![]() |
Merhaba Hamdullah, yapmış olduğum cay mutfakta olduğu için ısı değişimi genelde olmuyor. Doğal şeker ve pekmez olabileceğini düşünüyorum fakat bal antibakteriyel olduğu için mayayı çalışmaz hale getireceğini düşünüyorum.Yapmış olduğunuz çay için,1 litreye ne kadar şeker ve çay koyup demliyorsunuz? Ben 1 litrelik suya çelik süzgeç içine 1 yemek kaşığı acık çay ve 1 çay bardağı şeker olacak şekilde ayarlıyorum. Mayalandıkca çayın rengi acılıyor.
|
Kombu çayı kullanan arkadaşlar bu çay çok mineralli ve bünyeye çok faydalı olduğu belirtiliyor peki bu çayı bitkilerde kullanan arkadaşlarımız var mı, çelik köklendirmesinde deneyen uygulayan mevcut mu..
|
Ben kombuçay yapılışı için internetten bayağı araştırma yaptım, video izledim, şeker miktarı için iki farklı tarife var. Ben şu şekilde yapıyorum : Her seferinde 5 litre yapıyorum, her bir litre için 3 yemek kaşığı toz şeker ve 2 çay kaşığı dökme çay kullanıyorum, 5. veya 6. günde sonlandırıyorum, taze sıkılmış portakal ve limon da katıyorum, hazır bitkisel çayları katıyorum, 5 litreye 5 salama bitkisel çay katıyorum, aklıma gelen fikirleri uyguluyorum, deney yapmak lazım, araştırmak lazım, sormak lazım. Toz şeker yerine bal kullanılmış ve iyi sonuç elde edilmiş, telefon açtığım arkadaş böyle dedi. Ben şuan pekmezde deniyorum. Yüce Allah’ın bir nimmeti, ciddi bir şekilde faydalanmak lazım ve bilgilenmek lazım, çok ekonomik koruyucu bir tedavi yöntemidir. Bu içeçeğe yatırım yapmak lazım, kefire göre daha ekonomik ve az uğraştırır, olumlu etkisini hemen gösterir. Aile boyu kullanmak lazım, tedavi için hastanelere verilen paralar cepte kalır.
|
|
Merhaba,
Benim bir sorum olacak. Bir kaç aydır sirke yapmaya uğraşıyorum ama başaramadım. Kombu mantarını sirke anası dediğimiz oluşuma benzettiğimden bir deneme yaptım ve üzümde denedim.Ufak bir parçayı ezdiğim üzümlerin içine attım. Üç hafta sonra üzerinde jelimsi tabakada oluşmaya başladı. Şimdi süzdüm ve jel gibi oluşmaya başlayan oluşumu da içine attım. Tadı bildiğimiz sirke oldukça da keskin. Aceba benim bu şekilde kombu mantarını kullanmamın bir zararı olabilir mi? Yaptığım bu sirke kullanılabilir mi? Bilgisi olanlar varsa yardımcı olursa memnun olurum. |
Merhaba, bence bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kombu çayı mayalamasında elma sirkesi veya normal sirkede mayalanması için konulabiliyor.(Elinizde kombu çayı yoksa veya yetersizse) Çayın mayalanmasını da içine konulan şeker ve çay içerisindeki mikro elementler vitaminler ile sağlıyor. Üzüm suyunda da hem şeker hemde mikro elementler mevcut onu mayalamış oluyorsunuz. Ben kombu çayı yaparken bazılarının içerisine şeker ile birlikte keçiboynuzu pekmezinden de koyuyorum.. Kombu çayını ticari olarak üretip satan bir sitede değişik meyva sularından yapılmış kombu çaylarını da görmüştüm.Ama bunlar çay karışımlarıyla mı yapılmış bilemiyorum..
|
Cevabınız için teşekkür ederim. Sirkede başarılı olamadım ilk defa içine kombu mantarı atınca oldu. Kombu yaparkende aynı şekilde başka maddeler veya zararlı etmenler oluşur mu diye düşünüyorum bu nedenle kombu çayıda içemedim ve içiremedim aileme. Gerçi bunca kişi içerken bir şey olmuyorsa benim sirkede de sorun olmaz herhalde.
|
Alıntı:
Bilginize |
Merhabalar
Ben üç aydır kombu çayı yapıyor ve tüketiyorum. Siyah çay yanında bazen kuşburnu, bazen de böğürtlen çayı ekliyorum. Renk ve tad hoş oluyor. Sürekli mantar türediği için çevreme de yaymış durumdayım |
Kombuçayı için, Siyah Çay mı yoksa Yeşil Çay mı daha yararlıdır?
