agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Bhut jolokia (acı biber) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/7114.htm)

Dudi 06-01-2010 15:16

Bu formu okuyup, bir gazla gidip öğlen yemeğinde acı biber yedim :) Yandım yandımmm :D

sercan1969 06-01-2010 21:01

Sevgili Dudi yemesi çok iyide sonrası biraz kötü:D
Ama ne yapalum gülü seven dikenine katlanır:D

bahtiyar02 06-01-2010 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 559290)
Sevgili Dudi yemesi çok iyide sonrası biraz kötü:D
Ama ne yapalum gülü seven dikenine katlanır:D

Süs biberlerinde sonraki olayı yaşamazsınız.:rolleyes:Ama diğer biber türlerinde bu problem ikisinide yaşatır.

odemis35 13-02-2010 02:48

Arkadaşlar bu acı biberleri çoğaltan arkadaşlar paylaşım yapsa daha güzel olmazmı?Haberimiz olsun bu arada.Teşekkürler.

triple 13-02-2010 11:44

Acı biber konusnda bir şey söylemem gerekiyor. Ben de hatırı sayılır acı tüketenlerdenim ama bildiğim bir sey varsa oda bu yaşıma tattığım en acı biberler Şanlı Urfanın Birecik ilçesinde yetişen Yerli Birecik biberidir. Her ne kadar şanlıurfalılar biz aci yiyoruz aci bizim reçelimiz deselerde ne hikmetse en acı yiyen Urfalı dahi Birecik yerli biberi önüne konunca konusmayı keser uslu bir kedi gibi bir bibere bakar bir susar mangaldaki kül bir anda yok olur . Getirtebilirsem bu yıl Birecik ten tohum getirtip sevgili arkadaşlarımla burada paylaşacam. Acılık testi nerde nasil yapilir bilmem ama imkan olursa lütfen bu konuda bu biberin acılık derecesinide yaptıralım.
Şimdi gelelim en önemli soruna biberin en büyük acısı yerken değil hazmedildikten sonra dogal yollarla dışarıya atımda yaşanır işte birecik biberinin en büyük özeliklerinden biride bu kesinlikle o acıyı cok aşırı şekilde size yaşatmıyor. Birçok insan sanırım biber yemek ister ama yerken aldığı zevkten çok hazım sonrası yasayacağı acı yüzünden uzak kalır yanılıyormuyum arkadaşlar?
Herkese bol yeşilli güzel günler.

qokhanyilmaz 21-02-2010 20:10

Sevgili acı biber seven arkadaşlar.Bende bu sene balkonumda acı biber yetiştirmek istiyorum ve Bandırmada bunun için bir yer bulamadım.Bir yer buldum oda samimi **** işini profesyonelce yapan birisi olmamasında rağmen aldım ama işimi garantiye almak adına sizden acı biber tohumu istiyorum.İmkanı olan arkadaşlar gönderebilirlerse sevinirim.

antiix 18-04-2011 18:00

Yardım biber bhut jolokia çiçek tutmuyor resimli
 
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba resimlerini eklediğim bhut jolokia biberi odunsu bir gövde aldı yaklaşık 1 senede bu boya geldi yalnız çiçek oluşmadan tomurcuklar dökülüyor hiç biber alamadım yaprakları pırıl pırıl acaba saksımı ufak geldi bilgilendirirseniz tavsiyelerinizi bekliyorum

macuroğlu 18-04-2011 18:04

saksısı çok ufak saksıyı değiştirirsen daha iyi olur koyun gübreside kulan güneş ışığı görmedende olmaz saygılar

antiix 18-04-2011 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi macuroğlu (Mesaj 788064)
saksısı çok ufak saksıyı değiştirirsen daha iyi olur koyun gübreside kulan güneş ışığı görmedende olmaz saygılar

cevabınız için teşekkürler sayın macuroğlu ilk işim saksıyı değiştirmek olacak ve koyun gübresi eklemek durduğu yer güneş alıyor teşekkürler başka arkadaşların tavsiyelerini alabilirmiyim.

limon_sever 18-04-2011 20:28

Bitki besinleri var. Suyla beraber verin. Birde dış ortama alma ihtimali varsa gündüzleri dışarda tutmakta fayda var.

cartel 08-05-2011 01:18

Bir yerde gördüm kadın bundan 30 tane felan yedi sonra gözlerine çaldı.... sanki etkilemiyordu kadını.

sercan1969 30-07-2011 17:08

Bende bu yıl tohumlar netten Bhut jolokia yani dünyanın en acı biberini sipariş ettim.13 tohum dan 3 tanesi çimlendi malesef...Ancak sahte çıkarsa çok üzülürüm çünkü yapılan emeğe yazık...

sındırgılı 30-07-2011 20:25

Siz yine cimlendirebilmissiniz. Ben ise kocaman bir sifir cektim.Tohumlari elledigim vakit, yikasamda acisi uzun bir muddet cikmiyordu. Fakat, cimlenmediler........:(

sercan1969 30-07-2011 23:31

Biberi elde etmeyi başarabilirsem acı biber yeme konusunda çok iddialı olan bir tanıdığıma ikram edeceğim....

