agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

flyakan 06-12-2006 18:13

Uyarılarınızı takip ediyorum.Hızla cevap bekliyorum teşekkürler

Mine Pakkaner 06-12-2006 22:05

Flyakan,

Bitki koruma uzmanı Sayın Fmt79 ağaçkurtları ile ilgili 4 nolu mesajda bilgi vermişti. Bu bilgiler size yardımcı olacaktır.

Mahmut Leventoğlu 20-12-2006 08:41

EUROPGAP SERTİFİKASI hakkında detaylı bilgi varmı? Nasıl alınır,nerelere müracaat edilir. Biliyorum çok kapsamlı bir konu fakat üreticiler için de önemli bir konu.Bu konuda bilgi rica ediyorum.

Mine Pakkaner 20-12-2006 10:38

Oo, en sevdiğim konular :)

Bu belgeyi alabilmek için üretici öncelikle bir sertifikasyon kuruluşu ile anlaşacak (pazarlık yapıp farklı kuruluşlardan teklif istenmeli). Daha sonra sertifikasyon için gerekli kriterleri sağlayacak,üretimi buna göre yapacak, her aşama belgelenecek, standartlara uygun olacak, kontrolörlerce denetlenecek, bundan sonra belgesini alacak.

Ancak, sertifikasyon kuruluşları çiftçiye bu sistemi kurarken danışmanlık yapmaz ve Europgap'e uygun üretimi nasıl yapacağını, sistemi nasıl kuracağını anlatmaz, zaten yaparsa etik olmaz. O zaman denetleme görevi sağlıklı yapılamaz.

Burada çiftçi Europgap'e uygun üretim tekniklerini bilen bir danışmanla çalışacak, işi öğrenecek veya kendi başına yapmaya çalışacaktır. Europgap bir iyi tarım uygulaması türüdür.

Her ürün için farklı kriterlere dikkat edilir, hayvancılıktaki iyi tarım uygulamalarıyla bitki yetiştiriciliğindekiler doğal olarak farklıdır. Hatta bitki yetiştiriciliğindekiler de tarla ziraatinde başka, bahçe ziraatindekiler başka, örtü altında başka, mantarda başka, kesme çiçekte, saksı bitkisinde başka başkadır. Tekniğe uygun sıfırdan bahçe tesis etmek başka, var olan bir sisteme uygulamayı giydirmek ise başkadır.Bu yüzden sistemeuygun yetiştiricilik yapmayı bilen uzmanlarla çalışmak gerekir. Bir kere işin tekniği ve prosedür öğrenildi mi gerisi kendiliğinden gelir.

Kısaca resmi olarak başvurulacak yer yetkili, akredite sertifikasyon kuruluşudur. Bunun dışında bir de, sadece sistem kurmak için değil, sisteme uygun yetiştiricilik yapmak için uzman danışmanla çalışılır.

Mahmut Leventoğlu 20-12-2006 11:06

Çok teşekkürler Mine hanım. :)) Bu gün TRT de bununla ilgili İzmir e bağlı Sarılar köyündeki çalışmalar anlatılıyordu. Onlarıda takip ederek bir sonuca vardım sanırım. Bu konuda konuştuğumuz arkadaşları daha da bilinçli yönlendirebileceğim.

Ne yazıkki Eğirdir bölgesinde Elma Üreticilerinin bu tarz bir çalışması yok ve 2 yıldır Elmaları yurt dışından geri geliyor. Ayrıca aynı şekilde Akşehirde ki Kiraz ve Vişne üreticilerininde sıkıntıları var. Çok kapsamlı bir konu.
Tekrar teşekkür ederim.

COYOTE 13-01-2007 14:58

Benim bir sorum var. Aldığım fesleğen,nane,kekik,maydonoz tohumlarını bu ay dikmem gerektiği yazıyor ben bu tohumları büyük marketlerde satılan sitenizde de görmüştüm şu küçük kartonumsu saksılara diksem olabilir mi? Ve de fideleri ana saksıya bu küçük saksılarla geçirsem bu bitkiler yeneceğinden bir problem yaratır mı? Teşekkür ediyorum

Mine Pakkaner 14-01-2007 00:28

Jiffy saksılara ekmenizde hiç bir sakınca yok. Onları toprağa doğrudan ana saksıya da geçirebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=2661&page=2
başlığını okursanız çok faydalanırsınız.