|
merhabalar..yeni üye oldum,mantarı nasıl temin edeceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz
|
@çaykolik
gittigidiyor vs gibi sitelerde genellikle satiliyor. |
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çook teşekkür ediyorum, Allah razı olsun...
|
Bendr kombo mantarini yeni temin edenlerdenim arastirmalarim sonucu cogunluk oraniyla mayaladim. 3 lt klorsuz ben icme suyu kullandim 1.5 su bardagi seker kaynayip sondurunce 10 pk sallama yesil cay biraktim icine oda sicakligina gelince mantari daha beyaz yeri ustte kalacak sekilde icinr biraktim simdi oldu 2 gun bakalim tat ve etki nasil olacak
|
Genel ağırlıklar şu şekildedir.
1 litre su 90 gram şeker 8 gram çay Şeker az veya çok olabilir. Az olursa mayalama erken biter (şeker tükenir). Kombuçay yoğunluğu az olur. Ben bu rakamlar ile genelde 10 gün mayalıyorum, şeker tadı halen geliyor (ortalama boy mantar kullanınca). Mantar sayısını artırınca süreler değişiyor tabii. İstanbul Ümraniye civarında tadını merak edenlere yardımcı olabilirim. Ayrıca 2 ay süreyle mayaladığım kombucha sirkesi de mevcut. |
1 Eklenti(ler)
"Tadı itici, içemezsin " dendiği için hiç denememiştim.
Bir arkadaşta maya fazlası olmuş, teklif etti. Denedim ve beğendim. Ninemin armut hoşafının biraz ekşimiş haline benziyor:) İçine "Doğuş" mistik ekledim :) Faydalılarını düşününce, neden olmasın. Ayrıca vegan bir ürün, kimseye en mikroskobik düzeyde bile zarar gelmiyor. Eklenti 635787 Ben sevdim. :) |
Alıntı:
|
2 tatlı kaşigi yesil çay, 5 tatli kasigi seker ile bende yaptim.ılıdıkdan sonra icine 1 elma dilimledim aromasi olsun diye.1 yemek kasigida sirke ekledim.1 ay oldu belki maya olusur dedim :). Ama olmadi hos bi tadi var.uzun suredir bekliyor diye açikcasi içmeye çekiniyorum.Bekleme sonucunda zarari olurmiki?
Elinde fazla mayasi olan arkadaşlar maya paylaşmiyormu talibim fazla mayalara:) |
Çay, meyve suyu veya başka katkılar sadece tat ve aroma için.
Kombu çayı kültürü şekerle besleniyor ve faydalı moleküller üretiyor. Aslolan şeker ve maya, gerisi teferruat. Adamın biri buğday koymuş, bira tadında bir içecek olmuş. Ankara'da maya bu adreste bulunur. İletişim « Canberk Gıda Kolay gelsin |
Jezebel verdiginiz numarayi arayip fiyati sordum :) Rakam cok yüksek .
|
İzmirde olsanız verirdim de, kargo ücreti 15 lira zaten, pahalıya gelir.
Ankaralı üyelere sorun derim. |
Teşekkür ederim jezebel.
|
Fermentasyon süresi uzadıkca % 0,5 ila 3 alkol içerdiği tespit edilmiş.
Bazı ülkelerde raflardan toplatılmış, alkollü içki kategorisine girdiği için. Konu ilginçleşti şimdi. |
ilk mantarin boyutunun HICBIR onemi ve etkisi yok. bakteriyel bir urun oldugundan yaparken o mantarin 10da, 20de birini bile atsaniz fermentasyon meydana gelecektir.
