agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Bambu
(https)




Beğeni Düzeni20Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-07-2009, 14:33   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
sayın ustunizci.,
yazınızda bahsettiğiniz Rize pazar daki bambu bahçesini bilmiyorum.Bizim mahallemiz Rize kalkandere dedir.Çocukluğumdan beri ve daha önce de evimizin önünde her zaman bambu ağacı bulunurdu.Yalnız cinsini bilemiyorum.Ama Batumdaki park ta gördüğüm bambularla aynı cins idi.Çünkü dedem zamanında oradan getirmiş.
Çoğaltılması konusu ise biraz zorlu galiba.Ancak bir kaç denemeden sonra rizom dediğiniz usulle yeni evimizin bahçesine taşıyabilmiştik.Biraz zor tutunuyor ve bir kaç sene olduğu gibi duruyor.Herhalde iyice kökleşince çoğalmaya başliyor.O zaman da 5-10 gün içerisinde 5-6m kadar boy atıyor.Ben şimdi köyden uzaktayım .tesadüfen şeker kamışı yetiştirilmesi konusunu ararştırırken bu foruma rasladım.Gidince resimlerini foruma atarım inşallah.
herkese selamlar.

paspanika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2009, 23:13   #32
Ağaç Dostu
 
bonsade's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-10-2006
Şehir: antalya
Mesajlar: 998
Galeri: 16
Antalyada- İngiliz kmışı- derler normal kamıştan daha dayanıklı olduğu için fasülye sırığı olarak kullanırlar . Ben yerini keşfettikten sonra bir iki kök tenekede yetiştirdim .Dikimden sonra bir sene bekler hiç bir hareket göremezsiniz ikinci sene çok hızlı çoğalır . Aynı zamanda bahçe sahiplerinin kurtulmak istediği bir şeydir . Kurtulmak için her sene yakarlar .

bonsade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2009, 16:37   #33
Ağaçsever
 
anurt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 4
merhaba arkadaşlar.
geçen hafta batuma gittiğimde gördüm bambuları. bence harika bitkiler. bizim o tarafta da saz - kamış dediğimiz bir bitki yetişir, dolayısı ile çok da yabancısı değilsem de, bunlar gibi değildir doğrusu. bir vesile ile elime 2-3 dal geçirme imkanı da buldum. biri köklüydü. hepsini bir ihtimal köklendirebilirmiyim acaba diye suya da koydum. hepsi yaprakları sallandırdılar malesef. ama gene de bir süre suyun içinde tutacağım. (olur mu olur) şuan halen karadenizde olmam ve benimle yaklaşık 3-5 gün daha gezecek olmaları sebebiyle toprağa yerleştiremiyorum. ancak bu işi bilenlerden tavsiyesi olan varsa, paylaşırsa sevinirim.

anurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2009, 00:20   #34
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi anurt Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar.
geçen hafta batuma gittiğimde gördüm bambuları. bence harika bitkiler. bizim o tarafta da saz - kamış dediğimiz bir bitki yetişir, dolayısı ile çok da yabancısı değilsem de, bunlar gibi değildir doğrusu. bir vesile ile elime 2-3 dal geçirme imkanı da buldum. biri köklüydü. hepsini bir ihtimal köklendirebilirmiyim acaba diye suya da koydum. hepsi yaprakları sallandırdılar malesef. ama gene de bir süre suyun içinde tutacağım. (olur mu olur) şuan halen karadenizde olmam ve benimle yaklaşık 3-5 gün daha gezecek olmaları sebebiyle toprağa yerleştiremiyorum. ancak bu işi bilenlerden tavsiyesi olan varsa, paylaşırsa sevinirim.
Sayın Anurt, seyahatte olduğunuz için topraklayamıyorum demişsiniz. Bir pet şişenin içine köklü bambuyu yerleştirdikten sonra, şişenin içine toprak doldurabilirsiniz. Lütfen korumaya çalışınız. Başarılar diliyorum.

