agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/18646.htm)

shapsough 16-06-2011 23:04

Çok teşekkür eder sağlıklı bir yaşam dilerim..

MSaygin 17-06-2011 08:26

Çok teşekkür ederim Mine Hanım. Bu durumda ben sonbahara bırakayım bu işi çünkü çok sıcaklar başlıyor, biz de düzenli olarak evde olamayacağız, gereken ilgiyi gösteremeyebilirim, iyi ki sormuşum size.

En kısa zamanda tüm sağlık sorunlarınızdan kurtulup, keyifli günlerinize dönmenizi umut ediyorum, saygılarımla.

Emine Akman 17-06-2011 10:17

Mine Hanım, hasta halinizle bile bizlere cevap verecek kadar özverili olmanıza hayran kaldım, çok teşekkür ederim Mine Hanım.

Eser İlhan 18-06-2011 17:29

Merhaba Mine Hanım,
Bahçemde peyzaj amaçlı baktığım zeytin ağacımda bu yıl halkalı leke hastalığı oldu. Fazla yaygın değil ve ağaç da oldukca güzel yeni sürgünler veriyor. Hasta yaprakları elimden geldiğince toplayıp uzaklaştırmaya çalışıyorum. Konunun başlığında konuştuğum arkadaşlar şu sıra çiçek açma dönemi olduğu için antifungal kullanmamamı öğütlediler. Ama benim için ağacın sağlığı ürün almakdan daha önemli olduğu için bir de size sormak istedim. Şu sıralar bir antifungal yapsam ( Örn. sistemik etkili olmasından dolayı Bemsol ) doğru olur mu? Bana ne önerirsiniz?

Yılmaz Yalçın 18-06-2011 22:49

Sevgili Mine Hanım,
Bitkilerimi yakan ve kurutan Gül coşturan mercimek kadar beyaz taneli ve markası ''flower Garden-Oganik katkılı besin takviseyi-gül coşturan-doğal humik asit bulunur''şeklinde.

merichan 21-06-2011 23:16

5 Eklenti(ler)
Mine Hanim merhabalar,

Oncelikle gecmis olsun diyorum, umarim en kisa zamanda sagliginiza kavusursunuz. Ben Atina'da yasayan acemi bir cicek severim. Oldukca genis bir balkonum var, ben de bir kac aydir yavas yavas balkonumu yesillendirmeye basladim ancak daha ilk aylardan gozum korkmus durumda. 1 ay kadar once pazardan uc dal domates fidesi almistim, fidelerimi aslinda cok da genis olmayan bir saksiya diktim. Onceleri her sey cok iyi gidiyordu ancak yaklasik 15 gundur fidelerimin alttaki dallari ve yapraklari sararip kurumaya basladi ben de forumlardan takip ettigim kadari ile bu dallari koparip attim ancak her gun yeni bir yaprak sararmaya ve durum gittikce vahim olmaya basladi. Bir kac gundur evde yoktuk, bu sabah geldigimde gordum ki bu sararmalar iyice artmis, bazi dallarda kurumaya donmus ve ne yazik ki diger bitkilerime de bulasmis. Bu arada havalar birdenbire cok fazla isindi bunun etkisi olur mu bilmiyorum. Asagida oncelikle domatesimin ardinda da sardunyamin ve gladyol bitkisinin fotograflarini bilgilerinize sunuyorum. Sanirim acilen bir cozume ihtiyacim var, ne yapmaliyim. Ev tipi ilaclar cozum olabilir mi? ya da kimyasal bir ilaca mi ihtiyacim var? Cozum onerilerinizi bekliyorum.

Simdiden cok tesekkurler.

bettyycim 23-06-2011 09:08

2 Eklenti(ler)
Selam, benim de Ranunculus, Gül ve Karanfillerimde beyazlaşma oluyor tomurcuklar açamıyorlar, ddvp ile ilaçlama da yaptım ama bir faydası olması nedir bu hastalık forumlarada baktım ama pek bişet bulamadım. Teşekkürler

Emre İlhan 23-06-2011 09:26

Sevgili Mine Hanım;

Size bir sorum olacak. Çay demlerken kullandığımız poşet çayları doğrudan kompost yapımında kullanabilir miyiz? Acaba poşet çayların poşetinin ne tür bir maddeden yapıldığı hakkında bilginiz var mı? :)

hanndan 23-06-2011 21:17

5 Eklenti(ler)
Mine Hanım, kamkatımı nasıl kurtarabilirim sizlerden yardım istiyorum,varolan yaprakları sertleşip dökülüyor yeni yaprak ve sürgün vermedi. Kurumasından korkuyorum,sizce ne yapabilirim.
Saygılar

