agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 316601)
Aberon çiçeği aldım, komşumdan gece güzel kokuyor dedi, ful diye verdi, ama bende genel olarak özellik ve güzelliklerini bilmiyorum. Öğrensem iyi olacak. Koyu yeşil yapraklı, gövdesiyle turunçgilleri andırıyor. Geceleri koku yayıyor diyorlar. Limon çiçeği diyen de var. Diğer özellikleri: koku ve çiçeklenmesini öğrenmek istiyorum.

Cestrum nocturnum gece kokar ve kolonya çalısı, melisa adıyla anılır. Son derece yoğun bir parmüm kokusu verir. Yaz sonu ve sonbaharda çiçeklenir. Aberon ise gece veya gündüz kokmaz. o da bir Cestrum sp. Ancak ada mercanı diye anılır. Forumda kolanya çalısı, melisa veya Cestrum nocturnum diye aratırsanız gerekli bilgileri bulacaksınız.

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran (Mesaj 316630)
Sn. Mine Hanım ,
Şahsınıza ve foruma katkısı olan herkese teşekkürlerimi arz ederim. Forumda başka bir kısımda bahsetmiş olduğunuz Mycor isimli mikoriza mantar preparatından temin etmek istiyorum. Nazilli ve Aydında zirai ilaç bayilerinde aradım ama maalesef bilen dahi yok. Malumunuzdur önümüzdeki günlerde İzmir Tarım Fuarı var . Bu bağlamda ; 1- Tarım fuarında veya İzmirdeki zirai ilaç bayilerinde bulabilme şansım var mı ? 2- Tarım fuarında Ağaçlar.net olarak bir etkinlik olacak mı ? Saygı ve selamlar . .

İzmir'de Mycor satan firma bilmiyorum. Antalya' da Artesa yetkili satıcısına ise www.artesa.com adresinden ulaşabilirsiniz. Tarım fuarında yer almıyoruz. belki peyzaj fuarı için bir organizasyonumuz olabilir. Tüm arkadaşlarımız adına nazik övgülerinizi mutlulukla kabul ediyorum.

Saygılar.

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 316888)
Segili Mine Hanım,
Ekim ayı başında budadığım gülden ve ağaç hatmiden birer çeliği suya koymuştum.Ağaç hatmi yeşerdi ve kök vermeye başladı.Gül de de yeşerme var ancak hiç kök belirtisi yok.
Bu geçici bir gelişme midir yoksa yaşama şansı var mı ?.
Suda mı bırakayım yoksa saksıya ekeyim mi ?

Gülü suda hiç köklendirmedim Vildan Hanım, basit malzemelerden perlit hatta dere kumu da bu iş için çok uygun. Ancak bizler çeliğin kök vermeden sürgün yaprak vermesini istemeyiz. Çelik gücünü köke harcasın isteriz. Gül çeliği köklenmeden önce mühre dediğimiz bir kallus dokusu oluşturur. Sonra oradan köklenme başlar. Sizin çelikte henüz bu oluşum yok. Yani köklenme belirtisi de yok. Yine de o çelikte henüz hayat var, umut var, bekleyin derim. Ama bana kalsa sudan çıkarır bir basit kola bardağına kum veya torf, perlit bir köklenme ortamına dikim yaparım. :)

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suzan7 (Mesaj 316911)
Sayın Mine Hanım,
çok hoşuma giden sarkan begonya tohumunu aldım.Ekmek için açtım.Birde baktımki o kadar küçük tohumlarmı ki.Nasıl elime alacagımı nasıl ekecegimi bilemedim.Poşetin birazını keserek torfun üzerine döktüm.İki ay geçmesine ragmen hiç bir belirti olmadı.Artık çirüdüklerini düşünüyorum.Geri kalanları nasıl bir yöntemle çimlendirebilirim.Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Bu gibi küçük tohumları ekmek gerçekten zordur, el alışkanlığı ister. Çimlenme 2-3 haftada tamamlanır. Elbette bu arada sıcaklığın düzenli olarak 22-25 derecede tutulması gerekir. Bir de begonya tohumları ışıkta çimlenir, Üzerine sakın hafifte olsa bir kapak atmayınız. Yani tohumların üzerine torf, toprak vs. serpmeyin, sadece hafifçe bastırın. Bir de mantari hastalıklar çok önemli gereken bütün hijyen tedbirlerini alın.