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2009, 14:18   #35
Ağaçsever
 
anurt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2009
Şehir: ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 4
merhaba sn. ustunizci.
öncelikle, geç cevabım için özür dilerim. elimden geldiğince arkadaşları koruya kollaya getirdim, ektim ancak tepelerinde bir yaprak kalmadı ve kurudular. gene de onlardan umudumu kesmedim. önümüzdeki yaza kadar (belki baharda biraz canlanmaya karar verirlerse diye) onlarla ilgilenmeye devam edeceğim. herhangi bir çürüme gözlemlenmese de, herhangi bir canlanma da yok. bu yakınlarda merakıma yenik düşüp, birini çıkartıp köklerinde bir şey var mı diye bakabilirim. ancak nereden okuduğumu hatırlayamadığım bir kaynağa göre, dipteki rizomları ile beraber yaklaşık 50 cm lik parçalar halinde alınıp ayrı ekilmeliymiş. yani benimkiler zaten hatalı çıkıyor bu durumda.
gene de vazgeçmedim. bir şekilde tohum ya da fidan bulmaya çalışacağım artık

anurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2009, 00:16   #36
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Sayın Anurt, öncelikle, özür dilemenizi gerektirecek bir şey olmadığını belirtiyorum. Bizler (ben) amatör ruhla, tecrübelerimi yazmaya çalışıyorum. Umarım elinizdeki bambular, köklenir. Ben kökleneceğini tahmin ediyorum. Bendeki MOSO.yu saksıdan toprağı göçürdüm. Bitkide gelişme yoktur. Ancak gerileme ve sararma, solma da yoktur. Bitkiyi, saksıdan, toprağa göçürürken, merak ettim, korka, korka, köklerin etrafındaki toprağı, tamamen olmasa da temizledim. Çok saçaklı bir kök yapısı var. Saçaklar, aşağıya doğru iniyor. 2008'de tohumdan ilk çıkan filiz, kurumuştu. Ancak, koparıp atmadım. Halen köke bağlı olarak duruyor. Geçen kış, iki filiz çıkmıştı. Yaklaşık 20 Cm.kadar, uzadı. 2 mm.kalınlığında. Yaklaşık 2 ay önce, 3. bir filiz daha çıktı. 4 Cm. kadar. Kökteki toprakları döktüğümde, Bir filizin çıkmakta olduğunu gördüm. Büyük bir pirinç tanesi kadar. Yalnız, çıkan tüm filizler 1 Cm.çapındaki bir alanlan çıkıyor. Belki de 1 Cm.den de daha az bir alandan. Eğer başka yerdeki, köklerden veya saçaklardan çıkmış olsaydı. Benim moso'nun yaşayacağından eminim diyebilecektim. Şu an bir şey diyemiyorum. Arkadaşlarımıza denemelerinde başarılar diliyorum.


Düzenleyen ustunizci : 22-06-2011 saat 13:25 Neden: harf hatası olduğundan
ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 08:44   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar!

Nedense bir bambu aşığı olarak bu başlıktakileri okuyunca çok mutlu oluyorum. Hepinize paylaşımlarınız için yürekten teşekkür ediyorum. Çaya alternatif ürün olarak yıllar önce bir öğretim üyemizin bir tezi olacak. Okumanızı öneririm. Bambu başlığındaki sayfaların birisine bir arkadaşımız link vermişti sanırım. İnsanımızın cumhuriyetin yokluk yıllarında verdiği mücalele ve özvriyle ilgili. Rahmetli Zihni DERİN ve arkadaşlarının emekleri çok büyük. İlk okuduğumda çok şaşırmıştım. Unutmayınızki her şey bir hayalle başlar. Görüşmek dileği ile.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 14:47   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Bambu, ekonomik değeri yüksek fakat yayılmacı özelliğe sahiptir.

Değerli bambu severler,

Bambu fiziki açıdan baktığımızda türlerine göre kendine has güzellikleri içermektedir. Ekonomik açıdan baktığımızda Türkiye' de henüz üretimi bulunmamaktadır. Bambu, özellikle yurt dışında yetiştirilen ülkelerde bir sektör haline gelip hammadde ve mamul üretilerek önemli oranlarda gelir elde etmektedirler ve ekonomiye, istihdama katkı sağlamaktadırlar.

