agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Mine Pakkaner 29-10-2006 10:16

Araucaria araucana (maymun çıkmaz ağacı)
 
Sağolun Skala gerçekten de mesaj kutum dolmuş. :)

Araucaria araucana Maymun çıkmaz ağacı olarak bilinmekte.

http://www.semencesdupuy.com/images/genres/874_ar.jpg

Maymun çıkmazlar, tohumdan veya tepe çeliği ile üretilmektedir.

Tohumlar olgunlaşır olgunlaşmaz bekletilmeden ekilir, eğer bekletilecekse soğukta saklanmalıdır.Tohumlar ekilmeden önce kabuk hafifçe yaralanmalı ve iri tohum olduğu için her kaba bir tohum ekilmelidir.Tohumların çimlenmesi 1-2 ay sürmektedir. Yavaş büyüyen bir ağaçtır.

Çelikte ise yarı odunlaşmış uç çeliği kullanılır.Mayıs- Haziran aylarında çelik alınır. Çelikler sera ortamında perlit yastıklara dikilir.Ara çelikleri ile üretim başarılı olmamaktadır. Ayrıca önemli bir nokta çeliklerin yukarıya dik giden dallardan hatta mümkünse lider daldan alınmasıdır. Yatay giden dallardan alınan çeliklerden yetiştirilen maymun çıkmazlar çalımsı bir form gösterirler.

Mine Pakkaner 29-10-2006 10:30

Skala siz okuduktan sonra bu mesajı üretim teknikleri bölümüne ayrı bir başlık olarak taşıyacağım.

merih 29-10-2006 11:28

ortanca
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina
Sorularınız için burayı kullanabilirsiniz...

merhaba
Balkonda ortancam var.iki yılda gelişti çiçek de veriyor.Ankara'da kış sert olduğu için içeri alıyorum havalar ısınınca balkona çıkarıyorum.Fakat yedeği olsun istiyorum .Dalından kırıp köklendirmek mümkün olur mu?Açan çiçekler kuruduktan sonra elimle koparıyorum bu Doğrumudur?Son soru ortancam aldığımda maviydi ertesi sene pembeleşti mavi açması için ne yapmak gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.Sevgiler Merih

Mine Pakkaner 29-10-2006 12:22

Merhaba Merih, yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi bize tanıtırsanız arkasını çok çabuk getireceğiz :)

Ateş Öztan 29-10-2006 22:41

1 Eklenti(ler)
bu sene az miktarda şakayık tohumum oldu. geçen sene çok fazlaydı fakat değerlendiremedim. Daha doğrusu hepsini çürüttüm.

Tohumdan üretimi zor mudur?

Çok isteyen olursa hobi bahçesi ziyaretimde ona vermeyi de düşünüyorum.
Tohum bankasına yazmadım çünkü, çok az (bkz. resim)

Mine Pakkaner 29-10-2006 23:46

Şakayığın tohumla üretimi hiç kolay değil, en basit üretim yolu ayırma. Ama belki denemek isteyenler vardır. Şunu anladım, biz zoru seviyoruz :)

Skala 30-10-2006 00:20

Sayın Mine pakkaner
Maymun Çıkmaz Agacı hakkında profesyonel aydınlatıcı bilgilerinizi biz doğa sever dostlarla paylaştıgınız ve konular hakkında kısa öz anlaşılır bilgileriniz için teşekkürler.Saygılar. Skala

Ateş Öztan 30-10-2006 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Şakayığın tohumla üretimi hiç kolay değil, en basit üretim yolu ayırma. Ama belki denemek isteyenler vardır. Şunu anladım, biz zoru seviyoruz :)

Ben denedim. Sıramı savdım.

Aslında, çok güzel bir çiçek, fakat, nedense, yaygın olarak göremiyorum. Eskiden İstanbul bahçelerinin en yaygın çiçeği imiş.

Hanımların elbiselerinde abartılı çizilmiş bir gül zannettiğim çiçeğin, çok sonra, şakayık olduğunu anlamıştım.

