View Single Post
Eski 07-07-2023, 11:33   #2
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,017
Muzun 100 gramında 350 mg potasyum var. Şişeye ne kadar koydunuz bilmiyorum, 1 kg koydunuz ise toplam potansiyel potasyum miktarı 1.35 gr. Elbette bunun tamamı suya geçmez. 1 gr potasyumun suya geçeceğini varsayalım. Şişe 5 litre. Bu durumda şişedeki sıvının her bir litresinde 200 ppm potasyum olacak demektir. 200 ppm potasyum, hidroponik uygulamalardaki besin formülasyonlarında önerilen potasyum miktarının biraz altında. Bu sıvıyı sulandırırsanız litre başına potasyum miktarı sulandırma nisbetinde azalacaktır.

Bunları niye yazdım? Suda muz vb. meyvelerin fermente edilmesiyle elde edilen sıvıların içindeki bitkilere besleyici mineral miktarları, bir gübre olarak pek "zengin" sayılmazlar. Bir gübre olarak kullanıldığında işe yaraması için ya hiç sulandırılmadan ya da en fazla 1:1 oranında sulandırılarak kullanmalı.

Bu durumda çok pahalı ve fermentasyon süresi göz önüne alınırsa çok zaman gerektiren bir gübre elde etmiş olursunuz. Mikrobiyal tarafı ayrı tabii. Sağlıklı ve faydalı bakterilerle dolu bir sıvı elde ettiyseniz, bakterilerin faydası daha çok olacaktır.

Kendi adıma, böyle bir gübre yapmak için, arazideki yabani bitkilerin taze yapraklarından 3-4 günde kullanılabilir hale gelen İrfan Çayı yapmayı tercih ederim.

https://blog.meyvelitepe.org/2014/12...-8-irfan-cayi/

https://blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön