agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Biyoteknoloji (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/)
-   -   Kombu Çayı (Kombucha) (https://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/11320.htm)

onuruygun 18-01-2010 14:21

Kitle yönlendirmede klasik bir uygulama vardir. İnsanlara kullanacaklari bir ürün verip faydali olduğunu söylerseniz ve uzun süre düzenli kullanmalarini sağlarsaniz yillar içinde başlarina gelip atlattiklari her türlü felaketi bu ürün sayesinde atlattiklarini düşünme eğiliminde olurlar.

Sizde doğrudan bu durum var demiyorum ama anladiğim kadariyla kombu çayina biraz fazla anlam yüklemişsiniz.

Çiller kişide bir dönem görülüp geçebilir. Eğer kombu içindeki bir kimyasal buna yardimci olduysa bilmiyorum ama 1 kişiyi baz alarak çillere iyi geliyor diyemeyiz.

Kekemeliğe gelince; kaynaği genelde beynin işitme ve konuşma bölgeleri arasindaki senkronizasyon bozukluğundan ileri gelir. Konuşma bölgesi gecikmeli çalişir, işitmeden gelen sinyaller konuşmayi durdurmakta gecikmeye sebep olur. Bunun üzerine motor sinyaller tekrara girer. Kimyasallarla çözülemediğini, iki kesin çözüm olduğunu biliyorum. Birincisi hafif vakalarda nöral psikiyatri uzmanlarinca terapi uygulanmasi diğeri de aşiri vakalarda konuşma merkezine elektrot bağlanarak kişinin konuşmasi sirasinda mikrofona bağli düzenekle uygun kare sinyallerin üretilmesidir. Kombu çayi ile düzeleceğini sanmiyorum.

Kombu'nun pek çok faydasi olduğunu duydum, bizzat tecrübe eden tanidiklarim da oldu. Yalniz bir gidanin devamli düzenli olarak tüketilmesi ilaç mantiğidir . Kimi zaman ciddi sorunlara yolaçabilir.

Kombu çayi üretimi fermantasyon yoluyla olmaktadir. Fermantasyon ile gida üretimi ciddi bir iştir, steril düzeneklerle ve bilinçli olarak yapilmalidir. Hele devamli ve düzenli olarak kullanilacaksa üretilen az miktarda toksin bir gün vücuttan atilir, iki gün atilir ama devamli kullaninca zarar vermeye başlayabilir.

Bu tip fermante ürünler kullanirken dikkat edin. Fermante ürünlerin aşiri tüketimi metabolik asidoza yolaçabilir. Küf mantarlarina bağli aflatoksinler, clostridium türleri gibi bozulan gidalarda hizla üreyip güçlü toksinler üreten canlilar birkaç kullanimda zarar vermeyebilir ama yillarca ayni zehri alirsaniz işin sonu kötü olabilir. Bu tip işlere girişecekseniz lütfen konuda bilgisi genel kültürden öteye geçmeyen kişilerden değil(kendim dahil), bilimsel alanda formasyonu olan birinden yardim aliniz.

onuruygun 18-01-2010 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kombu (Mesaj 345752)
ben enaz 18 yıldır bu kombu çayını kullanıyorum.arayanlara da veriyorum insanlara da sevdirmeye çalışıyorum.