Türkiye'de henüz adını bile bilmeyen, bitkiyi tanımayan çok insanımız vardır. Piyasada bambu adı altında mobilyalar, dekorasyon malzemeleri, aksesuarlar vs. çok az olsa da satılmaktadır. Ancak, bu satılan ürünlerden özellikle mobilya gurubu içerisinde sadece bambunun adı kullanılmaktadır. Gerçek bambudan imal edilmiş mobilya yok denecek kadar rastlanmaktadır. Biz ancak adını kullanmasını biliriz.Bu hususta artık Dünyada hayli mesafe kat etmiş olan ülkelere bakarsak adını değil kendisini kullanmamızın çoktan zamanı geldiğini görülmektedir.

Bambu ekonomik açıdan çok fonksiyonel bitki olup yetiştiriciliği sanıldığı kadar kolay değildir. Daha önceden de forumda bahsettiğim Rize'nin Pazar İlçesinde yapılan deneme bahçesini incelediğimde ilk bakışta muhteşem görüntülerle karşılaştım. Ancak burada kontrol edilmesi çok zor olan yayılmacı özelliğini gördüm.Bu husus çok önemliydi.Doğu Karadeniz Bölgesinin çok geniş arazileri olmadığından, tarım ürünleri yetiştirilen alanların dışında ve çok uzaktaki boş olan arazilerde/ormanlıklarda değerlendirilmesi zorunluluğu vardır.

Rize'de başta çay ve fındık bahçeleri olmak üzere, bu bahçelerin yanında / yakınında bambu tesis edilmesi uygun olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü kök-rizom sistemi kesintisiz olarak ağ gibi çoğaldığından istenmeyen yönlere yönelip (komşu arazilere girerek) orda varlığını sürdüren diğer bitkilere zarar verecektir. Bambu aynı zamanda kendi alanı içinde kolay kolay başka bir tür bitkinin yaşamasına pek müsaade etmez. Bambular bu yüzden komşu arazilere veya istenmeyen arazilerden çekip temizlenmesi çok zahmetli ve bazen de mümkün olmayacaktır. Bu yüzden yayılmacı özelliğini gözden kaçırmamamız gerekir. Bu husus Doğu Karadeniz Bölgesi için çok önemlidir. Aksi halde mevcut tarım arazilerimizi bambulara heba etmiş oluruz.

Eğer ki bambunun yayılmacı özelliğini kontrol edecek, bölge koşullarına uygun tekniklerin/mekanizmaların kesin çözümünü bulduğumuzda, işte o zaman bambu Doğu Karadeniz Bölgesi için alternatif ürün olarak yetiştiricilere önerilmelidir. Bölgeye ve ülkemize önemli oranda ekonomiye katkı ve istihdamı sağlayacak yeni bir sektör doğmasına vesile olacaktır.

Benim kişisel görüşüm bambu, her ne kadar yayılmacı özelliği olsa da, çok fonksiyonel ve ekonomik değeri yüksek bir bitki olması sebebiyle, kontrol edilebilir boyutlarda üretim yapmalı ve en azından ülkemizde/bölgemizde denenmelidir diye düşünüyorum.

Saygı ve sevgilerimle,

Yamaha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 16:28   #39
Yeni Üye
 
timya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-04-2010
Şehir: rize
Mesajlar: 2
harika bi bitki bambu bizim bahçede m,lyonlarca var ama önüne geçilmiyor haberiniz olsun

timya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 13:39   #40
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-04-2010
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 34
kardeşime dedimki bunu bahçenin dışına dikelim yok dinlemedi bahçeye diktik yani şimdi bütün bahçe bambuluk olacak...

kayakartalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 13:40   #41
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-04-2010
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 34
belkide çok güzel olur

kayakartalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 13:42   #42
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-04-2010
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 34
tabi balıkseri gibi biyerde ne kadar gelişim gösterir uyumu nedir bilmiyorum deneme yanılma yöntemleri üzerine gidiyor

kayakartalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 18:27   #43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-01-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 86
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi timya Mesajı Göster
harika bi bitki bambu bizim bahçede m,lyonlarca var ama önüne geçilmiyor haberiniz olsun

Sayın timya kardeş sizin bahçedeki bambularin cinsi nedir resim çekip buraya yükleyebilirmisin bambu mu yoksa kamış mı esen kalın

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 20:20   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 150
Sayın Yamaha,
Türkiye'de bambu biliniyor ve tarafımızdan 11 tür yetiştiriliyor.

Besenkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2011, 15:18   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Rizede çay bahçeleri arasında yetişen bambu lar.Cinsini bilemiyorum.Dededen kalma .Aşırı çoğalmaya başladı.İhtiyacı olan kesip alıyor.Gene de çoğalıyor.

Eklenen Resimler
  
paspanika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 09:37   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
......

Eklenen Resimler
  
Muda beğendi.
paspanika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 12:41   #47
Ağaç Dostu
 
HomeWork's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-12-2006
Şehir: Düzce
Mesajlar: 161
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi timya Mesajı Göster
harika bi bitki bambu bizim bahçede m,lyonlarca var ama önüne geçilmiyor haberiniz olsun
Sayın Timya

Rizomundan gönderme şansınız var mı? Ben de denemek istiyorum.

HomeWork Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2011, 10:40   #48
Ağaç Dostu
 
aydoner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Hatay
Mesajlar: 258
Bambu bahçelerini Orköy Genel Müdürlüğünden yetkililerde gezerek bunun ülke çapında nerelerde yaygınlaştırılabileceğini araştırmak üzere taşra teşkilatlarına yazılar yazdılar. Gerçekten ülkemiz için fırsat ürün olabilecek özellikler arzediyor. Ancak bizler gerçekten bunu nerelerde diktirsek başarılı olabiliriz, iklimsel özellikleri nelerdir, iyi bilinmesi lazım. Örneğin sıcak Akdeniz kuşağında güneş yanıkları olur mu? Problem olmaması durumunda Amik Ovasının bataklık görüntüsü veren bölümlerinde uğraşmadan kazanma dönemi başlayabilir!

aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2011, 18:11   #49
Ağaç Dostu
 
yale's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2006
Şehir: Artvin / Hopa
Mesajlar: 208
Galeri: 228
Thumbs down

Buda Hopa dan

Eklenen Resimler
   
cemal.S beğendi.
yale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2011, 17:01   #50
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Bambu Kamışı (Doğu Karadeniz)

Sayın, PASPANİKA

Göndermiş olduğunuz resimler için çok teşekkür ederim.Bambular doğal ortamında iyi yetişmiş durumda.Rize, Pazar'daki gördüğüm bambu türlerine benzemektedir.Resimlerdeki bambu, Kalkanderenin hangi köyün hangi mahallesinde yetiştirildiğini belirtirseniz belki birgün görme olanağımız olur.

Bambu, çok fonksiyonel ve ekonomik değeri olan bir bitki türü olması sebebiyle üretilmesi gerekmektedir.Ancak, çok yayılmacı özelliği nedeniyle kontrol altında tutmak problemi dikkat çekmektedir.Aynı zamanda bambu, dikilen alandan gerektiğinde imhası ve temizliği yapılması çok zor bir iş olduğudur.Eğer, bambu kontrol altına alınamazsa etrafında bulunan komşu arazilere, çay, fındık bahçelerin içlerine girmesine sebep olabilir.Bu alanlardan temizlenmesi çok külfetli bir iştir.Bambu, ancak ya ormanlık alanlara ya da kontrol altına alınabilecek uygun yerlerde etrafına bir bariyer sistemi geliştirilmesi veya bambu alanın çevresine derin ve geniş kanallar açılarak kanal şevinden inecek olan rizomları sürekli keserek kontrol altına alınması vb. uygulamalar yapılabileceği kanaatindeyim.İş bu hususta birtakım zorluklar olsada bambunun biran önce ülke ekonomisine kazandırılması için üretim izni ve zirai desteğin sağlanması gerekmektedir.

Saygı ve sevgilerimi sunarım.

