![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben biber tohumlarını genellikle Mart ortasında çimlendirme serasında viyollere ekiyorum. Fideleri Mayıs başında dışarıya dikiyorum. Bhut'ları izole ederek yetiştirdiğimden ikişer ikişer çapı 50 cm, yüksekliği 50 cm olan humuslu toprak doldurulmuş saksılara dikiyorum. Saksılar bol güneş alan açıkhavada duruyorlar. Duruma göre hafta bir-iki suluyorum. Mevsim başında bir kere bol keçi gübresi veriyorum. Haftada bir dönüşümlü olarak sulama suyuna organik sıvı gübre veya EMA, bazen enzim ekliyorum. Bu şekilde 8 kök bhut'dan kiloloarca biber aldım. Şu anda bile bitkiler ölmüş olmasına rağmen üzerlerinde salkım saçak biber var.
Bu yaptığım özel bir şey değil. Biber yetiştiren herkes zaten buna benzer bir yöntem uyguluyor. Sizinki epey değişik olduğu için bir yorum yapamıyorum, aksine nasıl yaptığınızı öğrenmeye çalışıyorum :) |
Alıntı:
|
Bide ben şilede öyle bir yerdeyimki bhutlari disari cikartamiyorum gece don oluyo yazin bile gece hava soguk olur bazen burda bide tam vadinin icindeyim soguk çöküyo resmen o yuzden su yetirstirme ampulleri var buyume donemi icin ayri ciceklenme donemi icin ayri onlardan alip icerde yetistirmeye calisicam bir sorum daha olucak disari etiginiz yer butun gun boyunca mi gunes aliyor.
|
Alıntı:
sayın MeyveliTepe;Bhut jolokia biber yenebilecek acılıkta mı hiç denediniz mi? merak içindeyim |
Merhaba arkadaşlar bende bu biberin meraklısıyım geçen sene kışın amerikadan ebay ile sipariş verdim ve ocak ayı itibari ile çimlendirip yetiştirmeye başladım.
Ama diger biberlerden farklı oldugu yetişirken bile fark ediliyor bendeki tohumları 10 cm çaplı bir kapda çimledim içinde 18 ile 20 tohum arası çimlendi fakat diger biberlerden farkı çabuk büyümüyor ve kökleri aşağıya doğru uzuyor, aynı süre zarfında diger tohum cinsleri kökleri yüzeysel ve boyları daha uzun oldu. Benim sorum ben bu bhut jolokia ları mevcut kaplarından alıp (10cm lik olan dan) 1 kiloluk yogurt kaplarına aldım ve alırken topragını bozmadan olduğu gibi diğer kaba aktardım aktarma yaparken bitkinin kökleri dibe kadar inmişti ve dışında sakının dip kısmında sarmal olarak dolalanmış bu normalmidir bu biber için (diger yerli biberlerde böyle bir şey yaşamadım) yani daha derin bir saksımı istiyor ve boyları geçmi uzuyor bu normal midir ? Bhut Jolokia tadına gelince siparişi verdigim arkadaş hediye olarak bir tanede kurusunu göndermiş onun sayesinde tadını öğrenmiş oldum. Öncelikle acılık kavramı kişiden kişiye degişen bir kavramdır ve alışmayla daha fazla acı yiyebilirsiniz. Benim bu biberi tarifim şöyle öncelikle acı biberle arası iyi olmayan az acı yiyebilen ler pek denemesin çünki sağlam bir acısı var. Gelelim ilk ısırık ve sonrası ilk denemem ucundan yaklaşık 3 mm ile oldu ve katıksız (sadece bhut jolokia) acıyı hemen hissetmiyorsunuz aradan 1 dakika sonra yanma hissi geliyor ve 1 2 saat sürüyor ben çıplak elle bu biberi parçaladım ellerim yamadı ama elimi 3 kere sabun ve fırça yapmama rağmen elimi yüzüme sürdüğümde yüzümde yanma hisettim yani şakası olmaz bu biberin acı haricinde biberin tadı değişik yani bizim buradaki biberlerden farklı (Türkiye nin her yerinden acı biber tatmışlığım vardır) bir tadı var ve lezzetli taki acı bombası patlayıncaya kadar :) umarım tadını ve etkisini tarif edebilmişimdir. |
Bu sene yine ektim bir paket tohum bazi talihsizlikler sonucu cimlelenlerden 1 adet kaldi elimde daha 2 yaprak bakalim hic umudum yok ama :D
|
Ben de yaklaşık 10 gün önce ektim inşallah büyüyecek :D
http://img694.imageshack.us/img694/5512/dscf9345w.jpg |
birkaç hafta önce kırmızı habanero ve tabasco tohumlarını ektim. habanero dan 5 tane ekmiştim hepsi çimlendi. tabascolardan haber yok. tohumlara baktım çürüme de yok. bildiğim kadarıyla habanero daha güç çimlenen bir bitki. tabasco biberi çimlendirmede bir püf nokta mı var ?
