agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

uyartem 27-07-2008 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 262331)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...1&postcount=13 mesajına hemen göz atın isterseniz :)

Teşekkür ederim.Hemen inceledim benim için çok faydalı bir yazı.


Mine hanım size danışmak istediğim iki önemli konu vardı.

Birincisi;
Emekli memurum, 5 yıla yakındır bilgilenme dönemi geçirdim, gerek bu siteden gerekse başka sitelerden ve kitaplar bularak. Ama malesef tecrübeyi satın alamıyorsunuz. 1-1,5 yıl kadar amatör üretim dönemimden sonra bu yıl bir tarlada ticari üretim çalışmalarına başladım.

Geçen yıl Eylül-Ekim aylarında parkta bulduğum 2,5-3m boylarında olan Erguvan ağacından tohum topladım.Topladığım tohumları temizledikten sonra Kasım ayı içinde kumda katlamaya tabi tuttum. İçi tohum ve kum dolu saksıyı merdiven boşluğunda beklettim.Arada sırada sulayarak kumu nemlendirdim. Merdiven boşluğu ısıtmasız. Mart sonu gibi kendi imkanlarınla yaptığım 3*3 ebatlarındaki serama tohumları ektim. Elenmiş toprak ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımına ektim. Kapak olarak elenmiş koyun gübresi kullandım. Çimlenme müthişti. Yaklaşık olarak %85-90 oranında çimlenme oldu. Çimlenmeden 1-1,5 ay sonra ortalardan kurumalar yer yer boşluklar oluşmaya başladı. Bunun üzerine Captan etkili maddesi olan bir mantar ilacı ile ilaçladım. Kurumalar durdu derken bir süre sonra tekrar başladı. Bende tekrar aynı ilaç ile ilaçladım.
Ama kurumaların önüne geçemedim. Aynı serada 10'a yakın bitki tohumu var. Diğerlerinde birşey yok. Sadece komşu olan Kırmızı berberiste aynı durum var.
Bu arada farklı tarihlerde iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim. Sitedeki Erguvan başlığını okudum ama durumuma uygun bir konu bulamadım.
Sizden ricam; sebeb ne, yapılması gerekenler ama yapmadıklarım **** yapılmaması gerekirken yaptıklarım var mı.

İkincisi ise At Kestanesi ile ilgili;
Eylül ayı içinde topladığım tohumları kum içinde katladım saksı dışarıda bahçede durdu. Mart ayı içinde iki adet tava yaparak kum içindeki tohumları tavalara diktim. Kum içinde bile çimlenen çok sayıda tohum dikkatlice tavaya dikince sorun çıkarmadan çimlendiler. Çimlenem %75-80 oranında gerçekleşti.
At kestanelerimide şimdiye kadar iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim.
Sorunuma gelince; çimlenme ve büyüme gelişim çok iyi olmasına karşın at kestaneleri yapraklarında büyük oranda kahverengileşme ve kuruma var. Şu an bitkilerde büyüme durdu yeni taze yaprak vermiyorlar. Tarlamın bulunduğu yer biraz fazlaca rüzgar alıyor, sebeb bu olabilirmi? Haziran ve Temmuz ayı oldukça sıcak geçiyor. Fidanları gölgeleme filesi ile korumalımıydım.
Sebeleri ve varsa hatalarım konusunda bilgilendirirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz.Teşekkür ederim.

Adalet Yağcı 30-07-2008 10:49

Sn.Mine Pakkaner;

Benim kısacık bir sorum var, iki ayrı başlıkta sormama rağmen cevap alamadığım için size soruyorum.

Kullandığımız ilaçların prospektüslerinde bazen anlayamadığımız tanımlamalar var.

Örn:100L.suya---500ml. / da

Ben bunu, 100L.suya 500ml.ilaç karıştırmak gerekir diye anlıyorum doğrumudur?

Bu, / da yı anlayamıyorum.

Teşekkürlerimle...

salserol 30-07-2008 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 261237)
30 cm toprak derinliği çok az. Alan da geniş... Maalesef bu sorun hep düzenlemelerimizde karşımıza çıkıyor. Burada saçak ve sığ köklü çalılar yetiştirebilirsiniz. Çalı mine, lavanta, lavantin, çeşme papatyası, bodur pitosporum, taflan, yayılıcı ardıç olur. Pelin, kekik ,mercankökşk, reyhan ve fesleğen, ıtır, adaçayı dikip minik bir ıtri- tıbbi bitki bahçesi yaratmanız da mümkün.