Yamaha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2011, 12:28   #51
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 45
Sayın Paspanika, Kalkandere'de sizin bahçeleri ve Bambu'ları çok araştırdım. Bulduramadım. İlçe Tarım Müdürlüğü, Çay Fabrikasının eksperi, Ziraat Bankası çalışanları, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü, Aksu Mahallesi Muhtarı, sizin bambuları bulamadılar. Sizin bahçeleriniz Kalkandere'nin neresinde. Yardımcı olabilirmisiniz.
Selamlar, sevgiler.
Üstün İZCİ

ustunizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2012, 19:50   #52
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 74
yukarıdaki Rizedeki bambuların türleri hakkında tahmin yürütebilecek var mı dalları yukarıda çok güzel görünüyor.Şelale gibi sarkık acaba moso olabilir mi

C.Anıl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2012, 10:22   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 279
Sayın paspanika,Rizede bu bambular tam olarak nerede acaba,o tarafa çokça gitmekteyim,bir kaç kök alıp Trabzonda denmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

şenol dalkıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 19:52   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
BAmBU

s.a bende bambu yetiştirmek istiyorum.bana kargo ile gönderebilecek bir yardım sever varmı varsa lütfen bnimle en kısa zamanda iletişime gecsin.

janissary61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2012, 23:38   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi janissary61 Mesajı Göster
s.a bende bambu yetiştirmek istiyorum.bana kargo ile gönderebilecek bir yardım sever varmı varsa lütfen bnimle en kısa zamanda iletişime gecsin.
Emredersiniz komutanım...da önce sizi bir tanısak derim. Kendimizi tanıttığımız bir sayfamız var önce bir uğrayın isterseniz.

Kolay gelsin.

Çoktandır bu BAMBU başlığını uzaktanda olsa seyreylerim. Katkıda bulunan bütün arkadaşlara teşekkürler.
Hatta bu yaz Sayın TUZCUOĞLUNU İzmir karaburunda ziyaret ettim. Sağ olsunlar çok güzel sohbetler yaptık. MOSO larını görme şansım oldu. Çok güzeller fotoğraflarını göndermiş E -MAİL göndermiş. Bir ara paylaşmak isterim sizlerle.
Bu BAMBU sevdası bende kara sevda yıllardır çeker dururum anlıyacağınız.

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 21:37   #56
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Emretmek ne haddime efendim.
Tanışalım;
Ben deniz ofluyum istanbulda yasıyorum.bilişim teknolojileri okuyorum.
bu tarz işlere meraklı bir gencim araştırmayı severim.doğanın çok güçlü olduğuna inanırım.
bambu meseleside kafamda vardı.ama türkiyede yetiştiğini bilmiyordum biraz araştırdım.rizede yetişiyormuş.bende kocaeli'nde yerimiz var orada denemek istediğim için siz deniz büyüklerimden yardım istiyorum.

SAYGIYLA

janissary61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2012, 22:17   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar....!

Sayın Faruk TUZCUOĞLUNUN bir telefon görüşmemizden sonra gönderdiği detay içeren teknik bilgileri olduğu şekliyle aşağıya kopyaladım. Umarım hepimize ışık tutar.. Fotğraflar ulaşınca paylaşacağım elbette.....SAYGIYLA.

Sevgili Cemal Bey,


Ağaçlar nette hakkımda yazdığınız yazınıza,
yanılgı yaratmaması amacı ile
teknik açıklamalar eklemek isterim.


Çıkış noktam Bambu yetiştirmek değildi.

Asıl,
küresel ısınmadan dolayı, buralarda, yani İzmir - Karaburun da tropik bitki yetiştirilip
yetiştirilmeyeceğini denemek istedim.


Evet oldu ama, yaz aylarında ödediğim su faturalarını ben bilirim.
Bildiğiniz gibi AMATÖRum ve hep cepten gidiyor.


"Hatta bu yaz Sayın TUZCUOĞLU'NU İzmir - Karaburun'da ziyaret ettim.
Sağ olsunlar çok güzel sohbetler yaptık.
MOSO larını görme şansım oldu.
Çok güzeller fotoğraflarını göndermiş E -MAİL göndermiş.
Bir ara paylaşmak isterim sizlerle.

Bu BAMBU sevdası bende kara sevda yıllardır çeker dururum anlıyacağınız."

demişsiniz.