Mine Pakkaner 31-10-2006 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merih
merhaba
Balkonda ortancam var.iki yılda gelişti çiçek de veriyor.Ankara'da kış sert olduğu için içeri alıyorum havalar ısınınca balkona çıkarıyorum.Fakat yedeği olsun istiyorum .Dalından kırıp köklendirmek mümkün olur mu?Açan çiçekler kuruduktan sonra elimle koparıyorum bu Doğrumudur?Son soru ortancam aldığımda maviydi ertesi sene pembeleşti mavi açması için ne yapmak gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.Sevgiler Merih

Ortancaları dalından alacağınız çelikle üretmek mümkün. Aslında üretim yöntemi de bu :)

Geçen çiçekleri kesip uzaklaştırmanız doğru ve sağlıklı bir yöntem.

Aslında ortancanızın gerçek rengi pembe. Pembe ortancanın rengini toprak asitliği ile kontrol edebilirsiniz. Sizin ortancanızın pembeye dönmesi toprağın alkalileştiğini gösterir. Yani kireçli su kullanıyorsunuz. Toprağınız da kireçli . Koyu pembe bir renk için süper fosfat kullanın.

Tekar mavileşsin istiyorsanız asitliği arttırmak gerek. Toprak asitliğini 5-5.5 noktalarına çekerseniz güzel bir mavi elde edersiniz. Bir de aktardan alacağınız karaboya yani demirsülfatı 1 tepeleme çay kaşığı 1 lt suya oranında, çiçeklenme zamanı her 2 sulamada bir sulamada kullanırsanız tekrar mavi çiçek elde edersiniz. Bu ayrıca ortancalarda sık sık görülen yaprak sararmalarının da çaresidir.

Sakız Hanım 03-11-2006 12:22

merhaba mine hanım,
sonbaharla beraber sıkıntılarla karşılaşmaya başladım.bahçemde ve balkonumdaki bitkiler 1-2 yaşlarında.gardenya ve ortanca da belirttiğim gibi bu seneye kadar belkide yeni olduklarından bir sıkıntıyla karşılaşmamıştım.
3bitkiyle ilgili sıkıntım var:
1-leylak:edindiğim bilgiye göre sonbaharda yaprak döküyormuş ve bazik toprak seviyormuş.toprağını kum ile karıştırdım ve biraz sarı toprak ekledim,ancak bu yaprak dökümü olayı sonucu şu anda üzerinde tek bir yaprak bile yok ağacımın:(birde korktuğum yapraklar sararıp dökülmedi önce uçları karardı sonra döküldü,ağaçta bir iki tomurcuk dursada onlarında ucu kararık.

2-açelya,pamuk prensesiminde tüm yapraklarının uçları siyahlaştı,onunda toprağının dibine çam iğneleri karıştırmıştım birazda çürümüş bitki asitli toprak seviyor diye,birde evde değil dışarda bakılır diye okudum internette 5-6 aydır bu neenle balkonda duruyor.o da aynı leylak gibi yaprak dökmeye başladı.

3-karanfil;işte tek yaşatmayı beceremediğim çiçek.yaptığım toprak hatasını anladım ama genede fayda etmedi.ben karanfili alınca direk evde yeni saksıya geçirip humuslu kara toprağa dikiyordum.büyük hataymış,sarı ve adi toprak istiyormuş öğrendiğim kadarıyla ama genede yaşatamadım ve 4-5 aydır zar zor ayakta tutabildiğim kendi ektiğim fideyi bile kuruttum:(:(:(
sitede karanfil bölümünü okudum ama orada bu sorularıma cevap bulamamıştım.

bu arada bitki sararmasına karşı bitki besini almıştım(yapraklar için)bunu kullanmalımıyım(soruma ortanca ve gardenyada dahil tabi)
birde şöyle bir sorunda var izmirin suyu çok kireçli bu sararmalarda sanırım bunun da büyük payı oluyor.

sevgiler,şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner 03-11-2006 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakız Hanım
1-leylak:edindiğim bilgiye göre sonbaharda yaprak döküyormuş ve bazik toprak seviyormuş.toprağını kum ile karıştırdım ve biraz sarı toprak ekledim,ancak bu yaprak dökümü olayı sonucu şu anda üzerinde tek bir yaprak bile yok ağacımın:(birde korktuğum yapraklar sararıp dökülmedi önce uçları karardı sonra döküldü,ağaçta bir iki tomurcuk dursada onlarında ucu kararık.

