agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

bonsaisever 17-06-2006 13:08

Poşeti 10 Ytl
Fiyatı bana çok uygun geldi iki tane aldım.:)
Bunun nasıl kullanılacağı konsunda tam bir bilgileri yok.
Kovaya dökün ayran kıvamına gelene kadar su ekleyin diyorlar :))
Bir çorba kaşığı kadar kovaya döktüm bir litrede koyu ayran 10 litrede açık ayran oldu :))
5 lt de karar kıldım :)

Hazır hormonları arkadaşınız kaça satıyor?
Hormonu satan, benim İBA aldığım arkadaşınız mı?

Kagan 17-06-2006 15:12

Onbiray Çiçeği
 
Mayısın ortasında bir Onbiray Çiçeği aldım ve hemen yeni saksıya koyup bitkiyi torf işkencesinden kurtardım.

Mayısın sonlarına doğru evdeki bütün bitkilerimi Captan ile ilaçladım. İlaçlarken topraklarına da bir miktar verdim. Onbiray Çiçeği dışında diğer bitkilerde hiçbir olumsuz etki olmadı. Ancak Onbiray Çiçeği yapraklarını sararttı, sarkıttı, pörsüdü. Onbiray Çiçeği'nin kökleri tuza karşı duyarlı imiş; yoksa Captan, bitkinin köklerini mi mahvetti? Şu anda sadece küçücük ve yeni çıkarmış olduğu iki tane yaprağı var.

Bitkiyi atayam mı diye düşünüyorum; ama kıyamıyorum. Bir mantar hastalığı olmasından kuşkulandığım için öteki bitkilerden ayrı bir yere koydum. Şu anda ne ölüyor, ne de oluyor. Üzerindeki iki küçük yaprak sağlıklı gibi.

Bir süre önce yeni çelik almış olduğum Kasımpatı'nı atmak zorunda kalmıştım. O da hep yeni yaprak veriyor ama yapraklarını sürekli olarak sarkıtıyor ve kaybediyordu. Saksıdan söktüğümde kök bölgesinin siyah bir renk aldığını gördüm ve kasımpatını attım.

Acaba Onbiray Çiçeğini de atsam mı, yoksa bir süre daha beklesem mi?

Mine Pakkaner 17-06-2006 17:45

Merhaba Kagan
Onbir ay çiçeğinin yaprakları hafif tüylümsü, bu gibi bitkilere yapraktan ilaç verirken çok dikkatli olmalı.Captan kök hastalıklarına iyi gelen bir ilaç , bitkinizin köklerini mahvetmez, ancak elbette hazırladığınız dozu, uygulama koşullarınızı ve sebebinizi bilmiyorum.

Bütün tarım ilaçları uygun dozda vermezseniz fitotoksite yapar. Her bitkinin uygun dozu da bir değildir.

Saksıdan kök çürüklüğü nedeniyle kasımpatı söktüğünüzde , toprağı boşaltmalı, bir küçük şişe oksijenli suyu da toprağa döküp karıştırmalı ,bir yere yayıp üzerini naylonla birhafta ötrmeli. Sonra açıp epey bir güneşlendirmeli, havalandırmalı.

Daha sonra yeniden kullanıma başlayabilirsiniz. Onbiraya bakın toplamazsa kendini atın. Yenisine sağlık :)

Mine Pakkaner 17-06-2006 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Poşeti 10 Ytl
Fiyatı bana çok uygun geldi iki tane aldım.:)
Bunun nasıl kullanılacağı konsunda tam bir bilgileri yok.
Kovaya dökün ayran kıvamına gelene kadar su ekleyin diyorlar :))
Bir çorba kaşığı kadar kovaya döktüm bir litrede koyu ayran 10 litrede açık ayran oldu :))
5 lt de karar kıldım :)

Hazır hormonları arkadaşınız kaça satıyor?
Hormonu satan, benim İBA aldığım arkadaşınız mı?

Bonsaisever, ayran gibi olmaz. Hormon kristtalleri solventte erir,sonra suya katarsınız, renksiz bir sıvı olur.

Bir de genelde indol 3 butirik asit kullanırız. Sizin aldığınızda beta indol butirik asit var. Etkisini bilmiyorum.Kuvvetli hormon solüsyonları çelikleri çürütür, yakar.

Sözünü ettiğim toz, kullanıma hazır, çelik çürümelerine karşı içine fungusit de katılmış hormonu daha önce İBA almanız için telefonunu verdiğim kişi değil, bir başka arkadaşım satıyor. Bayisi. O zaman elinde bu ürün yoktu. Ben de size diğer kişinin numarasını verdim. Fiyatı aklımda değil ama pazartesi sizin için öğrenirim.

bonsaisever 17-06-2006 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
ayran gibi olmaz. Hormon kristtalleri solventte erir

E oldu mu şimdi yaa
Biz ne güzel ayrana alışmıştık :))

Mine Pakkaner 17-06-2006 19:29

Bonsaisever ne menem birşey aldın vallahi merak ettim. :rolleyes: Demek satanlar da bilmiyor nasıl, ne oranda kullanacağını :D

bonsaisever 17-06-2006 19:39

Anlama imkanınız varsa açılmamış bir paketini size gönderebilirim.

Kendi kendime kızdım şimdi.
Ne olduğunu bilmeden aldık kullanıyoruz.
Ya zehir verseler :mad:

Mine Pakkaner 18-06-2006 01:18

Paketin ve içindeki tozun bir fotoğrafını yollasan ilk olarak? Makinen tamirde biliyorum ama aklıma başka birşey gelmedi :)

arsakay 18-06-2006 17:07

Hepinize merhabalar :)
üyelerin çoğu maç seyrediyor sanırım.
Bir iki konuyu hatırlamak için uğradım.
Gelmişken ve sizleri de görmüşken
ne zamandır unuttuğum sorumu hatırladım.
uzun zaman önmce Seramis marka (Alman)
Ton-Granulat dedikleri birşey aldım.
Pişmiş seramik/toprak tanecikleri sanırım.
İçine çiçek dikiliyormuş. (Üzerindeki şekillerden
anladım çünkü almanca) Şimdiye kadar
sadece saksı altı fonu olarak kullandım.
Sonradan su tuttuğu için mantar üremesine
neden olur diye vazgeçtim.
Faydalı bir kullanımı var mı?
Toprağa karıştırılır mı?

Mine hanım verdiğiniz tariflerle zararlılarla
başaçıkmaya başladım. Bazı kayıplardan sonra
işler iyi gitmeye başladı. :)

Mine Pakkaner 18-06-2006 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
Ton-Granulat dedikleri birşey aldım.
Pişmiş seramik/toprak tanecikleri sanırım.
İçine çiçek dikiliyormuş. (Üzerindeki şekillerden
anladım çünkü almanca)

Faydalı bir kullanımı var mı?
Toprağa karıştırılır mı?

Mine hanım verdiğiniz tariflerle zararlılarla
başaçıkmaya başladım. Bazı kayıplardan sonra
işler iyi gitmeye başladı. :)

Bitkilerinizin durumunun iyi gitmesi beni sevindiriyor. ;) Kontrollü suluyorsunuz değil mi?

Anladığım kadarıyla bir tür patlatılmış- fırınlanmış kil granülleri sizinki. Saksı harcı olarak kullanırsanız topraksız tarım gibi beslemeniz gerekir. Kendi başına mantara sebep olmaz. Çünkü toprak mantarı içermez.

Saksı harcınızda perlit, pomza gibi görev yapar. :)

arsakay 18-06-2006 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Bitkilerinizin durumunun iyi gitmesi beni sevindiriyor. ;) Kontrollü suluyorsunuz değil mi?