KOMBUÇAY’IN BİLEŞİMİ
Glükronik asit, CHO, (CHOH4) COOH, glikozun oksidasyon ürünüdür. Büyük miktarlarda, insan karaciğeri tarafından üretilir. Fonksiyonu, vücudu detoksifiye etmek (zehirlerden arındırmak) tır. Yabancı maddeler ve zehirler glükronik asit tarafından suda erir hâle getirilerek, vücut tarafından tekrar absorbe edilmesi engellenmiş olur. Sonuçta zehirler, böbreklerden geçerek idrar yoluyla dışarı atılır. Bitkiler üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmayla saptanmıştır ki, 200’ün üzerinde zehirli madde, glükronik asit tarafından etkisiz hâle getirilmektedir. Bu maddeler, asit yağmuru, radyoaktivite, nitrat ve sülfür gibi zehirli gazları da kapsamaktadır.
Glükronik asit, hücreleri onarmış ve genetik büyüme hasarlarından korumuştur. Bilindiği gibi detoksifikasyon (zehirlerden arındırma) ve kanın temizlenmesi, hastalıkların iyileşmesi için ana koşuldur. Glükronik asit, mantar çayındaki anahtar unsurlardan biri olarak hayati önem taşımaktadır. Glükronik asit aynı zamanda, çok önemli polysaccharid’lerin oluşumunda büyük rol oynar. Bunlar:
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬-¬Hyaluronik asit: (C8H15NO6) synovial sıvı’nın, vitreous humor’un, kıkırdağın, kan damarlarının, derinin, umbilical Kordonu’nun, yağlayıcı proteoglycan’larında bulunan glyeosaminoglycan’dır ve bağlayıcı dokular için hayatidir. Hyaluronik asit, suya bağlayarak hücreleri bir arada tutan jöleye benzer bir madde oluşturur. Hyaluronik asit bugün, pahalı kozmetik kremlerde kullanılmaktadır.
-Chondroitinsülfat asit: Kıkırdak, kemik ve kan damarlarımızda bulunan ana maddedir. Diğer bağlayıcı dokularda da bulunur.
-Mucoitinsülfat asit: Gözün, cama benzer kısmının mukozasıdır. Gastric mucin’i ve göz korneasını kaplayan polysaccharide’dir.
-Heparin: Fermente edilmiş çayda bulunan başka bir polysaccharide’dir. Bu da karaciğer tarafından üretilir. Tromboz ve emboli tedavisinde pıhtı çözücü olarak kullanılır. Heparin aynı zamanda lipotronik özelliklere sahiptir ki, yağın transferini sağlar.
-Laktik asit : (C3H6O8) Kombu çay’ın başka bir anahtar metabolitidir. İyi huylu bir bakteri olan lactobacillus acidophilus’un fermentidir. İnsanın hücre metabolizmasında büyük rolü vardır ve kalınbağırsaktaki çürüten bakterilerin gelişmesine engel olur. Yoğurt yiyen birçok insanın iyi bir bağırsak içi yapısı vardır, çünkü yoğurtta da acidophilus vardır. Antibiyotikler birçok iyi huylu bakteriyi de öldürürler, dolayısıyla güçlü bir bağırsak sistemine sahip olmamız gerekmektedir. Tonikte bulunan asitler, dâhilî koruyucu etkiyle iyi bir pH dengesi sağlar. Çünkü yabancı organizmalar ve zararlı mikroplar sağlıklı bir asitik ortamda yaşayamazlar.
-Asetik asit: C2H4O2) Bu asitlerden biridir. Ayırıcı ve yakıcı olarak kullanılır. Sirkenin karakteristik bileşimidir.
-Tannic Asit: (C76H52O46) Yine bu çayda bulunur. Antivirütik ve antibakteriyeldir.
-Usnic asit: (C18H16O7) Liken’den elde edilen sarı kristale benzer bir maddedir. Antibakteriyel özellikleri dolayısıyla antibiyotik olarak kullanılır.
-Folic asit: Pleroylglutamic asit veya (C19H19N7O6). Yeşil bitkilerde, karaciğerde ve mayada bulunan bir madde (lactobacillus casei’nin oluşumu için gerekli). Gastrointestinal malabsortion’un tedavisinde kullanılır. Folic asit vücut proteinlerinin genetik malzemelerinin ve hemoglobinlerin oluşumuna yardım eder. Kemik iliğinin alyuvar üretmesi için gereklidir. Bu tonik, uygun bir sindirim sağlayarak hayatî besleyici maddelerin absorbe edilmesinde (emiliminde) çok önem taşıyan enzimlerle doludur.
Bakterilerin ürettiği enzimler, karmaşık gıda moleküllerini parçalayıp küçük parçalar hâline getirir ve emilebilmelerini sağlayarak metabolizmada özümlemeyi kolaylaştırır. İyi huylu bakterilerin bazıları; bacterium xylinum, bacterium gluconicum ve acetobacter ketogenum’dur.
-Acetobacter ketogenum: Hastalık üretmeyen bakteri ailesi pseudomonadecea genleri taşır. Acetobacter aciti, üzüm suyu ve çaydan sirke üretir. Aynı zamanda sıvının içindeki ‘sirkenin Anası’nı da o üretir. Çay, sirkeye dönüşünce mantar oluşur. Mexico’da mantara Madre de Vinagre (sirkenin annesi) derler. Üzüm sirkesi de çok iyi bilinen bir geleneksel tedavi ilâcıdır.
Çayın içindeki maya enzimleri, vücutta yaşayan mikroorganizmalara tepki verirler ve candida gibi maya enfeksiyonlarıyla savaşırlar. Mantar çayındaki maya hücreleri saccharomyes türündendir. Fermantasyon sırasında şunları buluruz: Saccaharomyec ludwigii, Apiculatus türünden saccaharomyces, Pichia fermantasyonları ve Schizosaccharomyees pembe. Çayın mayasının pembe bölümü, bakteri bölümüne benzer sporlarla ya da tomurcukla çoğalan ve problem doğuran sağlıksız mayalardan ayrıdır. Bölünüm tarzı, bilinen maya enfeksiyonuna antagonistic’dir. Maya, aynı zamanda protein ve B-kompleks vitaminlerinin doğal kaynağıdır.
-B1 THIAMIN: Sinir sistemini normalize eden enerji sentezindeki oksidasyon görevi dolayısıyla gereklidir (mafsal iltihabı, arteriosclerosis ve kanseri engeller).
-B2 RIBOFLAVIN: Karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji salıveren hydrogenation süresince; ayrıca sağlıklı cildi oluşturacak mukoza zarı ve parlak ışıkta daha iyi görebilmek için gereklidir.
-B3 NIACIN: Nicotinic asit veya nicotinamid; hücrelerde enerji oluşturabilmek için thiamin e riboflavin ile birlikte çalışır. Glikozu, karbonhidrat depolamanızın tek yolu olan glikojene dönüştürmek için gereklidir. Niacin, kardiyovasküler hastalıkları engellemek veya iyileştirmekte yararlıdır. Ayrıca kandaki kolesterolü ve trigliseriti düşürür, vücudu pisliklere ve zehirlere karşı korur, migren ağrılarını geçirir, mafsal iltihabını teskin eder, damarları genişleterek kan dolaşımını hızlandırır.
-B6 PYRIDOXINE: Aminoasitlerin emilimini ve metabolize olmalarını (sindirilmelerini) kolaylaştırır. Alvuyar oluşumunda rol oynar. 6’dan fazla enzimin faydalı olabilmesi için gereklidir. B6, sivilcelerin temizlenmesine, kuru ve kaşınan cilde faydalıdır. Katarakt’ı önler ve gözdeki lensleri korur.
-B12 COBALAMIN: (Cyanocobalamin) özellikle ilikte kan üreten hücreler, sinir sistemi hücreleri ve sindirim sistemi hücreleri başta olmak üzere vücuttaki tüm hücrelerin normal çalışması için gereklidir. Bu vitamin güçlü bir enerji verici ve gençleştiricidir. Hafızayı güçlendirir, konsantrasyon yeteneğini arttırır ve aklî bozuklukları engeller.

Burada bahsedilen birkaç noktaya itirazim var.