2-açelya,pamuk prensesiminde tüm yapraklarının uçları siyahlaştı,onunda toprağının dibine çam iğneleri karıştırmıştım birazda çürümüş bitki asitli toprak seviyor diye,birde evde değil dışarda bakılır diye okudum internette 5-6 aydır bu neenle balkonda duruyor.o da aynı leylak gibi yaprak dökmeye başladı.

3-karanfil;işte tek yaşatmayı beceremediğim çiçek.yaptığım toprak hatasını anladım ama genede fayda etmedi.ben karanfili alınca direk evde yeni saksıya geçirip humuslu kara toprağa dikiyordum.büyük hataymış,sarı ve adi toprak istiyormuş öğrendiğim kadarıyla ama genede yaşatamadım ve 4-5 aydır zar zor ayakta tutabildiğim kendi ektiğim fideyi bile kuruttum..

bu arada bitki sararmasına karşı bitki besini almıştım(yapraklar için)bunu kullanmalımıyım(soruma ortanca ve gardenyada dahil tabi)

Sorununuz sadece kireçli sudan mı kaynaklanıyor bilemiyorum.
Ancak leylak bazik değil, nötre yakın hafif asidik toprakları sever. Kireci tolore edebilir.Uzun süre gölgede de kalırsa bozulur. Tuzluluğa toleransı yoktur. Kışın üzerinde yaprak olmaması normal.Ancak dökülürken başka bir sorunu var mıydı şu anada fikir yürütmek imkansız.

Çam iğnelerini ve bitki çürüntülerini tam ayrışıp olgunlaşmadan, kompostlanmadan toprağa karıştırmamalısınız. Bitkiniz zarar görür. Ayrıca açelyalar sulanırken yapraklarını mümkün olduğunca ıslatmamanızı öneririm. Tabakta uzun süre su kalırsa kök hastalıklarına sebep olur. İçeride bakılan açelyalar sıcaktan ve kuru havadan bozuluyorlar. Dışarıda soğuk ve nemle keyifleri yerinde oluyor. Saksı açelyaları genelde yaprak dökmez yeni herdem yeşildir. Ancak yaprak döken türleri de var. Herdem yeşil bir açelyanın eğer yaprakları kararıp dökülüyorsa suyla ilgili sorununuz var demektir. Ya çok verdiniz ya az, ya da hava kuru. Şartları iyileştirin.

Karanfil çok kolay yetişen bir bitki,sitede bu konu ile ilgiler var bir göz atın. Nötr veya hafif alkali toprakları sever. Zannınızın aksine humuslu topraklara bayılır.

Sakız Hanım 04-11-2006 11:28

teşekkürler mine hanım,
desenize boşuna debelendim leylağıma:)nerdeyse boyumun yarısı kadar saksıyı bitkiye zarar vermeden boşaltıp harmanlamak belimin canını okumuştu bari işe yarasaydı:'(açelyanın yaprağına hiç su değdirmiyorum neyseki bunu biliyordum.ancak tabaktaki suyu fazla bekletmeyin demişsiniz bu fazlalık kaç günü kapsıyor,belki sıkıntım bundan olabilir çünkü tabak dolana dek 4 günde bir su veriyorum ama hava şartları değiştiğinden son zamanlarda su vereceğim günler baktığımda tabakta su oluyor bazen.karanfil konusunda ise beceriksizliğimi kesinlikle kabul ediyorum,buluşmalarda içimizden biri yetiştiriyorsa bahçesine gidip görmek isterim çünkü onu dene bunu dene genede beceremedim,farklı yerlerden alsamda.genede siteyi bir daha tarayacağım karanfil üzerine,gerçi karanfilim kurudu ve öldü ne yazıkki ama kısmet bir dahaki sefere:(