Eser İlhan 24-06-2011 17:14

Mine Hanım,yeniden merhaba ;)
Sanırım mevsim dolayısıyla oldukça yoğunsunuz ama size bir sorum daha var, umarım sizi fazla zorlamış olmam..
Bahçemde büyükçe bir erguvan ağacım var. Üç yıl önce nisan ayında bahçe düzenlenirken ilave toprak serildi ve erguvan da yaklaşık 20 cm kadar toprağa gömüldü. Hafifçe de budandı. O ilk yıl çok güzel ve sık yapraklandı. Geçen yıl sanki biraz daha seyrek bir yapraklanma yaşadık. Bu yılsa oldukça seyrek ve nisbeten küçük yapraklandı. Dal uçlarında da kurumalar ve yapraksız bölgeler var. Acaba ağacı bir miktar gömmek zarar mı verdi.
Bahçe gün aşırı sabah saat 5.de 5 istasyon halinde 10 ar dk. sulanıyor. Erguvanın olduğu bölge pek de aşırı sulanmıyor ama yine de bu su fazla mı geliyor veya başka ne sebep olabilir?
Ağacım çok güzel, onu kaybetmek istemiyorum.
Teşekkürler ;)

Mine Pakkaner 24-06-2011 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 824485)
Merhaba Mine Hanım,
Bahçemde peyzaj amaçlı baktığım zeytin ağacımda bu yıl halkalı leke hastalığı oldu. Fazla yaygın değil ve ağaç da oldukca güzel yeni sürgünler veriyor. Hasta yaprakları elimden geldiğince toplayıp uzaklaştırmaya çalışıyorum. Konunun başlığında konuştuğum arkadaşlar şu sıra çiçek açma dönemi olduğu için antifungal kullanmamamı öğütlediler. Ama benim için ağacın sağlığı ürün almakdan daha önemli olduğu için bir de size sormak istedim. Şu sıralar bir antifungal yapsam ( Örn. sistematik etkili olmasından dolayı Bemsol ) doğru olur mu? Bana ne önerirsiniz?

Halkalı leke mücadelesi için geç kaldınız. Lekeli yapraklar dökülecektir. Bemsol halkalı lekede kullanılmaz. Bakırlı preparatlarla mücadele edilir. İlk ilaçlama sürgün vermeden önce ikinci ilaçlama ise çiçek açmadan öncedir. Bölgelere göre zamanı ve ilaçlama sayııs da değişebilir. Şu anda artık bir ilaçlama yapmanızın anlamı yok. Dökülen yaprakları toplayıp atın. Aşırı sulamadan kaçının, zayıf ve kuru dalları temizleyin.

Mine Pakkaner 24-06-2011 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 826760)
Selam, benim de Ranunculus, Gül ve Karanfillerimde beyazlaşma oluyor tomurcuklar açamıyorlar, ddvp ile ilaçlama da yaptım ama bir faydası olması nedir bu hastalık forumlarada baktım ama pek bişet bulamadım. Teşekkürler

DDVP bir böcek ilacı oysa sizin bitkilerinizde mantar hastalığı var. Külleme hastalığı bu şekilde ararsanız pek çok bilgiye ulaşacaksınız. Hele güllerde külleme ile mücadele konusunda çok ciddi bilgiler var. http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html e-derginin bu sayısında Öğretim üyesi Fatih Tok' un bu konudaki makalesini de bulacaksınız.

Mine Pakkaner 24-06-2011 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 826770)
Sevgili Mine Hanım;

Size bir sorum olacak. Çay demlerken kullandığımız poşet çayları doğrudan kompost yapımında kullanabilir miyiz? Acaba poşet çayların poşetinin ne tür bir maddeden yapıldığı hakkında bilginiz var mı? :)

Kompost yapımında poşet çayı kullanabilirsiniz ancak normalde dal ve parkaları bile parçalamayı öngrüyoruz, çay poşetlerini de parçalayıp küçültün.

Mine Pakkaner 24-06-2011 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 824622)
Sevgili Mine Hanım,
Bitkilerimi yakan ve kurutan Gül coşturan mercimek kadar beyaz taneli ve markası ''flower Garden-Oganik katkılı besin takviseyi-gül coşturan-doğal humik asit bulunur''şeklinde.