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 316992)
Aberon çiçeği özelliklerini bilen var mı? Küçücük çiçekler var **** taç yaprakları dökülmüş olabilir. Çünkü üzerindekiler yıldız gibi birşeyler.

Başlığı buldunuz mu? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082
Bakınca çiçeklerinin bu şekilde ucu yıldız gibi tübüler olduğunu göreceksiniz.

Mine Pakkaner 17-11-2008 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 317564)
.... benim ektiğim tohumlar önce çimleniyor boylanıyor sonrada boynunu büküp ölüyor neden acaba bir bilen varmı yardımcı olursanız sevinirim:)

Durum fena, çökerten hastalığı yüzünden fidelerinizi kaybediyorsunuz. Mantari hastalıktır bu. Tohum ekmeden önce hijyen sağlayın. Linkte bu konuyla ilgili yazının olduğu dergi sayısı var :) Tohum ekiminden başlayarak da hem can suyuna hem de arada sulama suyuna mantar ilacı, dezenfektan gibi maddeler katın. Evde oksijenli su solüsyonu ve aspirinli su size çok yardımcı olacaktır. http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html bu adreste de ev yapımı bitkisel ilaç reçeteleri bulacaksınız.

günebakan 18-11-2008 09:54

Teşekkür ederim Mine hanım:)

Vildan Sönmez 18-11-2008 09:57

Teşekkürler Mine Hanım.

Süha Şendoğan 18-11-2008 10:32

Mine hanım merhaba,
Çileklerdeki yeni yaprakların çürümesinin önüne geçemedim topraktan ileri geldiğine eminim çünki sulamayı gayet düzenli ve uygun miktarda yapıyorum ne tavsiye edersiniz?
(çilekler uzun boy saksılarda)

Mine Pakkaner 18-11-2008 15:37

Hastalık etmenini bilmiyoruz ama, genel bakarsak bir fungusit kullanmanız şart bu durumda. Captan ve Benlate uygulayabilirsiniz.

Süha Şendoğan 18-11-2008 15:47

Çok teşekkürler Mine hanım..

ciceksever70 18-11-2008 19:25

gül fidani ekimi
 
Mine hanim iyi günler dilerim. Siparis ettigimiz on adet gül fidani bugün elime gecti. Hemen suya koydum, yarin dikmeyi düsünüyorum. Acacagimiz cukurlara (gecen sene organik gübre kullanmistik) hayvan gübresi karistirip ekmek istiyorum ancak kökleri cok uzun kisaltmali miyim? Bir de burada artik hava sicakligi gündüz 5-6 derece bazen 0 dereceye indigi oluyor. Gece de genelde 0 derecelerde. Eger topraga ekmek icin gec kaldiysam saksilarda kisi gecirmesini saglamam daha mi iyi olur? Sevgiler.

Mine Pakkaner 18-11-2008 20:09

Kökleri kısaltın, donlar başladığına göre fidanları saksılara dikip orada kışlatırsanız daha iyi olacak. Kolay gelsin. :)

asker 21-11-2008 21:02

Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

caucasus 23-11-2008 22:36

Areka
 
Mine hanım öncelikle iyi akşamlar.
Benim çalıştığım yerde areka var ve yaklaşık olarak 5 senedir aynı şekil de duruyordu ne uzuyor nede kısalıyordu. Ben yaklaşık olarak 1 ay önce arekayı işyerimden aldım, alırken toprağını ve saksisini değiştirdim. Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

asker 25-11-2008 20:01

Mine Hanım bu hafta güz dikimi yapmaya başlayacağız. (cuma) Galiba mesajları okumaya fırsatınız olmadı. Bu balık artıklarının işe yarayabileceğinden emin olsam kullanmak için iyi bir fırsat olacaktı. Ben cumaya kadar yine bekleyeceğim ve iki fidanın dibinede balık artıklarını taban gübre olarak vereceğim. Elimizdeki fidanlar kara ve mavi servi birazda karaçam. Hepsi torbalı ortalama yaş 2 +1

Mine Pakkaner 26-11-2008 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asker (Mesaj 320172)
Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

Balık atıklarını gübrelemede kullanmanız mümkün ancak kompostlanmış, olmaları gerek. Bir de eğer fazla yağlılarsa sorun yaşayabilirsiniz.