Zakkum da olur. Yer örtücüleri de dikebilirsiniz, Ancak çim önermiyorum.

Mine hanım, cevabınız için teşekkür ederim.
sizi bir konuda tekrar rahatsız etmek istiyorum. Tavsiyeleriniz doğrultusunda sözkonusu yere 10 adet zakkum daha diktim ve bahçemde toplam 56 adet zakkumum oldu. Zakkumlar duvar kenarı çit bitkisi olarak 1 m aralıklarla dikilmiştir. fakat 1 sene geçmesine rağmen 60 cm boy ve 1-2 sap şeklinde gövdelenmiştir. Gelişimlerinden memnun olmadığım zakkumlarımı organik -in organik gübrelenmesini, sulamasını ihmal etmemekteyim. Hatta hümik asit ve kahve telvesi uygulaması bile yapmaktayım. Ama maalesef özlediğim zakkum çiti haline getiremedim. Acaba budama yapmadaığım için mi, gürleşmediler?
Budamayı hangi dönemlerde ve miktarlarda yapmalıyım?
Burada Antalya'da park ve bahçelerde neredeyse 5 -10 cm kalacak şekilde derin budamalar yapıldığını gördüm ve akabinde 2 x 2 metre gibi soliter çalılar meydana geldiğini gördüm. Nedense elimi budamaya hiç alıştıramadım, çünkü bir canlının bir uzvunu kesmeye dayanamiyorum..
cevabınız için teşekkür ederim.

kahveciemine 06-08-2008 16:18

Ortancaların sulanmasında kireçli su nassıl bir etki yaratır?Bu etkiyi ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenmelidir?

Adalet Yağcı 07-08-2008 14:08

1 Eklenti(ler)
Sevgili Mine Hanım;

Bu sabah maydonozlarımın arasında bu küçük misafire rastladım, o kadar hoş görünüyorduki o nu yoketmeye kıyamadım.

Nedersiniz bütün maydanozlarıma bulaşmış olabilirmi?

NeemAzal ile ilaçlama yapmak istiyorum, karar veremedim yoksa hepsini kesmemmi gerekiyor.

Sevgiler...

Mine Pakkaner 12-08-2008 15:58

Alıntı:

...
İlk önce kükürt uyguladım, daha sonra haftada 1 kez olmak üzere neemazali 3 hafta uyguladım. Fakat sorun fotoğrafta gördüğünüz gibi artarak devam ediyor. Ne yapmalıyım?
...
Öjenol, Neemazal'ı 1 lt suya 5 ml oranında üç uygulama ile sonuç alamadıysanız bir daha vermeyiniz. Bu durumda organik almayan bir ilaç uygulamanız gerekecek. Balıkesir'de mevcut zirai ilaç satıcılarından birine yaprak örnekleri ile giderseniz oradaki meslektaşlarımız size yardımcı olur. Ya da size yakınsa Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'ne de gidip yaprak örneklerini gösterirseniz yardımcı olacaklardır.

Mine Pakkaner 12-08-2008 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uyartem (Mesaj 262733)
...
Çimlenmeden 1-1,5 ay sonra ortalardan kurumalar yer yer boşluklar oluşmaya başladı. Bunun üzerine Captan etkili maddesi olan bir mantar ilacı ile ilaçladım. Kurumalar durdu derken bir süre sonra tekrar başladı. Bende tekrar aynı ilaç ile ilaçladım.
Ama kurumaların önüne geçemedim. ...

...çimlenme ve büyüme gelişim çok iyi olmasına karşın at kestaneleri yapraklarında büyük oranda kahverengileşme ve kuruma var. Şu an bitkilerde büyüme durdu yeni taze yaprak vermiyorlar. Tarlamın bulunduğu yer biraz fazlaca rüzgar alıyor, sebeb bu olabilirmi? Haziran ve Temmuz ayı oldukça sıcak geçiyor. Fidanları gölgeleme filesi ile korumalımıydım.
...

Erguvanlarınız çökertene yakalanmış. Tohumu ektiğinizde can suyunu Captan'la vermeniz iyi olurdu. Çİmlenme sonrasında da Benlate verirdiniz. Previcur, Pomarsol de etkili ilaçlar.

At kestanesindeki sorun ise su ve sıcak stresi ya da mantari hastalık olabilir. Sıcak rüzgar da taze yapraklarda kavlamaya sebep olabilir. Tedbiren Captan ile ilaçlayın, ardında da sulama rejiminize dikkat edin.

