agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Acemi Bahçıvan Soruları (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm)

wedo 24-03-2019 18:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1563797)
Sn. Wedo,



Aldığınız esasen toprak değil, torf. Bitkileri sadece torfta yetiştirmek doğru değil, zaten iyi sonuç alınamıyor da çoğu zaman. Torf ile yaşanan en sık problemlerden birisi sulama konusudur. Çok sık sularsanız vıcık vıcık olabilir, nemini kaybetmemiş yeni torfun su tutma özelliği vardır çünkü. Nemini kaybeden torf ise kuruyup, katılaşır, taş gibi olur zamanla. Üstten ne kadar su dökseniz de asla suyu içinde tutamaz, anında saksı deliğinden akar, gider su. Suladım zannedersiniz ama torfun içi kupkurudur.



Torfu tek başına sadece tohum çimlendirirken kullanıyorum ben şahsen. Ki o zaman bile yukarıda saydıgım sorunları gene yaşamak mümkün. Çilek, biber veya her ne yetiştirecekseniz o bitkiye uygun bir saksı harcı yani karışım yapmanızı tavsiye ederim. Güzel, uygun bir toprak harcı hazırlayıp fidenizi o karışımda yetiştirmeniz daha iyi sonuç verir.



Sebze-meyve değil ancak çiçeklerde ben genel olarak eşit ölçülerde karıştırılmış bahçe toprağı, torf ve dere kumu karışımı kullanıyorum. (Deniz kumu kullanılmaz).



Bitkiniz çeşitli minerallere ve besinlere ihtiyaç duyacağı için salt torf yeterli olmaz, bu da bir başka neden. Forumda toprak harçları ile ilgili başlıkları ve yetiştirmek istediğiniz bitkinin başlıgını okuyarak daha net bilgi alabilirsiniz.



Hocam valla 15 paket aldım , boşuna mı aldım bunları ben şimdi ? Üzerine bişey eklesem kullanılabilir duruma getiremezmiyim ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Cymbelina 25-03-2019 00:52

15 paket mi?? o_0

Yani biraz fazla almışsınız sanki fakat arzu ediyorsanız bir kısmını fişiyle iade edebilirsiniz. Ancak, yetiştirmek istedikleriniz çoksa ve misal bir sürü ve derin saksılarınız varsa, kullanırsınız hepsini herhalde, bilemiyorum.;)

Benim yazdıklarıma tekrar bakın isterseniz; ben "Boşuna almışsınız, zinhar kullanamazsınız" demedim. İsteyen elbette sırf torf içinde bile birşeyler yetiştirebilir. Ben bugüne kadar torf ile ilgili tecrübeme dayanarak ve burada forumda diğer insanların da aktardıklarını baz alarak sadece torf değil, bitkinize uygun bir karışım yapmanızı önerdim.

Şu başlıkları okumanız faydalı olacaktır:

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/2146.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/26842.htm

Ayrıca çilek ve biber (veya hangi bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız) onların başlıklarına da göz atın.

g.c. 25-03-2019 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wedo (Mesaj 1563785)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f403b37afe.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...98f265c187.jpg

Bende bugün bu toprağı aldım. Bende çok acemiyim. Çilek , biber filan ekmeyi düşünüyorum. Ben şimdi bu toprağı daha fazla nasıl verimli hale getirebilirim ?



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

A101in torfu bu. Bence esas sıkıntısı içerikten ziyade fazla çamur yapıda, su geçirgenliği düşük bu yüzden. Perlit karıştırarak bu sorun çözülebilir. Bunun haricinde bir önlem ilk etapta gerekmez, bitkinin ihtiyacına göre besin takviyesi yapılır sonradan diye düşünüyorum, yanlışım varsa ustalar düzeltsin.

MI 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

safakbertuğ 09-06-2019 12:01

Bende yeni acemilerdenim domates salatalık vs terasim a ektim fakat domates fidelerimden birinin gövdesi kabarcıklar oldu ve yaprakları sararmış ne yapmalıyım

g.c. 10-06-2019 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi safakbertuğ (Mesaj 1569953)
Bende yeni acemilerdenim domates salatalık vs terasim a ektim fakat domates fidelerimden birinin gövdesi kabarcıklar oldu ve yaprakları sararmış ne yapmalıyım

Bitkinizin strese girmiş olma ihtimali ile birlikte azot fazlalığından oluşan sıkıntı da olabilir. Fidenizin fotoğrafını çekip ilgili başlıkta üstadlara danışabilirsiniz.


