![]() |
Geçen zeytinyağında, bol sarımsak ve biraz serrano doğrayıp soteledim, biraz lukanka(bulgar sucuğu) ekledim, son olarak da tahsildaroğlunun izmir tulumunu tavada eritip böyle bir makarna sosu yaptım. Bu kombinasyon çok lezzetli bir sos oluşturdu.
|
Kış gelmeden her sene acı sos yaparım. Makarna ve et yemekleri yanında, her sabahta kahvaltı sofrasında severek tüketiyoruz.
Vereceğim ölçüler not aldığım sürekli kullandığım ölçüler miktar olarak biraz fazla, yarı yarıya azaltabilirsiniz. Acısı biraz fazla gelebilir bence sadece Serrano kullanıp Habanero eklemeyin. 10 kg Domates 6 kg Kırmızı Kapya Biber 500 gr Serrano 8-10 Habanero 1 bütün Sarımsak 2 su bardağı Zeytinyağı 2 su bardağı Sirke 1 çorba kaşığı Kekik 1 çorba kaşığı Kimyon 1 tutam taze Fesleğen Tuz Domatesler robotta çekilerek büyük bir tencereye konur 10 dk kaynatılır. Kırmızı biberlerin sapları ve çekirdekleri çıkartılarak robotta çekilir ve 10 dk kaynamış olan domateslerin üzerine eklenir. 20 -30 dk daha kaynatıldıktan sonra Serrano, Habanero ve sarımsaklar ilave edilip kaynatmaya devam edilir. Suyunu çekince zeytinyağı , sirke ve tuz konur 10 dk daha kaynatılıp baharatları eklenir karıştırılıp hemen ocaktan alınır 5 dk kadar bekletildikten sonra kavanozlara doldurulur ve ters çevrilip soğumaya bırakılır. 3 Yaşındaki Bhut Jolokialarımın üzerlerindeki son biberler toplanmaya hazır, unutmazsam bir fotoğraflarını çekip eklerim. |
5 Eklenti(ler)
Resimlere bakarken bol bol maşaallah diyoruz aman nazar değmesin. :o
Kenardakiler Bhut jolokia ortadaki ufaklık Red Savina Habanero. |
5 Eklenti(ler)
Bhut Jolokia nın kendine has dokusu resimlerden de belli oluyor bir de yanında olup biberlerin kokusunu hissetmelisiniz.
|
Bu sene umudu kestiğim el kadar bir habanerom iki tane biber vermişti. Taşındığım için tadilatlar bitene kadar arkadaşımda kalıyordum. Geçen gittiğimde baktım ki biberler kızarmış tam turuncu habanero rengini almış. E artık bir tadına bakmadan olmaz :) Eskişehir gibi kışın çok uzun sürdüğüve baharın çok gecikmeli geldiği şehirlerde habanero gibi chinense türlerini yetiştirmek pek mümkün olmuyor. capsicum annuum'larda ise iyi sonuç alıyorum her sene. Bu sene ilk kez kışlama denemesi yapacağım.
|
Turuncu Habanero çok sevdiğim bir çeşit, yemeğin yanında yenebilecek kadar acısı zarif.
Red Savina turuncudan daha acı yerken dikkat edilmeli, az evvel yemekten önce en küçük Bhut Jolokia dan 1 adet yedim, parmak ucu kadar boyuyla ne kadar acı olabileceğini unutmuşum. Sakin bir günde bir adet yemek lazım bundan , yellow scorpionun tadı hala damağımda ve çok güzeldi, bhut jolokianın daha ağır bir tadı ve kokusu var çok acı biber çeşitleri yetiştirmeyi düşünenler varsa Turuncu Habanero, Scotch Bonnet veya Yellow Moruga Scorpion tohumu temin etsin. Fatalii çok merak ettiğim bi tür aramızda yetiştiren varmı ? |
elimde 5 tane tohum var. bizim buradaki meşe ağaçlarının dibindeki toprakla yanmış koyun gübresini karıştırsam nasıl olur.
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bhut Jolokia başlığında Bhut yemeden olmaz. :o
En büyük jolokianın yarısı boyutunda Moruga yellow scorpion la kıyaslarsak daha az plasenta var içinde umarım mide krampları olmadan atlatırız. |
Çiğ olarak biber yeme videolarını youtube dan seyrettikten sonra acaba nasıl olur düşüncesi giderek deneme isteğini artırmıştı bende, ilk çiğ yediğim biber Serrano idi yoğurt kasesini dolaptan çıkarışımı unutamıyorum çala kaşık giriştim yoğurda. Daha sonra biberleri önce yiyip sonra yemeğe başlamak daha cazip gelmeye başladı ancak acılık seviyesi arttıkça mideniz de oluşan kramplar bu tarz biber yemeği zorlaştırıyor.
