agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Kombu Çayı (Kombucha) (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/11320.htm)

UMUYAR 19-08-2011 12:30

Merhaba Selahattin bey, aldığım kişi onun mantarının hiç küflenmediğini söyledi bana ama benimki 2-3 denememde de küflendi. www.kambu.de linkini daha öncede incelemiştim tamda ona uygun yapıyorum, ama küflenmenin neyden kaynaklandığı hakknda birşey yazmıyor. Kitabını incelemek lazım ama Türkçe çevvirisi galiba malesef yok. Küflenmenin önüne nasıl geçebileceğimi bilmiyorum.

Selahattin Yılmaz 22-08-2011 22:20

Küf demek ortamdan bulaşıyor demek mutlaka havadan ya da yetiştirme kabından kaynaklanır. Kabın ağzına yerleştirdiğiniz tülbent te benzer etkiye neden olabilir ama illaki dikkate almadığını materyal ya da çayı demledğiniz ortam buna sebep oluyor.

Selahattin Yılmaz 05-11-2011 22:01

Bu başlığı açalı epeyce oldu. Zaman içerisinde çok enteresan şeylerle karşılaştım, çok kişiye mantar gönderdim ve gerçekten çok ihtiyacı olan insanlar benimle irtibat kurdu. Gönderdiklerimden mantar üretenler oldu üretemeyebler oldu, çok dua ve teşekkür edenlerde oldu. Bir kaç satışla ticari olarak başlamış olsamda satıştan yüksek fiyattan etik gelmediği için ve hakkımda yapılan maliye şikayetinden sonra vazgeçtim, vicdanımı rahatlatacak miktardan fazlasını da dağıttım hatta eşimle kavga edene kadar (evi kokuttuğum için :) ).

Mikroroganizmik yapısıyla bu başlıkta tartışmalara da neden oldu. Bir kaç doktorla durum değerlendirmesi de yaptım açıkçası olabilecek hatalar insan hayatı demek.

Doğrusu ve hakkaniyetlisi bu işi gerekli ruhsat dahilinde üreten satan insanların yapması zira ben bile üretirken defalarca dorunlar yaşadım, esas ürünü üermeyi başarsamda öğrenene kadar neyi düğü belirsiz görtüntüler çıktı hatta bir ara mantarı da kaybettim gönderdiğim insanlardan tekrar temin ettim.

Geçen hafta Kombuçay Web Sayfası nın Bursa bayisi benimle irtibat kurdu, olayın enine boyuna boyutlarını sorguladık, rushatsız üretip satanlara karşı haklarını arayacaklarını özellikle belirttiler ve hak verdim, bu başlığı açmanında verdiği sorumlulukla izninizle ben kombu çayı arayan herkesi tanıştığım bu insanlara yönlendireceğim zira hem hakkaniyet adına hemde sorumluluk anlamında mürcaat edilecek bir merkez olması adına böyle bir durumu şart görüyorum ki olayın vebali üzerimden kalksın.

Kombuçay Web Sayfası sitesinden merkezleriyle ile irtibat kurabileceğiniz gibi benim tanıştığım Bursa bayisinin adresini veriyorum ki bu başlığın etkisini hissetsinler hemde agaclar.netin hakkaniyetini koruyalım.

Belki kullancılar belli bir ücret verecekler ama sorun durumunda müracaat edecekleri bir merci ve yaptığı işi belirli bir sorumluluk içerisinde yapan insanlardan ürün almış olacaksınız. Çalıştığım işyeri itibariyle gerek ilaç ve gerekse gıda özelliği gösteren bu üründen dolayı bu işin sorumluluğunu ciddi düzeylerde görüyorum. Merkezi tanımıyorum ama Bursa bayisine Selahattin YILMAZ yönlendirdi derseniz size yardımcı olacakları sözünü aldım. Lütfen gerektiğinde ürün üretim izin, ruhsatlarını ve belgelerinide da isteyiniz ki bu işin sorumluluğu ve vebali üzerimden kalksın.

Kombuçay Web Sayfası

YeniBON 13-11-2011 23:40

Sayın Selahattin YILMAZ'ın son yazısından sonra arama motoruyla bulduğum, kombu çayını üreten iki firmaya e-posta gönderdim ve bilgi istedim.

Yaklaşık on gün olmasına rağmen, tarafıma hiç bir şekilde dönüş olmadı. Firmaların web sitesinde bir sürü izin belgesi, ruhsat, kalite belgesi tanıtılıyordu.