Laktik asit zaten vücutta bolca bulunan, kanda belli bir dozdan yukarisinda bulunursa yorgunluk hissi veren bir maddedir.(Beynin yorgunluğu algilama yöntemlerinden biri kandaki laktik asitle orantilidir) Kaslarimiz koşmaya başladiktan sonra birkaç saniye içinde hücreiçi oksijeni bitirip fermantasyona başlar. Bu işlem sonucunda laktik asit üretilir. Laktik asit istiyorsaniz egzersiz yapabilirsiniz, bu bahaneyle kalbinizi de korursunuz. Laktik asidin kombu'nun faydalarindan sayilmasina şaşirdim açikçasi. Şahsen ben laktik asit alayim diye oturup birşeyler fermante etmem.(şahsi tercihtir)

B vitaminlerinin bir kismi kalinbağirsakta sentezlenir. Geri kalanini gidalardan alabilirsiniz. Eğer B vitamini eksikliğiniz varsa o zaman zaten doktora gitmeniz en iyisidir.

Heparin vb. maddeler kalp sorunlari olanlara, kan inceltici ilaçlar kullananlara(coumadin gibi), K vitamini eksikliği çeken ve buna benzer sorunlari olanlara zararli olabilir. Bu tip sorunlari olanlar kombu kullanmadan önce mutlaka doktorlarina danişsinlar.

Uzun lafin kisasi, yukarida bahsettiğiniz pek çok madde gerek gidalar ile gerekse vücutta sentezlenerek vücudumuzca kullaniliyorlar. Bunlarin sağdan soldan bilgi toplanarak mucize gibi anlatilmasini yanliş buluyorum.(siz gerçekten buna inaniyor olabilirsiniz, fikrim budur saygi duyarim.)

Size buna benzer ufak bir örnek vereyim, lütfen kimse alinmasin, sadece aşiri bir örnekle açiklamak istiyorum.

BAL MUCİZESİ
İçeriği:
İçinde çok yüksek miktarda glikoz bulunur. Glikoz neredeyse her canlinin enerji kaynaği ve depolama aracidir. Yediğiniz gidalarda yeterince glikoz yoksa açlik çekersiniz, uzun süre glikozsuz kalirsaniz ölürsünüz!

Yukaridaki bilgi tamamen doğrudur. Hiç bir yanliş yoktur. Bal da kesinlikle mucizevi bir gida maddesidir ve vücuda faydalari sayilamayacak kadar çoktur. Fakat bu anlatimda bir hata var. O hatayi gördüyseniz ne anlatmaya çaliştiğimi anlamişsinizdir zaten. Bu sebeple daha fazla uzatmayacağim.

Son olarak : Lütfen ilaç mantiğinda yani düzenli ve devamli olarak kullanacağiniz bir gida maddesini hekimlere danişmadan kullanmayiniz.

Yazi boyunca birilerini istemeden kiracak şeyler söylediysem peşinen özür dilerim.

bonsaisever 17-03-2010 22:56

Kombu çayı ararken http://www.kombucay.com/ adresine rastladım buradan temin edilebilir.

Selahattin Yılmaz 17-03-2010 22:58

Sevgili agozce, Mantar eğer küflendiyse atın onu. Çayı kombu çayı omuşsa daha hijyenik bir kavanoza aktarın ve mantar oluşmasını bekleyin ağzına kapak olarak kullandığınız malzemeyi değiştirin. Aktarırıken mümkünse şırınga gibi hijyenik bir ortam kullanın ki o bulaşık kaptaki küfler aktarırken bulaşma olmasın.

Manga01 16-04-2010 11:13

hepinize selamlar arkadaşlar.kombu çayını bir yıldır kullanıyorum.babamda ve annemde kollestrol ve şeker vardı yaklaşık üç ayın sonunda yüksek değerlerin aşağa indiğini gözlemledik tavsiye ediyorum

Manga01 16-04-2010 11:16

kombuyu kanlı mantarı olan akvaryum balığında denedim balığın 1ayın sonunda mantar geçti yaralarını iyileştirdi.veteriner arkadaşıma ineklerde görülen mantar hastalığında kullanması için verdim yeni yeni güzel sonuçlar aldığını belirtti.

sanalcopy 19-05-2010 19:52

Temiz ve Taze KOMBUCHA MANTARI ve ÇAYI için

Google 'de " Kombucha Türkiye " yazın

Sarıcan 20-05-2010 13:40

Sn. sanalcopy,

Verdiğiniz linki inceledim ama yanlış yerde ve yanlış yolda olduğunuzu görüyorum. Bu forumda bilgi paylaşan arkadaşlar paylaşılan bilgilerin doğruluğu konusunda emin olmak isterler. Bu yüzden daha ilk mesajınızda web sitenizin linkini verip reklamını yapmanız, web sitenizin daha ilk satırında kargo ile kombu mantarı almayınız, kadıköye gelin size taze demli çay satalım yaklaşımınız bu işi sadece ticari olarak yaptığınızı düşündürüyor.

Verdiğiniz bilgilerde bazı ilginç şeyler dikkatimi çekti. Yavru doğdu diyorsunuz ve bir çay sıvısı üzerinde iki ayrı çapta (büyüklükte) mantarı yanyana resimliyorsunuz. Sanki büyük mantar küçük mantarı doğurmuş gibi. Kombu mantarla ilk defa tanışan insanlar sizin bu oyununuzu farketmeyebilir ama bu mantarı daha önceden tanımış olanlar kombu mantarın bulunduğu kabın şeklini alarak silindirik kapsa dairesel, prizmatik kapsa prizmanın şeklini alarak en üst yüzeyde zar şeklinde katmanlar şeklinde oluştuğunu bilir.

