kök yok acaba erken mi daha kullandığınız besi yerinde IBA benzeri bir köklendirici hormon var sanırım ama işte tamda burada sayın preacox un bahsettiği homojene karışım olayı ortaya çıkıyor. Birkısmını alıp hazırladığınız besiyerinin içerisindeki hormonun oranı burada nüksediyor sanırım ; ki umarım böyle değilde köklenmeleri için daha erkendir de o yüzden hala köklenmediler.
Tebrikler hocam ne diyeyim darısı başıma.

praecox 01-07-2008 00:25

Sayın Cansunarya,

besi yeriniz nedir tam olarak. Sanırım aktifkömür katkısı var. Daha ne var Yani P 6793 e ilaveten agar ve aktif kömür mü? kömür kaç gram pro litrede?

Cansunarya 01-07-2008 00:49

Besi yeri aktif kömür katkılı P6668..ekstra bir ekleme yapmadım. Lotte nin yönteminde 2-3 yaprak çıkarır çıkarmaz köklenmesi için hormonsuz olan bu besi yerine alınması belirtiliyordu. Bende öyle yaptım ama içeriğinde köklendirici herhangi bir hormon yok, kökler nasıl çıkacak bilmiyorum :) IBA eklesemmi acaba..
Teşekkürler..Darısı sizin ve buna gönül veren herkesin başına..

ephesos 02-07-2008 23:06

Sayın hocam köklenme gözlemleyebildinizmi ?

Cansunarya 02-07-2008 23:17

Malesef :( bugünde uzun bir süre inceledim ama kök yok, acelemi ediyorum acaba, normal bir durummu?

ephesos 02-07-2008 23:23

Daha erken olabilir hocam beklemeliyiz birazdaha bakalım .

Cansunarya 02-07-2008 23:26

Callus oluşumları

3 Eklenti(ler)
Gerbera ve gül parçalarında calluslar oluşmaya başladı. Bunlardan callus kültürü denemeyi düşünüyorum. Tam prosedürü bilmiyorum ama araştırıcam, hangi kimyasal ve enzimlerin kullanıldığını bilen var mı acaba..

Cansunarya 02-07-2008 23:29

:) evet, biraz daha sabır sanırım.. Dün bir kıyım yapıp 17 tane orkide nod kültürü hazırladım. (tabiiki geçmiş çiçek saplarından :)) Bunları bırakıp yaz tatiline de çıkamıycam gibi görünüyor.. her hafta ilgi istiyorlar..

ephesos 02-07-2008 23:41

Bence hazırlayın ve tatile çıkın böylesi daha iyi olur bir ata sözü derki sakınan göze çöp düşer sanırım biraz saldım çayıra takılmak lazım sabırsızlık olumsuz etkileyebiliyor bazen.

Cansunarya 02-07-2008 23:53

Doğru, gelişen gonca ucu gösteriyor ki; fenolik eksudasyon yoğun bile olsa dokular ölmeyebiliyor. En iyisi birer haftalık izinler alıp gitmek buralardan :)

Ludisa Excellence 03-07-2008 00:01

Alıntı:

bir ata sözü derki
Balı parmağı uzun olan değil, kısmeti olan yer!

Sn. ephesos sizin laboratuvar çalışmalarınızı ne zaman göreceğiz? Elinizdekilerle çok iyi şeyler çıkacağına inanıyorum. :p

Takipteyim! :D

Sn. Cansunarya,tebrikler, orc. tohum kültürlerinizi merakla beklemekteyim efendim. :confused:

Saygılar.

ephesos 03-07-2008 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ludisa Excellence (Mesaj 255133)
Balı parmağı uzun olan değil, kısmeti olan yer!

Sn. ephesos sizin laboratuvar çalışmalarınızı ne zaman göreceğiz? Elinizdekilerle çok iyi şeyler çıkacağına inanıyorum. :p

Takipteyim! :D

Sn. Cansunarya,tebrikler, orc. tohum kültürlerinizi merakla beklemekteyim efendim. :confused:

Saygılar.