COYOTE 14-01-2007 11:20

Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım hemen okuyacağım.

Mahmut Leventoğlu 16-01-2007 10:36

Elimde bir miktar çatıdan toplanmış GÜVERCİN GÜBRESİ var . Ne gibi işlemlerden sonra kullanmalıyım ?

kmozt 16-01-2007 11:52

Merhaba Mine Hanım, öncelikle çok teşekkür ederim.
İki sorum olacak;
Birincisi nar ağacımız ile ilgili. İzmir Çeşme'deki
bahçemizde biri ekşi ve biri tatlı olmak
üzere iki nar ağacımız var. Meyvelerini
Ekim ayında topladık. Fakat, tatlı olan
narlar tamamen sağlam çıkmasına
rağmen, ekşi narların hepsi de
kestiğimizde çürümüş çıktı. bunun
nedeni nedir ve nasıl önleyebiliriz?
Diğer sorum şu: bahçemizdeki zeytin
ağaçlarının zeytinlerini ekim
ayında topluyoruz fakat birkaç yıldır
tüm zeytinleri kurtlu çıkıyor. Nedeni
dallarının sık olması olabilirmi?
Seyreltmemiz işe yarar mı? bu konuda da
görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim.
Teşekkür ederim,iyi çalışmalar.

Todor 16-01-2007 13:46

Sevgili kmozt sorunuza cevap alana kadar kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırsanız seviniriz.
Mine Hanım sorunuzu görünce cevaplayacaktır.:)

Mine Pakkaner 16-01-2007 17:02

Kmzot hoşgeldiniz.

Narda meyve çürüklüklerine mantari hastalık etmenleri neden olmakta. Meyve kabuğu, dal ve yapraklar ne durumda bunlar da bilinmeli. Daha sonra ilaçlama yapılmalı.

Zeytinde kurtlanmanın sebebi de zeytin sineği veya zeytin güvesi larvaları. Bunun da seyreltme ile düzelmesine imkan yok. Uygun bir ilaçlama programı yapılması gerekir.

Sayın Kmzot hastalık ve zararlı ile ilgili sorularınızı cevabı bütün üyelerimizin görebilmesi için

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=54 başlığında sormanızı rica ederiz.

Selamlar.

Mine Pakkaner 16-01-2007 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 66779)
Elimde bir miktar çatıdan toplanmış GÜVERCİN GÜBRESİ var . Ne gibi işlemlerden sonra kullanmalıyım ?

Mahmut Bey kanatlı gübreleri çok kuvvetli ve bitkiyi yakabiliyor. Bu yüzden iyice kompostlaşması gerekir ya da şerbet yaparak kullanınız. Bunun için de elinizdeki gübreyi su dolu bir kovaya ıslatınız ve gübreli suyu tekrar suyla seyrelterek kullanınız.

Mahmut Leventoğlu 16-01-2007 17:40

Teşekkür ederim Mine Hanım :)

kmozt 16-01-2007 23:02

cevabınız için teşekkür ederim

MSaygin 18-01-2007 21:56

Ortancaları çoğaltmak
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 47861)
Ortancaları dalından alacağınız çelikle üretmek mümkün. Aslında üretim yöntemi de bu :)

Geçen çiçekleri kesip uzaklaştırmanız doğru ve sağlıklı bir yöntem.

Aslında ortancanızın gerçek rengi pembe. Pembe ortancanın rengini toprak asitliği ile kontrol edebilirsiniz. Sizin ortancanızın pembeye dönmesi toprağın alkalileştiğini gösterir. Yani kireçli su kullanıyorsunuz. Toprağınız da kireçli . Koyu pembe bir renk için süper fosfat kullanın.

