agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-12-2006, 20:10   #31
Ağaç Dostu

bonsaisever's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2005
Galeri: 48
Memet bakıyorum bonsai iyiden iyiye sardı seni
Senden güzel bir bonsai bekliyorum

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 16:06   #32
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
Melianthus major[Bal damlasi]

Hepinize merhaba, Bahceden soktugum, Bal damlasi [Malianthus major] uzerinde yaptigim son calismadan bu yana bir yili gecti. Bu bir yil suresinde agacta hic bir budama yapmadan gelismesini surekli izledim suyunu ve gubresini eksik etmedim. Agacin verdigi dallara bakarak yeni yerinde, iyice kok gelistirdigine ve artik onun uzerinde istedigim calismayi yapabilecegimi dusunerek ise koyuldum. Calismalarimi resimleyip sizlerle de paylasiyorum.

Agacin tum dallarini derince budadim. Etraf acildi ve bu daha kolay calismami sagladi. Matkaba taktigim delici bir ucla agacin kurumus govdesi uzerine yaptigim kabaca oymadan sonra daha kucuk bir aletin ucuna taktigim bir zimpara uc ile oydugum yerleri istedigim gibi sekillendirip kurumus ve kovuk govde gorunumu verip, kurumus gorunum alan yerlere lime sulphur surdum.

Yaptigim derin budamadan sonra onumuzdeki iki, uc ay icerisinde cikacak olan yeni filizleri cimcik alimla surekli budayip dallarin uzamadan yayilarak gelismesine dikkat edecegim ve agaca istedigim sekli verecegim.

Agacin govdesi yeterince kalin oldugu icin, onumuzdeki bir yil sadece dallar uzerinde yogunlasacak bir calisma uygulaycagim . ve bir yil kadar sonra belki bu zamanlar agaci Bonsai saksisina veya duz bir kaya uzerine dikecegim.

Sizlere bu calismamda anlatmak istedigim Bahcenizde [ve ya bir tanidigin bahcesinde] istenmiyen agaclar, sizlere bonsai yapmak icin guzel malzeme olabilir. Kisa bir zamanda[3-4 yil bonsaide kisa bir zamandir] iyi bir bonsai elde edebilirsiniz.

bir yil sonra meliant. 001.jpg
Bir yil kadar sonra agacin yeni olusan dallarini budamadan once.

bir yil sonra meliant. 002.jpg
Dallari budadiktan sonra

bir yil sonra meliant. 004.jpg
Ucuna zimpara takilan aletle kurumus yerleri sekillendirirken.

bir yil sonra meliant. 003.jpg
Kurumus yerlere lime sulphur surerken[lime sulphur kurumus yerlerin curumesini onledigi gibi agacin kurumus yerlerinde guzel dogal bir de beyezlik sagliyor, lime sulphur surulen yerlerin cok beyez oldugunu dusunuyorsaniz lime sulphur icerisine bir iki damla cini murekkeb damlatabilirsiniz.]

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2007, 16:11   #33
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Galeri: 232
bir yil sonra meliant. 005.jpg
Iki gun sonra, suruldugu zama sarimtirak bir renkte olan lime sulphur kuruduktan sonra.

bir yil sonra meliant. 006.jpg
Oyulmus yerlerin daha yakindan gorunusu.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2008, 13:02   #34
Ağaç Dostu

bepsi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-02-2008
Arkadaşlar biri beni tutsun etrafımdaki bütün ağaçlara tel sarasım geliyor. Bu bir hastalıkmıdır ne dersiniz. Tedavisi varmıdır?

bepsi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2008, 13:34   #35
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Sayın Bepsi,

Böyle düşünmeniz güzel. Ağaçlar içindeki saklı bonsaileri görme yeteneğinizi geliştireceği kesin. Ama siz yine de her ağacı tellemeyin.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2008, 13:42   #36
Ağaç Dostu

bepsi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-02-2008
Teşekürler Eaglion korkmayın yapmam ama elimde değil işte inanın bir haftadır bu şekildeyim. İşten eve evden işe giderken artık yürüyerek gidip geliyorum. Araba kullanmamaya dikkat ediyorum. Özellikle şu günlerde havaların da etkisiyle sanki ağaçlar canlanmaya başladı. Bununda etkisi olsa gerek. Hafta sonu bir gezi düzenleyip neler yapabilirim diye doğa ile daha yakın olmak istiyorum ve şu da varki hafta sonu gelmek bilmiyor.

bepsi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 20:28   #37
Ağaç Dostu

Gülşen's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2008
Galeri: 30
köklendirme ve yamadori