Pazarlamaya çalıştığınız şey insan sağlığı ile ilgili ve benim gibi ciddi rahatsızlık geçirmiş olanlar içinde umut tacirliği. Bu yüzden insanların yanıltılmasını kabullenemiyorum. Kombu çayı gerçekten sağlığa yararlı olabilir. Buna inandığım için bende aldım, hem kargo ile aldım hemde Istanbul' dan eldende aldım. Kendi çayımı demleyip içtimde. Ama web sitenizi okudukça www.kombu.de web sayfasında paylaşılan bilgilerin daha abartısız ve sağlıklı olduğunu gördüm.

Web sitenize kerameti kendindenden menkul Hıfzı Sıhha' ca uygun görülmüştür ibaresi koyup ortada bir rapor olmaması, beyin emar görüntüleri koyup herkesin bir tıp uzmanıymış gibi bu görüntüleri yorumlayıp anlamasını beklemeniz ve bundanda kombunun mucizelerini çıkarmanız da beni hayrete düşürdü.

minka 21-05-2010 14:09

Merhaba, ben de denemek için geçen yıl bu mantarı paylaşımla aldım. Eskiden gelenek gibi paylaşılarak verilirmiş. Mantarın faydası konusunda çok bir deneyimim olmadı ama kötü durumdaki ficus benjaminde denedim ve çok başarılı oldu:) Ben de çayını kullandım ama enerji vermesi dışında fazla bir etki göremedim. O nedenle çevreme de yaymadım. Elimde bir miktar var ve buzdolabında duruyor. Benim merak ettiğim; bozulup bozulmadığı, bunu anlayamıyorum. Sanırım eskimemiş olması gerekiyor. Nereden anlaşılır? Rengi koyu değil. Koku vs. den anlaşılır mı? Teşekkürler.

budak-botanik 25-05-2010 13:57

gerçekten ilginç daha neler göreceğiz

kalambaklı 26-06-2010 10:29

Sevgili arkadaşlar, bana çok riskli geldi ve heyecanım kesildi.:confused:

fatality 09-07-2010 09:51

nasıl heyecanın kesildi anlamadık kalambaklı ne açıdan...

kalambaklı 09-07-2010 10:22

Sayın fatality, sanki yapamayacağım gibi geldi ve bana göre çok zahmetli bir iş konumunda.

kombu 11-07-2010 11:34

dostlar kombu çayı allahın insanlara derdi verdim dermanınıda verdim arayıp bulun dediği gibi bir şey
ben onun sayesinde yürüdüm çok samimi söylüyorum kombu çayı kimyasal yapılan ilaç değil şifa kaynağı birşey ben ve ailemde vede kullanan insanlarda o kadar çok faydasını gördüm ki anlatmaya kalksam sayfalar alır ben kombu çayını altarnatif tıp için müthiş birşey çünkü ben yıllar dır kullanırım daha yan etkisini görmedim duymadım afedersiniz tarsuslu hanfendi kombu çayını içmeye başladıktan sonra vücudunda alerjilerin oluştuğunu pıtır pıtır olduğunu kombu çayının yapıp yapmadığını sordu bana bende ilkdefa böyle bir olay ile karşılaştığımı söyledim hastaneye tahlile gideceğini sonucunu bana söyleyeceğini söyledi sonucu alınca beni aradı antibiyotiğin bunu yaptığını söyledi ve daha sonra kombu çayını içtiğini çok faydasını gördüğünü söyledi kullanma sebebebi astım bronşit

balbay 16-07-2010 23:34

İlginç. Bu mantar dediğiniz, bizim doğal, hakiki sirke yaparken oluşan sirke mantarı mı acaba? Zira bizzat doğal yöntemlerle yaptığımız üzüm sirkesinin üzerin de eskilerden beri oluşan sirke mantarı olduğunu gözlemlediğimi düşünüyorum internetden taratırken.

Kombucha diye tabir edilen bu mantar, bizim kırk yılık sirke mantarımız gibi duruyor. Eğer doğruysa yıllardır ziyan etmişiz bu değerli malzemeyi:)

sındırgılı 17-07-2010 10:02

Ben de, bu sabah 2lt icme suyu kaynattim. 1 su bardagi seker ilave edip tekrar 5 dakika daha kaynattim.4 adet tekli poset cay ve aroma katsin diye 2 tek seftali aromali poset cay ilave edip 30 dakika demlendirdim.Steril hale getirdigim 5 lt lik cam kavanoza suzerek bosalttim.Su anda oda sicakligina gelmesini bekliyorum.Daha sonra temiz suda yikadigim kombu mantarini ve icindeki suyu ilave edecegim.
Uzerini ince gozenekli bez ile kapatip 5-7 gun bekleyecegim.
Buraya kadar atladigim bir sey varsa duzeltmek icin1 saatlik vaktim var.Ilgili arkadaslar lutfen beni uyarsin.

sındırgılı 18-07-2010 21:32

Kombu Mantarim, ust yuzeye cikti. Ters koydum diye korkmustum. Cunki su ile temizlerken alt, ust karistirdim diye tereddutlerim vardi. Artik, 5-7 gun gozlem altinda tutmali. Kefir yapmak kadar hijyen istiyor. Yeni basliyacak arkadaslar,lutfen dikkatli olun.
Bunlar, benim ilk gozlemlerim.

kombu 20-07-2010 15:48

sındırgılı hiç merak etmeyin birşey olmaz ben otuz senedir kombu çayı ilen haşır neşirim 2 uyulması gereken önemli şey klorlu su ile yapılması diğeri de kültürü buzdolabına koymayın

balbay 20-07-2010 18:46

Benim soruma da cevap verebilirmisiniz, doğal sirkelerimizin üzerinde oluşan ve sizin kombu tabir ettiğiniz (mantar demek istemiyorum zira yabancı litaratürden anladığım kadarıyla buna mantar denmiyor ) ürünün arasında ki fark ya da farklar nelerdir ?

berduray 21-07-2010 10:43

Tüm steril şartlara dikkat ettim, klorsuz su kullandım, cam kapları çamaşır suyu ile yıkadım.