Çok acı bir çeşit yiyeceksem yemeğin ortasında biberi çiğ yedikten sonra aromasını ve acılığını değerlendirip daha sonra yemeği bitiriyorum. şu anda da öyle yaptım Bhut jolokiaya gelirsek aroması hiç hoş değil kesinlikle çiğ yenmek için değil kabuğu da ince olduğundan turşusu da olmaz mutlak sos ve kurutulmuş olarak değerlendirilebilir ki bende öyle yapıyorum ayrıca zeytinyağı içinde bekletip kullanılabilir bir tutam kekik atarsanız içine nahoş kokusundan da kurtulursunuz. Bu boydaki bir jolokia mide kramplarına neden olmadı henüz yakında daha büyüklerinide yiyip limitimiz neymiş öğreniriz, limitin yellow moruga olmadığını banyoda yatarken öğrenmiştim zaten :D sakın burada yazdıklarımı eğlence olarak algılayıp yetiştirdiğiniz habanero ve daha acı biberleri ağzınıza götürmeyin, ben yerim derseniz bir tavsiye banyoya halı serin yatarken üşütmeyin. |
Sedail komşum son cümlenize bayıldım :D :D
"ben yerim derseniz bir tavsiye banyoya halı serin yatarken üşütmeyin." Şu an mutfakta ufak saksıda olgun bir habenero duruyor. 1 haftadır o bana, ben ona bakışıyoruz. Henüz yemeye cesaret edemedim. :) |
1 Eklenti(ler)
En kolayından ortasından ikiye bölüp yarısını yiyebilirsiniz bütün kırmızı habanero bile krampa yol açmamıştı bende, sanırım capsaicin krampları biberlerdeki plasentanın büyüklüğü ve daha çok capsaicin içermesiyle ilgili.
Bu hafta Cumari denedim çok ilginç bir biber küçücük ancak acısı yerinde Habanero aroması var biraz da citrus aroma hissediliyor. Bu sene biberleri kışın saklayacak yer problemim var umarım bu kışı atlatabilirler. |
Alıntı:
adresinizi gönderirseniz haftaya ptt ile gönderebilirim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Çok verimli bir sezonun ardından zorlu bir kışa hazırlık yapıyoruz, bu sene biberleri koyabileceğim sıcak bir ortam yok ne yazık ki. kış için biberleri budayıp hazırladım.
|
2 Eklenti(ler)
Bugün bahçeden son hasatı yaptım, Datil biberi deneyeceğim birazdan sayın capsaicin için yemeden evvel birkaç tohum ayıracağım.
Datil Pepper 100.000 - 300.000 scoville arası listelenmiş bütün olarak yemekte bir sakınca görmüyorum tadını daha güzel değerlendirebilirim umarım. Umarım konu Bhut Jolokia olduğu halde bir kirliliğe sebep olmuyorumdur. |
Datil kesinlikle acı bir biber habanero turuncu kadar acı Red Savina kadar olamaz 300.000 sınırı gayet doğru yazılmış. Çok sulu ilk başlarda çok tatlı bir aroması var ağzınızda habanero kadar keskin olmayan bir kokusu var rahatsız etmiyor.
Kesinlikle yetiştirilmesi gereken bir tür mutlaka sos yaparken denenmeli, sos için acı seviyeside yeterince uygun, sadece dilimi yaktı damak ve boğazda en ufak bir yanma olmadı sos için harika bir seçim olabilir. Chinense aromasının yoğun olmamasından damak tadımıza oldukça uygun bir biber olduğunu düşünüyorum yeni türler denemek isteyen arkadaşlarımız olursa bir köşede Datil için yer ayırsınlar. |
1 Eklenti(ler)
Bugün daha fazla dayanamayıp saksıdaki habeneroyu yedim. Şöyle bir şey oldu.
Eklenti 528337 Şaka bir yana beklediğimden çok daha az çıktı. 100-350bin scoville arasında olarak kabul edilen bu biber benim tahminim 200bin altıydı, çünkü denediğim soslara ve kuru trinidad scorpiona göre hallice az acıydı. Tat olarak pek lezzetli bulamadım, büyük beklentileirm vardı ama kabuğu istediğimden inceydi, pek meyvemsi tadı yoktu ve daha ziyade tütsümsü, füme bir tat baskın çıkıyordu. Özellikle lezzet için aranılacak bir biber dğeil bence. Jalepeno, serrano, tabasco çok daha lezzetli biberler. Açıkcası sırf acısı için habaneroya uğraşacağıma 100bin civarı bir habanero sosu alırım aynı işi yapar. Tat olarak beklediğmi bulamadım. Acısı ise güzel bir acı, adamın ruhunu çalmıyor, videoyu çektikten sonra bir 20 dakika ağzım yandı şu an hala hafiften tatlı tatlı karabiber gibi yakıyor. Midede rahatsızlık da vermedi. Aslında baya acı severler için bir tane atıp yanında yemek yenecek bir biber olmuş. Videosunu da çektim eğlence olsun diye yüklersem paylaşırım. :) Bu arada sedail komşum tohum için beni düşündüğün için çok teşekkür ederim. |
Adresinizi verirseniz tez elden tohumlar ve taze habanero gönderebilirim.