Balık unu, kan unu, kemik ve boynuz unu yetiştiricilikte kullanılıyor, ancak bu organik maddeleri olduğu gibi verirseniz hem bitkiye toksik etki yaratabilir, hem toprağa zararlıları çekebilir, hem de içerisindeki yağ toprağınızı kirletebilir. Birkaç fidanınızda denemenizde sakınca yok ama ben olsam bütün bitkilerimin dibine bunları gömmezdim. Kısa vadede ani olarak azot gübrelemesi sonucu alınabilir, ama ya sonra?

Mine Pakkaner 26-11-2008 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 321043)
...Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

Bitkiler yer değiştirince bir sarsılma gösterebilir, ancak sulama rejimi aniden çok bozulursa bu ölümle bile sonuçlanabilir. Suyu fazla verdiğinizi düşünüyorsanız hemen azaltın, iki sulama arası toprağı kurutun, aydınlık ama bol güneş almayan bir yere koyun. Kalorifer veya soba gibi bir ısıtıcının yanına da koymayın. Gübre veriyorsanız hemen kesin. Bir dahaki sulamada oksijenli su solüsyonu verin.

nariçi 26-11-2008 18:09

Mine hanım teşekkür ederim. Henüz durumunu tam olarak göremedim ama kolonya çiçeği diyorlardı. Gece kokuyormuş, çiçek benzeri bir iki şekil var ama bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

asker 26-11-2008 18:50

Mine Hanım teşekkür ederim.Biz bugün fidanlarımızdan 50 tanesini diktik. Taban gübre olarak bolca koyun gübresi verdim. Sizden haber bekliyordum, denemede yapmadım. Bu seferde toprağın 20 cm altından evvelce de gördüğüm bir böcek çıktı. Foruma bakayım ilgili alan varsa resmini koyup öğreneceğiz.

nariçi 26-11-2008 19:36

Gül ibrişim tohumu ekeceğim form başlık ve mesajlarında bulamadım. Şimdi mi eksem ilkbahar da mı?

Güler 27-11-2008 07:06

Günaydın Mine hanım, nasılsınız?
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
Bu terkibi aynen 15 gün önce yaptım ama sonuç alamadım, başka ne yapabilirim, yer yer kurumalar baş gösterdi.

bursevi 27-11-2008 11:46

Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

caucasus 27-11-2008 12:47

[QUOTE=Mine Pakkaner;322626]
Mine hanım teşekkür ederim yazdıklarınızı hemen uyguluyorum. Çok teşekkür edrerim.

günebakan 27-11-2008 22:07

1 Eklenti(ler)
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

Eklenti 54085

Mine Pakkaner 28-11-2008 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 322647)
... bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

Aynen düşündüğünüz gibi aşırı nemin zararı olur. Havalandırma şart. Gündüz açın gece kapayın. Gülibrişim tohumlarını da ekmeden önce üzerini ince zımpara ile zımparalayın. Aşırıya kaçmayın, tohumu zedelemeyin. Sonra da ılık suya koyup 24 saat bekletin. Arkasında ekebilirsiniz. Çimlenme için 20-25 derece sıcaklık gerekir. Baharı beklemeyin, şimdi ekim yapın.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 322858)
...
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
...

Sorununuz taflan kabuklu biti. Supracide aslında son derece güçlü bir ilaçtır. Güler Hanım, bu zararlı ile mücadelede 10-12 gün arayla olmak şartıyla birkaç uygulama yapmanız gerekebilir. Önce kışlık yağ kullanınız, marka vermiyorum, herhangi bir tane olur. Daha sonra tekrar bir supracide uygulaması yapınız.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bursevi (Mesaj 322999)
Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

Virüsün adı Tulip breaking potyvirus. Ancak şu anda satılan Rembrandt laleler artık enfekte değil, virüs ari. Renk oluşumu çeşit özelliği. Selamlar.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 323429)
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

Eklenti 54085

Günebakan fotoğraf bana inanın birşey anlatmadı. Acaba daha net birtane görme şansımız olur mu, sanırım bu net değil. Fotoğraftan durumu tespit edebilen bir arkadaşımız varsa ben de dinlemek isterim.

günebakan 28-11-2008 21:50

Ben size biraz anlatmaya çalışayım o zaman Mine hanım fotoğraf net aslında o gördüğünüz beyazlık ektiğim soğanın ucunun aldığı durum bildiğim kadarı ile böyle olmaması gerek fotoğrafta gözüktüğü gibi ucu bembeyaz pamuklu olmuş soğanın :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025