Sayın Ludisa Excellence , birşeyler yaparsam yayınlarım.

Cansunarya 03-07-2008 21:56

Sayın Ludisa Excellence,
Teşekkürler, tohum kültürleri için bende şimdiden heyecanlanmaktayım :) Umarım en kısa zamanda her aşamayı video görüntüleri ile birlikte burada sizlerle paylaşırım.

brody 04-07-2008 00:00

nerden açtınız bu forumu okuyacağım diye saati 1 ettim, sizin yüzünüzden sabah işe geç kalıcam:) elinize sağlık....

Cansunarya 05-07-2008 20:56

:) Sayın Brody,
Ben diğer forum bölümlerini okuyacağım diye sabahlayıp uyumadan işe gittiğim günleri biliyorum, ne mutlu böylesine ilginizi çekebilmek :) sizi anlıyorum ...

Cansunarya 05-07-2008 21:20

1 Eklenti(ler)
Sayın Ephesos,
İnsülin enjektöründen bir skala yaptım ama 1 gr sığmadığı için onu ölçmedim. Fotoda da görüldüğü gibi,

İlk 10 IU 0.1 gr a denk geliyor, (enjektörün içinede dolduğu için)
ondan sonraki her 3,5 luk birim O.2 gr oluyor
yani 45 IU 0.3 gr,
80 IU ise 0,5 gr
Yalnız maddeyi koyduktan sonra tırnak ucuyla enjektöre şöyle 5-6 kere vurursanız iyi olur, kenarlara yapışanlarda aşağıya iniyor ozaman.

Bİr başka önerimde; mesela 1.256 gr tartılacaksa elinizdeki maddeyi bir kere Erkan hocamın dediği gibi eczanede tarttırıp, enjektörde kendinize bir skala oluşturun ve ondan sonra hep o gramajda kullanın..

ephesos 05-07-2008 21:48

Teşekkürler hocam tarttıracak bieyer ayarladım genede bu yöntem hepimiz için faydalı olacaktır.
Birde hocam bu agar mı yoksa agaroz için mi geçerli ?

Cansunarya 05-07-2008 22:27

Agaroz için, aslında kültür için kullandığım her ortamda agaroz var ama dil alışkanlığı geçmişte de agar ifadesini kullanmış olabilirim.

ephesos 10-07-2008 15:22

Sayın hocam , köklenme gözlemleyebildiniz mi ?

Cansunarya 16-07-2008 01:05

Bu aralar bir projemi bitirmeye çalıştığım için bir süredir foruma giremiyorum, kusura bakmayın. Kültürleri hergün kontrol ediyorum ama hala köklenme yok, yalnız yapraklar bayağı büyüdü.

ephesos 21-07-2008 18:53

Sayın Cansunarya hocam , phelenaopsis nod kültürlerinin son hallerini gösteren birkaç resim ekleyebilir misiniz ?

Cansunarya 24-07-2008 17:56

5 Eklenti(ler)
Herkese iyi günler,
Nod kültürlerinin son halleri; henüz kök yok, tabii ekmek elden su gölden misali büyüyorlar niye kök çıkarsınlar :)

Cansunarya 24-07-2008 18:01

5 Eklenti(ler)
Bazı nodlardan ikişer, üçer keiki oluştu :) Fotolarda besi yerinin iyice azaldığı görülüyor..aynı gün agarlarını yeniledim.

Cansunarya 26-07-2008 00:30

1 Eklenti(ler)
Önceki mesajlarda bahsettiğim orkide gonca kültürününün son hali..Kör uçtan itibaren yaklaşık 1,5 cm lik bir uzama yaptı. Uçtaki yaprakçık dışında 4 yeni göz oluştu, bakalım onlar keikiye dönüşebilecekmi..

ephesos 29-07-2008 16:54

Aynı olay benim bir phalimde devam ediyor ne yaprağa nede çiçeğe dönüyor , sanırım yönlendirecek bir hormon kullanılmalı.
Sizce ?