ayrica kombuchanin medikal olarak kanitlanmis HICBIR faydasi da yok. tamamen sehir efsanesi ve pazarlama bir icecek. asagiya bir review article linki birakiyorum, burada yazdigi gibi kombuchanin bazi durumlarda sagliga zarari olabiliyor, ancak sagliga faydali oldugu hicbir durum yok. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12808367 Alıntı:
bir gida muhendisi eklenti: eger su bazli bir probiyotik ariyorsaniz, hicbir zarari gosterilmemis olan su kefirini tavsiye ederim. lezzet olarak kombuchaya benzer, ancak icerdigi probiyotik mikrop cesitliligi kombuchadan kat kat fazladir. asagidaki makalede oldukca iyi antioksidan etkisi oldugu da gosterilmis. http://search.proquest.com/openview/...gsite=gscholar turkiyede su kefiri mayasi satiliyor, ben ufak bir google aramasiyla satan farkli yerler bulabildim. su kefiri taneleri, sut kefirine kiyasla cok daha cabuk uruyor. eger alacak olursaniz agaclar.net ailesi ve cevrenizdeki dostlarinizla paylasmayi unutmayin. |
Bir çırpıda "faydasızdır atın çöpe diyemeyiz " :)
Ben şahsen ikna olmadım. Cola' dan faydalıdır. Zararlı olmasına rağmen milyarlarca insan tüketiyor. Kombucha'yi kötülemeden önce daha derin inceleyin derim :) |
sn jezebel medikal literaturde kombucha ictigi icin olen bir kisi var. yukarida verdigim ilk linkteki abstracti okumanizi oneririm. yukaridaki ingilizce kismi turkceye cevirecek olursam
Alıntı:
ayrica milyarlarca insan tuketiyor herhangi bir seyin savunmasi olamaz. Ayni mantikla sigara hakkinda su sekilde bir arguman yazsam ne dersiniz? dunya capinda bir milyara yakin kisi sigara iciyor - http://www.bbc.com/news/health-25635121 Bir çırpıda "faydasızdır atın çöpe diyemeyiz " Ben şahsen ikna olmadım. Cola' dan faydalıdır. Zararlı olmasına rağmen milyarlarca insan tüketiyor. Sigara'yi kötülemeden önce daha derin inceleyin derim Burada demek istedigim sey kombucha cok zararlidir, mutlaka uzak durun degil, gosterilmis belli bir faydasi olmadigi. Kefir veya su kefiri varken veya dogal probiyotik laktik asit bakterilerini alabileceginiz tursular varken ben sahsen kombuchayla ugrasmam. Zamaninda bir sure evde yaptim ve ictim, ya tatli oluyor, gereksiz yere seker tukettiriyor, ya da cok asidit oluyor, lezzetli olmuyor. |
Burada tartışma ortamı yaratmak için bulunmuyorum.
İkna olmadıysam olmamışımdır. "Ahmet bunu dedi", "Mehmet bunu yaptı" konularıyla ilgilenemem. Amerikalılar ne demiş ben zaten biliyorum. Rus ve Cin kaynaklarını incelemeyi düşünüyorum, yüzyıllardır kullanan ve tecrübe sahibi olan onlar çünkü. Ayrıca ticari kaygısı olmayan kişilerin görüşünü kaale alırım, diğerlerinin görüşü tamamen duygusal. Ben üşenmem, araştırırım. Lehte ve aleyhte her şeyi inceler karar veririm. |
Arkadaşlar merhabalar, kolay gelsin, benim bir sorum olacak : Kombuçayını, mayalama esnasında arada bir hafif bir şekilde salamaya gerek var mıdır, bir faydası olur mu?, normalde sanki mantarın üstü kuru kalıyor. Teşekkür ediyorum...
|
Merhaba, ilk 2 hafta kesinlikle sallamayın. Ama sonrasında eğer yeni bebek mantar fazla kuru ise üstüne çok az miktar çay gelecek şekilde kavanozu oynatabilirsiniz. Çaya batarsa büyümez, üstte yeni oluşmaya başlar...
|
Alıntı:
Bir kaç ay önce 2 yaşlı amca benden kombucha almışlardı, sordum nasıl haberiniz oldu diye: Dediler:"70 yaşlarında eski dost bir komşumuz var. Bizden 5 yaş büyük. Son zamanlara hareketlerinde ve zekasında sorunlar çıkmaya başlamıştı. Sonra bunun çocukları buna her hafta 1 kasa kombucha getirip içirdiler. 3 ay sonra bu adam çatıya çıkıp uydu antenini ayarlayabilecek duruma geldi. Biz de buna şahit olunca seni bulduk" Aynen bunu demişlerdi ve benden birer mantar almışlardı. Ayrıca halen zararı vardır şeklinde bir yazı bulamadım internette. Bahsedilen 1-2 olay da yanlış kullanım sonunda olabilir. Ya hijyene dikkat edilmemiştir veya yabancı maya karışmıştır vs.... Ben de 8 aydır hergün en az 1-2 barak içiyorum ve işe yaz-kış bisikletle gitmeye devam ediyorum. Herhangi bir zararını görmedim, bol spor yaptığım için aksine iyi bir doğal enerji içeceği oluyor bana. |