Sağlıkla ilgili bir ürünü üreten firmaların duyarsızlığı beni düşündürdü. Önümüzde ki hafta başta bu firmalar olmak üzere varsa diğer üretici firmaları yurtiçi-yurtdışı kullandıkları belge, ruhsatlarıya beraber sorgulayacağım ve sonucu bu sayfalarda üyelerimize bildireceğim.

Sonrasını hep beraber göreceğiz. Üye arkadaşlarımızı bu yönde uyarmak istedim. Çok iyi araştırın. Sonrasın da kullanın. Ürün kötü değil.

Ama aldığınız, almayı düşündüğünüz ürün o şartları taşıyormu? Sorun o. Gerisi size kalmış.

Saygılarımla.

ngunduz71 16-02-2012 15:39

Merhaba,
kombu çayını bende uzun süredir kullanıyorum.ara verdiğim dönemlerde oldu fakat mantarlarımı sürekli şekilde aktif tuttum.mantarınızı sağlıklı tuttuğunuz sürece hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz.(küf,koku vs.)
mantara temas ettirdiğiniz tüm ekipmanınızı kaynar su ile iyice temizlemiş olmalısınız.Belli zaman aralıklarıyla mantarınızı 5-10 dakika suda bekletebilirsiniz.(iyice kaynatılmış suyunuzu soğuttuktan sonra hazırlanan bu su ile işlemi yapmalısınız.)

Bu güne kadar bende çok kişiye dağıttım,üçretsiz olarak.içeceğiniz kıvama geldiğinde içmeye başlıyorsunuz ama gün geçtikce daha sert bir içecek haline geliyor,sirkeyi aratmıyor.Firma buna nasıl bir çözüm buluyor.kargo gönderildiğinde yol şartlarına göre içeceğiniz size nasıl ulaşır bilemiyorum.üretimi çok kolay olmasına karşın satış fiyatları yüksek.

Baypolen 18-02-2012 00:52

merhaba arkadaşlar
bu işin acemisi olarak, kombu çayında oluşan küf mantar gibi zararlıların sonraki hazırlanan çaylara taşınması mümkün mü ?
elinde ücretsiz göderebilecek kombu çayı mantarı olan var mı ? şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum

alanur 18-02-2012 00:58

Sayın ngunduz71;

Kombu çayını uzun süredir kullandığınızı söylüyorsunuz. Ne gibi faydalarını gördünüz, açıklarsanız sevinirim.
Hatırlıyorum seneler evvel çok modaydı, hemen hemen herkesin evinde vardı. Ben de bir şekilde edinmiştim yanlız içtikten sonra aşırı uykum geliyordu, o zamandan bunu hatırlıyorum. Fermantasyon süresi uzuyunca içindeki alkol oranı artıyor.Uykumun gelişi bu sekilde açıklanabilirmi. Ya da bu normalmidir. Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Bir de ertesi güne çok zinde kalktığımı hatırlıyorum.

Selahattin Yılmaz 09-03-2012 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 913360)
Sayın ngunduz71;

...Fermantasyon süresi uzuyunca içindeki alkol oranı artıyor..

şu an mantarı elimde yok ama kendim ürettiğim dönemde aklımı alkol dolayısıyla helal haram oluşu konusunda çok karıştırdıklarından dolayı analiz yaptırdım ve TSE standartlarına uygun sonuç veren 2 ayrı analiz yöntemiyle kombu çayını yapımının 5. gününde alkol oranı tespit edilemeyecek kadar yok çıkmıştır. Bu konudaki aklı karşıklıkları ve karıştıranları çok maalesef.

yahmat 24-03-2012 08:19

kombu mantarını elde etmek için biryerde kombu çayını 7-8 gün temiz bir cam kavanozda ağzına pamuklu temiz bir bezle kapatarak oda sıcaklığında karanlık ortamda bekletin diye yazıyordu deneyen varmı bunu acaba

kardelen3 29-05-2012 23:52

Kambu çayını merhabademograsi isimli birinden teminettim. Eğer etrafınızda kambu çayı kullanan biri varsa 1 su bardağı çay ricaedin. Onu temiz bir kavanoza koyup ağzını çok sıkmayın. Karanlık biryere koyun. 10 gün içersinde deniz anasına benzeyen saydam bir tabaka oluşacak. Oluşmaz diye endişe etmeyin. Ben uzun süre buzdolabında bulunan çayımdan denedim ve üreme devam ediyor. Dikkat edilmesi gereken kullanılan eşyaların temiz olmasına dikkat edin. Bende kambu mantarıyla yeni tanışan biri olarak. Şuan elimden geldiğince ürettiğim mantarları çevremdeki insanlarla paylaşıyorum. Yabancı sitelerde video gösterimlerini izlerken bazıları su bidonlarını kullanıyorlardı. Bende geniş ağızlı cam kavonoz bulamadığım için 5 kg lık su bidonunun kafasını keserek kullanıyorum. Dezenfekte içinde deterjan yerine elma sirkesinden yararlanıyorum.

