![]() |
|
![]() |
#31 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-02-2006
|
Ağaçlardan devam edersek; Kayın (fagus Orientalis)- Gürgen (hemen hemen Türkiye'nin tamamında özellikle de kuzey Türkiye'de) Palamut meşesi (Quercus ithaburensis) - Pelit (Karadeniz) Gürgen (Carpinus betulus)- ak meşe, saplık meşesi (Ordu) Çınar (Platanus) - kavlan (Adapazarı, Düzce) Cennet ağacı (Ailanthus altissima) - kavlan, pis ağaç (Ordu) Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia) - diken ağacı, çaltı (Ordu Giresun) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ülkemizde Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarakda isimlendiriliyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Hepinize iyi gunler, buraya benim de ekliyeceklerim olacak. yazacaklarim Kuzey Kibrista, Turkiyeden ogrenilen bitki adlarin yani sira[daha fazla yaslilar] bitkilerin, yerel adlarini da kullaniyorlar. Latince adi Turkiyedeki adi Kuzey Kibristaki adi Colacsia esculanta Golevez Kolokas Corchorus ? Molohiya Asparagus officinalis Kuskonmaz Agrelli Coriandrum sativum Kisnis Golyandro Pistacia lentiscus sakiz agaci Sinya Cordia myxa okse agaci Miksa Opuntia ficus indica Misir inciri Babutsa Quercus infectoria Mese Pelit Calycotome villosa Tuylu kecibogan Beyaz azgan Ceratonia siliqua Keciboynuzu Harnip Calistemon speciosus Firca agaci Sise fircasi agaci Eucalyptus Okaliptus Efkalito Bougainvillea Gelin duvagi Cemile Ziziphus ziziphus Hunnap Ginnap Mespilus germanica Dongel Musmula Prunus armenica Kayisi Zerdali Citrus aurantifolia Tatli limon Leymon Citrus limonium Limon Eksi Citrus maxima ? Kizmemesi Citrus nobilis Mandarin Yusuf[Yusufcuk] Sambukus nigra ? Mulver[Murver] Paver rhoeas Gelincik Horoz lalesi Ricinus communis Hintyagi bitkisi Gurtunya Plumeria optusa ? Fitne Kuzey Kibristaki yerel bitki adlari mutlaka yalniz bunlar deyildir. Digerleri aklima geldik sonra buraya eklemeye devam ederim. Not: K. Kibrista cekirdegi badem gibi tatli olana kayisi deniyor, Rahmetli dedem bunu vurgulyarak anlatirdi, kayisiyi zerdalilerden ayirirdi. Hepiniz hosca kaliniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
ada
Giriş Tarihi: 17-11-2006
|
sayın sukranayalp, Öncelikle şunu söylemeliyimki sizin taflan olarak adlandırdığınız bitki Euonymus olabilir. Bu konuda hiçbir iddiam yok. Ancak taflan genellikle Laurocerasus için söylenir. İkinci olarak Flora of Turkey and the East Aegean Island (Türkiye Florası) Adlı eser 11 cilt olarak yayınlanmaya devam etmektedir (son cilt ilk defa Türk araştırıcılar tarafından 2000 yılında yayınlanmıştır ve hala yeni türler de değişiklerle ilgili çalışmalar devam etmektedir) ilk cildi 1965 yılında yayınlanmış ve Rosaceae'nin bulunduğu cilt 1972 yılında basılmıştır. Ayrıca Yunanistan, İran ve Rusya Floralarında da bu adla geçmektedir. 1965 yılında Kalman tarafından Laurocerasus cinsi ayrı bir cins olarak kabul edilmiştir. Ama isteyen Prunus cinsini kabul edebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
|
Sandal (arbetus),mersin Bölgesinde Hartlap Olarakda Isimlendiriliyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
MUSKARİ : Müşkürüm (Sütçüler yöresi) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
|
Sevgili Kürekçe bizdeki Müşkürümün adı Literatürde Muskari olarak geçiyor.İnşallah yanılmıyorumdur. www.sutculer.bel.tr nin ana sahifesinde fotografları var(Kayan fotograflar içinde) hala beceripte oradan bu alete fotograf aktaramadım. Bir ara Aybala Çam kozalağı sepeti ve Muskari fotograflarını siteye aktarmıştı galiba bulabilirsem yerini bilgilendireyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-01-2007
|
![]() Ege Bölgesinde Ağaç Mine'sine (Lantana Camara) "Yedi Eltiler" denilmekte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=384 Buradaki 1. ve 3. fotoğraftaki meyveye Rize-Trabzon'da Karayemiş deniyor. Hatta kısaltılmış olarak Karamiş denmekte. Bunun yanında ben Taflan ismini 1998 yılında duydum. En azından Rize tarafında bu isim pek yaygın değil. 1998'de bu ismi Giresunlu bir arkadaştan duymuştum. Arkadaşın Taflan dediği mevye ile bu fotoğraflardaki meyve aynı meyveydi (tat ve görüntü olarak) ve bizde Karayemiş deniyordu. Belki yardımcı olur diye söyleyeyim dedim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...p?i=1731&c=390 En azından Rize ve çevresinde bu meyveye muşmula deniyor. Yeni Dünya ya da Malta Eriği olarak bilen meyve ise şu: http://www.agaclar.net/galeri/browse...?c=416&userid= Hatta Rize tarafından Yeni Dünyü'yü Muş da denir. Muş ve muşmula ikilisi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.greentarget.com/images/imgpub/070627.jpg Böyle iki fotoğraf buldum Euonymus japonicum için. http://www.odla.nu/giftinformation/i...ymus_frukt.jpg http://tncweeds.ucdavis.edu/photos/euofo01.jpg Euonymus fortunei için ise yukarıdakileri. Fakat benim insanların Taflan dediği şey hakkında -doğu Karadeniz için- şunu söyleyebilirim ki buna taflan demiyorlar. Yani en azından bu iki bitkiye. Taflan denen bitki(çalı/ağaç) için tam bir isim var mı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada konuyla alakasız ama farkettiğim için söyleyeyim. Bundan 2 yıl önce hemen her örnekleme için dışarıdan fotoğraf arıyorduk/arıyordum, oysa şimdi galeriyi de kullanabiliyorum çünkü eskisine göre oldukça zengin bir içeriğe sahip ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