selamibardakci 07-11-2006 22:28

fidan dikimi
 
arkadaşlar

elma fidanı dikeceğim ancak fidanlar 3 yaşında ;
bu yaş fidanların tutmasını etkiler mi ? bir problem olur mu ?

sezinci 08-11-2006 00:26

Mine hanım 1 hafta kadar yok ondan cevap almak uzun sürebilir.

Bildiğim kadarıyla sorun olmaz. Ama dikerken köklerinin zarar görmemesine dikkat edin.

Mine Pakkaner 09-11-2006 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selamibardakci
arkadaşlar

elma fidanı dikeceğim ancak fidanlar 3 yaşında ;
bu yaş fidanların tutmasını etkiler mi ? bir problem olur mu ?

Keşke bu kadar büyük olmasalar.Biz 1 yaşlı fidanı tercih ederiz. Yılmaz'ın dediği gibi köklerine dikkat edin, dağıtmayın.

çiçeksever 13-11-2006 11:27

merhaba.bende 6 tane çiçek soğanı vardı.ha bugün ha yarın ekeyim derken soğanlar filizlenmeye başladı.geçen ay bahçede uzun balkon saksısına diktim. toprak içinde filizlenme devam etmiş.burası soğuk bir şehir kışın soğuktan zarar görür mü?veya ne yapmalıyım?

memet 13-11-2006 12:18

Hangi çiçeğin soğanı olduğunu söyleyebilirsen yardım alman daha kolay olabilir.

çiçeksever 14-11-2006 15:02

tam bilmiyorum.İstanbulda mısır çarşısından 2 ay önce aldım

Todor 14-11-2006 16:02

Resimlerini koyma imaknınız var mı? Filizlenmiş halleride olabilir, belki tanıyan çıkar:)

Ateş Öztan 19-11-2006 16:44

1 Eklenti(ler)
Son Hobi bahçesi gezimiz sırasında yoldan bir limon fidanı aldım.
Gövde çok uzamıştı, üzerinde de çok fazla çiçek vardı.
Ancak, alttan da yeni sürgünler vermişti. Çiçekleri bitene kadar bekledim. Aşağıdan bu sürgünlerin üzerinden kessem doğru olur mu?

Bir de çiçeklerinin, biri hariç, tamamı döküldü. Yer ve hava değişikliği olarak düşünüyorum. limonda da iki tane olması (tozlaşma) gibi bir istek var mı?
Ev içinde tozlaşma nasıl olur?

Ateş Öztan 19-11-2006 16:45

1 Eklenti(ler)
Yeni sürgünler,

Sakız Hanım 19-11-2006 22:58

merhabalar
şebboyu nasıl çoğaltabilirim acaba?bir başka başlık altında mine hanım kapsülleri kurumadan(patlamadanda olabilir hatırlayamadım) toplayıp gazete kağıdının üzerinde gölgede kurutmaya alın demiş.ancak ben bu kapsülün ne olduğunu ve bitkinin neresinde olacağını anlamadım.

mutlu günler

Mine Pakkaner 20-11-2006 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakız Hanım
merhabalar
şebboyu nasıl çoğaltabilirim acaba?bir başka başlık altında mine hanım kapsülleri kurumadan(patlamadanda olabilir hatırlayamadım) toplayıp gazete kağıdının üzerinde gölgede kurutmaya alın demiş.ancak ben bu kapsülün ne olduğunu ve bitkinin neresinde olacağını anlamadım.

mutlu günler

Şebboyu tohumla çoğaltırsınız. Kapsül tohum kapsülüdür. Geçen çiçek kapsül oluşturur.Tohum kapsülün içindedir.

