agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

mahsuni 28-01-2009 14:24

Merhabalar Mine Hanım
Benim bahçeme diktiğim kiraz ağacımın gövde kabuğuna soyulma oldu. Ne yapabilirim yardımcı olusanız sevinirim(resim ekleyecektim ama uğraşmama rağmen ekleyemedim)

Mine Pakkaner 31-01-2009 20:02

Sayın Mahsuni, bu soyulma neden olmuştur diye bir fikir yürütemeyeceğim. Fikri olan arkadaşım varsa ben de duymak isterim.

Harun Parlak 31-01-2009 20:38

Kiraz ağaçları zaten genelde soyulmazmı geliştikce kabuk değiştirir.

Polen 01-02-2009 00:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı (Mesaj 350983)
Bunu altuni mazı diye almıştık, üç dört senedir hep aynı halde, ne oldu ne öldü.:
Bu altuni mazı mı, gelişememesinde bizim hatamız var mı , ne yapmalı(

Sayın Balıkçı: Aklıma gelen birkaç ihtimalleri yazayım.
1. Dört sene önce dikilirken; mazının saksısı çıkartılırken toprağı kısmen dağılmış olabilir.
2. Dikim çok sıcak günlerde(yazın) veya donlu günlerde (kışın) yapılmışsa; kökleri kısmen zarar görmüş olabilir.
3. Saksı, poşet, teneke kap veya rutbol malzemesi ile birlikte dikilmiş veya
derin dikim yapılmış olabilir. Dikerken fazla kimyasal gübre verilmiş olabilir.
4. Dikim öncesi veya sonrası yıllarda, mazının yakın çevresi toprak yüzeyinde yabancıot mücadelesi yapılmış dolayısıyle etkilenmiş olabilir.
Bahçedeki diğer ağaçlar ilaçlanırken üzerine ilaç geliyor olabilir.
5. Dikilirken de mazının formu aynı gösterişsiz ise; daha önce saksısına koyarken de hatalar yapılmış olabilir. İlerlemiş yaştaki mazıyı kaba alma gibi.
Şimdi ne yapabiliriz?
Gübre ve ilaçtan uzak bir yıl geçirmesini sağlayıp,
Ha gayret mazı, ne hata ettiksek sen affet bizi, diyelim.
Belki bu sene olur.
Sağlıkla kalın efendim.

Melek Altınay 01-02-2009 13:58

Merhaba Mine Hanım;

Gardenia başlığı altında size bir soru yöneltmiştim ama daha sonra buraya yazmanın daha doğru olacağını düşündüm ve aynen aktarıyorum.

-Gardeniamı budamalı mıyım?
- Mart ayında budamayı düşünüyordum ama şu an tomurcuklamaya başladı, martta muhtemelen çiçekli olacak? Benim gardeniam mevsimleri mi şaşırdı ki:)

Gardeniam ile ilgili düşüncelerinizi yazarsanız çok sevinirim. Teşekkür eder, mis kokulu ve bol çiçekli günler dilerim...

Eklenti 61022

Eklenti 61023

Eklenti 61024

Mine Pakkaner 01-02-2009 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Polen (Mesaj 353753)
....Şimdi ne yapabiliriz?
Gübre ve ilaçtan uzak bir yıl geçirmesini sağlayıp,
Ha gayret mazı, ne hata ettiksek sen affet bizi, diyelim.
Belki bu sene olur.
Sağlıkla kalın efendim.

Sayın Polen, mazının birşeyi yok, Balıkçı'nın da bir hatası yok ki. Bu onun doğal kış rengi, sanırım siz Balıkçı' ya verdiğim cevabı okuma fırsatı bulamadınız.

Mine Pakkaner 01-02-2009 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melek Altınay (Mesaj 353831)
...
-Gardeniamı budamalı mıyım?
- Mart ayında budamayı düşünüyordum ama şu an tomurcuklamaya başladı, martta muhtemelen çiçekli olacak? Benim gardeniam mevsimleri mi şaşırdı ki:)

Gardeniam ile ilgili düşüncelerinizi yazarsanız çok sevinirim...