Alıntı:
Ben her evresinde içtim, 2 haftalık, 3 haftalık..... 8 haftalık Alkol yılda belki en fazla 1 kere kullanırım. O yüzden alkol %1 i geçse anlardım tadından. |
Alıntı:
|
ben de kombu mantarı aldım gittigidiyordan. işk içeceğimi oluşturdum. 20 gün beklettim ama. şimdi 2. partiyi mayaladım. burada analdığım kadarıyla şeker çaydan daha önemli galiba. bakıyorum ki çayı 2-3 litreye 5 poşet atanda var 10 poşet atanda. ama şekeri 2 lt ye en az 1 su bardağı koyuyor değerli forum üyeleri. 2 şişeden birinde 8 adet (maluım demlik poşet çaylar 2 değil 3,20 gram) doğuş demlik poşet çay karadeniz kullandım. yaklaşık 4 lt. ye 1.5 su bardağı şeker biraz önceki hazır kombu çayımdan kattım. satın aldığım mantardan üreyen geniş olanı koydum bu şişeye. 2. şişe ise 2,5 lt lik. onada 8 adet lipton poşet çay 1 bardak doluca toz şeker koydum ilk satın aldığım mantarı da bu şişeye mayaladım. deneyeceğim bakalım çay değişince gerçekten de satıcının dediği gibi maya tutmayacak mı. doğuş çay daha ucuz çünkü. +++ olarak bu 2 şişede tutarda bir dahaki sefere çayı dökme açık çaydan ayrı bir demlikte demleyip şekerli suya karıştırdıktan sonra kullanmayı deneyeceğim. çünkü böyle yapanlara rast geldim forumda sanırım biryerlerde veya. 10 liptonlu 2,5 lt ile standart olanm tarife göre hazırlayıp 20 günlükken içmeye başladığım kombu çayı bira tadında ama onun kadar acı olmayan mükemmel bir tat verdi. bakalım sonrakiler nasıl olacak. herkese iyi kombular
|
Alıntı:
|
Genelde sallamaya gerek kalmıyor. Benim 60-70 civarı kavanozum var (mayalanıyor şu an yani). 2-3 günde bir hepsini gözden geçiriyorum. Bazen mantarın altındaki gaz dışarı çıkamayınca mantarı yukarı kaldırıyor. Ancak o zaman sallamam gerekiyor.
Bu da ancak %10 kadar kavanozda geçerli, 4 hafta mayalamama rağmen diğerlerini sallamaya gerek kalmıyor. |
Çayın markası veya poşetli poşetsiz çok önemli değil sanırım. Miktarı önemli olabilir, çaydaki aktif maddelerin Kombu çayının içinde de bulunacağı için.
Rus bir kadın araştırmacı çayı demleyerek değil de kaynatarak yapmış. Hijyenik kaygılardan dolayı sanırım. Kokulu bitki çayı ilaveli denedim, bir süre sonra itici geliyor, saf hali en güzel. Yarı yarıya sulandırıp meşrubat niyetine bir bardak tüketiyorum. İçimi keyifli. Kola veya içinde ne olduğu belirsiz içeceklerden sağlıklı. Henüz keşfetmemiş olanların tez zamanda keşfetmelerini dilerim:) |
Alıntı:
|
mister73,
Sadece hijyen kurallarına titizlikle uyulması gerektiği, yoksa çay mantarına yabancı mikroorganizmalar karışıp ürünü bozabilir. Sonuç sağlık değil felaket olur. Medusomyces Gisevii Lindau adındaki mantar Gustaf Lindau tarafından ilk defa 1913 yılında tarif edilmiş. Çin kayıtları ise M.Ö. 250 yılına kadar gidiyor. Bu içeceği "Sağlık ve ölümsüzlük iksiri" olarak adlandırmışlar. 1947 году Г.А. Шакарян и Л.Т. Даниелян adlı rus araştırmacılar çaydan kristal bakterisidin elde etmişler. Bu madde hiç bir yan etkisi bulunmayan antibiyotik özelliği gösteriyormuş. Dr.Rudolf Sklenar adındaki alman araştırmacı bu mantarın Metabolik hastalıklarda faydalı olduğunu kanıtlamakla kalmamış, bununla igili patent almış ve bu çayın ilaç olarak kullanımının önünü açmiş. Zamanla görülmüş ki tek mantar değil , birçok mantarın simbiyotik bir yapısı aslında Kombucha - Saccharomyces ludwigii, Saccharomyces cerevisiae, Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zygosaccharomyces bailii , Acetobacter v.s. Bu arada siyah çay yerine kahve ve yeşil çayı da deneyenler olmuş. Yeşil çay mayalanma sürecini hızlandırıyormuş. Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılıyor batıda. Oran bu %1 çay,%10 şeker, %89 kaynatılmış şebeke suyu. Rusların ürettiği 2 preparat var, enfekte yaralar ve enfeksyonlarda kullanılıyor. Uzun yazılar pek okunmuyor biliyorum, bu riski göze alıyorum. Saygılar. |
Gayet aciklayiciydi tesekkurler
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025