|
|
2 Eklenti(ler)
Yani ne kadar acı diyorsunuz ya? İşte bununla ilgili 2 yazı. Okuyunda anlayın ne kadar acı :(
Gaz’ap Capsicum... Biber. * Bildiğin dolmalık biber. Sivribiber. Kırmızıbiber filan. * Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş var, rahmetli oldu, farmakolog... Hangi biberin, ne kadar “acı” olduğunu gösteren bir ölçüm sistemi geliştirmişti. * Sıfır Scoville... Dolmalık biber. 100 Scoville... Hafif acı sivribiber. 500 Scoville... Acı kırmızıbiber. 2.500 Scoville... Tabasco. * Diline dokundurdun mu kabartan Meksika biberi var, Serrano deniyor... 10 bin Scoville. * Brezilya ve Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var, bırak diline dokundurmayı, eline aldığında parmakların iki gün yanıyor birader... 50 bin Scoville. * Dünyanın en acı biberi, Sri Lanka’da yetişen, Naga Jolokia... Yenmiyor. Çünkü, yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville... Zaten o nedenle halk arasındaki adı, “kobra” biberi. * Şimdi sıkı durun... Polisin Tekel işçilerine sıktığı biber gazı, kaç Scoville biliyor musunuz? * 5 milyon Scoville! * Hem de gözüne! * Seyreltip, acıyı acıyla hafifletebilmek için gözüne limon sıkıyorsun... Düşün. * Üstelik... Bu 5 milyon Scoville’lik biber, o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i... O gazın geriye kalan 10’da 9’u, laboratuvar ortamında “kimyasal silahlar”dan elde edilen ve “içeriği gizlenen” bir karışım. * Gaz’eteler utanmadan küçültüyor, göz yaşartıcı diye yazıyor... Gaz’aptır. Biber gazımız gdo’suzdur... - Yılmaz ÖZDİL Wilbur Scoville diye Amerikalı bi arkadaş vardı rahmetli oldu farmakologdu. Hangi biberin ne kadar acı olduğunu gösteren bi ölçüm sistemi geliştirdi. * Sıfır Scoville dolmalık biber. 100 Scoville sivribiber. 500 Scoville kırmızı süs biberi. 2500 Scoville Tabasco. * Dilini dokundurdun mu kabartan Meksika biberi Serrano deniyor. 10 bin Scoville. * Jamaika’da yetişen Malagueta biberi var bırak diline dokundurmayı çatal kullanmazsan parmakların iki gün yanıyor. Hatta dünyanın en hızlı koşan insanı Usain Bolt’un yarışlardan önce hafifçe poposuna sürdüğü bile iddia ediliyor! 50 bin Scoville. * En fenası Sri Lanka’daki Naga Jolokia biberiydi. Yenmiyor. Çünkü yanlışlıkla yersen öldürüyor. 800 bin Scoville. Zaten o nedenle halk arasındaki adı “kobra” biberi. * Ama bu kobra Hindistan dağlarında tesadüfen bulunan 1 milyon Scoville’lik Bhut Jolokia biberinin yanında adeta solucan gibi kaldı. Tatmak istersen. Lakabı şeytanın dili. * Bilahare. Geçen sene Trinidad Moruga Akrebi biberi keşfedildi. 2 milyon Scoville’lik acısıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Adı üstünde ha bunu yemişsin ha akrep sokmuş. * E vaziyet böyleyken. İçişleri Bakanımızın “yüzde 100 doğaldır bitkiseldir kalite belgelidir” dediği biber gazı kaç Scoville? * 5 milyon! 2 buçuk akrepçik yani. Gözüne gözüne. * Üstelik. Bu 5 milyon Scoville’lik biber o sıkılan gazın sadece 10’da 1’i. Geriye kalanı laboratuvar ortamında kimyasal silahlardan seyreltilen içeriği sır olarak gizlenen bi karışım. * Gaz’aptır. * Ve üniversitelilere “cebinde yumurta taşıyor insanlara zararlı madde” diye bilmem kaç sene hapis istenmesine gıkını çıkarmayan ahaliye. Takla at da göreyim diyen müstahaktır. * Deodorant demediğine. Şükretmemiz lazımdır. Yılmaz ÖZDİL |