Hamdullah 28-06-2012 09:16

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kombuçay'ı kaç yaşa kadar çocuklara verebiliriz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

engin72 09-07-2012 00:18

Arkadaşlar güzel bir blog sitesi buldum kombucha ile çok güzelbilgiler var...kombucha ile sağlıklı kalın... Bloğun ismi...

dopac_34 05-10-2012 01:43

Ne çaymış be... Çayın aklımıza gelipte yapamadığı hiç bir şeyi bulamamışken çayın neler yaptığını sadece bir belge ile ıspatlama görevini yerine getirecek bir kişi bile bulamamış olmak oldukça hazin. siteye bu gün üye oldum kambu çayı hakkında yazılan 5 sayfalık forumun tamamını pür dikkat okudum ve " evet şu rahatsızlığım için kullandım bunlar benim modern tıp eğitimi almış doktorumdan raporum ve şimdiki raporumda budur artık sağlığıma kavuştum" diyebilcek bir kişi dahi olmayışı oldukça hazin. kambu çayı hakkında yeni muhteşem haberleri ilgi, hayret vede heyecanla bekledğimi belirtirim. ( bu arada dakika bir gol bir oldu bu çayın isminin nasıl yazıldığı bile bir muallak kambu, kombu, cambu, combu çeşitli varyasyonları olduğu belli olan ancak nasıl yazıldığı pek belli olmayan muhteşem çay)

talu 14-11-2012 12:13

Arkadaşlar bence yanlış yapıyorsunuz kombu çayı dediğiniz bir mantar türü gelişmiş vakalarda kanamalara yol açar örneğin erkeklerde prostat gibi(kullananlarda daha büyüme ve kanamalar olmuştur) lütfen her duyduğunuzu doğru sanmayın mutlaka bilimsel bir araştırmaya dayandırın.
Lütfen beni yanlış anlamayın ben sadece bir ağabey tavsiyesinde bulundum.
Saygılarımla

kardelen3 02-12-2012 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 990952)
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, Kombuçay'ı kaç yaşa kadar çocuklara verebiliriz?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.

Ve Aleyküm Selam,
Ben 1,5 yaşındaki kızıma günde 100 ml kadar. Kambu çayı 75 ml 25 ml su katarak veriyorum. Benim kızlarım elimde yapılmış çay olunca buzdolabının başından ayrılmıyorlar. Her kesin bünye yapısı farklı bu yüzden çayın etkileri farklı görülebiliyor diye düşünüyorum. Eşimin mide ağrılarına iyi geldi uzun süre ilaç kullanmayı gerek görmedi. Yengemde iltihaplı romatizma vardı. Edirne Tıp Fakültesinde tedavi görüyor. Hastalığı giderek ilerliyordu. Kan değerleri %85 kötü çıkıyordu. 5 ay önce onu bu çayla tanıştırdım ve yapımını gösterdim. Tedavisi süresince ilaçlarının yanı sıra bu çayıda tüketmeye başladı. Kan değerleri %15 inmiş. Prof. bile senin kan değerlerin bendende temiz demiş. Şu an hala kullanmaya devam ediyor.
Çayın yapımı zor değil tarife ve hijyen kurallarına uyunca bir sorun olmuyor. Ben ilk zamanlar geniş ağızlı cam kavonoz bulamayınca. Su bidonlarının kafasını keserek kullanmıştım. Fakat aynı bidonu uzun süre kullanamadım. Mantarımda küflenmeye neden oldu. Şimdi turşuluk için kullanılan 5 kg cam kavonoz kullanıyorum. Evde isterseniz kendi mantarınızı üretebilirsiniz. ben buzdolabında uzun süre beklemiş olan çayımı temiz yarımlık bir kavonoza 250 ml kadar koyup ağzını sıkı kapatmadan kapağını takarak uygun ortamı sağlayın 10-15 gün içinde mantarınız hazır. Ben bu çayla yeni tanışan biri olarak yapabildimse siz neden yapamayasınız. Çayı yapmak bizden derman Yüce Rabbimden sağlıcakla kalın.