Ürünle ilgili bilgi bulamadım. Maalesef tarımdaki pazar payları, çiftçinin ve süs bahçesi sahiplerininyeni ürünleri kullanmaya açık oluşu, her türlü ürüne ruhsat ve tescil zorunluluğu olmaması bu gibi pek çok ama pekçok içeriği belli olamayan, denemeleri yapılmamış ürünün piyasaya dolmasına sebep oldu. Kaybınız için üzgünüm. Çok bol su verip yıkama yapmaya çalışın.

smarty17 24-06-2011 23:12

Sevgili Mine Hanım,
Forumda tartışıyoruz Türkiye'de kan tozu fabrikası kurulsa pazarlanabilir mi ? Verimi nasıl ? Türkiye'de kullanılıyor mu ?

yaprak 92 27-06-2011 19:49

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar Yardınımızı rica ediyorum.
Bahçemde 3 yıl önce diktiğim ve sedir oldugunu düşündüğüm iğne yapraklı agacım bir haftadır ortadan sararmaya başlamış durumda ne yapmalıyım o kadar da sağlıklı yeni sürgünler vermişti ki ama şu anda çok üzüyor bu hali,ne yapmalı nasıl müdahale etmeliyim?Teşekkürler...

http://agaclar.net/forum/attachment....1&d=1309196932

Aziz Fayda 28-06-2011 07:58

5 Eklenti(ler)
Mine Hanım,

Yardımlarınız ve yönlendirmeleriniz için şimdiden size çok teşekkür ederim.

selamlar

Aziz Fayda 28-06-2011 07:58

Linki koymayı unutmuşum.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=862&page=3

Aziz FAYDA

MSaygin 30-06-2011 17:12

Mine Hanım merhaba,
Ben terasta bir düzenlemeye giriştim yine ama bu sefer tek başıma halledebileceğim gibi görünmüyor :) Hiç acelesi yok, kendinizi iyi hissettiğiniz bir dönem bir kaç fikir verebilirseniz biz düzenlemeyi o fikirler üzerine kurmaktan mutlu oluruz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=829884

Selamlar,

verdoque 01-07-2011 14:06

5 Eklenti(ler)
Mine Hanım merhaba,

Bir arkadaşımın kalanchoe'sunda aşağıdaki gibi oluşumlar varmış. Resimler çok net değil ama bir fikir verebilir. Zararlı olup olmadığına karar veremedik. Hareket etmiyorlarmış. Üfleyince bazen uçuşan böcekler oluyormuş.

Ne tavsiye edersiniz?

Teşekkürler şimdiden...

tamerr 01-07-2011 16:45

Mine hanım merhaba,bahçemizde poyraz gören bir bölüm var 1,5 metre istinat duvarı üzerinde buraya rüzgarı kesmek için hangi bitkiyi dikmemi önerirsiniz.Önerileriniz için şimdiden teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.

Mine Pakkaner 06-07-2011 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smarty17 (Mesaj 827416)
Sevgili Mine Hanım,
Forumda tartışıyoruz Türkiye'de kan tozu fabrikası kurulsa pazarlanabilir mi ? Verimi nasıl ? Türkiye'de kullanılıyor mu ?

Üretici olumlu sonuçlarını görürse, çalışmalar üniversite raporlarıyla desteklenirse elbette pazarlanır. Şu anda böyle bir ticari ürüne ben rastlamadım.

Mine Pakkaner 06-07-2011 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tamerr (Mesaj 830334)
Mine hanım merhaba,bahçemizde poyraz gören bir bölüm var 1,5 metre istinat duvarı üzerinde buraya rüzgarı kesmek için hangi bitkiyi dikmemi önerirsiniz.Önerileriniz için şimdiden teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.

Leylandi servisi ve kara servi güzel çözümler. Mavi servi de olabilir. Rüzgarkıranların kendi yüksekliklerinin ikibuçuk katı kadar alanı rüzgardan koruduğunu unutmayın.

Mine Pakkaner 06-07-2011 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 830266)
Mine Hanım merhaba,

Bir arkadaşımın kalanchoe'sunda aşağıdaki gibi oluşumlar varmış. Resimler çok net değil ama bir fikir verebilir. Zararlı olup olmadığına karar veremedik. Hareket etmiyorlarmış. Üfleyince bazen uçuşan böcekler oluyormuş.

Ne tavsiye edersiniz?

Teşekkürler şimdiden...

Bu durumda bir insektisit uygulamak gerek. Öncelikle ev yapımı reçeteleri deneyin. Forumda yazdığım tarifleri bulacaksınız. Ancak 5 gün ara ile iki ilaçlama yapın.

