Mine Hn'ın yoğunluğunda ben kendi deneyimimi aktarayım:
Mart'ın en başında minicik bir saksıda bolca goncalı, gösterişli bir ithal gardenya hediye etmişti bir dostum.
Ve hemen interneti taradım nedir ne değildir diye.
Gördüm ki, başıma bir bela almışım; zira bakımı çok ama çok zor, en nazlı çiçek vs yazıyordu hep.
Öncelikle subtropikal kökenli bir bitki olduğundan dolayı nemi seven bir yapısı var; ancak toprağının sulu, ıslak da olmaması gerekiyor.
Bunu temin etmek için ben sabah işe gitmeden önce ve akşam da yatmadan önce güzelce fısfıslıyorum yapraklarını iyi su ile (tercihen yapmur suyu).
Sabahın ilk güneşinden öğlene kadar direkt güneş alan doğu penceresine koydum. Çok seviyor bence. Öğleden sonra güneşi istemiyor. Öğleden sonralarında ise doğrudan ışık vurmasın ama aydınlıkta kalsın.
Tabağına hep iyi su koyarak bulunduğu ortamı nemli tutuyorum; ama toprağının da su içinde kalmamasına dikkat etmelisiniz; bunu saksının dibine bir sıra çakıl veya tabağa bir sıra çakıl koyarak temin edebilirsiniz.
Su püskürtürken goncalara da püskürtün sakıncası yok, ancak gonca açıp da çiçeğe dönünce bembeyaz çiçeğe su gelmemesine özen gösterin; bunu da kağıttan mini bir külah yaparak temin edebilirsiniz yazıyor internette ama ben kağıt bile değsin istemiyorum çiçeğe ve elimi siper ederek fısfıslıyorum.
Sulama sıklığım ise bu nem temini sonrasında haftada bir şu günlerde; toprağı kuru gibi tutuyorum anlayacağınız. Ancak şunu farkettim ki, susadığında goncaların dipleri hafifçe boyun büker gibi oluyor, o zaman anlıyorum ki acilen su verilecek.
Her 4-5 su verişimde bir suya limon tuzu katıyorum. mesela bir bardak suya 2minik parça limon tuzu.
Forumda gardenyaya özel konu başlığında arkadaşlar domates ve kabak kırıntılarının toprağa katılmasının gardenyaya çok faydalı olduğunu söylemişti. Bir başka arkadaş da demir tozu. Ben demir tozu temin ettim, henüz toprağa eklemedim. Domates ve kabak denemesi de yapacağım.
Geceleri 14 derecenin altından, gündüzleri de 26-27 derecenin üzerinden pek hoşlanmıyormuş.
Ben ayrıca gece nemi sağlamak için kuru temizlemecilerin verdikleri incecik şeffaf naylonu kullanıyorum. Gardenyayı çepeçevre saracak naylonu saksıya giydirip; içini de kendi nefesimle doldurarak bir balon haline getiriyorum (CO2 ve sıcak ortam iyi gelir sanırım) ve ağzını bağlıyorum poşetin.
Yaptıklarım bunlar ve Allah nazardan saklasın Gardenyam canavar gibi serpiliyor. Tam 2 ay geçti ve ilk halinin 2 katı kadar.
Haa, ayrıca kahve telvesi ekledim toprağına 3 hafta önce. Aklıma geldikçe de içtiğim kahvelerin fincanda kalan telveleri ekliyorum. Toplasam 5 fincandan kalan telveyi koymuşumdur. Daha fazla eklemeyeceğim.
Durumum bu. umarım aydınlatıcı olmuştur.
Mine Hn'a da Allah kolaylıklar versin...
Hepinize saygı ve sevgilerimle...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl
(Mesaj 100711)
Sayın Mine Hanım
Aralık ayında ikeadan çiçeğine ve kokusuna vurularak gardenya almıştım. Üzerinde bir çiçek ve 18 tomurcuk vardı. Üzerinde yazan bakım talimatlarına (*yapraklarına düzenli olarak su püskürtün. *yerini sık değiştirmeyin.* direk güneş almayan ama ışıklı ortamda tutun. *Kireçsiz su ile sulama yapın.) uyarak bakmaya çalıştım. haftada 1 kez yapraklarına su püskürttüm.Sürekli konuştum onunla.. yani herşeyi yaptım ama; sonuç hüsran oldu. ilk önce tomurcukları diplerinden çürümeye başladı. çiçekli bitkiler için bitki besini verin dedi çiçekçi. verdim ama olmadı hiç tomurcuk kalmadı. sonrada o canlı yaprakları döküldü ve sonunda kurudu. tekrar ikeadan aynısından aldım. bu kez başka bir yere koydum. yine aynı şeyler oldu. bu kez birde yapraklarda büzülme meydana geldi. ve sonunda oda öldü. Bir arkadaşımda aldı aynısından ve oda başaramadı. sonunda pes ettim. ama geçen gün bir çiçek üretim yerinde tanesi 1 ytl gibi komik bir fiyattan (ikeadakine oranla),2 tane tomurcuklu ve plastik torbaların içine ekilmiş çelik aldım. Ve hala saksıya ekemedim korkumdan. bu seferde aynı hüsranı yaşamak istemiyorum. sizden ricam
*nasıl bir saksıya ekmeliyim? ALDIĞINIZ SAKSIDA KALSIN. SAKSINIZIN DİBİNDEKİ DELİKLERDEN KÖK ÇIKMAYA BAŞLADIĞINI GÖRDÜĞÜNÜZDE BİR BOY BÜYÜK SAKSIYA GEÇİRİRSİNİZ; KÜÇÜK BOY BİTKİ, KÜÇÜK SAKSIYA UNUTMAYIN...
*ne kadar sıklıkla sulamalıyım?
*yapraklarına ne kadar sıklıkla su püskürtmeliyim?
*tomurcuklarına su değmesi problem yaratır mı? Yaratırsa nasıl su püakürteceğim?
*koçtaşta satılan topraklar ekim için uygun mu? EVET, STANDART TORFTA DURUYOR BENİMKİLER DE...
*nasıl bir yerde durması gerekir?
isterseniz resimlerinide ekleyebilirim.şimdiden çok teşekkürler..
|