kardelen3 23-03-2013 22:25

Arkadaşlar ben beş kiloluk cam kavanoz kullanıyorum. Isıtıcıda 4 lt su kaynatıp bu kavanoza dolduruyorum içine 2 su bardağı şeker katıp eritiyorum . Çaydanlığa 4 kaşık (çocuklarımın şurup kaşıklarından kullanıyorum) yeşil çayla bu kaynattığım sudan biraz ayırıp demleme işlemi yapıyorum. 15-20 dakika sonra kavanoza bu çayı döküyorum. Soğumaya bırakıyorum. Oda sıcaklığına düşünce yarım kiloluk kavanozda duran kambu çayını bu karışıma katıyorum. Mantarımı koymadan önce yıkıyorum ve mantarın düz kısmı yukarı bakacak alt kısmı biraz daha kayganımsı (elleyince nedemek istediğimi anlarsınız)gelecek şekilde yerleştiriyorum. Eğer dibe çöküp çıkmazsa endişe etmeyin 10-15 gün içinde yüzeyinde yeni mantarınız muhakkak oluşuyor. Ağız kısmına temiz bir bez veya tülbentle kapamayı unutmayın ve karanlık olması için etrafını sarabilirsiniz. Hijyen kurallarına dikkat ettiğiniz sürece bir sorun olmuyor. yeni yavrular üretmek isterseniz yarınlık kavanozlara 250ml doldurun ve ağzını sıkı kapamadan karanlık ortama koyun 10 -15 gün içinde hazır. Verdiğim ölçülerden fazla veya eksik yapmak istiyorsanız 1 lt su, 1 çay bardağı şeker ve 1 kaşık yeşil çay ve kambu çayı ile mantarı (isteyen sadece kambu çayı ilede yapabilir. Mantar oluşuyor)Çayın tadına bakarak damak zevkinize göre sonlandırabilirsiniz. Ben oluşan mantarı ve diğerinide yarımlık temiz bir kavanoza koyup. Üzerine çıkacak kadar çayından ilave edip kapağını fazla sıkmadan karanlık bir ortama bırakıyorum. Bu şekilde 1 ay civarında kullanana kadar bıraktığım oldu. Bu arada yüzeyde 3. mantarda oluşuyor. Pet şişelere süzerek doldurup buzdolbına yerleştirdim. İçerken 1 su bardağına 3/4 çay doldurup kalanını su katıyorum. (Zamanla şişelerde üreme devam ettiği için ben süzerek kullanıyorum). Benim deneyimlerim bu kadar sağlıcakla kalın.

fatitoo 16-07-2013 10:34

Kombu Çayı Tarifi Ender Saraç-Kombu Çayı Nasıl Yapılır Faydaları Nelerdir-Kombucha - YouTube

Ender Saraç' ta onayladı bu çayın faydalarını. Bence İzleyin...

fatitoo 16-07-2013 10:55

Kombucha Çayı Nasıl Yapılır - www.lifegida.com - Dailymotion video

Burada da nasıl hazırlanacağı bilgisi var...

fatitoo 23-07-2013 19:27

Merhabalar,
Yaptığım ilk kombucha çayı oldu tadı da güzel. İkinci sefer yaptığımda bir tuhaflık var gibi. sallayınca hafif foşurtular geliyor ve köpürüyor. Acaba bozuldu mu mayalanma aşamasında?? Döksem mi? Ana mantara birşey olmuş mudur kullanabilir miyim tekrar?

AÇakıcı 25-07-2013 03:32

15 günden fazla mayalayınca böyle oluyor. normalde 7 günlük mayalama ile de yeterince faydalı bir içecektir. 15 gün ve devamında alkol oluşuyor ve her geçen gün alkol oranı yükseliyor... tekrar mayalayabilirsiniz.

blackrider 29-07-2013 00:23

benim ikinci yapışım 8 gündür bekliyordu bugün baktığımda yüzeyi kaplayan mantarda küçük kurtçuklar olduğunu gördüm. beyaz beyaz. sanırım birşeyler yanlış gitmiş :) neden böyle oldu ve ne yapmam gerekir içilmez sanırım bu yaptığım şey.