3 Eklenti(ler)
Tohum takas etkinliğine Sayın Meyvelitepe'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Bhut Jolokia'lar.;)
|
Takastan aldığım domates-biber tohumları şahsımdan kaynaklanan bir hatadan dolayı çimlenemediler (Neyse, şu hatadan dolayı: akşamları üzerlerine naylon çekiyordum sabah açıyordum, bir gün açmayı unutmuşum çıkan çıkmayan otlar dahil ne varsa hepsi sıcaktan pişmiş) Onların arasında Bhut Jolokia'da vardı, nasip değilmiş.
Sayın Almira'nın biberi süper gözüküyor, ilk kez yetiştirecek iken yukarıdaki nedenden dolayı hiç yetiştirmememe rağmen bu güne kadarki gördüğüm fotoğraflardaki Bhut Jolokialara hiç benzemiyor, daha çok üçburun bibere benzettim, sakın tohumlar karıştırılmış olmasın. :confused: |
Sayın Gazi Barış; tohumlar bana ulaşıncaya kadar karıştıysa birşey diyemem. Bende kesinlikle karışmadı. Onları özel olarak özel yerlerde yetiştirdim. Çiçeklerde tozlanma karışıklığı olmasın diye de üç farklı biberi üç ayrı balkonda yetiştiriyorum.
Ama bana red robin domates diye gelen tohumdan kırmızı ampül domates te büyüdüğünü gözlemledim.:D Neyse! ondan da yoktu bende nasıl olsa.;) Sanırım en iyi cevabı sayın Meyvelitepe verir. Ben onları hep bhutlarım beniiiim. Canlarım diye seviyorum ya.:D |
Sayın almira bende üçburun bibere benzettim.
|
Tadına bakılacak duruma gelmişler :)
|
Deneme yanılma kesin çözüm, hazırlıklı olmakta lazım sonu acı da bitebilir :p
|
Yaprakları ve meyveleri Jolokia ile aynı değil tohumlar karışmış olabilir tozlaşma pek olası değil.
|
Bhut Jolokia
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar foruma yeniyim. İlgimi çekti, güzel konulardan bahsediliyor.
Bende yaklaşık 200 adet Bhut Jolokia tohumu var. Bu tohumlar ekdeki resimde görünen ağaçdan alınmıştır. Bhut Jolokia, ağaç şeklinde büyüyor. Bildiğimiz biberler gibi değil. Elimdeki tohumlardan 4 tanesini ekdim, 6 - 7 günde saksıdan kafalarını çıkarttılar. şimdi bahçeye ekilecekler. Ayrıca, birtanesi 300KG yi bulan giant kabak tohumlarım da yeşerdi. Onlarda hızlıca büyüyorlar. 3 günde toprakdan kafasını çıkartıp "Hello World" diyen tohum daha önce görmemiştim. |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 427256
İzolasyon sebebiyle diğer sebzelerden uzaktaki saksılarda biberler görünmeye başladı. |
Alıntı:
MeyveliTepe arkadaşım, Bu biber, bu hale nekadar zamanda geldi acaba? Çekirdek den mi ekmiştiniz, kaç ay oldu? |
Mart ortası gibi viyole tohum ekip fide yaptım. Mayıs ortasında büyük saksılara aldım.