Moso yetiştirmeye hiç kalkışmadım, denemedim.

Bu iklimde, Mosoya efor harcamak istemedim.
Cemal Sansar kardeşim ile Bunca sohbet içerisinde,
sanırım türler konusunda kuçük bir karışıklık olmuş.
Bahçemde sadece üç tür bambu bulunuyor.


Birincisi, "Dendrocalamus strictus"
TROPIK bir bambu. Küme köklü.
Tabii büyükçe bir tür. Sağlam, kalın, fakat pek düzgün olmayan bir gövde.

Hindistan kökenli, 14cm çap, 18m boy a kadar gelişebiliyor.
Bahçemde toprakta dikili ve hasmetli görünen bunlar.

Ceml beyi kandıran bunların görüntüsü herhelde.


Selüloz oranı %10-12 lere varabildiğinden Hindistan da kağıt yapılıyor.


Dendrocalamus Latincede ağaç gibi demektir.
Gerçekten de ağaça benzer sık bir dallanma ile müthiş bir gölge sağlıyor,
bu yanı ile şık ve dekoratif diyebiliriz.
Bir küme içinden pek fazla uzaklaşmadıklarından,
70-80cm lik bir dairede 7-8 adet, 7-8cm kalınlığında yine 7-8m uzunluğunda,
kamış kümesi güzel görünüyor.
Bu 7-8 sayısı olaya iyi uydu :-)) ama gerçek de bu.


İkincisi, "Philostachys Aurea"
Ülkemizin çeşitli yerlerinde doğaya da dağılmış, yayılıcı.
Aman ha, "yayılırlar maazallah" seslerini duyar gibiyim,
ve bunlarla birlikte hoş olmayan anılar geliyor aklıma.


Bu canavarlara bir de yaban ortamada bakayım dedim.
Garibanlara acıdım.
Kendi yurtlarında 10-12m yüksekliğe ve 5cm çapa ulaşan bu kamışlar

Ege nin susuz yazında adeta can çekişiyorlardı.

Yayılmayı brak, bizim yerli "KARGI" kamışlarımız etraflarını sarmıştı.
Yemyeşil ve onlardan çok daha heybetli idiler.
Gidebilirsem, onların da fotograflarını çeker yollarım.


Adından da anlaşılacağı "ALTIN" renginde
ve son derece düzgün kamışları olan, dekoratif bir tür.


Üçüncüsü, "Fargesia" nın bodur türlerinden biri.

Tohumlarını bendendi,
sağolsun sevgili Cemal Sansar yetiştirip büyüttü ve bir saksısını bana verdi.
Çimen gibi. -23C lere dayanabilen kış bambusu.
Devamlı gölgedeler. Ege güneşi öldürüyor.


Sevgili Cemal Bey resimleri tekrar düzenlemem gerekecek.
Sizin hatırınız kırılmaz, ama az bir süre rica edeceğim.


Sevgi ve saygılarımla,
Faruk Tuzcuoğlu

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2013, 17:11   #58
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ustunizci Mesajı Göster
Sayın Paspanika, Kalkandere'de sizin bahçeleri ve Bambu'ları çok araştırdım. Bulduramadım. İlçe Tarım Müdürlüğü, Çay Fabrikasının eksperi, Ziraat Bankası çalışanları, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğü, Aksu Mahallesi Muhtarı, sizin bambuları bulamadılar. Sizin bahçeleriniz Kalkandere'nin neresinde. Yardımcı olabilirmisiniz.
Selamlar, sevgiler.
Üstün İZCİ
Cevap biraz geç olacak ama Aksu mah.muhtarına Adıgüzellerin eski evlerinin yanı deseniz bulacaktır.