Cumhur Tonba 31-07-2011 01:44

1.436.700 birim ACI

Avustralya'nın Sydney kenti yakınlarındaki Morisset bölgesinde yetiştirilen bir biber türü, Guinnes Rekorlar kitabı tarafından en acı biber kabul edildi. Trinidad Scorpion ''Butch'' T diye adlandırılan biber, acılık derecesini ölçen skalada 1.463.700 birim olarak ölçüldü. biber, Tabasco soslarında ullanılan Jzlepenos biberlerinden 300 misli daha acı.
(Hürriyet Gazetesi)

06.01.2008 yılınfda Selahattin Beyin başlık açtığı ve duyurduğu bu biberi Hürriyet gazetesi yeni veriyor daha.

kesmis 06-08-2011 13:17

bhut jolokia
 
Arkadaslar,ben internetten bhut jolokia fidesi aldim,su anda yarim metreyi gecti ve cicek aciyor fakat cicekler belli bir zaman sonra cicek sapindan itibaren kuruyor ve dökülüyor,yani meyveye dönüsmüyor.Yetistiren arkadaslar lütfen yardimci olurlarsa cok sevinirim.Saygilar.

antiix 11-08-2011 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kesmis (Mesaj 844475)
Arkadaslar,ben internetten bhut jolokia fidesi aldim,su anda yarim metreyi gecti ve cicek aciyor fakat cicekler belli bir zaman sonra cicek sapindan itibaren kuruyor ve dökülüyor,yani meyveye dönüsmüyor.Yetistiren arkadaslar lütfen yardimci olurlarsa cok sevinirim.Saygilar.

aynı sorun bendede var bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. bu biberi yetiştirmek gerçekten zahmetli

Halil Önen 11-08-2011 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antiix (Mesaj 846300)
aynı sorun bendede var bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. bu biberi yetiştirmek gerçekten zahmetli

,evet zahmeti acılığından geliyor olmalı...:)

Sanırım tripsi ye çok duyarlı. Akar hastalıklarına da... tripsi ilacı (nimsk) kullanılmalı.

grey 13-08-2011 02:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antiix (Mesaj 846300)
aynı sorun bendede var bilen arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. bu biberi yetiştirmek gerçekten zahmetli

çiçeklerin meyve tutması için suni dölleme yapın.
ince uçlu bir suluboya fırçasını
resimde d harfiyle gösterilen parçalara hafifçe sürtün,fırçanın ucu sarı tozlarla kaplanır,daha sonra fırçayı b harfiyle gösterilen yere 3-4 kere yavaşça sürtün,yani o sarı tozların bir şekilde b'nin ucuna ulaşması gerekiyor,doğada bu işi arılar,kelebekler vs. yapıyor,kapalı ortamlarda bizim yapmamız gerekiyor,böylece suni döllenme tamamlanır çiçek 1-2 gün içinde kurur ve e harfiyle gösterilen biber büyümeye başlar.

sercan1969 19-08-2011 16:53

Arkadaşlar yetiştirdiğiniz biberin fotoğraflarını paylaşırsanız çok sevinirim...

grey 20-08-2011 12:38

3 Eklenti(ler)
2 sene önce habanero ekmiştim,acısı eyvallah da ağır bir kokusu olduğu için tadını beğenmedim,bu sene bunu ektim.Haziran başında çimlendirmiştim şimdiki durum bu.Yukarıda söylediğim yöntemle tozlanmasını yaptım.

sercan1969 20-08-2011 17:43

Sn grey jolokianız gayet sağlıklı görünüyor.Döl tutumuda harika nazar değmez inşaallah....Meyveleri daha ufak ama tadını ve acılığını test etme şansınız oldumu acaba ?

grey 20-08-2011 20:21

Sayın sercan1969 tatlarına bakmak için renginin dönmesini bekliyorum,daha denediğim olmadı.

sercan1969 20-08-2011 20:39

Sn gray biberlerin tamamı ev ortamında mı oluştu? Tamamında yapay dölleme tekniğini kullandınız mı? Biberler kızardıktan sonra takas ya da paylaşım düşünüyormusunuz?

grey 21-08-2011 13:00

Sayın sercan1969,
tohumları netten sipariş verdim,2 yaprak nemli kağıt havlu arasında kilitli buzdolabı poşeti içinde 1 haftada kök verdiler,sonra ufak köpük bardakların içinde ilk çimlenmeleri oldu.6-7 yaprak olunca 1 ltlik saksılara aldım,biraz daha büyüyüp 11-12 yaprağa çıkınca forumda okuduğum uç alma http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=890&page=16 işlemini yaptım,son olarak da 3.5 litrelik saksılara aldım.Toprak olarak yapı marketlerde satılan hem yabancı hem yerli marka hazır toprak kullandım(çimlendirirken compo sana yeşil bitki toprağı,daha sonra sihirli toprak).Saksılar pencere camının arkasında durdu hep,fırsat buldukça balkona çıplak güneş görmeleri için çıkarttım.

