agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/18646.htm)

Selahattin Yılmaz 18-08-2011 01:03

Sevgili brahmbal ve narhanımcık cevaplarınızı ilgili linklerde verdim.

saradogan 20-08-2011 23:17

Merhabalar,ben foruma yeni üye oldum,iyi ki varsınız,lütfen bana da cevap verir misiniz!
Ağaçlara çok meraklıyım,her ağacı evimde-balkonda yetiştirmeya kalkıyorum,en son Rize den mimoza,kivi,kumkuat,mandalina,manolya fidesi aldım..kışa kadar dayanırlar mı bilmiyorum,bencillik ediyorum ama ne yapayım çok seviyorum ağaçları..
Şimdi mimozam bir hayli büyüdü,Erzincan da oturduğum için kışın çok soğuk olacak acaba eve alsam birşey olur mu(donmaması için)?

maki01 21-08-2011 00:54

Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sayın saradoğan.

Aşağıdaki bitki isimlerine tıklayınca o bitkiye özel olarak açılmış başlıklardan, detay bilgi edinebilir ve deneyimli arkadaşlardan yardım alabilirsini.

Mimoza

Kivi


Kumkuat


Manolya

saradogan 21-08-2011 11:52

maki01 çok teşekkür ederim,hoş buldum.Biraz tembellik biraz da buradan daha hızlı olur diye yazmıştım..bu arada ne kadar çok çiçek yetiştrdim ama bir türlü afrika menekşesini yaşatamadım,bunun başka bir el-dil gerektirdiğini düşünmeye başladım,ne dersiniz?

maki01 21-08-2011 14:59

Başka bir el, dil gerektirmediğini söyleyerek yine başlığımıza davet ederim sizi sevgili saradogan :)

Afrika Menekşesi

Charlaux 31-08-2011 12:29

Merhaba filizin sağlıklı olması için bir soru sordum.Umarım yanıtlarsınız,iyi bayramlar.
http://agaclar.net/forum/showthread....247#post854247

Maliyeci-38 01-09-2011 22:17

Merhaba Mine Hanım. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.)
Samet.

Selahattin Yılmaz 01-09-2011 22:44

Sevgili Maliyeci-38, toprağınızda kurtcuklar olabilir bunlar solucan ise endişe etmeyiniz ancak solucandan farklı bir mahlukat ise ve bunlardan endişeleriniz varsa saksının dip kısmındaki delikleri tıkayın ve saksıyı su taşana kadar doldurun, havasız kalan kurtcuklar ya da canlılar su üstüne çıkacaktır bunları uzaklaştırdığınızda mekanik olarak onlardan kurtulmuş olacaksınız.

sahinonur 02-09-2011 03:07

Merhaba Mine hanım;
Öncelikle kendimi tanıtayım.Ben Onur ŞAHİN Sivas lıyım.Üniversite öğrencisiyim.Ben ve bir arkadaşım topraksız tarım konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz.Düşüncemiz 'A' profilde çilek yetiştirmek fakat bir uzman yardımına ihtiyacımız var.Öncelikle sera tipi tünel olarak düşünüyoruz çünkü Sivas kar yağışlı bir memleket ve sıyırma konusunda felan bize avantaj sağlayacağını düşünüyoruz sizce seçimimiz doğrumudur? Diğer bir konu ise bitki seçimimiz... Çilek sizce iklimimize uygunmudur?Sivas sert karasal iklim görülen bir il ve -40 derecelere varabilen sıcaklıklar meydana gelmektedir.Ve 'A' profil durgun su üretiminde uygun bir seçimmidir?Kullanılacak alan 1000metrekare şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar....

Maliyeci-38 02-09-2011 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 854562)
Sevgili Maliyeci-38, toprağınızda kurtcuklar olabilir bunlar solucan ise endişe etmeyiniz ancak solucandan farklı bir mahlukat ise ve bunlardan endişeleriniz varsa saksının dip kısmındaki delikleri tıkayın ve saksıyı su taşana kadar doldurun, havasız kalan kurtcuklar ya da canlılar su üstüne çıkacaktır bunları uzaklaştırdığınızda mekanik olarak onlardan kurtulmuş olacaksınız.