paspanika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2013, 15:24   #59
Yeni Üye
 
drekt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2013
Şehir: RİZE
Mesajlar: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi paspanika Mesajı Göster
Cevap biraz geç olacak ama Aksu mah.muhtarına Adıgüzellerin eski evlerinin yanı deseniz bulacaktır.
4 sene geçmiş aradan biraz mı geç oldu toprağım
Neyse konuyu gördüm bende deneyimlerimi yazayım dedim..
Bambu yetiştirecek arkadaşlara; bende Rize'nin Gölgeli köyündenim 2009 da Pazardan bir arkadaş vasıtasıyla aldığım iki çift bambuyu cay tarlasının yanına ekmiştim acayip büyüdüler çoğaldılar sanırım caya verilen gübreden nasiplerini de alıyorlar çay yanında ağaç topluluğu istemez sökmeye basladık baya bi uğraştırdı yıl 2013 hala çıkıyor dipten daha flizlenirken köklüyor tarlaya bakım yapanlar. yandaki çaylığa da sıçramış ...Allah dan sahibi akraba küfür yemedik çok dikkatli ekilmesi gereken bir bitki. Kullanılan arazının ıçıne ,bırakın yakınına bile dikmeyin derim.... Bahçede ekerim sıralı bi şekilde kontrol ederım güzel gozukür fikrinde olmayın öyle yan yana büyüyorlar ki adım bile atamazsınız bı kaç yıl içinde..

drekt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2014, 11:42   #60
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Moso Bambu yetiştiricisi

Artvin Arhavi ilçesinde hacılar mahallesinde Bambu yetiştiriyorum. Hobi ve ticaret amaçlı yapmaktayım. Kerestesini 2014 yılı sonlarından itibaren satmaya başlıyorum Arhavi iklimini çok sevdi.
http://www.arhavisanayi.com/bambu-fi...mbu-fidanligi/ İnternetten derlediğim Bilgileri sitemden inceleyebilirsiniz.
Ali batum (0544) 722 5669 Telden ulaşabilirsiniz. Bambu fidanı fiyatları Batum ve Arhavi Bambu fidanlığı

Çay ve Fındığa Alternatif, Karadeniz de bakım bile gerektirmeden büyüyebilen ender ürünlerden biridir.
Sınırlı sayıda Yetişmiş Bambu fidan Fiyatı: 25 litrelik saksıda yetişmiş Bambu Gelişmesine orantılı olarak 50 – 100 – 150.00 TL
Moso Bambu türleri tekstil sektöründe iplik olarak giysiler için kullanılır? “Phyllostachys Pubescens” veya “Phyllostachys heterocycla” yaygın Moso Bambu ahşap ve diğer birçok bambu ürünleri için kullanılan ayrı çeşididir. Moso bambu yaklaşık 3 milyon hektarlık, Çin’de çok büyür. Moso 7-18cm çapı ile yüksekliği 25 metreden fazla büyüyebilir ve( -) 23 ° C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir Ancak, sıcak hava ve kısa kışlar olan bölgelerde daha iyi bir büyüme beklenebilir. Bu bitki çimengiller ailesinden (Poaceae) olarak boyu 25 metreye ulaşır… Bu bitki her gün 1 metreden fazla, hatta günde 120 Cm büyür. Dünyanın en hızlı büyüyen canlısı denebilir. Gelişme evresini tamamladıktan sonra, topraktan çıktığı andan sonra sadece 40 günde boyu 20 metreyi, kereste çapı 18 cm’ yi bulur. Bazı ülkelerin ekonomileri büyük ölçüde bu bitkiye bağlı olarak surmektedir. Kerestesi her türlü eşya ve mobilya sanayisinde kullanılır. İnşaatlarda, el sanatları ve sunta olarak işlenebilir. Sürgünleri (filizleri) taze, kurutulmuş ya da konserve olarak yenilebilir. Çok önemli bir peyzaj aracıdır. Yaprakları ile bahçelere ve yeşil alanlara büyük güzellikler sunar. Ekolojik açıdan büyük öneme sahiptir. Toprak ve su korunmasında kullanılmasının yanında erozyonu ve toprak aşınmalarını önler. Sadece tropikal iklimlerde ve ülkelerde değil, ılıman iklimlerde de yetişir. Sıfırın altında (-) 25 ° C ‘ye dayanıklıdır. Ilıman iklimlerde ormanlar yaratabilirsiniz….

Drikurt beğendi.

Düzenleyen alibatum : 29-07-2014 saat 11:54 Neden: güncellemek
alibatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024