Melek hanım, gardenyanızın keyfi son derece yerinde bunu da tomurcuklanarak ve gösterili yapraklar vererek ifade ediyor. Sakın budamayın. Zaten şu anda budamaya ihtiyacı da yok. Gardenyalar çiçekleri geçtikten sonra yaz sonu, eğer ihtiyaç varsa budanır. Bu mevsimde acil bir müdahale gerekiyorsa ve şekli bozuksa onun için budama yaparsınız ama sizde böyle bir ihtiyaç yok.

halilaras 01-02-2009 21:49

Mine hanım, koçtaştan fittonia aldım.

Durdukları yerden alınca saksının altından elime az az su damlıyordu.
Şu an odamda fakat neredeyse ilk günden alt yaprakları uçlarından kıvrılarak (çıtır çıtır) kurumaya başladı.

Yaprağın tamamı birden kurumuyor, uçlardan başlıyor ve tüm yaprak kuruyana kadar devam ediyor. (ben sonlanmasını beklemeden yaprağı kopardım)

Acaba ortamını mı beğenmedi?
Altlığında sürekli su mu bulunması gerekir? toprağı kuru değil.

Lafı çok uzattım, yardımınızı bekliyorum.

Mine Pakkaner 02-02-2009 00:05

Fittonia başlığında aynı soruyu sormuşsunuz, orada cevapladım.

Gülbeşeker 02-02-2009 00:52

mine hanım 18.18.18 gübre kimyasal gübremi oluyor organik tarımda kullanılırmı

Oğuz Alper 02-02-2009 00:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülbeşeker (Mesaj 354075)
mine hanım 18.18.18 gübre kimyasal gübremi oluyor organik tarımda kullanılırmı

NPK N18 ,P18,K18 anlamındadır ve kimyasaldır.

Mine Pakkaner 02-02-2009 20:19

Gülbeşeker cevabınızı Oğuz Bey vermiş gerçi ama be de yineleyeyim, 18 18 18 gibi NPK oranları verilen gübreler kimyasal gübrelerdir ve kimyasal gübrelerin hiçbiri organik tarımda kullanılmaz.

halilaras 03-02-2009 16:19

Sayın Mine hanım,

Sayın çınaraltı, ücretsiz olarak sultaniye üzüm çeliği gönderdi (3 adet). Boyları yaklaşık olarak 40 cm.
Tutma şansını artırmak için neler yapmalıyız?
Ben balkonda büyük bir saksıya dikeceğim. (başka yerim yok)
Acaba şansı artımak için çelikleri ortadan tekrar kessem, nasıl olur?

Köklendirici kullanmalı mıyım?
Dikene kadar nerede bekletmeliyim? (köklendirici hormon almaya gidicem eğer gerekiyorsa)

Nasıl bir toprakta daha kolay tutar?

teşekkürler..

mahsuni 04-02-2009 15:35

2 Eklenti(ler)
mine hanım resimleri gönderiyorum değerlendiripi sorunu ve çözüm yollarını bana yazarsanız çok sevinirim ayrıca budama ile ilgili resimli bir kay nak var mı

nariçi 04-02-2009 19:31

Mavi selvi tohumları kozalaktan çıkarmak için özel bir işlem gerekiyor mu?

Harun Parlak 04-02-2009 19:37

Kozalakları kurumaya bırakmanız yeterli kendiliğinden açılıp dökülecektir. Bir çoğumuz Servi leri selvi diyoruz. Buda bu şekilde yeygınlaşıyor.

Mine Pakkaner 04-02-2009 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mahsuni (Mesaj 355252)
mine hanım resimleri gönderiyorum değerlendiripi sorunu ve çözüm yollarını bana yazarsanız çok sevinirim ayrıca budama ile ilgili resimli bir kay nak var mı

Mahsuni ağacınızın kök böğazındaki mekanik bir hasardan kaynaklanmış görünüyor, Fidan güneş yanıklığına da maruz kalmış olabilir. Ancak üst taraftaki görüntü yapraklara da bakınca bize bir hastalığı düşündürüyor. Bakteriyel bir etmen varsa durum çok cansıkıcı da olabilir. Çok acil tarım müdürlüğü bitki koruma şubesine başvurunuz. Kısaca yerinizde olsam öyle yaparım, çünkü ben size böyle uzaktan bakarak daha fazla yardımcı olamayacağım.

Bordo bulamacı uygulamayı ihmal etmeyin.

nariçi 04-02-2009 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 355372)
Kozalakları kurumaya bırakmanız yeterli kendiliğinden açılıp dökülecektir. Bir çoğumuz Servi leri selvi diyoruz. Buda bu şekilde yeygınlaşıyor.