Sevgili Selahattin Yılmaz, yardımınız için çok teşekkür ederim. Peki bu kurtçukların solucan olup olmadıklarını nasıl anlayabilirim? 3 gün önce çatıdan topladığım güvercin gübresini ananasımın toprağının yüzeyine karıştırmıştım. güvercin gübresi çok kuru ve sertti iyice parçalayarak toprağa karıştırdım ve bundan şüphelenmekteyim çünkü gübrenin yanıp yanmadığını tam bilmiyorum. Eğer bu kurtçuklar solucan değilse ananasıma nasıl zarar verirler? yardımınız için tekrar teşekkür ederim sağlıcakla kalın saygılarımla...

Selahattin Yılmaz 03-09-2011 06:03

Bahsettiğiniz böceklere ait buraya resim çekip koymanız yeterli olacaktır diye düşünüorum.

Maliyeci-38 04-09-2011 02:25

Sayın Selahattin Bey yardımlarınız için teşekkür ederim. daha önce de buraya resim koymaya çalıştım ama hata verdi ve yüklenmedi bir den fazla denedim ama yine olmadı. sizin dediğiniz gibi saksının alt deliklerini kapattım ve su doldurarak 18 saat beklettim kurtçuklar net görülmüyordu ama suyun biraz altında varlardı bende tamamen kökü suya daldırarak kurtlu topraktan arındırdım tabi öncesinde kurtlu yüzeyi aldım ama emin olmak için iyice kökleri temizlemeye çalıştım. ve şimdi yeni torf toprak aldım ve içine perlit karıştırarak ananası diktim şimdilik bir sorun yok gibi inşaallah olmaz tabi bir daha çatıdan güvercin gübresi toplayım atmayacağım bu bana ders oldu :D sağlıcakla kalın saygılarımla ...

Wolf_Kanuni 04-09-2011 23:10

Mine Hn. merhaba,

Bermuda çimimin senenin 6-7 ayında kahverengi görünmesinden bıkmış biri olarak, bu sene sonbaharda üst ekim yapmak için Lolium Perenne (çok yıllık) veya Lolium Multiflorum (tek yıllık) satın almak istiyorum. Bu konuyla ilgili bazı sorularım var:

1. Lolium Perenne veya Multiflorum'dan hangisini tavsiye edersiniz? Perenne olursa sanıyorum Bermuda'yı zayıflatma şansı varmış ancak İzmir şartlarında yeterince sulama ile eğer yaz ayında bile birincil çim türüm Lolium Perenne olabilecekse benim için sorun değil. (Tamam Bermuda çimi yazın sık ve güzel oluyor ama senenin çoğunda kahverengi olması beni bezdirdi). Bu türlerden birini tavsiye ederken, alt tür tavsiyesi de yapabilirseniz çok sevinirim.

2. Bu üst ekimi yapmam için en uygun zaman ne zaman? Bermuda'nın uykuya geçmesini mi beklemem gerekiyor?

3. Sanıyorum "kış çimi" olarak düşündüğüm için karışımdan ziyade bu türlerden birini saf olarak satın almam gerekiyor. İzmir'de bu çimlerin tohumlarını nereden bulabilirim?

Teşekkürler & iyi çalışmalar.

Mine Pakkaner 05-09-2011 01:40

Bermuda'nın uykuya geçiş dönemini beklemeniz gerek. Çünkü bermuda uzun gün bitkisidir. Siz üsten tohumlama için derin biçip tohum ve kapak atacaksınız, o zaman da ışık almak üzere gövdesini kaldıracak. İyi bir sonuç almazsınız.

Ben bermudaya üstten tohumlamada Lolium perenne veya Festuca tercih ediyorum. İzmir' de tohumu Kemeraltı' nda Doğa Tohumculuk' tan tedarik ediyorum. Mete Bey' le görüşün, selamlarımı iletin, size varyete konusunda da yardımcı olurlar.

Wolf_Kanuni 05-09-2011 11:47

Çok teşekkür ederim.

esra.a 07-09-2011 16:45

Aşağıdaki bitkinin adını bilen var mı?
 
Bu bitkiyi ege bölgesinde gördüm adının porselen gülü olduğu söylendi ama internette hiç bir bilgi bulamadım. Lütfen yardımcı olun

http://imageshack.us/photo/my-images...0p1013322.jpg/

Selahattin Yılmaz 07-09-2011 22:09

Resimden çok bir şey anlayamadım eğer daha büyük ve çeşitli resimlere yönlendirirseniz net bir şeyler söylenir ama ben daha çok bir sukkulente benzettim.