melek
Giriş Tarihi: 20-03-2007
|
çinçar : Isirgan Otu ( Artvin) çarğala : Pazi (artvin) Balcan : Patlican (urfa'da Böyle Söylenirdi Böyle Biliyorum) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Tarla Bitkileri
Giriş Tarihi: 06-04-2007
|
kaktüsgiller (Cactaceae) familyasından Opuntia Ficus-indica; Mersin=dikenli incir Antalya=frenk yemişi Adana=hint inciri |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Tarla Bitkileri
|
Eriobotrya japonica Lindl. (familyasını hatırlayamadım.)mersinde bu meyveye yeni dünya diyorlar. Antalyada herkes Muşmula diyor. İstanbulda ise Malta eriği. Mersin ve İstanbullular hak verilebilir. Ancak Muşmula (mespilus germanica) latincesindende anlaşılacağı üzere tamamen farklı bir bitkidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Tarla Bitkileri
|
Serbus eria Konya= Yemşen/alıç Mersin=Alıç Antalya=yemiş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Ağaç Dostu
|
Evet yeni üye olarak katkıda bulunmak için geç kalmış sayılmam herhalde... Eskişehir'in erkez köylerinden Muttalip'de Şeftaliye 'Tiltompak' dendiğini hatırlıyorum. 'Tüylü tompalak' dan evrilerek tiltompak olduğunu sanmaktayım... Alanya ve çevresinde Greyfurta 'Kız memesi' denildiğini de biliyorum. Ha bir de CAM GÜZELİ (İmpatiens) çiçeğine Eskişehir'in kenar semtlerinde -hay Allah nasıl yazacağımı bilemiyorum- Cam Oros..su denilirdi. Kadınlar bu ismi kendi aralarında çok doğal kullanırlardı... Kimsenin bu ismi yadırgadığını anımsamam... Lahanaya kelem, patatese kumpir denilmekte olduğunu heralde yazmama gerek yok.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-05-2007
|
![]() Merhaba ![]() Bende size Bayburt'tan birkaç örnek vermek istedim. Bunlar o yiyeceklerin günlük hayatta kullanılan isimleridir. patates = KARTOL Lahana = KELEM Çekirdek = SIMIŞKA Kuru fasulye = LOBİYA Salatalık = HIYAR Taze mısır = LAZUT Aslında bu isimlerin bir kısmını Kara Denizlilerde kullanır. Ama Bayburt'mu Kara Denizden almış, yoksa Kara Denizmi Bayburt'tan almış, valla orasını bilmem. ![]() YARATILANI SEV, YARATANDAN ÖTÜRÜ |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2007
|
bir yanlışlık olmasın yeni dünya malta eriğine deniliyor diye biliyorum ,muşmula ya değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Ağaç Dostu
|
Rize ilinde ( Pazar ilçesi ) Lazut-Laust : Mısır Kartopi : Patates Oşkuri : Elma Omri : Erik Pilonç : Eğrelti otu Filanbur : Ihlamur Gandgu : Yabani çilek Meğur - ançera : Trabzon'da likapa denen bitki. Dağ çileği mi diyorsunuz Lobiya : Fasulye Hencacelik-Hozmancuk ( Hemşin ): Çiğdem Kabe çiçeği ( Hemşin ) : Altın otu Kastani : Kabak Şuka : Salatalık Mesur : Kuşburnu Karamiş : Karayemiş Leri : Sarımsak Diken çileği : Böğürtlen Livor : Dere kenarlarında yaşayan yaprakları oğuşturulunca kötü keskin bir koku yayan bitki.Latince ismini hocalarımız bilir. Şortoh : Yine sulak yerlerde yaşayan yaprakları devasa boyutlara ulaşan bir bitki. ( Bazıları çarşaf boyutlarına kadar ulaşabiliyor ) eğenç-putuci : Isırgan otu Lu : Kara Lahana Düzenleyen Baldaş : 20-07-2007 saat 08:41 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-01-2011
|
çok ilginç ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
|
bunlarda ordu yöresinden acimuk:kasımpatı kinzi:kişniş (aynı zamanda kişnişin lazcası da kinzidir) tiken ağacı: akasya yeykün, yeykin:yaykın melucan: dikenli bir bitki yenilir hoşgıran:yemeği olan bir bitki balduran: yemeği yapılan bir bitki taflan: karayemiş, laz kirazı posul:süt mısırı erelma:erkenci elma çeşidi erancap:erkenci yabani armut ligarba: dere kenarında yetişen zehirli bitki avu :hayvanları zehirleyen zehirli bir ot tut: dut anuk: nane kirmit:yenebilen (kokusunu aldığım zaman saldırır hepsini yerim (tabi ki pişirilmiş) bir mantar lobiya:fasülye sakarca:yeşil soğan benzeri ot yenir tavuk bacağı: bir çeşit yenen mantar göknar mantarı:kesilmiş göknarların kesim yerinde çıkan yenebilen tabak boyutunda bir mantar Düzenleyen çiftçi5234 : 16-02-2011 saat 13:47 Neden: imla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|