Tekin bey merhaba.
Diğer İbrelilerin kozalaklarında bu durum var ama mavi servinin kozalaklarını soba yanına koydum yine açılmadı. Ya tam olgunlaşmamışlar! elle zorlayınca tohumlar dökülüyor, aslında dediğiniz gibi kendiliğinden açılması gerekir. Bu mazı türleri aniden açılıyor, altuni mazı bir baktım tohumlarını dökmüş. Halen pramidal ve boylu servi mavi servi kozalakları ağaç üstünde açılmadılar. Bir sabah, bir bakarım ki tohumları döküvermişler.

Mine Pakkaner 04-02-2009 22:57

Sorunuzun cevabını kendiniz bulmuşsunuz nariçi. Kozalak olgunlaşınca ve içindeki tohumlar hazır olunca kendiliğinden açılır.

Mine Pakkaner 04-02-2009 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halilaras (Mesaj 354739)
...sultaniye üzüm çeliği gönderdi (3 adet). Boyları yaklaşık olarak 40 cm.
Tutma şansını artırmak için neler yapmalıyız?
Ben balkonda büyük bir saksıya dikeceğim. (başka yerim yok)
Acaba şansı artımak için çelikleri ortadan tekrar kessem, nasıl olur?

Köklendirici kullanmalı mıyım?
Dikene kadar nerede bekletmeliyim? (köklendirici hormon almaya gidicem eğer gerekiyorsa)

Nasıl bir toprakta daha kolay tutar?

teşekkürler..

Çelikleri ortadan kesmeyin, muhtemelen o boy bir çelik zaten 3-5 göz içerir. Perlite dikip köklendirebilirsiniz. İBA kullanmak köklenme şansını, hızını arttırır.

Dikene kadar serin bir yerde nemli bir beze sararak bekletiniz. Çeliğin en üst ve en alt gözleri hariç ortadaki gözlerini körleyiniz.

Bu arada gerçi siz eviniz için birkaç fidan yetiştirmek istiyorsunuz ama yine de okuyuculara şu bilgiyi verelim, ticari yetiştiricilikte asla çelikten yetişmiş fidanla bağ tesis edilmez. Ülkemiz topraklarına filoksera zararlısı yüzünde aşılı fidanla yetiştiricilik yapılır. Anaç da amerikan asma anacıdır.

halilaras 05-02-2009 12:26

Bauhaus'a gittim ve bana "naa" diye bir köklendirici olduğunu söyledikleri tozu verdiler.

Çeliklerin köklenmesini istediğim 5cm lik kısmını suda beklettim ve naa'ya daldırıp toprağa yaklaşık 10-15 cm kadar batırdım.

Şu an 3'ü de aynı saksıda, balkonda bekliyor. Acaba köklenmesini sağlamak için toprağı nemli tutmanın dışında üzerlerine naylon falan da geçirmeli miyim?

Ek: Gözleri körlemek nasıl oluyor?
Uçlarından keseyim mi?

merkezvv 06-02-2009 21:55

mine hanım geçen günlerde elime manolya tohumu geçti forumdan aldığım bilgilerle tohumalara soğuk katlama yaptım (yoğurt kabının içine kum ve kokopit karışımıyla kum, tohum, kum, tohum) Benim sormak istedim 20 cm kadar bir yüksekliği oldu alt kısımlarda su birikmesi olurmu tohumlarım çürüme ihtimali var mı? Teşekkürler

kaybol.2008 08-02-2009 16:49

Mine Hanım, forumda;
"3/4 birim kaynamış su + 1/4 birim bal karıştırılıp 8 saat bekletin" şeklinde, doğal, köklendirmeyi hızlandırıcı tarif okumuştum. Şimdi hangi başlık olduğunu bulamıyorum.
Sizin tarifiniz olıup olmadığı konusunda emin değilim ama, sorum şu:
- 8 saat beklettikten sonra tohumu bu karışıma batırıp ekecek miyiz?
- Yoksa bu karışım ile sulama mı yapacağız?
İyi günler.