|
5 Eklenti(ler)
Bunlar Bhut olmadığı söylenenler.
|
5 Eklenti(ler)
Bunlarsa kesinlikle bhut olanlar. Teşekkürler sayın Meyvelitepe.
|
Bence üsttekiler de bhut. Hiç tadını kontrol ettiniz mi?
|
Bence de biri bunların tadına bakmalı. Mesela ben :D
Aslında, bunlara scorpion deniyor; şekli akrebe benzediği için. Resimdekiler akrebe benzemiyor. Yani sivri kuyruğu yok gibi. Ama Bhut cinslerinden biri de olabilir bunlar. |
Keşke bakabilsem tadına ama malesef ben hiç acı yiyemem. Buna rağmen çeşit çeşit acı biber yetiştiririm. :D Ben sadece yetiştirme aşamasına dahilim. Renk renk, çeşit çeşit yetiştirmek hoşuma gidiyor.
Babam süper acı yer. İlk biberden birkaç tane ona verdim. En az 10 acı biber yiyen babam birtanesini yarıya hadar ancak yiyebildi.;) |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 428999
Eklenti 429000 Eklenti 429001 Benim Bhut Jolokialar sizlere göre bayağı bir geriden geliyorlar. Ama görüntüleri mükemmel. Her kökünde en aşağı 30-35 meyve ya da çiçek var. Sabırsızlıkla olgunluğa erişmelerini bekliyorum. :) |
Alıntı:
Bhut Jolokia'yı ben de zevkine, sadece tohum devam ettirmek için yetiştiriyorum. Kullanmak gibi bir girişimde pek bulunmuyorum. 2 sene önce közleyerek sos yapmıştım. Közlenme esnasında yanına yaklaşmakta güçlük çektim. Acı sos yaparken thai biberleri kullanıyorum. 1 kg kapya bibere 8-10 thai ile yeterince güçlü acı sos oluyor. |
Tahi biberi ben de salsa sosta denedim. Tomatilloya koyduğum üç tane kırmızı tahi biberle harika bir salsa sos oldu.
|
Benim Thai'ler de büyüyor. Az kaldı.
Aslında, forumda bir şekilde organize olup, acı biber partisi vermek lazım. Mesela "1. Olağanüstü Acı Biberler ve Biberciler Toplantısı". Dünyanın heryerinden insanlar gelsin, ellerindeki en acı biberleri getirsin. Çok şen şakrak bir organizasyon olurdu heralde. |
Alıntı:
sayın ChilliOmer 200 adet Bhut Jolokia tohumu var diyorsunuz, acaba istesek bir miktar verebiliyormusunuz acaba, benim Bhut Jolokia'lar çıkmadı bu sene, saygılarımla |
bhut
Sayın ChilliOmer , eğer bahsettiğiniz tohumlardan gönderme ihtimaliniz varsa ben de birkaç tanesine talibim.
|
Arkadaşlar ben burdan herkese cevap verebilmek ve herkese tohum vermek isterim, bu ben memnun eder; fakat talep çok olunca bende ne yapacağımı şaşırdım.
Bende istiyorum isteyenlere tohum verebiliyim diye fakat bana özel mesaj da geliyor ve kimseyi kırmak istemiyorum. Nasıl yapacağım bu durumda? Fikri olan varmı? |
Sayın Meyvelitepe'nin yaptığı gibi elinizdeki tohum çeşitlerini tohum takas etkinliğine gönderin. İsteyenler tohumu oradan alsın. Hem sizde gönderdiğiniz tohumlara karşılık elinizde olmayan türlerden edinirsiniz.
Ben birçok farklı tohumu bu etkinlikten edindim. Kısmet olursa bu dönem bende çoğalttığım tohumları bu etkinliğe göndereceğim.;) |
Alıntı:
Biber varmı üzerinde? varsa resmini çekiver yakından. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Takastan gelen Bhut joloikalar. Eşimle kardeşi tadına baktılar. Harbiden de acı dediler sonunda. Ben acı sevmem sırf onlar tadına baksınlar diye ektim. Gözlerimden yaş geldi dedi. :D
Sn. Meyvelitepe'ye teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025