Mine Pakkaner 12-08-2008 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı (Mesaj 263515)
...

Kullandığımız ilaçların prospektüslerinde bazen anlayamadığımız tanımlamalar var.

Örn:100L.suya---500ml. / da

Ben bunu, 100L.suya 500ml.ilaç karıştırmak gerekir diye anlıyorum doğrumudur?

Bu, / da yı anlayamıyorum.

...

Evet verdiğiniz örnekte 100 L suya 500 ml ilaç katılacak ve bu da bir dönüme ( 1000 m2 ) uygulanacakmış.

(/ da) bin m2 alana uygulanacak ilaçlı su miktarını belirtir. da dekarın simgesidir. Bu bir dönüm veya 1000 m2 olarak ifade edilir.

Mine Pakkaner 12-08-2008 16:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salserol (Mesaj 263568)
... Tavsiyeleriniz doğrultusunda sözkonusu yere 10 adet zakkum daha diktim ve bahçemde toplam 56 adet zakkumum oldu. Zakkumlar duvar kenarı çit bitkisi olarak 1 m aralıklarla dikilmiştir. fakat 1 sene geçmesine rağmen 60 cm boy ve 1-2 sap şeklinde gövdelenmiştir. Gelişimlerinden memnun olmadığım zakkumlarımı organik -in organik gübrelenmesini, sulamasını ihmal etmemekteyim. Hatta hümik asit ve kahve telvesi uygulaması bile yapmaktayım. Ama maalesef özlediğim zakkum çiti haline getiremedim. Acaba budama yapmadaığım için mi, gürleşmediler?
Budamayı hangi dönemlerde ve miktarlarda yapmalıyım?
Burada Antalya'da park ve bahçelerde neredeyse 5 -10 cm kalacak şekilde derin budamalar yapıldığını gördüm ve akabinde 2 x 2 metre gibi soliter çalılar meydana geldiğini gördüm. Nedense elimi budamaya hiç alıştıramadım, çünkü bir canlının bir uzvunu kesmeye dayanamiyorum..
...

Zakkumun gübreli toprak, su ve sıcakla arası son derece iyidir. Gelişmemeleri hayret verici. 1 -2 sap şeklinde nitelendirdiğiniz dallanma sadece budama ile arttırılıp şekillendirilir. Zakkum budanmayı sever. Siz kış sonu onları 15 cm den budayın, bir de azotlu gübre verin. Bolca da sulayın. Yeni sürgünleriyle yüzünüzü güldüreceğini düşünüyorum.

Mine Pakkaner 12-08-2008 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı (Mesaj 266218)
Bu sabah maydonozlarımın arasında bu küçük misafire rastladım, o kadar hoş görünüyorduki o nu yoketmeye kıyamadım.

Nedersiniz bütün maydanozlarıma bulaşmış olabilirmi?

NeemAzal ile ilaçlama yapmak istiyorum, karar veremedim yoksa hepsini kesmemmi gerekiyor.

...

Sevgili Adalet Hanım,

Bu hoş görünümlü tırtıl bütün maydonozlarınızı kemirebilir. Siz onları ilaçlayınız. Ancak ilaçlama sonrası etikette yazan hasat aralığı kadar süre maydonoz toplamayınız.

uyartem 13-08-2008 10:53

Mine hanım,
Çok teşekkür ederim, kolay gelsin.

Mine Pakkaner 13-08-2008 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kahveciemine (Mesaj 265923)
Ortancaların sulanmasında kireçli su nassıl bir etki yaratır?Bu etkiyi ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenmelidir?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1969 başlığını okudunuz mu, bu konuda pek çok bilgi verdim.Ayrıca forum içi arama makinesini kullanarak ortanca kireç yazarsanız ve bu konudaki postaları görmek isterseniz çok geniş bilgiye doğrudan ulaşırsınız.

Kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtırsanız seviniriz.

Kharel 13-08-2008 15:18

Bitkiler aleminin en gelişmiş canlısı sayılan bitki cinsi hangisi?

bitkiseli 13-08-2008 21:00

Gelin telimi kaybetmek istemiyorum,acil yardım.
 
Merhaba,
2 ay önce Yalova dan siteniz sayesinde adının gelin teli (taşkıran) olduğunu öğrendiğim bitkiden aldım, İstanbul a geldikten 3-4 gün sonra pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu 3-4 yaprağı kaldı onlarda çok cansız, çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardımcı olur musunuz? ne yapacağımı bilmiyorum, bulunduğum yerin iklimi çok kuru yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler?