Cansunarya 29-07-2008 23:52

5 Eklenti(ler)
Ephesos,
Hormonla yönlendirme işi daha garantiye bağlayabilir, daha önceki konularda Sayın Praecox uyuyan nodlara uygulanan böyle bir üründen bahsetmişti. Sizin belirttiğiniz durum da gonca uçlarında sanırım değil mi, ben bu kör uçların normalde bitki üzerinde tekrar gelişme gösterdiğini duymadım.
Praecox hocamın böyle bir bilgisi vardır belki. Acaba çiçek sapları kesilmese ileri bir zamanda gonca ucu gelişme gösterirmi?

Ekte gelişme gösteren 3 ayrı kör gonca ucunun fotoları var.
Foto1-2 : Bu uc 2 cm kadar uzamakla kalmadı, iki çiçek tomucuğu verdi. Altında da üç yeni nodu var. Demekki kullanılan besi yeri keiki yerine çiçek tomurcuğuda oluşturabiliyor. Yalnız daha öncede böyle bir gelişme yaşamıştım, yaklaşık bir hafta içinde bu tomurcuklar daha fazla gelişmeden ölüyorlar, bakalım bu kültürde ne olacak..
Foto3-4 1,5 cm uzayan bir kör uç. Besi yerine yan yatırırsam belki çıkarttığı tüm küçük nodlar keilkiye dönüşebilir
Foto5 : Daha yeni yeşillenmeye başlayan kör uç

ephesos 30-07-2008 20:58

Sayın hocam , bahsettiğim durum göbek çürümesi geçirmiş bir phelenaopsisimde mevcut .Çürümeden sonra iki çiçeksapı çıkardı ancak dediğim gibi ne çiçek açıyor nede tam anlamıyla yaprak veriyor nod üzerindeki kapaklar minikbir yaprak olacak şekilde kalınlaşıp irileşiyor ancak tam anlamıyla bir yaprak haline gelemiyorlar aynı zamanda çiçeksapı uzamayada devam ediyor.
Sanırım bu kararsızlığı kararlı duruma dönüştürmek için işte tambu aşamada dışardan hormonal bir müdehale gerek kanımca.
Sayın Hocam , sizin gonca uçlarında yaşadığınız hemen hemen benim sorunumla aynı , bence sizdede hormonal bir müdehale gerekiyor.
Bu arada eski mesajlarınızın birinde lotte nin sitesinde nodları önce yapraklananakadar köklendirme hormonu içeren besiyerine yapraklanma sonrasında ise köklendirme hormonu ihtiva etmeyen besiyerine alındığını yazmıştınız .Sayın hocam bu konuyu biraz açar mısınız nedeni sizce ne olabilir ?

Cansunarya 30-07-2008 23:42

Okuduğum kaynaklarda aktif kömürün fenolik eksudasyonu en iyi absorbe eden madde olduğu, bitkilere verdiği fenolik hasarı azaltmak adına bazı besi yerlerine aktif kömürün katıldığı belirtilmiş.
Neden hormon içermediği konusuna gelince sebebini bende bilemiyorum. Belki yapraklarını çıkaran bitkinin kendi kök hormonunu üretebileceği düşüncesiyle konulmamıştır. ?..
Bu hafta bir deneme yapmayı düşünüyorum. Yapraklı kültürlerden birisinin besi yerini yarı yarıya hormonlu besi yeri ile karıştırıcam, bir tanesinede IBA ileve edicem. Bakalım ne olacak.. :)

Sayın Ephesos eğer bu bitkinin çiçek saplarını kesmeyi düşünüyorsanız veya elinizde kesilebilecek bir sap varsa sizinle de ufak bir deneme yapabiliriz :) nedersiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025