TuruncuHis 08-02-2009 17:24

Sayın kaybol.2008, ilgili link aşağıdadır. Foruma ilk katkım da bu oldu:)
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1429&page=5

Mine Pakkaner 08-02-2009 18:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halilaras (Mesaj 355692)
Bauhaus'a gittim ve bana "naa" diye bir köklendirici olduğunu söyledikleri tozu verdiler.

Çeliklerin köklenmesini istediğim 5cm lik kısmını suda beklettim ve naa'ya daldırıp toprağa yaklaşık 10-15 cm kadar batırdım.

Şu an 3'ü de aynı saksıda, balkonda bekliyor. Acaba köklenmesini sağlamak için toprağı nemli tutmanın dışında üzerlerine naylon falan da geçirmeli miyim?

Ek: Gözleri körlemek nasıl oluyor?
Uçlarından keseyim mi?

Naa da bir köklendirme hormonudur ancak kullanımı iba kadar yaygn değildir. Bilimsel araştırmalara göre iba çok daha fazla sayıda bitki çeşidinde daha iyi sonuç vermektedir. Bazı bitkilerde ise iba ve naa karışımları köklenmede daha olumlu sonuç verir.

Köklenmenin temel şartlarından biri de ısıdır. Naylon geçirirseniz sıcağı kısmen daha fazla korur, sera etkisi yaratır.

Gözleri körletmek ise buralardan sürgün vermesini önlemek demektir. Bir bıçakla gözlerin üzerini hafifçe çiziniz.

Mine Pakkaner 08-02-2009 18:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkezvv (Mesaj 356490)
Mine Hanım geçen günlerde elime manolya tohumu geçti forumdan aldığım bilgilerle tohumalara soğuk katlama yaptım (yoğurt kabının içine kum ve kokopit karışımıyla kum, tohum, kum, tohum) Benim sormak istedim 20 cm kadar bir yüksekliği oldu alt kısımlarda su birikmesi olurmu tohumlarım çürüme ihtimali var mı? Teşekkürler

Fazla su koymadınızsa sorun olmaz. Su fazlaysa kabın altına küçük bir delik açıp drenaj sağlayın. Bu işi tohumları nemli bir beze sarıp naylon poşete koyarak yapabilirdiniz. Poşeti de buzdolabınızın sebeliğinde muhafaza edecesiniz. Aklınızda olsun.

kaybol.2008 08-02-2009 19:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 357277)
Sayın kaybol.2008, ilgili link aşağıdadır. Foruma ilk katkım da bu oldu:)
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=1429&page=5

TuruncuHis,
Teşekkür ederim.

indomie 09-02-2009 13:58

Selamlar,

Ortanca'nın budanacağını bilmiyordum. Geçen yıl adığım gelişmiş ortanca'yı şimdi budasam acaba olur mu?

Balıkcı 09-02-2009 14:08

1 Eklenti(ler)
Stefanotis imdat çığlıkları atıyor ama ben ne yapayım bilmiyorum.
Yok, tabii ki biliyorum, ben de Mine hanım, imdaat diye bağıracağım.:p

Bunun saksısını bir süre önce değiştirdim, toprağı kuruymuş, biraz dağıldı, ne tam çıplak kök ne de topraklı durumda yeni saksıya aktardım, niye küstü bilmiyorum, soğuk mu idi, vakit mi erkendi?:(

Durduğu yer, doğrudan güneş vurmayan, çok aydınlık, sıcaklığı 10 dereceden aşağı düşmeyen(genellilke 12-15C) ortalama nem %80 civarında olan kapalı balkon.

Hiç ellemeden sabırla toparlanmasını mı bekliyeyim, içeri, 20-22 C sıcaklığa mı alayım,....kısaca ne yapayım?

Teşekkürler.

Mine Pakkaner 10-02-2009 12:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi indomie (Mesaj 357652)
Selamlar,

Ortanca'nın budanacağını bilmiyordum. Geçen yıl adığım gelişmiş ortanca'yı şimdi budasam acaba olur mu?

Ortancalarınızı hem yaz sonu çiçekler geçince budarsınız ( geçen çiçek kafalarını temizlersiniz), hem de kış sonu. Kış sonu üzerinde eski sezondan kalan çiçek kafası varsa onları alırsınız. Çok yaşlı dalları dipten çıkarırsınız, bitkiyi kompakt tutmak isterseniz daha sert budamanız da mümkün. Bir fotoğrafını yüklerseniz üzerinde konuşuruz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025