Merhaba; köklendirme ve yamadori ile ilgili bir sorum var. Bahçedeki iğde ağacının yanından ve dibinden sürgünler çıkmış. Bunları köklendirip bonsai çalışmasında kullanabilir miyim? Çekirdekten kendi kendine çıkmış erik ve elma fidanları, aşılı dutu sıkıştırıyor diye kesmişler. Siteden öğrendiğim yamadori aklıma geldi. Eriği söktüm, kurumaması için gazetelerin arasına koyarak ıslattım. Fazla dallarını serada kestirerek(ince testere yok), ektim. Serada acele ettiğimi, sonbaharın daha uygun olduğunu öğrendim Bu yüzden, elmaya hiç dokunmadım. Kök söktürmek deyiminin ne kadar yerine oturduğunu anladım Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Resim 104.jpg (178.9 KB, 248 views)
Dosya Türü: jpg Resim 105.jpg (167.4 KB, 242 views)
Dosya Türü: jpg Resim 103.jpg (107.0 KB, 237 views)
Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 22:03   #38
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2007
Galeri: 69
Yaprak döken ağaçlarda ben ilkbahar başında söküm yapmayı tercih ediyorum, Sonbaharda söktüklerim kışı geçirmekte zorlanıyorlar, İlkbaharda ağaçtaki enerjiyle birlikte yaşama şansı artıyor, tabi bunu ağacın tomurcukları açmadan yapmak lazım. Eğer yeterince kök olmadığını düşündüğünüz bir dal-sürgün varsa, köklendirme hormonu ile oradaki kök sayısını artırmanız mümkün. Şu anda söktüğünüz eriği, zamansız söktüğünüz için ihmal etmeyin, erken yaprak dökse bile bir dahaki yıl hayata dönebiliyor. Kuruma ihtimali de yüksek tabi. Başarılar.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 18:25   #39
Ağaç Dostu

Gülşen's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2008
Galeri: 30
Çok teşekkür ederim Vyssera. Sözünü dinleyip, ilkbahara kadar bekleyeceğim Gözüm sürekli ağaçlarda... Örneğin, daha önce incirlerin bu kadar azimli olduklarını farketmemiştim.Betonunun arasından yeşermişler ve yaşıyorlar. Olasılık olarak hesaplansa; imkansız görünüyor. Minicik bir tohum yol ile bina arasında bir boşluk bulmuş ve yeşermiş İnanılır gibi değil.

Gülşen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 21:05   #40
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Evet İncir güzel bir tür. Bonsai saksısında zorluk çekeceğini sanmam. Benim bir incir çalışmam var, bu yıl bir kaç tane daha yapmak niyetindeyim. Arkadaşlarım için

Eski 18-07-2008, 18:52   #41
Ağaç Dostu

gönder's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Bahcemde bir erik agacim var. Biraz uzaginda ekilmis MELIANTHUS major[Honey bush] Turkcesinin ne oldogunu bilmiyorum. Ismi yoksa belki " bal damlasi " diyebiliriz. Cunku koyu kirmizi ciceklerinin icinde cok tatli bir sivi [nektar] olusuyor ve arilar ile kuslar buna bayiliyor.

Guney Afrika yerli bitkisidir. Yapraklari mavimsi bir yesil rengindedir.Dort mevsim yesil duran bir bitki. Kokleri toragin altindan uzayip gidiyor ve yer yer yeni surgunler atip yeni agacciklar olusuyor.

Iste erigin altina kadar yuruyen koklerden cikip buyuyen govdeleri erige zarar vermesin diye kesmistim.Iki uc ay sonra [simdi] yeni filizler cikmaya basladi. Bonsai yapabilirmiyim diye dusundum, denemeye karar verdim ve sizlerle de paylasmak istedim.

Australyada dogadan agac sokmek yasaktir. Ozel izin gerektiren bir is, yani dogadan agac sokmemiz zor. Kisilere ozel, yerlerden izin alip agac sokmek daha kolay .

Sizler de bu Yamadori konusunu bir tartisin. Turkiyede su an bonsai yaygin bir ugras degildir. Varsayalim ki 10 yil icinde Turkiyedeki bircok insan bonsai yapmaya karar verir ve dogadan agac sokmeye kalkisir, buna bir de bu isin ticaretini yapmiya kalkisacaklari eklersek dogada nasil bir kiyim olabilecegini simdiden kestirmek zor.

sizler de bunu ozel izinlerle sinirlar [sinirlayabilirseniz] en azindan bilen kisilerin[cunku dogadan sokulen agacin yasama sansi azdir]
dogadan agac sokmesi ,bir agac kiyimi olmasini onler diye dusunuyorum.