Ama cam fanusun üzerinde, halka halka oluşan yeşil küflenmelerin önüne geçemedim.

Ayrı ayrı hazırladığım üç ayrı kapta da durum aynı.

Havadan gelen toz , spor..vs...4 kat tülbentten geçmiş olabilir mi?

ord.prof 21-07-2010 14:29

Kombu çayını yapmak için tarifi üzeri yapmak [kültürsüz MANTARSIZ]

kültüre ihtiyaç olmadığı yazıyor YANİ ÇAYIN İÇİNE ÇAY KATIP MAYALAMAK

zaten sürenin sonunda kültür oluşmuyormu
[ ]

KOMBU çayını uygun ortamda tutmak kültür oluşturmuyormu

ikinci soru

[ALINTI]
Fermante edilmiş içecek ve yiyeceklere olan ilgim arttıkça yeni yeni şeyler keşfediyorum. Evde sirke ve çeşitli içecekler yapmanın mümkün olduğunu hatta ne kadar basit olduğunu öğrenince hayrete düştüm.

Kombuça

Kombuça (Japonca Kombu=Yenebilecek deniz yosunları ve Cha=Çay) isimlerinden geliyor. Kombu yenebilecek deniz yosunları anlamına gelse de kombuçanın yosunla ilgisi yok. Japon'ya da 2000 yıllık bir geçmişi var. Çeşitli bakterilerin ve ekmek mayasının simbiyotik olarak bir arada yaşadıkları bir tür oluşum. Yeşil veya siyah çayın 7-10 gün içinde fermante edilmesi ve farklı bir içecek olarak tüketilmesi için kullanılıyor. Ben Kombuçayı bir arkadaşımdan temin ettim.

Kombuça'nın tadı içindeki asetik asit yüzünden sirkeye yakın fakat sirke gibi yakıcı değil. Şeker oranı yüksek olduğu içinde içimi daha hoş bir içecek. Bilimsel araştırmalar kombuça içindeki bakterileri şu şekilde sıralıyor.

* Acetobacter xylinum
* Acetobacter xylinoides
* Acetobacter Ketogenum
* Saccharomycodes ludwigii
* Saccharomycodes apiculatus
* Schizosaccharomyces pombe
* Zygosaccharomyes (bazı otoriteler tarafından Saccharomyces familyasından geldiği kabul ediliyor)
* Saccharomyces cerevisiae (ekmek mayası)

Kombuça ayrıca Gluconacetobacter xylinum isimli bakteriyi de barındırıyor. Bu bakteri meyva suyundaki glukozu sindirerek seluloza dönüştürüyor ve yüzeyde toplanan seluloz, yumuşak mantarımsı bir doku oluşturuyor ve diğer bakteriler tarafından kullanılıyor. İşte bu mantarımsı yapıya Kombuça deniyor.

Kombuça ve sirke içindeki bakterilerin benzerliği bazı yanlış anlaşılmalara yol açsa da kombuçanın sirke olarak kullanılabileceğini hatta tad açısından çok farklı olmadıkları; kullanan kişiler tarafından söyleniyor. Kombuçanın 7-10 gün yerine 2 ay süreyle fermante edilmesi içindeki asetik asidi arttıracağından sirke yerine kullanılmasında bir sakınca yok.

Kombuça çayını hazırlamak için gerekenler:

* Kombuça mantarı
* Bir önceki yapımdan 1 bardak kombuça çayı (maya)
* 8 bardak yeşil veya siyah çay - oda sıcaklığında
* Yarım bardak şeker (**** 2 çorba kaşığı bal)
* 10 **** 12 bardak suyu alabilecek cam kavanoz
* Steril kumaş parçası ve kavanozun ağzını kapatmak için lastik

Yapılışı:

* Oda sıcaklığındaki 8 bardak çayı kavanoza boşaltıp şekeri karıştırın. Şeker iyicene erimeli.
* Kombuça mantarını ve çayını veya sırf kombuça çayını ekleyin. (pastörize edilmemiş sirke anacı bulursanız oda olur)
* Kavanozun ağzına bezi örtüp lastik ile sabitleyin.
* Kuru, karanlık, havadar bir rafa yerleştirin.
* 7 veya 10 gün içinde çay fermante olup içimi hoş bir içecek haline gelecektir.

Eğer sadece kombuça çayını kullandıysanız ve bu karışımı yeteri kadar uzun tutarsanız yüzeyde kombuça mantarı oluşmaya başlar. Bu mantarı diğer yapımlarda kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığı 18°C altına düşmemelidir. 21°C - 24°C arası kombuça çayı için en uygun sıcaklıklardır. Kombuça **** sirke yaparken metal, alüminyum kaplar kullanılmıyor. Asit ile çözülen metaller zararlı olabilir. Ben 2 litrelik cam kavanozlar kullanıyorum.

DİKKAT

Eğer bu tarife göre kombuça yapıyorsanız ve yüzeyde mantar üstünde yeşil/siyah renklerde küf oluştuysa bu kontaminasyon olduğuna işarettir. Kombuça mantarı üzerinde gelişebilen ve Aspergillus familyasından gelen bu bakteriler aflotoksin ve mycotoksin isminde zehirler üretirler ve bu zehirlerin hepatit hastalıklarından dolayı oluşan karaciğer kanseri ile bağlantısı olduğu saptanmıştır. Kontamine olmuş kombuça ve ondan yapılan içecek kullanılmamalı ve imha edilmelidir. Yaptığımız her işte olduğu gibi hijyen ve sterilize kurallarını en önde tutun. Cam kavanozlar ve kapakları kullanımdan hemen önce 10 dakika kaynatılmalı ve yeterince soğuduktan sonra hemen kullanılmalıdır. Kavanozların hava ile teması mümkün olduğunca az olmalıdır.

