![]() |
|
|
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-09-2020
Şehir: Amasya
Mesajlar: 13
|
Muz ve kabuğunu laktik asit bakterileri ile fermante etmek (?)
Merhabalar, Durun eğer yanlış bir işe girişmişsem hemen vurmayın ![]() Ufak bir bahçemiz olması ve evden bir çok organik madde çöpe gittiği için kompost yapmaya karar verdikten sonra bokashi kompostu yaptım. Bunu yaparken tabi laktobasil serumu da elde etmem gerekti ve bu forumdan Sayın @meyvelitepe 'nin açmış olduğu başlıktan yola çıkarak pirinç suyundan kendi laktobasil serumumu elde etmeye çalıştım. Daha sonra bunun bitkiler için çok yararlı olduğunu, bazı gübrelerin ve ilaçların yapımında kullanıldığını kâh bu forumda kâh da başka ortamlarda öğrendim. Elimde bu kadar laktobasil serumla ne yapsam, nerden başlasam diye düşünürken semt pazarında kendinden geçmiş, "bizi kurtarın" diye bağıran muzların kilosunu 5tlye görünce dayanamadım 4kg aldım. Bunların bir kısmını kabuklarıyla birlikte parçalayarak bokaşi kovama attım. Geri kalan kısmını da (...) (Esas sormak istediğim kısım bundan sonrası) (...) acaba potasyum gübresi olur mu diyerekten iyice parçalayıp 5 litrelik pet şişeye doldurdum. ![]() Üzerine 90ml laktobasil serum ekleyip geri kalanını klorsuz su ile tamamladım. Şişenin ağzına basit bir hava kilidi yaparak fermantasyonun başlamasını bekledim. ![]() 2 gündür neredeyse 1 saniyede 1 hava kabarcığı çıkartacak şekilde hızlı bir fermantasyon oldu. Bugün 3. gün itibarıyla biraz daha yavaşladı. Amacım yararlı bakteriler içeren potasyumca zengin bir sıvı hazırlamaktı. Ben bu fermantasyon ile elde ettiğim sıvıyı süzüp, sulandırıp damla sulama sistemi ile topraktan vermeyi düşünüyorum. Sizce ben ne yaptım? Doğru yolda mıyım? Amacıma ulaşabilir miyim? Yoksa çok saçma bir şeyle mi uğraşıyorum. Bir (bin de olur) bilene danışayım dedim. Yanıtlarınızı bekliyorum, iyi günler dilerim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|