Mine Pakkaner 20-11-2006 13:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
...
Gövde çok uzamıştı, üzerinde de çok fazla çiçek vardı.
Ancak, alttan da yeni sürgünler vermişti. Çiçekleri bitene kadar bekledim. Aşağıdan bu sürgünlerin üzerinden kessem doğru olur mu?

Bir de çiçeklerinin, biri hariç, tamamı döküldü. Yer ve hava değişikliği olarak düşünüyorum. limonda da iki tane olması (tozlaşma) gibi bir istek var mı?
Ev içinde tozlaşma nasıl olur?

En altta değil de ortada bulunan sürgünlerin üzerinden kesebilirsiniz.

Narenciyenin döllenmesi böceklerin yardımıyla olur. Bu yüzden evin içinde bu zor olur. Bazı narenciye çeşitleri partenokarpiktir yani meyve bağlamaları için döllenme gerekmez. Washington ve yafa portakalı, çekirdeksiz altıntop, satsuma mandarini bunlara örnek. Evde tek başına yetiştirecekseniz bunları öneririm.

lerdemir 20-11-2006 16:11

Sevgili Mine Hn ve Ateş Bey,

Ben de balkonumda Kıbrıs Limonu yetiştiriyorum. 2,5 yaşını geçti.
Havalar 4-5C'nin altına düşmeden kışın içeri alıyorum. Baharda da yallah balkona...

İçeri-dışarı değişimlerinde bazen biraz yaprak döküyor stresten ama ilk intibaktan sonra güzel güzel yaşamına devam ediyor.

Fakat esas konu, benim limonum tek olmasına ve evde yetiştirmeme rağmen çok sayıda çiçek verdi, çiçek yaprakları dökülüp meyveye döndü ve halihazırda ikisi kocaman 10'un üstünde irili ufaklı yeşil limonları var. Yani döllenme gibi bir sorun yaşamadım.

Örnek olması açısından iletmek istedim. Bilgilerinize.

Not: Ateş Bey, fotoğraftan görebildiğim kadarıyla, limonunuz aşılı; sürgünler aşının üzerindeki kısımdan çıktığı sürece sorun yok, ancak, aşı yerinin altından çıkan sürgünlerin kırılması büyümeden kesilmesi gerekir.

Saygılar.

Ateş Öztan 20-11-2006 19:24

Budamayı dediğiniz gibi yapacağım.
Yazın bahçeye çıkarma konusunda da sorun yok.
Bu durumda lerdemir'in dediği gibi döllenme olacağı için ikincisine gerek olmayacak.
Kumquat ile birlikte olmasının fayada ya da zararı var mı?

Mine Pakkaner 20-11-2006 20:26

Balkonda olursa elbette sorun yok. Ama evin içerisinde tozlaşma için yeterli ajan olmayabilir. Bu durumda açan her çiçek mevye tutmayabilir. Lamas limonu gibi limonlar da partenokarpiktir. Yani meyve için tozlaşma gerekmez.Çiçek açar döllenmeden meyve bağlar.

Limonunuzun kumkuat ile durmasının hiç sakıncası yok.

denizakvaryumu 21-11-2006 09:05

Peki limon , kumkat ,süs mandalinası vs. gibi balkon ve salonda baktığımız turunçgiller için bir ilaçlama takvimi yapabilirmiyiz?

Mine Pakkaner 21-11-2006 11:52

Bir sorun olmadan rutin ilaçlama yapılmasını çevre dostu yöntemler içinde kesinlikle uygulamıyoruz. :)

denizakvaryumu 21-11-2006 12:50

Evet size katılıyorum...
Ancak mantar ,pas hastalığı gibi hastalıklar ortaya çıkınca ilaçlama yapmak için geç kalınmış oluyor.

Bazı hastalıklarda (mantar-pas vs) hastalık ortaya çıkmadan önleyici ilaçlama yapmak daha mantıklı değilmi ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025