Benim bahcemden soktugum bu agaci yamadori gibi degerlendirin, cunku yapilan islem aynidir.

Once bir agaci sokmek icin en uygun zamanin kis sonu oldugunu dusunuyorum
cunku gelecek olan baharda agac yeni surgunler verirken yeni kokler verme ihtiyacini da duyacak ve yeni yerinde kok vermesi daha kolay olacak.

Soktugunuz agaci mumkun oldugu kadar bekletmeden ekin. Eger uzak bir yerden sokum yapmissaniz koklerinin nemlilik oranini yuksek tutmak icin islak bir bezle, bataniye veya bez bir torba ile sarin. Mumkunse sokumu sabah erken veya aksam uzeri yapin .

Bonsai saksisina degil de once genisce bir saksiya ve ya daha onceden hazirladiginiz tahta bir kutuya ekmelisiniz. Sonra yari golge bir yere alin ve en az bir yil onu ellemeyin ama gozleyin, suyunu ihmal etmeyin yeni filizlere bakip yapacaginiz bonsai hayal edebilirsiniz. Sansli iseniz ve agaciniz tutmussa bir yil sonra yavas yavas agacinizin ust tarafi ile ugrasmaya basliyabilirsiniz.

Simdi resimlerle bu gun soktugum agaci gorelim. Daha once bu agactan bonsai oldugunu gormedim olursa belki de bir ilk olacak.
Hocam ***,
Ben Bir Bonsai ahyranıyım ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Benim başağı yukarı 11 adet ağacım var bu ağaçların fotoğraflarını eklesem ve bana biçim verme konusunda yarımcı olurmusunuz eğer olursanız çok memnun olurum.

gönder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2008, 20:20   #42
Ağaç Dostu

yakamozsimsek's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef Mesajı Göster
Albiza harikasın. )
Adamlar koca ağaçları nasıl taşıyorlar. Biz neden bunu yapmak yerine ağacı kesmeyi tercih ediyoruz?
Nedeni açik allah veriyor nedenini aramaya gerekmi var bizim gibi ulkelere bakin bir de digerlerine.

yakamozsimsek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2008, 22:52   #43
Ağaç Dostu

vyssera's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gönder Mesajı Göster
Hocam ***,
Ben Bir Bonsai ahyranıyım ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum.Benim başağı yukarı 11 adet ağacım var bu ağaçların fotoğraflarını eklesem ve bana biçim verme konusunda yarımcı olurmusunuz eğer olursanız çok memnun olurum.
Forumumuza hoşgeldiniz, Ali Hocam'ın cevabından önce, kendi adıma, ağaçlarınızı görmeyi Ali hoca'nın da yardımlarıyla beraber çalışmayı isterim. Ne kadar zamandır bu işe merakınız var?

Eski 07-08-2008, 17:56   #44
Ağaç Dostu

gönder's Avatar

Öncelikle merhaba,

Mesajınızı yeni okudum şu sıralar sık seyahat ediyorum.Bugün ağaçlarımın resimlerini ekledim.Görmek incelemk isterseniz bakabilirsiniz ve bende çok memnun olurum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9816

aşağı yukarı 6-7 yıllık bir zamandır merak duyuyorum.
İlginiz için şimdiden çok teşekkürler
Burhan GÖNDER

Eski 03-09-2008, 15:44   #45
Ağaç Dostu

gönder's Avatar

Öncelikle merhaba demek istiyorum.Ve Mailinize çok geç cevap yazdığım için özür dilerim sürekli seyahat etmem ve rahatsızlığım nedeni ile cevap yazamadım kusura bakmayın.Aslında net olarak 2000 yılında izmirde fuarda otazca firmasının ağaçlarını görmemle içimde sevgi o zaman başladı ve gün bugündür devam eden ve artan bir sevgim var.Bugüne kadar çok ağaç kuruttum ama eskisi kadar artık kurutmuyorum ama birkaç ağacımının formunu kazandırırken yanlış seçim diyelim ağaçlarımın fomunu beğenemedim.Daha sonra satın aldığım veya gelen ağaçlarımı şekillendirme konusunda zannedersem bir korku oldu bu yüzden bu ağaçlarımı bir türlü şekillendirememkteyim.Bu yüzden yardım alsam diye düşündüm sayın vyssera ağaçlarımın fotoğraflarını zannedersem görebiliyorsunuzdur değilmi .Saygılarımla Burhan GÖNDER

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025