Günde bir, kavanozu yavaşça sallayarak kombuça mantarının üst yüzeyinin alttaki su ile temas etmesini ve böylece sterilize olmasını sağlayarak kontaminasyon ihtimalini en aza indirebilirsiniz. Peynir yapımında kullanılan bakteriler ise sirke ve kombuça için tehlike arz etmez ve güvenlidirler. Benim odamda hem peynirler, hem sirke hemde kombuça aynı yerde duruyorlar [ALINTI]

ord.prof 21-07-2010 15:43

Kafa karıştırıcı vede çok zormuş gibi bilgilerden kaçınalım
uyarılar tamam ama
sadelik ve kolaylık güzel olur değilmi

Su, çay ve şekerin fermantasyona uğratılmasıyla oluşturulan bir çeşit mantardır. Kimileri tarafından "çay şarabı" da denilmektedir. "Acetobacter xylinum" bakterisi ve "saccharomyces cerevisiae" mayasının simbiyontudur. Şekerli yeşil çay karışımını fermante ederek kombucha çayının üretilmesi sağlanır. Burada önce "saccharomyces cerevisiae" şekeri alkole dönüştürür, sonra da alkol "acetobacter xylinum" tarafından çayın içindeki terapötik etkili kimyasallara dönüştürülür. Bu kimyasalların arasında "usnik asit", glukonik" ve "glukuronik asit" ile "vitamin b" ve "vitamin c", antibiyotik etkili bazı maddeler bulunur. Kombucha çayı 1%'den az alkol içerir.

Kombu Çayının oluşumu aşamasındaki fermantasyon süreci sırasında, karmaşık bir biokimyasal dönüşüm meydana gelir. Mikroorganizmalar tarafından üretilen enzimlerin sebep olduğu kimyasal bir değişimdir bu. Siyah çay ve şeker fermante edildiklerinde, sıvının yüzeyinde, suda yaşayabilen bir mantar belirecektir. Bu henüz zar şeklinde bir mantardır. Bu sembiyoz, maya hücrelerinden ve çeşitli, sağlıklı ve koruyucu bakterilerden oluşmaktadır. Bu mantar; "sirkenin anası", "Manchurya Mantarı" ya da "harika mantar" olarak bilinir. Mantar beyaz lastiğe veya pancake'e benzer. Bir tane oluşturmak ya da bir kültür elde etmek, tonik geliştirmede ilk adımdır. Fermantasyon ve oksidasyon süreci sırasında mantar, şeker ve çayla beslenir ve sonunda, sıvının içinde çok az miktar şeker kalır. İçilmeye hazır olan toniğin içinde % 1 oranına yakın miktarda alkol ve % 3 oranında şeker vardır. Fermantasyonun iki anahtar metabolizması, glükronik asit ve laktik asittir.

sındırgılı 27-07-2010 15:08

2 litre yapmistim.Kisa surede bitti. Soguk gazli icecekler yerine tuketildi.
Bu sefer 4 litreden yaptim,olgunlasmasini sabirsizlikla bekliyorum.

balbay 27-07-2010 21:21

Takipdeyim.

sındırgılı 28-09-2010 21:50

Kombu mantarinin uretilmesi icin ne kadar beklemeli?
Kombu cayini, mantarsiz 15 gunden beri bekletiyorum.Henuz, uzerinde peltemsi madde olusmadi.(Mantarli olarak, 5-7 gun arasinda cay oluyor. )

Sarıcan 11-10-2010 08:08

Sn. Hayırola,

Daha ilk mesajınızda etrafa umutlar saçmışsınız. Fakat en azından birbirine yakın bu üç olay için bir kaç belge ekleyebilirdiniz. Daha inandırıcı olurdu. Özellikle kendi kistlerinizle ilgili ilk teşhis bilgilerini içeren tahlil, film, ultrason vb. ve iyileştikten sonraki sonuç bilgileri.

Yoksa forum ortamında bu tip bilgilere her zaman kuşku ile yaklaşılıyor. Sadece pazarlama tekniği olarak bu tip sağlık hikayelerini anlatan bir çok arkadaş var zaten. Birde kombucha paylaşımını nasıl yapacağınızı belirtmemişsiniz.

Bende Kombucha tüketiyorum ama bugüne kadar elle tutulur gözle görülür bir etkisini henüz görmediğim için yazamıyorum. İyileştirici özelliği ile ilgili belgelendirmeyi yapabilirseniz çok memnun olacağım.

Saygılar

meymun 11-10-2010 12:38

Bu çayın ölçülmüş yararları nelerdir? En başta ömrü uzatır diyor. Sadece bunu okuduğumdan, gergedan boynuzu, kaplan testisi, kırlangıç tükürüğü gibi maddeler aklıma geldi. Bu da öyle bir şey mi?

Kimin ömrü 70 seneydi de, bu kavanozdan içtiği için 71 sene yaşadı?

Sarıcan 11-10-2010 13:31

Dilin kemiği yok. Yalandan kim ölmüş ki. Her derde deva diyorlar. Bende tedavi edici özelliğinden bizzat faydalanmış birinin bu olayı belgelendirmesini bekliyorum. Ömrü uzatmasını boş verin, bilinen herhangi bir hastalığı tedavi ettiğini belgelesinler yeter.

acemi_caylak 11-10-2010 14:34

Aslında bu işlerde ince bir pazarlama taktiği yürütülüyor. İşin içine biraz bilimsel sos, biraz tıp bilgisi, biraz da çarpıcı bir kaç söz eklenerek çok güzel pazarlanıyor. Nasıl olsa son yıllarda doğal beslenme ve doğal ürünler revaçta. Birde bilinen bütün tıp teknikleri işe yaramayınca bu tür ürünler alternatif olarak kurtuluş umudu olarak yansıtılıyor.