Oyaman 14-08-2008 20:25

Sevgili Mine Hanım , daha evvel sizden Malta eriğim için yardım istemiştim .
Kara leke hastalığından yaprakları kuruyup dökülmüş idi . Bordo bulamacı önermişti
niz .İlaçlamadan sonra ağaç toparlandı ve bir gurup taze yaprak çıkardı .Esas
sorun bundan sonra , tam hatırlıyamıyorum ancak 2 ay olmuştur .Çıkan taze yapraklardan sonra bir tane dahi yaprak çıkarmadı . Fidan ne kuruyup ölüyor nede
yaşadığını gösteriyor , mumyalanmış sanki . Tekrar bordo bulamacı mı yapmalıyım ? Başka ne önerirsiniz ? Sevgilerimle .

oyaağacı 17-08-2008 09:32

Sevgili Mine Hanım,
Fulüm hakkında birşey sormak istiyorum.Bu sene hiç açmadı ama boyu benim boyumu geçti.Budamam gerektiğini biliyorum (çalı formu alması için budanması gerektiğini söylemiştiniz ) ama bu mevsim uygun mudur karar veremedim upuzun iki dal olup gitti.Teşekkür ederim.

öjenol 20-08-2008 11:36

Çok teşekkürler. Organik olmayan bir ilaçla sorunumu hallettim şimdi kirazımda bile yeni yaprak ve çiçekler var.

Günüm 20-08-2008 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkiseli (Mesaj 268213)
Merhaba,
2 ay önce Yalova dan siteniz sayesinde adının gelin teli (taşkıran) olduğunu öğrendiğim bitkiden aldım, İstanbul a geldikten 3-4 gün sonra pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu 3-4 yaprağı kaldı onlarda çok cansız, çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardımcı olur musunuz? ne yapacağımı bilmiyorum, bulunduğum yerin iklimi çok kuru yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler?

Çok üzüldüm sevgili bitkiseli.
Neemazal tek uygulamada pamuklu biti yok ediyor. Çiçek hemen toparlanıp, filiz vermeye başlıyor.

Mine Pakkaner 20-08-2008 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkiseli (Mesaj 268213)
.. pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu ...yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? ...

Pamuklu bitin üstesinden geldiyseniz sorun onunla ilgili olamaz. Bir fotoğraf yollarsanız bakalım.

Taşkıran asidik ortamı sevse de kirece tahammmüllü bir bitki sorunun bu olduğunu sanmıyorum. Aşırı derecede su vermeyin.

Mine Pakkaner 20-08-2008 14:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oyaman (Mesaj 268523)
...l sizden Malta eriğim için yardım istemiştim .
Kara leke hastalığından yaprakları kuruyup dökülmüş idi . Bordo bulamacı önermişti
niz .İlaçlamadan sonra ağaç toparlandı ve bir gurup taze yaprak çıkardı ....Fidan ne kuruyup ölüyor nede
yaşadığını gösteriyor , mumyalanmış sanki . Tekrar bordo bulamacı mı yapmalıyım ? Başka ne önerirsiniz ?

Hava çok sıcak, bu yüzden bitkiler de kendilerini koruma altına alıp metabolizmalarını yavaşlatıyorlar. Şu anda bordo bulamacı uygulamayın. Sadece bir azotlu gübre verin.

Sonbaharda %1,5 lik bir bordo bulamacını çiçek salkıları oluşunca verirsiniz. 2. ilaçlamayı da çiçekler açılınca aynı şekilde ve oranda yapın. 15-20 gün sonra da Captan ile bir ilaçlama daha yapın.

Mine Pakkaner 20-08-2008 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oyaağacı (Mesaj 269158)
... boyu benim boyumu geçti.Budamam gerektiğini biliyorum (çalı formu alması için budanması gerektiğini söylemiştiniz ) ama bu mevsim uygun mudur karar veremedim ...

Kış sonu budamanızı tavsiye ederim :)

Oyaman 20-08-2008 20:47

Cevabınız için teşekkür ederim Mine Hanım , saygılarımla .

dozturkk 21-08-2008 23:26

3 Eklenti(ler)
Resimde gözüken mandalinamda sarı benekler var ne yapmalıyım ne önerirsiniz acaba ? :(

Barutcu 23-08-2008 14:22

Mine Hn,

2005'den beri agaclar net uyesi olamama ragmen ancak gecen seneden beri balkonumda cesitli sebze ve cicekler yetistirmeye calisiyorum. Su kabagiyla basim dertte. Bu soruyu su kabagiyla ilgili bir basligin altinda sordum, kimse cevap vermedi.