NaciG 08-09-2011 12:51

3 Eklenti(ler)
Benim Mine Hanım'a bir sorum olacak. Mine Hanım, bazı bahcelerde tek gövde üzerinde değişik renkte çiçekler görüyorum. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta bir gül ağacı gövdesinde aynı anda hem sarı hem kırmızı hem de karışık renkli güller var. Acaba kökleri farklı mı diye baktım ama aynı gövdedeler ve aşı maşı yok. Bu mümkün değil.
Aynı şekilde begonvil çiçeğinde de aynı dalın üzerinde hem beyaz hem kırmızı çiçek var. Bunlar genetik bozukluk mudur?
Diğer çiçekte ise aynı çiçeğin sol tarafı beyaz sağı karışık renkte ???

Mine Pakkaner 09-09-2011 07:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esra.a (Mesaj 856520)
Bu bitkiyi ege bölgesinde gördüm adının porselen gülü olduğu söylendi ama internette hiç bir bilgi bulamadım. Lütfen yardımcı olun

http://imageshack.us/photo/my-images...0p1013322.jpg/

Selahattin Bey'in söylediği gibi bu bir gül değil. Resimden yaprak dizilimi net anlaşılmıyor ama Echeveria olabilir. Bitki teşhisleriniz için forumdaki bu bitkinin adı nedir başlığını kullanabilirsiniz.

Mine Pakkaner 09-09-2011 07:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi NaciG (Mesaj 856841)
....
Diğer çiçekte ise aynı çiçeğin sol tarafı beyaz sağı karışık renkte ???

Bu bir genetik özelliktir, çok renkli bitkiler melezleme yoluyla elde ediliğ daha sonra bu özelliği devam etttirmeleri için çelik ve aşı ile üretilmeye devam ederler. Bazıları tohumla da yetiştirileince alacalışığını sürdürür ancak çevresel özelliklere göre açılım da gösterebilir. İki renkli bir begonvil bir yıl tamamen beyaz açabilir.

Mine Pakkaner 09-09-2011 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Maliyeci-38 (Mesaj 857094)
Merhaba Arkadaşlar bitkilerimin hepsi saksıda torf toprakta dikilidir. benim sorum torf toprağın meyve fidelerimin ( Ananas, hurma, yer kirazı vb ) meyve vermesine ( kaliteli meyve) engel olur mu bu konuda torf toprağın zararı nedir? acaba torf toprakta meyve alabilmek için neler yapmam gerekir? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler ....

Maliyeci bu konuda daha önce de pek çok kez görüş bildirdik, forumdabir arama yaparsanız sonuçlara ulaşırsınız. Ben size kısaca şunu izah edeyim torf besin değeri taşımayan, suyunu kaybedince çok zor alan çok hafif bir yetiştirme ortamı. Torf bir toprak değildir. Ancak yetiştirme harçlarının karışımına girer. Saksı bitkilerinde, tohum çimlendirmede ve çelik köklendirmede yalnız başına kullanılır. Fide veya fidan döneminden sonra kullanılması doğru değildir. Hele ki hurme gibi güçlü bir ağacı zaten taşımaz. Dediğim gibi beslemez de. Çok ciddi bir beslenme programı uygulamanız gerekmektedir.

Eser İlhan 09-09-2011 12:19

Sevgili Mine Hanım, 698 no.lu mesajda size iletmeğe çalıştığım erguvan ağacımla ilgili sorun halen devam etmektedir.(Mesaj sizin uzunca bir ara verdiğiniz zamana denk düşerek gözünüzden kaçtı sanırım)

Ağacın gövdesinde çiçeklenme ve sürgün uçları oluşuyor ama uç dallar çok kuru.Tam teşhis koyamadığım için hiçbir ilaç uygulaması yapmadım. Sadece bulunduğu bölgeyi sulayan springleri olabildiğince kıstım. Bahara kadar böyle bekleyip baharda oldukça derin budasam diyorum. Sizin öneriniz ne olabilir? Teşekkürler...