Yaşı geçkin olanlar anımsayacaktır, bir Zakkumcu Ziya vardı. Kansere zakkumla çare bulduğunu söylüyordu. Şu an Amerika'da ve bir ilaç şirketinde çalışıyor. Henüz kansere çare de bulmuş değil.

Yanlış anlaşılmasın bu tür alternatif ürünlerin hiç bir işe yaramadığını söylemiyorum. Sadece söylendiği kadar etkili olmadıklarını ve iyice ilerlemiş vakalarda çözüm olmadığını söylüyorum. Alternatif tıp sadece bağışıklık sistemini güçlendirir. Herhangi bir hastalığa yakalanmanızı, vücudun direncini artırarak engeller. Ancak ilerlemiş vakalarda çözüm değildir.

sındırgılı 11-10-2010 18:21

Bizim ailede bir tek, kabizlik problemini cozdu desem;
Acemi Ustam, yine dogrusunu yazdi. Alternatif tip, sadece bagisiklik sistemini guclendiriyor.
Ben, 6 aydan beri tuketiyorum.Pek dise dokunur bir faydasini hissetmedim;
Yalniz, sicak yaz gunlerinde buzdolabindan cikinca rahatlatici bir etkisini hissettim. Yani, asitli icecekler yerine cay daha iyi gelmisti.:(
O na bakarsaniz, 3 sene boyunca kefir de tukettim;
Sonuc; bende bilmiyorum :(

fikirci 02-12-2010 10:33

saglıklı bir insanın ben su ilacı **** bitkiyi alıyorum faydasını görmedim demesi ilginç. Bir sorununuz olmadan nasıl aradaki farkı bilebilirsini zki. Kombu yu kullandım ve kullanan pek çok kişi tanıyorum oldukça faydalı bir ürün.

sındırgılı 03-12-2010 22:07

Sn. Fikirci; Kombuca cayinin sizde gercekten ne gibi faydalari oldu ?
Ben, yazdan beri kullaniyorum, saglikli oldugumda pek soylenemez.
Kefir kullandim, kemik erimem had safhada cikti; Ilaclarimi rapor ile aliyorum.
Acaba, kombu cayi kemik erimesine iyi gelirmi ?
Ben denedim, pek bir faydasini bulamadim.

fikirci 09-01-2011 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 722698)
Sn. Fikirci; Kombuca cayinin sizde gercekten ne gibi faydalari oldu ?
Ben, yazdan beri kullaniyorum, saglikli oldugumda pek soylenemez.
Kefir kullandim, kemik erimem had safhada cikti; Ilaclarimi rapor ile aliyorum.
Acaba, kombu cayi kemik erimesine iyi gelirmi ?
Ben denedim, pek bir faydasini bulamadim.

bir dogal urunun her seye iyi gelecegi **** her hastada aynı etkiyi gösterecegi diyebir sey söz konusuolamaz.
size iyi gelmedi diye yararsız ilan edilemez. .
yani kombu çayı sizin kemik erimenize iyi gelmedi tu kaka
.
kombu çayı eklem agrılarına ve romatizmaya iyi geliyor. faakt siz romatizmanın son aşamasında 88 yasındabiriyseniz ve kombu size iyi gelmediyse bu işe yaramadıgı anlamına gelmez. yogunlaştırılmıs acil tedavi gerektiren bir hastalıgınızı dogalurunlerle tedavi edemezsiniz bu bu işin ruhuna terstir.
temelde dogal beslenme ve alternatifurunler koruyucu helimlik ve basit hastalıklarınbaslangıc aşaması için geçerlidir. işin dogasıda budur.
bendeki etkisi budur.
dogal tedavi nedir ne degildir nasıl uygulanır bilmeden
iyi kötu tu kaka yad a mucize denemez bunlar dusuk dozlu duzenleyici besinler. siz had safhadaki ilerlemiş hastalıklrınızı bu tip urunlerle iyileştiremezsiniz. kombu kefir vs gibi seyler kullanmak ve dogal beslenmek bir yaşam tarzıdır.
kanser **** MS olunca son dakikada akla gelecek çareler degil.

Sarıcan 09-01-2011 08:57

Sn. fikirci,

Sevgili sındırgılı' nın kombucha çayını tu kaka ettiğini sanmıyorum. Bütün herkes gibi o da belki bir derdine çare olur umudu ile kullanmış zaten. Bütün merak ettiğimiz derdine deva bulmuş bir arkadaşımızın çıkıpta başından geçenleri anlatması, mümkünse ve elinde hastalığının gelişimi ile ilgili rapor ve kontrol sonuçları varsa bizlerle paylaşması. Yoksa internet ortamında öyle yazılar var ki. Her derde deva. Sanırım sizde okumuşsunuzdur.

Hemde ne hikmetse bu deva bulanların hepsi şu an satış yapanların ya babası, ya annesi ya da dedesi. Kimisinin görmeyen gözleri açılmış ya da kötürüm olanlar ayağa kalkmış yürümüş. Diyelim ki iyileşmesini istediğiniz bir derdiniz veya canınız kadar sevdiğiniz bir yakınınızın bir derdi var. Son çare olarak bu dertlerine deva bulmuş insanları arıyorsunuz. Belki sizin çektiğiniz acıları daha önceden yaşamış ve şimdi deva bulmuş biri olarak en azından tanrıya olan gönül borcunu ödemek için belki bu keşfettikleri devayı sizinle paylaşmak, derdinize çare olmak isterler diye umuyorsunuz.

Heyhat! Nerede öyle insanlık. Makul bir rakam olsa ona da eyvallah, belki o mantarı üretmek için belki bir takım maliyetlere katlanıyorlardır. En azından bu maliyeti karşılamak için bu parayı talep ediyorlardır diye anlayışla karşılarsınız. Ama öyle fiyat söylüyorlar ki ağzınız açık kalıyor. Vazgeçecek gibi olduğunuzu anlayınca fiyat yarı yarıya düşüyor. Bu ne çirkin pazarlıktır biliyor musunuz? Konu birde sağlık olunca.