Simsek 21-06-2019 11:58

Merhaba bende bir heyecan olsun diye girdim bu işe. Nereden başlıyacağımı bilmediğim için migroslarda satılan hazır saksı içine bir tek sulaması kalan salatalık donates fesleğenden aldım. Fesleğenler büyüdü o saksıda idare eder galiba . Ama salatalıklar 6 tanesi çıktı. Kocamanlar bu saksı belli ki yetmez . En az 5 litrelik saksıya ekin yazıyor kutuda. Hepsini ayrı ayrı 5 litreye mi ekeceğim? Ve en büyük sorum toprak ne kullanmam gerekiyor. Bir sürü farklı bilgi var bayağı bir kafam karıştı.

https://imgyukle.com/i/kBsmNQ

https://i.imgyukle.com/2019/06/21/kBsmNQ.jpg

g.c. 21-06-2019 13:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Simsek (Mesaj 1570746)
Merhaba bende bir heyecan olsun diye girdim bu işe. Nereden başlıyacağımı bilmediğim için migroslarda satılan hazır saksı içine bir tek sulaması kalan salatalık donates fesleğenden aldım. Fesleğenler büyüdü o saksıda idare eder galiba . Ama salatalıklar 6 tanesi çıktı. Kocamanlar bu saksı belli ki yetmez . En az 5 litrelik saksıya ekin yazıyor kutuda. Hepsini ayrı ayrı 5 litreye mi ekeceğim? Ve en büyük sorum toprak ne kullanmam gerekiyor. Bir sürü farklı bilgi var bayağı bir kafam karıştı.

https://imgyukle.com/i/kBsmNQ

https://i.imgyukle.com/2019/06/21/kBsmNQ.jpg

Salatalık fidesi için 30 cm derinlikli 4 delikli saksılar ideal ortamı sunuyor.

Toprak olarak;

3/1 Bahçe Toprağı
3/1 Ahır gübresi
3/1 Perlit vb. süzek olup toprağın sıkmamasını sağlayacak ürün kullanabilirsiniz.

Bahçe toprağı yerine hazır satılan steril çiçek toprağı kullanılabilir. Ahır gübresi yerine kompost varsa alternatif olabilir. vs vs. ama temel oranlar 3te1 toprak 3te1 karbon içerikli destek, 3te1 de toprak düzenleyici malzeme olarak belirleyip size en kolay temin edilebilecek malzemelerle karışımı oluşturabilirsiniz.

Bununla birlikte saksının üst yüzeyini malç örtüsü ile örtebilir, haftada 1 sıvı gübre ile bitkinizi destekleyebilirsiniz. Sorun ve sıkıntı yaşadığınızda ilgili salatalık başlığında yardım isteyebilirsiniz.

enesblge 23-06-2019 14:41

Merhaba.Benim geçen sene biberlerimin çiçekleri açmaya yakın kuruyup döküldüler.Bu senede çiçek açmak üzere.Saksıya ne yapmam gerekiyor topragi nasıl korumam gerekiyor? Lütfen yardımcı olun bu senede biberlerimi kaybetmek istemiyorum.

Kaktüsadamspnc 26-06-2019 12:50

Temmuz ayindada ekseniz tohumunuz cikacaktir elbette ancak istenilrn seviyeye gelemiyecektir zaman darligindan dolayi yoksa gerekli tertibat ile (ozel lambalar vs) tohumlar isi ve gunese odakli patlarlar yani yapay gunes ve isiyla yine patlarlar

Neden bahar ayinda toprak degistigine gelirsek bitkiler kis boyunca uykudadirlar baharla uyanmaya baslarlar uyandiktan sonra toprak degisimi kokler oynayacagindan dolayi bitkiye zarar verip oldurebilir illa baharda degismenize gerek yok isterseniz kis ayindada degistirebilir yaza hazirlayabilirsiniz bitkinizi saygilar :)

Incaia 27-06-2019 07:53

Bitkilerin konumu konusunda yardım.
 
Merhaba,

Bu sezonu kaçırdığım için önümüzdeki sezona balkona 1 metrekarelik küçük bir bahçe yapacağım. Fakat aklıma takılan konular var;

1) Balkon doğuya bakıyor. Öğlen 2 ye kadar dik güneş ışığına maruz kalıyor. İzmir sıcağında bitkilerin kavrulmasını önlemek için ne yapabilirim?

2) Balkonumun korkulukları demir değil koyu renk cam. Bitkileri yere koysam güneş ışığı yetersiz kalır mı? Yoksa Balkon demirine asılan saksılarda mı yetiştirmeliyim? Belki de ilk sorunun cevabı bu ama bundan da emin değilim.

3)Bitkileri koymayı düşündüğüm yerin üstünde tavana yakın konumda klima motoru var. Klima motorunun yayacağı ısı bitkilere zarar verir mi?