Tekar mavileşsin istiyorsanız asitliği arttırmak gerek. Toprak asitliğini 5-5.5 noktalarına çekerseniz güzel bir mavi elde edersiniz. Bir de aktardan alacağınız karaboya yani demirsülfatı 1 tepeleme çay kaşığı 1 lt suya oranında, çiçeklenme zamanı her 2 sulamada bir sulamada kullanırsanız tekrar mavi çiçek elde edersiniz. Bu ayrıca ortancalarda sık sık görülen yaprak sararmalarının da çaresidir.

merhaba Mine Hanım,

Balkonumdaki ortancaları bu yaz çoğaltmak istiyorum, araştırırken bu eski mesajınızı buldum.
Peki bu çelik yönteminde ortancalar için doğru zaman ne zaman acaba? KIşın olmayacağını tahmin ediyorum ama hem Adana'da olduğumdan hem havalar malum çok iyi gittiğinden önlemimi alıp doğru vakti şimdiden öğreneyim diyorum, geç kalmayayım.

Bu arada ben de, çelik yöntemi tam olarak nasıl yapılıyor onu araştırayım :)

Teşekkürler :)

Mine Pakkaner 18-01-2007 22:23

Ortanca üretimi
 
Mehmet Bey ortancayı mart ayı gibi çeliklerseniz sıkıntınız olmaz. Ancak dediğiniz gibi hava çok yumuşak gidiyor, şimdi çelik alıp deneseniz bir şey kaybetmezsiniz, yalnız ılık ve nemli tutmayı unutmayın. %70 perlit ve % 30 torfla bir saksı harcı alıp çeliklerinizi buraya dikin. Üzerini de naylonla veya ters çevirdiğiniz pet şişe ile kapayın ki nemi korusun. Köklenme için ihtiyaç duyulan sıcaklık 21-23 derece civarındadır.

Aslında sonbaharda o senenin tek yıllık odunlaşmamış sürgünlerinden alacağınız tepe çeliğinin köklenmesi kolay olur. Şu anda alacağınız çelik daha odunlaşmış bir sürgünden olacak :)

Çelik alma konusu ise açelya, gül ve sardunyada resimlerle izah edilmişti oradan bakabilirsiniz.

Kolay gelsin. :)

MSaygin 19-01-2007 22:24

Çok teşekkürler, hem şimdi hem mart ayında denemeler yaparım.Şimdi yapacağımda neyi yanlış yaptığımı da görme şansım olur belki, Mart denemeleri daha iyi olur :)

Çelik konusundakiş arşivlere bakacağım, tekrar teşekkürler :)

Balıkcı 24-01-2007 11:58

Merhaba

Dergideki Kalikantos'la ilgili yazıyı büyük bir zevkle okudum.Babam, rahmetli, bir gün bir fidan getirip bahçeye dikmişti.
Bu ne baba dediğimde , Kalikantos demişti.
O fidan şimdi en azından 40-45 yaşında bir ağaç oldu ama maalesef biz o evden ve o ağaçtan ayrılmak zorunda kaldık.
Yıllarca aradım, hiçbir yerde bulamadım.
Seralarda adını dahi bilmiyorlardı.
Geçen yıl, eski evimizin bahçesinden, babamın o güzelim ağacının dibinden sürgün aldım birkaç tane, onları çeşitli yerlere diktim.
Sadece bir tanesi yaşıyor.
Dergide Kalikantosun soğuğa çok dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Acaba sıcağa da dayanır mı?
Yaşayan tek fidan, İstanbul Küçüksu'da ve diğer ağaçların olduğu nispeten gölge bir yerde.
Kuruyanları ise Tekirdağ Barbaros'ta devamlı güneş gören bir yere dikmiştim.
Şimdi bu yaşayan fidanımı Barbaros'a götürmek istiyorum ama kaybetmekten korkuyorum.
Ne yapmalıyım, lutfen yardım.

Teşekkürler, şimdiden.

Mine Pakkaner 24-01-2007 18:27

Mahir Bey, Barbaros'taki bitkilerinizin tümü öldüğüne göre bence aynı noktada ısrarcı olmayın. Nispeten gölge bir yeriniz yok mu acaba?

Balıkcı 24-01-2007 18:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 69624)
Mahir Bey, Barbaros'taki bitkilerinizin tümü öldüğüne göre bence aynı noktada ısrarcı olmayın. Nispeten gölge bir yeriniz yok mu acaba?

Olabilir.

Bir Karayemiş, bir Ihlamur ve bir Dişbudak ağacının birbirine yakın olduğu köşem var.
Bunların arasına dikebilirim.