Gecen sene ektigim su kabagi gayet guzel buyudu, neredeyse butun camasir iplerini sardi ama bir tane bile kabak vermedi.

Bu sene ekmemis olmama ragmen bir kabak cikti. Uc tane kabak verdi. En buyugu 1.5 cm capina gelince ucundan curumeye basladi. Diger ikisi de onu takip ettiler.

Kabak buyuk derin bir saksida.

Acaba nerede hata yapiyorum? Yardim edebilirseniz cok sevinirim.

Tesekkurler

Burak Barutcu

Güler 23-08-2008 19:59

Sayın Mine hanım nasılsınız?
Aşağı yukarı bir aydır, bu sene ektiğim güllerimde külleme hastalığı var. Birer hafta ara ile iki defa Topaz yaptım. Geçen hafta bir gelişme görmeyince Topaz+Captan denedim. Şu anda bol bol çiçekleri var ama yaprakları canlı canlı durmuyor. Hafif beyazlıkları hala devam ediyor. Bugün de kırmızı örümcek ilacı ile topaz karıştırarak pompaladım. Netice alamazsam, yapmam gereken ne var? Diğer güllerim bu kısımdan uzaktalar onların sağlıkları iyi, onlara da ilaç yapmam gerekir mi?

oyaağacı 23-08-2008 22:19

Bir kaç gündür foruma girememiştim . Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 24-08-2008 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dozturkk (Mesaj 270518)
Resimde gözüken mandalinamda sarı benekler var ne yapmalıyım ne önerirsiniz acaba ? :(

Bu sarı kabuklu bit. Yazlık yağlarla mücadele edersiniz ama evde bir bitki için yazlık yağ almanız anlamsız. Bu paraya yeni mandarin fidanı alırsınız. Supracide isimli insektisit de size yardımcı olur. Ancak dediğim gibi, ilaç bedelleri ile fidan bedellerini kıyaslayın.

Mine Pakkaner 24-08-2008 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Barutcu (Mesaj 270879)
...
Gecen sene ektigim su kabagi gayet guzel buyudu, neredeyse butun camasir iplerini sardi ama bir tane bile kabak vermedi.

Bu sene ekmemis olmama ragmen bir kabak cikti. Uc tane kabak verdi. En buyugu 1.5 cm capina gelince ucundan curumeye basladi. Diger ikisi de onu takip ettiler.

Kabak buyuk derin bir saksida.

Acaba nerede hata yapiyorum? ...

Siz ekmeden çıkması enteresan. Muhtemelen geçen seneden sağlam kalan çimlenmemiş bir tohum vardı.

Çürüme ise mantari hastalık sonucu olur. Başlangıcında yakalansaydı size ilaç tavsiye edebilirdik.

Yapmanız gereken bitkinin sağlığını düzenli izlemeniz.

Barutcu 24-08-2008 21:27

Kabak
 
Mine Hn,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

Kabak halen cicek aciyor ama kabak verdigi yok. Artik bu sene vermez sanirim. Gelecek sene tekrar deneyecegim. Daha once forumda yazdiginiz bir yaziya dayanarak soruyorum tohumlari dikerken Captan gibi bir ilac kullanmam gerekir mi?

Bu sene biberlerim ve kudret narlarım gayet güzel gelistiler. Bir kabak adam olmadi. Ne yapalim saglik olsun.

Tekrar tesekkurler

Selamlar

Mine Pakkaner 24-08-2008 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 270987)
... güllerimde külleme hastalığı var. Birer hafta ara ile iki defa Topaz yaptım. Geçen hafta bir gelişme görmeyince Topaz+Captan denedim. Şu anda bol bol çiçekleri var ama yaprakları canlı canlı durmuyor. Hafif beyazlıkları hala devam ediyor. Bugün de kırmızı örümcek ilacı ile topaz karıştırarak pompaladım. Netice alamazsam, yapmam gereken ne var? Diğer güllerim bu kısımdan uzaktalar onların sağlıkları iyi, onlara da ilaç yapmam gerekir mi?

Güler Hanım, Anvil (aynı etkili madde Control 5sc isimli ialçta da var) veya Morestan kulanın, elbette kükürt de olabilir. Bütün güllerinizi ilaçlamanızda fayda var. Çünkü hastalık sizin de bildiğiniz gibi hızlı yayılır.

Saygılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025