Selahattin Yılmaz 29-07-2013 10:27

O kurtçuklar sirke sineği olmasın? Ağzını temiz bir tülbentle örtmeliydiniz.

Selahattin Yılmaz 29-07-2013 10:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AÇakıcı (Mesaj 1183636)
15 günden fazla mayalayınca böyle oluyor. normalde 7 günlük mayalama ile de yeterince faydalı bir içecektir. 15 gün ve devamında alkol oluşuyor ve her geçen gün alkol oranı yükseliyor... tekrar mayalayabilirsiniz.


Üzgünüm ama bu bilgi yanlış bir bilgi. Önce alkol oluşur ve sonrasında alkol sirkeleşir ve bu işlemin geri dönüşü yoktur çünkü ortamda alkolü oluşturacak şeker kalmamıştır, sirkeleşmeyle ortamdaki keskin kolular alkol kokusu değil organik asit kokusudur.

Geçmiş mesajlarda kombu çayını yaptığım ve kullandığım zamanlarda Gıda Araştırma Enstitüsünde kombu çayının alkol oranını ölçtürdüğümü ve alkol yok denecek oranda TSE standartlarında alkol olmadığı bilgisini vermiştim. Uygun ortamda yapılan bir kombu çayı 5. günde içerisinde alkol kalmayacak şekilde sirkeleşiyor bende 5. günde ölçtürmüştüm. Sirkeleşme bekledikçe arttığından keskin sirke kokusu ile bekledikçe etki kuvvetlenmektedir.

Not: Kendinize kombu çayı hazırladığınızda rahatsızlığınıza uygun bitki çayları ile demleme yaparsanız nokta atışı ile rahatsızlığınıza uygun bir kombu çayı hazırlamış olursunuz. Örneğin kilo verdirici çaylarla kombu çayı hazırlamak gibi.

fatitoo 31-07-2013 18:21

Yeni yaptığım çayı içemedim ve dökmek zorunda kaldım. Mayalanmadan sonraki 4. gün içmeye başlamıştım.Ama tadı sanki çok demli çay tadındaydı ve rengi bulanıktı. Hayret, önceki yaptığım çok berrak ve tadı da çok güzeld.i doğru mayalanan hangisi anlayamadım...Birazını sulandırıp çiçeklerime veriyorum bakalım sonuç ne olacak. Bu arada mantar isteyen 1 kişiye gönderebilirim.

blackrider 01-08-2013 22:10

ben kendi mantarım kurtlandığı için atmak zorunda kaldım. ağzını iyi kapatamamışım kağıt havlu ile kapatıyordum yeter li olmadı. sinek larvası da olabilir içine girenler ama görünüş çok kötüydü.
fatitoo gönderebilirseniz çok sevinirim, çok seviyordum kombucha yı atmak zorunda kalınca çok üzüldüm.

fatitoo 12-08-2013 08:52

2 Eklenti(ler)
Bayram izninden döndüğümde kombu mantarlarımı fena halde buldum. çayları bitmiş ve yer yer kurumuşlar:(

blackrider 18-08-2013 21:24

geçmiş olsun. üzüldüm mantarlar için :( inşallah canlanırlar tekrar.

fatitoo 20-08-2013 11:00

Selahattin Bey,
 
"Üzgünüm ama bu bilgi yanlış bir bilgi. Önce alkol oluşur ve sonrasında alkol sirkeleşir ve bu işlemin geri dönüşü yoktur çünkü ortamda alkolü oluşturacak şeker kalmamıştır, sirkeleşmeyle ortamdaki keskin kolular alkol kokusu değil organik asit kokusudur."
Selahattin bey bu asitlenen içeceği kullanmak zararlı mıdır. Döküp yenisini mi yapmak gerekir. Önceki yaptığım çayı salonda klimalı ortamda 4. gün içmeye başladım. Tadı nefisti. Ama bu defa mayaladığım mutfakta sıcakta kaldı. Sıcak dediysem klima salonda çalışıyordu ev o kadar da sıcak değildi. 2 günde foşurdamaya başladı. Ne yapmalıyım??