4) Sizce 1 metrekarelik ahşaptan yapılmış tek bir ekim alanı mı? Yoksa Ayrı ayrı bir kaç saksıdan oluşan bir alan mı olmalı?

aliilker 29-06-2019 08:06

İyi günler arkadaşlar bu hobiye bu sene merak sardım, öğrenme aşamasındayım. Balkonumda biber, hıyar ve domates yetiştirmeye çalışıyorum.
Sıkıntım domateslerimle ilgili, alt dallardaki yapraklar çürüyor. Bir hata mı yaptım? Bir hastalık mı bulaştı? anlamadım yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Size bir kaç da fotoğraf paylaşayım

https://imgbbb.com/image/Ghukr

https://imgbbb.com/image/GhW5e

Ysener 07-07-2019 17:37

Merhaba
Geçen yıl çekirdekten yetiştirdiğim limon ağacım,uzunca oldu.Budamak gerekir mi,gerekirse ne zaman ? Ve aşılama ne zaman yapmam gerekir

Padron34 26-07-2019 15:20

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ec040c8289.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8a6fdaa5dd.jpg
Merhabalar herkese;
Değerli üstadlar göründüğü üzere balkonumda
1 adet zeytin bonsai
1 cupressus leylandii ponpon
2 adet mazı bulunmaktadır .
Fakat beni korkutan resimlerdende anlayacağınız gibi güneş almaktadırlar, bu konuda değerli bilgilerinizi aktarmanızı ve bakım amaçlı bilgilerde talep etmekteyim.
Saygılar ve selamlar sunuyorum...

Zeybeks 12-09-2019 03:15

https://i.hizliresim.com/BONN1G.jpg
Selamlar herkese. Sitede araştırdıklarım doğrultusunda 3 adet kayısı fidanım oldu. Acaba bu saksıda Nisan ayına kadar tutabilir miyim? Yoksa saksı kökler için ne zaman küçük gelmeye başlar?

Zeybeks 12-09-2019 18:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeybeks (Mesaj 1574591)
https://i.hizliresim.com/BONN1G.jpg
Selamlar herkese. Sitede araştırdıklarım doğrultusunda 3 adet kayısı fidanım oldu. Acaba bu saksıda Nisan ayına kadar tutabilir miyim? Yoksa saksı kökler için ne zaman küçük gelmeye başlar?

Var mıdır yardımcı olabilecek birisi acaba? Selamlar

Portakal Rengi 13-09-2019 07:13

Kışın gelişimi azalacak. Bu nedenle yeterli olması gerekir.
Eğer sorun çıkartacak gibi olursa bir saksı daha edinirsiniz.
Toprağı kurutmayın. Nemli ama ıslak olmayacak şekilde tutmaya çalışın.

Zeybeks 13-09-2019 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi (Mesaj 1574638)
Kışın gelişimi azalacak. Bu nedenle yeterli olması gerekir.
Eğer sorun çıkartacak gibi olursa bir saksı daha edinirsiniz.
Toprağı kurutmayın. Nemli ama ıslak olmayacak şekilde tutmaya çalışın.

Çok teşekkür ederim

serberus38 28-03-2020 18:43

Merhaba arkadaşlar , ustalarımıza bir sorum olacaktı yardımınıza ihtiyacım var da,
Pvc boruya dikey sistem çilek dikmeye karar verdim boruyu hazırladım çilekleri aldım ancak bu hafta tamamen yağmurlu gözüküyor hava, hafifte rüzgar var . Aldığım çileklerin de çoğunun üzerinde çiçek var hatta bayağı da meyveye dönenler var , arada kaldığım mesele şudur ki diksem havalardan dolayı sıkıntı olurmu dikmesem bu seferde meyveler kizaracak nerdeyse ne yapsam bilemedim yardimci olurmusunuz

Burhan Türk 05-04-2020 21:32

Güzel bilgiler sağolun

Talha.35 06-04-2020 15:13

Yardımcı olacak var mı ?
 
Talha.35;1584982]Öncelikle herkese merhaba benim internet sitesinden aldığım bir limon var limon ile beraber destek çubugumda yeşermeye başladı yaprak verme aşamasında bu çubuk başka bir meyve fidanı vaya güzel bir ağaç ise başka saksıya alacağım yok değilse çıkaracağım limonun köküne zarar vermesin diye bu konu hakkında bşlgşlş arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3.35.02-1-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3.35.02-1-.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3.35.02-2-.jpg

derinyar 08-04-2020 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lezzetaşkı (Mesaj 223265)
Arkadaşlar ben de balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum. En çok istediğim domates, maydanoz, biber, salatalık, taze soğan yetiştirmek. Bir fidanlığa ulaşma imkanım şu an için olmadığından tohumlarla başlamayı düşünüyorum. Domatesle başlamak çok mu abartılı olur?