Asıl merak ettiğim, kurumalarının sebebi acaba güneş(sıcak) mıydı yoksa köklenecek ortamı mı bulamadılar.?

Her şeyin doğrusunu Allah bilir.

İlginiz için teşekkürler.

Denersem sonucu bildiririm.

Mine Pakkaner 24-01-2007 21:30

Köklenecek ortam mı bulamadılar sorunuzu uzaktan ve alan hakkında birşey bilmeden cevaplamak çok güç takdir edersiniz.

Siz uygun bir yerde güzel bir toprak hazırlığı yapıp fidanınızı dikerseniz bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.

Fidanınızı dikerken, dikim çukurunu hazırlarken fotoğraflayıp bize de gösterin olmaz mı? :)

Balıkcı 24-01-2007 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 69658)
Köklenecek ortam mı bulamadılar sorunuzu uzaktan ve alan hakkında birşey bilmeden cevaplamak çok güç takdir edersiniz.

Siz uygun bir yerde güzel bir toprak hazırlığı yapıp fidanınızı dikerseniz bu sorunu ortadan kaldırmış olursunuz.

Fidanınızı dikerken, dikim çukurunu hazırlarken fotoğraflayıp bize de gösterin olmaz mı? :)

İnşallah.
Böyle dostlara can kurban.:)

ahmet10 25-01-2007 19:48

Merhaba
Köklendirici için bir zirai ilaç bayiine uğradım. Bayide içinde IBA olan ve ismi galiba M harfiyle başlayan bir tohum paketi gibi toz gösterdi.Ancak son kullanma tarihi 6 ay geçmiş ve 2004 üretimiydi.Bende başka bayiden Koruma Tonik isimli Stimulant( bitki düzenleyici ) yazan bir plastik şişede 250ml lik sıvı aldım.Aldığım koruma Tonik litrede 1gr sodium penta-nitroguaiacolate , 2 gr sodium ortho- nitrophenolate ve 3 gr sodium para- nitrophenolate içeriyor. Ancak daha önce forumda da bahsedilen IBA içeriğinde yok. Acaba tarihi geçik olmasına rağmen diğer paketi mi alsaydım . Yoksa pasiflora çeliklerini bununla köklendirebilir miyim?

Mine Pakkaner 26-01-2007 17:29

Ahmet Bey, süresi geçen hormonu almamakla iyi yapmışsınız. Tonikler köklenmeye yardımcı olur ama köklendirme hormonu değildir. Yani onunla aynı işi görmez. Çelikleri tonikte bekletin, sonra dikin. Otsuları 5 dakika, yarı odunsu ve odunsuları 20-25 dakika bekletin.

Mahmut Leventoğlu 30-01-2007 11:41

Mine hanım arkadaşımız ve üyemiz Müge hanım Küstüm çiçeği arıyor. Ben de bilgi alabilmesi için sizi önerdim.Tv çekimi için kullanacaklarmış. :))

Mine Pakkaner 30-01-2007 17:31

Mahmut Bey merhaba,
Müge hanım'la bağlantı kurduğumuzda Sevgili Klimanjaro'da yanımdaydı. (Malum hala Bursa'dayım.) Hemen İzmir Bayındır'da fidancılık yapan bir sınıf arkadaşını aradı. Haber bekliyoruz, bu mevsimde de pek bulunmaz, bakalım tohum almak için filan ayrılmış, serada kenarda köşede kalmış birkaç saksı bulunur mu?

Mahmut Leventoğlu 31-01-2007 20:57

Teşekkürler Mine Hanım . İyiki varsınız. Acaba HIZIR Mine mi demeliyiz ? :))

Selahattin Yılmaz 31-01-2007 21:46

Maalesef tüm Bayındır'ı seferber ettik ama bulamadık. Yine de sağa sola haber verdik haber gelirse bir kaç gün içerisinde sizlerle irtibata geçeriz...

Ferda Ülkümen 01-02-2007 18:04

Küstüm çiçeğinin yeni yetiştirilen fidelerini geçen yaz Topçular-Yalova arasındakı fidanlıklarda ve koruköydeki seralarda görmüştüm.Bu mevsimde bulunurmu bilmiyorum?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025