Artık daha dikkatliyim. Aslında yıllardan beri evde çiçek
yetiştiriyorum ama bu işe daha fazla zaman ayırmaya
başladığımdan buyana sulama işinin dozunu kaçırdığımı
farkettim. Bunun en önemli nedeni de saksılarda torf
kullanmaktı. Saksı topraklarını değiştirdikten sonra
kuruma olmadan sulama yapmıyorum. Bitkiler halinden
memnun görünüyor.
Kullandığım karışımın oranı şöyle:
%60-70 Tarla toprağı
%20-30 Torf
%10 Çok ince kum

Mine Pakkaner 19-06-2006 01:04

Güzel, duruma sevindim :)

cnn82 20-06-2006 20:03

Mine Hanim Merhaba Biberlerim Böceklendi Zirai Ilaç Dişinda O Böcekleri Nasil Uzaklaştirabilirim?

Yalçın 24-06-2006 18:42

Selam ,Mine Hanım

kirazda doku kültürü olayından kitap yazarının çok zor olacağını belirtmesi üzerine vazgeçtim(ben çok ısrar ettim o olmaz dedi çok steril ortam lazım dedi çok masraflı olur dedi)yeşil çelik ile denemeğe karar verdim önceki yazılarınızda bir arkadaşınızda yeşil çelikte kullanılabilecek olan hormondan bahsetmişsiniz,arkadaşınızın adresini ve hormonun ismini verirseniz çok sevinirim.

memet 24-06-2006 18:51

cnn82, Mine hanım seyahatte sanırım cevap vermesi gecikecek.
ama zararlılar için evde hazırlanabilen ilaçlar tarif etmişti oraya bakarak uygun bir reçete hazırlayabilirsin

arsakay 26-06-2006 14:15

Hoşgeldiniz Mine hanım,
umarım ailece iyisinizdir. :))

Sellukalarım çok güzel boylandı.
Şaşırmalarının zamanı geldi!!!
İkisini de tek ama büyük ve derin
bir saksıya birlikte alınmasının
sakıncası var mı?

Selluka konusunu bulamadım

Mine Pakkaner 26-06-2006 14:36

Hoşbuldum Arsakay :),

Selluka kökleri geniş yerleri pek seviyor. Bu yüzden iki ayrı saksıya dikseniz daha mutlu olurlar.Dikim sonrası can suyu işlemi daha öncekiler gibi :)

(Aİlece iyiyiz sağolun :) )

Mine Pakkaner 26-06-2006 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnn82
Mine Hanim Merhaba Biberlerim Böceklendi Zirai Ilaç Dişinda O Böcekleri Nasil Uzaklaştirabilirim?

cnn82, bu konuyu http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166 bu başlıkta detaylı olarak işliyoruz.işinize yarayacak reçeteler bulacaksınız .;)

Mine Pakkaner 26-06-2006 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yalcin Temese
Selam ,Mine Hanım

kirazda doku kültürü olayından kitap yazarının çok zor olacağını belirtmesi üzerine vazgeçtim(ben çok ısrar ettim o olmaz dedi çok steril ortam lazım dedi çok masraflı olur dedi)yeşil çelik ile denemeğe karar verdim önceki yazılarınızda bir arkadaşınızda yeşil çelikte kullanılabilecek olan hormondan bahsetmişsiniz,arkadaşınızın adresini ve hormonun ismini verirseniz çok sevinirim.

Hormonun adı RADIX . Indol 3 butirik asit ve fungusit karışımı. Toz, kullanıma hazır hormon.Çeliğin dibini 1 cm kadar toza batırıp çıkarıyor ve sigara külü silkeler gibi fazlasını silkeliyorsunuz. Kemeraltı'nda Doğa Ltd.( Özel idare'nin karşısında) baş bayisi. Ancak şu anda ellerinde hiç kalmadı. 1 hafta 10 gün sonra gelecek. Size gelince haber veririm.

bonsaisever 26-06-2006 23:00

1 Eklenti(ler)
Hümeyra hanım orkideyi nasıl ve ne zaman budamalıyım ?

Eklenti 2183

Humeyra 27-06-2006 17:12

Orkide budama çiçeklenme durumuna bağlıdır. Bütün çiçekler bittikten hemen sonra çiçek sapı 2-3 göz üzerinden kesilir. Bu gözler bitkinin yeni tomurcuklar çıkarabilmesi için bırakılır. Yalnız sap tamamen sararmış ve kahverengileşmişse dipten kesin. Nasıl olsa yeni saplar çıkarmakta gecikmiyecektir.