Mine Pakkaner 06-07-2011 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak 92 (Mesaj 828386)
Arkadaşlar Yardınımızı rica ediyorum.
Bahçemde 3 yıl önce diktiğim ve sedir oldugunu düşündüğüm iğne yapraklı agacım bir haftadır ortadan sararmaya başlamış durumda ne yapmalıyım o kadar da sağlıklı yeni sürgünler vermişti ki ama şu anda çok üzüyor bu hali,ne yapmalı nasıl müdahale etmeliyim?Teşekkürler...

http://agaclar.net/forum/attachment....1&d=1309196932

Ağacınız mavi ladin. Hem topraktan hem yapraktan Cupravit gibi bir bakırlı ilaç uygulamanızı öneririm.

Mine Pakkaner 06-07-2011 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hanndan (Mesaj 827039)
Mine Hanım, kamkatımı nasıl kurtarabilirim sizlerden yardım istiyorum,varolan yaprakları sertleşip dökülüyor yeni yaprak ve sürgün vermedi. Kurumasından korkuyorum,sizce ne yapabilirim.
Saygılar

Ankara' lı bir üyemizsiniz, kamkatı Ankara' da bahçeye dikmediğinizi umuyorum. Yüksek sıcaklıkları seven bu narin turunçgili geçen haftaların düşük gece sıcaklarında içeride tutmuşsunuzdur umarım. Azotlu bir gübre verin ve sıcakta bekleyin. B12 vitamini ve deniz yosunu ile de destekleyebilirsiniz.

efser 06-07-2011 21:31

Gübre Soruları (Taşınacak)

mine hanım

iyi günler,

nutri-kelp marka ascophyllum nodosum icerikli deniz yosunu gübrem var. deniz yosununu ögrenmek amacıyla okuyorum. meyveli agaclar ve sebzelerde kullanımı konusunda bilgiler var. acaba ben deniz yosunu gübresini, çiceklerde (ortanca, mine, kadife, vapur dumanı, gazanya, dahlia, yasemin) ve de limoni çamlarda kullanabilirmiyim ?

bu mesajla bir deneyimimi paylasmak istiyorum. bahcemde yediveren tabir edilen bir limon agacim var. actigi ciceklerin bir kismini doker bir kismini da meyve olusurken dokerdi. deniz yosunu kullandiktan sonra henuz tek cicek veya limon dokulmedi.

saygılarımla

efser

kentia 07-07-2011 10:53

merhaba,

size bazı sorularım var, cevaplarsanız çok sevinirim.

3 bitkim var, benjamin, kentia ve drecana...

Benjamimin üzerinde küçük beyaz tüfler oluyor, sanki bir böcek larvası gibi... ayrıca bazı yapraklarının üzeri yapış yapış. toprağı da bir değişti ,böyle açık sarı- kahve renginde sert şeyler var toprağının üzerinde. 2 yıldır sadece su veriyorum, hiç takviye yapmadım, cam kenarında güneş alabiliyor doğrudan.

kentianın bazı dalları komple sararıyor, bazı yaprakları ise uçtan sararıyor. saksısı dar gelmeye başladı değişemedim bi türlü. güneş alabiliyor o da 2 yıllık.

draecenanın pek problemi yok ama alt yapraklarında yumuşama var. o da 2 yıllık, benjaminle aynı odada güneş alabiliyor.

hiçbirine takviye besin vermedim, işin açığı çalıştığım için çok sık da sulayamıyorum, kışın haftada 1, yazın 1-2...

bana öneride bulunurmusunuz, teşekkürler.

Aziz Fayda 07-07-2011 12:11

Sayın Mine Pakkaner,

Çok teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...F0ac%FD&page=3

mavikartal5 08-07-2011 20:58

sayın mine hanım,
biliyorsunuz ben sizin gibi üstad takımından değilim, sadece amatör liginde mücadele ediyorum. bu soruları bugüne kadar bekletmemin nedeni ise arazi temini konusuydu. artık araziyi temin ettiğime göre rahat rahat sorabilirim.
tohumculuk, tohumları alıp ıslah ediyorlar ve verimlerini arttırıyorlar. takiben
1. fidenin erken filizleşmesi (söğüt suyu veya aspirin suyu),
2. köklenmesi,
3. dallanması,
4. çiçeklenmesi,
5. çiçeklerin tutturalması,
6. çiçeklerin meyveye dönüşmesi,
7. meyvelerin tutunması ve irileşmesi,
8. tohumlukların daha sağlıklı olması

konularında evsel olarak neler yapılabilir?
ayrıca;
9. tohumların verimli bir şekilde saklanması (ne bileyim, kabakların yaprakları çok kısa sürede büyüyor acaba kurutulmuş kabak yapraklarımı desem, ya da kurutulmuş kabakların kabuklarımı desem)

yukarıdaki konularda BİRBİLEN olarak aydınlatırsanız sevinirim.
eşiniz dahil saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025