Halbuki kombucha çayı demlemiş ve kullanmış biri olarak, bu mantar zaten siz istemesenizde çoğalıyor ve bedava verecek yer bulamazsanız kaldırıp çöpe atmak zorundasınız. Aynı şey kefir için de geçerli. Eşinize dostunuza dağıtmazsanız bir süre sonra koyacak yer bulamıyorsunuz. Sağlık üzerinden böylesine ticaret niye? Tamam, para da alınsın ama insanların duygularının ve zaaflarının böyle sömürülmesini uygun buluyor musunuz?

fikirci 09-01-2011 14:37

haklısın sarıcan
belki bu konuda vurgulanması gereken şu...
alternatif tedavi tekbasına bir tedavi degildir.
dogal urunler rafine edilmedikçe dusuk seviye etken madde bulundururlar.
dolayısıyla bu tip urunler ancak bir yaşam tarzı olarak terciğhe dildiginde koruyucu **** iyileştiriciolurlar.

kefiri yıllardır kullanırım kefirin içindeki bakteriler belli. ölculmus biçilmiş seyler. anabolkizan yani hucre yapıcı etkisi ve aynı zamanda bagırak florasını olumlu bakteriler açısındna zenginleştirmesi zaten bilimsel olarak tespit edilkmis seyler onun ötesinde iyibir serinletici içecek baska bri sey söyleyemem

kombu ya gelince.
bir suru sey söyluyoırlar.
meniskus problemi olan biriyim. ve dizlerimde belli miktarda aşınma söz konusu. kombu kullandıgım dönemde agrılarımda azalma ve hareketlerimde rahatlamaya sahit oldum. teknikolarak 10 yıl önce ameliyat olmalıydım. simdiye kadar erteledim. benim gözlemledigim etkisi budur.

onun ötesinde
kanser oldum.
ms oldum. yok 14 yıllık ülserimvar bana çare derseniz... hayır dogal tedavi bir koruyucu hekimlik dalıdır.

bu işten çıkar saglayanlara gelince.
o lanet sektörun içinde bulunmus biriolarak. tvlerde her gun çıkıp insanlara akıl verenbazı adamlrın o programalara çıkabilmek için yapımcılara paralar ödediklerini sahsen biliyorum.
hiçbirine zerre kadar güvenmem.
kombu bir dönem modaydı simdi pek bulunmuyor ve uyanıklar bundan para kazanıyor.
buişler hep böyle olmustur ve olacaktır.

metintekin143 20-01-2011 07:44

selamlar, herkesin mutlu ve güzel bir 2011 dileği ile,

çeşitler okadar arttı ki ne yiyip ne içeceğimizi şaşırdık, yinede bulgur pilavı soğan yiyip ayran içen eski kuşak kadar enerjik değiliz diye düşünüyorum

Mete Tiren 28-01-2011 20:44

Öncelikle uzun zamandır şifalı bitkilerle uğraşmamın sonucu olarak şunu kesin bir şekilde söyelebilirimki bir kişiye faydalı olan bir çay bitki ve ya başka birşey bir başka kişide aynı etkiyi gösterecek diye birşey yok.Sadece bitkilerde değil özel olarak yıllarca uğraşım ve birikmler sonucu hazırlanan ilaçlarda dahi bu böyledir.Bana iyi gelen bir ilaç bir başkasına alerji yapıp veya daha başka hastalıklara sebep olabiliyor.
Kaldıki yararını tek bir belge ile bile forumda kanıtlanmadığı için bence uzak durulması lazım. Bitkiler dünyasındada bu böyledir birisi bir şeyler söyler ardından büyük bir akım başlar ve sonra gün gelir buda biter mantık diyorum dikkat edilmesini söylüyorum saygılar

Hamdullah 13-07-2011 14:23

Doğadan uzaklaştıkça hastalıklar çoğalır, şimdiki Tıp malesef hastalıkları kontrol altına alamayıp tedavide edemiyor, bugünkü Tıpın önemli iki başarısından bahsedebiliriz, bunlardan 1.si Teşhis Koyma, 2.si ise Cerrahiyattır, bunun dışında kalan hastalıkları kökten tedavi edemiyor. Örnek olarak : Alerji, Yüksek Tansiyon, Şeker, gibi çoğaltabiliriz. Tedavi bir bütüntür, vücuttaki ağrı-sızı gibi bir hastalıktan kurtulmak için birden fazla metod uygulamak lazım, tek bir ilaçla, tek bir bitkisel ürünle hastalıkları tedavi edemeyiz. Sorunun çözümü için birden fazla yöntem ve argümanı bir arada kullanıp ve sabredersek hastalıklardan kurtulabiliriz, doğanın mantığına göre yaşamaya gayret gösterirsek, kolay kolay hastalanmayız ve hastalıklardan hızlı bir şekilde iyileşebiliriz, birazda pozitif düşünce gücümüzü de işin içine katabiliriz, insan dünyaya acı çekmek için gönderilmemiş, yaşamak için gönderilmiş.

UMUYAR 18-08-2011 12:23

Merhabalar ben yeni üye oldum, birşekilde kambu çayı temin ettim ancak mantarım bir kaç denememde de küflendi. Bunu nasıl engelliyebilirim? Lütfen bana cevap verin.

Selahattin Yılmaz 18-08-2011 13:35

Çayın içerisinde küflenen mantarı alın atın imkan dahilinde iyi dezenfekte oettiğiniz yetiştirme ortamınıda değiştirin ama çay aynı kalabilir, mantarınız sağlıklı oluşacaktır. Endişe etmeyin çay ilede kombu çyı demlenebiliyor. Ayrıntılar www.kombu.de adresinde Turkish linkinde...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025