Yukarıdaki çiçek size mi ait, hani şu Bauhaus'tan aldığınız? Cidden güzel maşallah..

arsakay 28-06-2006 12:26

Mine hanım dışarıdan aldığımız gübreler için
NPK oranlarıyla, ne nerede kullanılırı gösteren bir
tablo yaplması mümkün mü?

Mine Pakkaner 28-06-2006 12:49

Bu çok zor Arsakay, çünkü her marka kendi NPK oranlarını düzenleyebiliyor.Böylece piyasada pek çok farklı bileşimde ürün bulabiliyorsunuz. Ürünün etiketini okumak daha kolay.

Ancak yapılmaz da değil.Aramızda bayi bir arkadaş varsa, şu anda elinde olan gübrelerin NPK oranlarını ve etiketindeki ne için nerede kullanılır bilgilerini tablolamasını rica edebiliriz.

perre 28-06-2006 21:09

Merhabalar herkese
öncelikle böyle bir paylaşım ortamanın kurulmasında ve yaşatılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Benim adına küpeli denilen (sanırım haseki küpelisi olarak geçiyor) bir çiçeğim var. Bu çiçeğin yapraklarında ve gövdesinde kireçli suyun kuruduğunda bıraktığı iz gibi beyaz izler var. bu formlarda okuduklarım ışığında evde bulunan oksijenli suyla solüsyon hazırladım ve yapraklarına püskürtmeye başladım. Bu acaba işe yarar mı ve de başka bir öneriniz var mı?

İkinci olarakta bu formda saksı bitkileirnde sadece torf kullanmanın bazı sakıncalar doğurduğuyla ilgli birşeyler okudum. 2 gün önce 2 haseki küpelisi, 1 begonya, 1 afrika menekşesi ve de 1 tane de petunya nın toprağını değiştirdim ve malesef sadece torf kullandım. Şu aşamadan sonra yapabileceğim birşey var mı? bu konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla

Mine Pakkaner 30-06-2006 11:07

Merhaba perre,
Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ancak oksijenli su solüsyonundan fayda görebilirsiniz.Keşke torfu tek başına kullanmasaydınız ama olmuş birkere, önümüzdeki yıl güzel bir harç kullanın.Afrika menekşesi için torf iyi, onu ellemeyin.

Torf da besin olmadığı için hazır bir bitki besini alıp talimatı doğrultusunda kullanın.Sulamada kontrollü olun.

bonsaisever 30-06-2006 11:20

Evet :)

Çiçekler döküldü ve yukarıdan aşağı doğru sararmaya başladı.
Üçüncü boğum daha yeşil.
Üçüncüden budayayım ;)

perre 30-06-2006 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Merhaba perre,
Sorunun ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ancak oksijenli su solüsyonundan fayda görebilirsiniz.Keşke torfu tek başına kullanmasaydınız ama olmuş birkere, önümüzdeki yıl güzel bir harç kullanın.Afrika menekşesi için torf iyi, onu ellemeyin.

Torf da besin olmadığı için hazır bir bitki besini alıp talimatı doğrultusunda kullanın.Sulamada kontrollü olun.

sorunlu yaprakların fotoğraflarını aşağıdaki linkten görebilirsiniz. 5 numaralı mesaj

http://www.agaclar.net/forum/showthr...ed=1#post29163

Mine Pakkaner 30-06-2006 11:27

Bu yapraklarda öyle bir mantari hastalık var gibi görünmüyor.Ancak bir kırmızı örümcek kontrolü yapın(yaprak arkalarına mümkünse bir büyüteçle bakın, birşey görecek misiniz :) )

perre 30-06-2006 11:49

büyüteçle baktım birşey göremedim. herşey yolunda gibi

Mine Pakkaner 30-06-2006 12:03

Güzel.
Aklınızda olsun fuşyalara kırmızı örümcek hemen musallat olur.Kontrollü olun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025