Merhabalar, Ankara'da küçük bir hobi bahçesi yapıyorum, Bu ay içerisinde tohumlardan fide yetiştirmek istiyorum. Yerli tohumları nasıl bulabilirim?(Her türlü sebze tohumu olur).
Elimde henüz takas edebileceğim tohum bulunmuyor. Teşekkür ederim

zelihan 09-04-2020 18:32

Okulumuzun bahçesini güzelleştirmek için 1 ay önce toprağa serpme yöntemiyle 1000 adet papatya tohumu ektim. bildiğiniz üzere eğitime ara verilince okullar tatil edildi ama ben sulanmasada neredeyse her gün yağmur yağdığı için sulamaya gerek olmadı.ama hiç papatya çıkmamıştı. bir daha ekmek istiyorum. ama doğrusunu öğrenmem lazım.yardımcı olursanız sevinirim

Ufukturan 18-04-2020 21:10

Merhabalar. Balkonda sebze ve yeşillik yetiştirmek istiyorum. https://www.nifmarket.com/urun/super-toprak-40-lt Sizce bu toprak uygun mudur?

Ufukturan 18-04-2020 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derinyar (Mesaj 1585134)
Merhabalar, Ankara'da küçük bir hobi bahçesi yapıyorum, Bu ay içerisinde tohumlardan fide yetiştirmek istiyorum. Yerli tohumları nasıl bulabilirim?(Her türlü sebze tohumu olur).
Elimde henüz takas edebileceğim tohum bulunmuyor. Teşekkür ederim

Yerlitohum.com - domates tohumu, yerli tohum, geleneksel tohum, köy tohumu, gdo\'suz tohum, dogal tohum, eski tohum,naturel tohum,aşılı,enginar,gübre,ceviz,sebze tohumu,meyve fidesi,sırık,sırık salatalık,oturak,fasulye,yöresel tohum,lezzetli,kok adresini tavsiye ederim. Tamamen yerli tohumlar ve birçok çeşit bulabilirsiniz.

KasperskyLab 19-04-2020 19:57

bu güzel konu için teşekkürler

tropikalist 19-04-2020 20:28

Arkadaşlar size bir sorum olacak acaba hangi toprak karışımları ile geçirgen ve yumuşak (galiba gevşek toprak oluyor) toprak yaparım


Şimdiden teşekkürler

g.c. 20-04-2020 08:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1585983)
Arkadaşlar size bir sorum olacak acaba hangi toprak karışımları ile geçirgen ve yumuşak (galiba gevşek toprak oluyor) toprak yaparım


Şimdiden teşekkürler

Toprağın sıkışıklığını önlemek için karışımlarda

Perlit, Cocopeat, Malç, vb. hafif yapıdaki toprak düzenleyicileri ile organik gübre kullanılabilir. Kesin bir oran söz konusu değilse de yarı yarıya toprak/toprak düzenleyici kullanmak geçirgen bir yapıda toprak elde etmenizi sağlayacaktır.

tropikalist 20-04-2020 14:22

teşekkür ederim peki deniz kumu yerine normal inşaat kumu kullanabilir miyim


bunları sormamın nedeni kum zambağı tohumu aldım istediği toprak yapısını elde etmeye çalışıyorum denize kıyımız olmayınca böyle oluyor işte :D

doga-dostumuz 27-04-2020 02:15

selamlar, 10 52 10 gübre hakkında sorum olacak. bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum. bu gübreyi satın alırken bana 5lt suya bir çorba kaşığı verebilirsiniz demişlerdi ki yaklaşık 20 gr ölçüsüne denk geliyor. fakat begonvillerim de gübreden sonra gerileme oldu gibi. araştırdım 20 gr çok fazlaymış. bir yerde 500 lt 1000 gr düşüyor diye bir yazı gördüm. şimdi buna göre 5 lt suya 9.5 gr gübre düşüyor fakat 2.5 gr verilmeli diyende oldu. hangisi doğru? bu arada sulamayı saksılara direk suyu alttan çıkacak şekilde 5 litrelik sulama bidonlarıyla yapıyorum.

Portakal Rengi 27-04-2020 07:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist (Mesaj 1586029)
teşekkür ederim peki deniz kumu yerine normal inşaat kumu kullanabilir miyim


bunları sormamın nedeni kum zambağı tohumu aldım istediği toprak yapısını elde etmeye çalışıyorum denize kıyımız olmayınca böyle oluyor işte :D

Her türlü kumu kullanabilirsiniz. Sonuçta kumu besin olarak kullanmıyor, bitkiler. Gevşekliği sağlaması önemli.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025