![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
|
Ben bildim bileli mantı olduğu için,bence mantı şebboy olmuş sanki ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-05-2011
|
Alıntı:
Başka bir örnek japon elmasına hurma diyorlar. Benim bildiğim hurma hactan getirdikleri hurma. Ya da Frenk elmasına muşmula diyorlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2012
|
Muşmulaya bizde töngel derler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
Töngel daha iyimiş muşmuladan. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Ortak bir tane olmaz mı isim. Elma, Armut ne? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
|
Çağla badem de mutabıkız. Belki olmamış kayısıya benzetme amaçlı "daha çağla" denilebilir ama yenmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
|
Ortak bir tane olmaz mı isim. Elma, Armut ne? Bunlar yöresel isimler.Örneğin siz bana -fıstık çamının tohumu- derseniz,yüzünüze bir süre,alık alık bakabilirim.Ama kısaca -küner- dendiğinde yöremdeki herkes ne dediğinizi anlayabilir ![]() Ama tabiiki yöresel isimleri herkes bilemeyebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2011
|
Bizdeki yöresel isimler. sardunya - nardane (Adana) -lökke (K.Maraş) ceylan - Şükriye Hanım kolyoz - yaprağı güzel euphorbia milli - kaynana dikeni frezya - arpazambağı begonvil - gelin duvağı süsen - mezarlık zambağı telgraf çiçeği - su çiçeği kadife çiçeği - çıtlık ipek çiçeği - çook çok afedersiniz puşt oğlan semizotu - soğukluk |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Şükriye hanım pek hoş doğrusu.Güzelim ipek çiçeğine ne ad koymuşlar ![]() Bizde de ağza zor alınan çiçek isimleri var.Affınıza sığınarak: Bir begonya türüne hem küçük hanım,hem de küçük o... deniyor. Ayrıca çok sevdiğim koca yapraklı sedumumu gören bir ablam şöyle dedi: A aa ana... ... otu değil mi o? Çok özür diliyorum. Bence her bitki güzeldir.Küfürlü ya da aşağılayıcı isimler konmamalı. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
aklıma gelen birkaç tanesini söyleyeyim papatya-koyun gözü tarhun-tarGun semizotu-pirpirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2014
|
Ben de katkıda bulunayım dedim ama yöresel adları aynı şehirde bile değiştiği için Denizli diyelim ama tamamını kapsamaz: İris: sursal İpek çiçeği: kedi tırnağı, şeytan tırnağı Şebboy: mantı çiçeği begonvil : onbir ay çiçeği Ters lale : ağlayan gelin ( ben kendimi bildim bileli bizim bahçede vardır koruma altında olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım) Ceylan gözü : ceren Ful: fille Her türlü kaktüs şekline göre gaynana yumruğu, gaynana sopası, gaynana dili dikeni olsun yeter mutlaka kaynananın bir organıdır o ![]() Leş kaktüsü : güveyi bohçası Fesleğen : feslikan ( mahallesi bile var) Dolmalık fıstık : künar Badem : payam (bknz. Acıpayam ) Cennet hurması: cennet elması muşmula : döngel Kızılcık : ergen Elma elma mı diye sormustunuz hayır alme ya da alma derler eskiler Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Aslında birkaç tane daha var yöresel olmayan adlarını hatırlayamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|