Mine Pakkaner 09-09-2011 13:16

Bu konudaki mesajlarınızı okudum. Keşke o 20 cm kaplamayı yapmasaydınız. Ağaçlar derinde gömülmeyi sevmez. Sorun hastalıktan mı kaynaklanıyor tam bilmeden ilaçlama yapmak doğru değil. Bu aşamada forumda da tanıtımları yapılan mikrobiyal gübrelerden birini kulanın. Kış sonu gözler uyanmadan budayın ve bakırlı bir ilaç verin.

Eser İlhan 09-09-2011 17:48

Cevap için teşekkkürler. Çim sulamasının (gün aşırı sabah 5.00 de 10 dk.) bu olaya katkısı olabilir mi? Erguvana zarar vermeden nasıl sulama yapmalıyım(veya o alanı sulamamalı mıyım) ayrıca mikrobiyal gübre olarak sizin önerebileceğiniz bir ürün var mı?

Mine Pakkaner 09-09-2011 18:28

Erguvan kurağa dayanıklı bir bitki ama çim alanlar içinde de sorunsuz yaşıyor. Bu mevsimden sonra suyu da azaltacaksınız nasıl olsa. Benim özellikle önereceğim bir marka yok, ruhsat ve tescilli ürün olmasına dikkat edin sadece.

Eser İlhan 11-09-2011 09:07

Yardımlarınız için çok teşekkürler :) Siteyi tarayarak uygun olduğunu düşündüğüm bir mikrobiyal sıvı gübre buldum,bu hafta sipariş edeceğim. Hemen kullanmaya başlayabilir miyim yoksa baharda budama sonrası zaman daha mı uygun olur?

Mine Pakkaner 11-09-2011 16:42

Hemen bir uygulama yapınız. baharda bakırlı uygulamadan 10 gün sonra yeniden verirsiniz.

Eser İlhan 11-09-2011 16:45

Çok teşekkürler ;)

Eser İlhan 14-09-2011 13:35

Sevgili Mine Hanım, aşağıdaki başlığa yüklediğim erguvan ağacı resimlerine bir göz atıp konuyla ilgili fikrinizi söyleyebilir misiniz? Gömülmeden sonra geçen üç yıl sonunda yapılacak bir girişim sonucu değiştirebilir mi?

http://www.agaclar.net/forum/showthr...156#post859156

Teşekkürler ;)

Maliyeci-38 15-09-2011 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 857110)
Maliyeci bu konuda daha önce de pek çok kez görüş bildirdik, forumdabir arama yaparsanız sonuçlara ulaşırsınız. Ben size kısaca şunu izah edeyim torf besin değeri taşımayan, suyunu kaybedince çok zor alan çok hafif bir yetiştirme ortamı. Torf bir toprak değildir. Ancak yetiştirme harçlarının karışımına girer. Saksı bitkilerinde, tohum çimlendirmede ve çelik köklendirmede yalnız başına kullanılır. Fide veya fidan döneminden sonra kullanılması doğru değildir. Hele ki hurme gibi güçlü bir ağacı zaten taşımaz. Dediğim gibi beslemez de. Çok ciddi bir beslenme programı uygulamanız gerekmektedir.


Merhaba Mine Hanım. Öncelikle yardımınız için çok teşekkür ederim. Torfu toprakla karıştırılmış odun çürüğü zannederdim ancak verdiğiniz bilgi beni aydınlattı. Tabi torfun büyük pazar payı olduğu bir gerçek. Ne yazık ki elimdeki bahçe toprağına dikili bütün bitkilerimi (köklerini topraktan suyla arındırarak) saksı açarken torfa geçirdim bunun için çok pişmanım ama bitkilerimi daha fazla örselememek için ki annemin kanaati de bu geri normal toprağa geçiremedim çok üzgünüm. Bu konuda forumda uygun başlık altında bildirdiğiniz görüşleri araştırıp okuma imkanım olmadı bu yüzden bu başlık altında sorduğum için lütfen kusura bakmayın. Bitkilerim için endişemi mazur görün. Şimdi bitkilerime azot potasyum magnezyum içeren sıvı besin verdim sonra ise siyah boncuk gibi olan organik gübreden her birine bir çorba kaşığı verdim. Sayın Mine Hanım şimdiden sonra bana ne önerirsiniz yardımınıza çok ihtiyacım var. Teşekkürler...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025