Hasat hele bir olsun:),size tadımlık da olsa biberlerden gönderirim.

sercan1969 21-08-2011 23:14

Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

grey 22-08-2011 01:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 850959)
Şimdiden çok teşekkür ederim. Ancak şu uç almanın mantığını hala anlamış değilim....?

Uç almanın mantığını ben de tam bilmiyorum ama işe yaradığı kesin.Ben de bu sene ilk defa uyguladım.Hatta denemek için yetişen iki fideden birinde uç alma yaptım,diğerini olduğu gibi bıraktım.Uç alma uygulanan daha fazla dallanıp yanlardan sürgün verdi,daha sağlıklı gelişti,kendi halinde büyüyen yukarı doğru uzamaya devam etti,uç alınan tomurcuk vermeye başladığında diğeri tomurcuk vermeden uzamaya devam ediyordu.Ben de uç alınmamış olanı da budadım şimdi yeni yeni çiçek açmaya başladı.Fotoğraflarını koyduğum fide ilk uç alma uygulanan fide.

sercan1969 03-09-2011 22:24

Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

grey 04-09-2011 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 (Mesaj 855134)
Sn grey biberlerin son durumu nedir? Çok merak ediyorum.?

Sayın sercan1969 henüz kızarmaya başlamadılar.boyları biraz daha büyüdü,iki fidede de yaklaşık 15'er biber var,yeni açan çiçekler artık biber tutmuyor,kapasiteleri galiba bu kadar.internetteki bilgilere göre 5-10 gün içinde kızarma başlayacak.5 gün de tadının oturması için dalında dursa,2-3 hafta içinde yenmeye hazır hale gelirler.

MeyveliTepe 04-09-2011 22:37

Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

grey 04-09-2011 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 855444)
Resimde görünen biberlerin Bhut Jolokia olduğundan emin misiniz? Sanki başka bir çeşit gibi.

tohumları bhut jolokia olarak sipariş etmiştim,ama biberlerin şu andaki şekilleri bhut jolokianın kardeşi olan dorset naga'ya benziyor
http://www.bbc.co.uk/nottingham/cont..._feature.shtml

tohumlar çok çok acı olduğu için,acılığı konusunda şüphem yok

MeyveliTepe 04-09-2011 23:59

Evet, sizin resimler linkini verdiklerinize benziyor. Linkte hibrid olduğu yazılı. Dolayısıyla tohumlardan aynını alamazsınız. Fakat bir kaç yıl sabrederseniz açınım gösterecek tohumlardan orijinal çeşitlere ulaşabilirsiniz. Bhut Jolokia hairloom bir çeşit. İzole edilerek yetiştirilirse her yılın yeni tohumlarından aynı biber elde edilebiliyor.

grey 13-09-2011 20:20

1 Eklenti(ler)
biberler dün kızarmaya başladı.meyve tutumundan yaklaşık 40 gün sonra olgunlaşmaya başlıyorlar.bütün süreç yaklaşık 100-105 gün sürüyor.

sercan1969 14-09-2011 22:14

Tadına baktıysanız fikrinizi bizle paylaşırmısınız?

grey 14-09-2011 22:52

henüz tadına bakmadım,8-10 gün daha dalında bırakacağım.

sercan1969 21-09-2011 17:09

Gönderdiğiniz biberleri bugün aldım. Çok teşekkür ederim.Ben acı biberi çok seven baldızımı kobay olarak kullanmayı düşünüyorum.Bakalım bahsedildiği kadar acımı:D

grey 21-09-2011 19:47

rica ederim,afiyet olsun.
ben dün bir tanesinin tadına baktım,ne yazık ki beklediğim kadar acı değil.süs biberi acılığında diyebilirim.2 sene önce ilk koparttığım habanerolar da beklediğim kadar acı değildi,tatlarını beğenmediğim için çoğunu kurutmuştum,kuruyunca bayağı acılaşmışlardı.bunları da biraz daha dalında bekletmek veya kurutmak lazım.lezzeti habanerodan daha iyi,ondaki gibi ağır koku yok.

sercan1969 22-09-2011 09:33

1 Eklenti(ler)
Sn grey bhutların meyve şekli tam böylemiydi. İnternetteki fotoğraflarda meyveler sanki daha şekilsiz....Bu meyvelerin formu çok düzgün....

grey 22-09-2011 13:18

bendeki biberlerin dokusu bhut jolokia gibi pütürlü değil,daha çok yukarıda linkini verdiğim dorset naga biberlerine benziyor.tohum sipariş ettiğim yerde bhut jolokia yazıyordu.
bir de başka siteden kahverengi(chocolate) bhut jolokia tohumu sipariş etmiştim,onu geç çimlendirdim,şimdi 2 tane çiçeği yeni açtı,eğer meyveleri büyür,pütürlü olursa onun da resimlerini koyarım.

sercan1969 22-09-2011 21:55

Sn grey sakıncası yoksa tohumu aldığınız sitenin ismini yazarmısınız. Başkalarıda aynı hataya düşmesin...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025