Selahattin Yılmaz 20-08-2013 11:57

Sevgili fatitoo, eğer daha önce kombu çayı içmişseniz tadını ve kendine has sirkeye çalan kokusunu da algılamışsınızdır. İşte bu tat ve koku ona has bir koku (organik asit kokusu dediğim kokuda bu koku). Bunun dışındaki renk, şekil ve tat bozulmaları kombu çayını hijyenik olamayan koşullarda hazırlanmış olabileceğinden içerisine mayalayacak yabancı mikroorganizma karışmış olmasından kaynaklanır ki bu durumda kesinlikle oluşan bu çayı kullanmayınız, zaten tüm sitelerde kendine has koku ve tat oluşmazsa kullanmayınız uyarısı vardır, bu durumda sorunu hijyende arayınız ve asla paniğe kapılmayınız ve çayınızı daha hijyenik ve uygun ortamda yeniden yapınız. Geçmişte ben 5. günde analize aldırdım ve TSE standartlarında içerisinde alkol yok sonucu çıkmıştı. İyi yaptığınızda kaldıkça tadı nefisleşiyor her şeyden önemlisi mutlaka bir kenarda kendinize devam sağlayacak damızlık bir çay bırakınız çünki benim gibi onu kaybederseniz bir daha zor bulabilirsiniz.

fatitoo 20-08-2013 12:37

Haklısınız teşekkür ederim. Bir kenara muhakkak ayırıyorum güzel olan çaydan. 3-4 günde yüzeyde yeni mantar oluşuyor zaten. Hatta bu mantarı birkaç arkadaşa da dağıttım sitede. En iyisi ben o çayı dökeyim. Teşekkürler...

blackrider 29-08-2013 00:33

biraz önce hazırladığım çay şeker karışımının içine koydum. bakalım inşallah bu sefer kurtlandırmadan içmek nasip olacak. yalnız bu üst yüzeye gelecek kısım hakkında hiç emin olamadım böyle bi pembeye benzer bir yüzey var birde kahve gibi kahve gibi olan kısım daha parlak geldi bana o yüzden o kısmı yukarı bakar halde bıraktım inşallah doğru yapmışımdır :)

fatitoo 29-08-2013 07:29

Rica ederim ne demek. Dediğim gibi sıcak ortamda mayalandırmayın hemencecik ekşime yapıyor. ben serin yerde yavaş yavaş mayalandırıyorum ortalama 4-5 günde de içiyorum.İnşallah güzel güzel içersiniz. Üzerini kapatmayı unutmayın. Yalnız mantarın pembe kısmı yukarı bakacaktı...

blackrider 29-08-2013 07:30

Tamam açıp değiştireyim bari o kısmı hemen :)

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi

fatitoo 29-08-2013 07:39

Önce ellerinizi iyice yıkayın ama:)

blackrider 29-08-2013 07:43

Evet aynen öyle yaptım ellerimi yıkadım güzelce sonra kağıt havluyu kaldırıp mantara takla attırdım :) hemen yüzeyi kaplamaya başlamıştı zaten...

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 4 ile gönderildi

Benol Hazaroğlu 10-10-2013 11:40

Kambu çayı mayası komşumda varmış. İşin en zor kısmı bana çay demleme olarak geldi.
Demlik ağzına kadar çayla dolunca su çok az oluyor.2 demlikle demliyorum yine de tencere dolmadı.
Haydi hayırlısı deyip giriştik bu işe ama devamını getireceğimi sanmıyorum.

fatitoo 14-10-2013 20:10

Ben kombu çayını her gün her gün demlemekten usandığım için epeydir ara verdim. yaklaşık 1,5-2 aydır mayayı kombu çaylı bir kavanoza alıp buzdolabına kaldırdım. arada kokluyorum ekşime bozulma var mı diye. İyi gibi. soğukta hemencecik üremiyor da. bakalım belki tekrar devam ederim demlemeye...

Benol Hazaroğlu 15-10-2013 15:54

Süre bitti. Hiç sevmedim. İlk ve son oldu. Elimdekini zorlayarak içeceğim.
Kefire devam.

yaseminerisen 18-10-2013 16:01

Merhaba , elimde bir miktar mayalanmış kombu çayı var.. Çayı veren arkadaşım bu çaydan mantar üretebileceğimi söyledi ama hiçbir bilgim yok bu mantar hakkında , nasıl saklayacağımı bile bilmiyorum acaba yardım edebilir misiniz ?

Düzeltme yapmam gerekti sanırım bu çaydan mantar elde etmem mümkün değilmiş peki bu konuda bilgisi olan var mı :(

Benol Hazaroğlu 19-10-2013 08:27

Çaydan maya elde edemezsin sanırım.
Elinde bir miktar maya olmalı, ondan çay yapabilirsin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025