Videoyu görmek istiyoruz :D belki bende çekerim bir tane, aslında bana bir gönüllü lazım buraya gelip 2 milyonluk Yellow Morugayı buzluktan alıp yiyecek :D |
Alıntı:
|
|
Eline sağlık, üç kere seyrettim. :D Ayrıca da afiyet bal şeker olsun.
|
Alıntı:
|
Bahçedeki saksıda yetişmiş 3 senelik anaçtan göndereceğim habanero mevsimin son meyvelerinden ve ufak olmasına karşın bundan daha acı olacaktır, sizdeki habaneronun iç duvarlarının olmaması ve ortasında plasentanın duruşu şaşırttı beni bendeki biraz daha farklı bir iç yapıya sahip yerken farkını değerlendirirsiniz artık. yanında Bhut jolokia da olacak ona da video isteriz :D unutmazsam bishop hat eklerim.
|
Capsaicin dostum 1 adet çıtır çıtır yerken video çekilebilecek taze Bhut Jolokia yola çıktı :)
Şansınıza bahçeye indim Bishop Hat toplamaya ve henüz sararmamış bir adet Datil buldum onuda ekledim pakete, Datilin yanında gülümseyen 3 tane minicik Cumari de takımı 11 e tamamlamak için Habanerolarla beraber kadroya dahil oldular Arkadaşlarınızdan mutlaka denemek isteyen olur 2 jolokia 2 savina kurusu yeterince ateş çıkartır. Uygun bir zamanda Chocolate Bhut Jolokia var bende onu yiyeyim video eşliğinde :) |
Alıntı:
|
Gaz kokusu alıyorum :)
|
Hayır cidden dün ağrıdan doğru düzgün uyuyamadım misal, biberle alakalı değil. Biraz iyileşmem lazım. :)
|
Gönderdiğim bhut jolokiayı ortasından kesersen ne kadar plasenta içerdiğini ve sarı kısımlarını görebilirsin epey korkutucu bir görüntü.
|
capsaicin carolina reaper testi bekliorum ozaman bende :D
|
Gönderin bir tane elinizde taze varsa yiyelim çıtır çıtır :)
|
Alıntı:
Burada satılmakta. |
Sayın white35 elimde yetişmiş bhut jolokia ve daha acı biberler mevcut :D
|
Alıntı:
|
Bağımlılık yapar benden söylemesi, acıyla aranız pek yoksa Bhut jolokia ağır gelir daha hafif bir çeşitle başlayın.
|
ilk habanerom ve bhut jolokialarımı diktim.
ilk habanero (kırmızı olandan) ve bhut jolokialarımı diktim. 1 hafta önce.
bhut jolokialar hafiften kafalırını gösterdi resimde görüldüğü gibi. habanerolarda birkaç güne kadar çıkar diye umuyorum. iki gün suda oda sıcaklığında (23Derece) sonra gördüğünüz gibi mini seralara diktim. onuda kaloriferin üzerine koydum. toprak olarak sadece torf var, kaloriferin üzerine bir kalın gazeteyi ikiye böldüm ve onun üzerine koydum tohumları, ısılarını ölçtüm, kalorifer sabah ve akşamları 5er saat yanmakta ve kalorfier yandığında 28-30 derece sıcaklıkta, yanmadığı zaman pencere kenarına yakın olduğunda sıcaklık 20 derecelerde gördüm. bu şekilde bir haftada 2 adeti azcık görülmeye başladı. gecen seneki bhut jolokia serüvenimden sonra süper sevindirici bir olay. geçen sene çinden getirtmiştim ve 4 ay sonra bhut olmadığını ve bildiğimiz cin biberi olduğunu malesef gördüm ki büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım. http://i60.tinypic.com/6dz4ev.jpg http://i59.tinypic.com/241p3x3.jpg http://i59.tinypic.com/9qfrpj.jpg sol taraftaki mini serada ise scorpion moruga biber tohumları var. onlarıda 2 gün geç diktim. onlardada bir hareketlenme yok şimdilik. |
balkonda saksıda büyütmeyi düşünüyorum, bir arada olmasının sakıncası olmadığını düşünüyorum,
toprak karışımınıda eşit olarak torf, normal toprak ve keçi gübresini karıştırıp vermeyi düşünüyorum, eğer gübrede gerekirse, biber yetiştiricisi olanlardan öğrendiğim kadarıyla üç onbeşlik denilen bir gübre çeşidi var, biberlerin gerekli gıdasını tam olarak verdiği söylenilen bir gübre, bir miktar bulabilirsem bu gübreden alacağım. :) |
Alıntı:
mesela ; Plantistanbul 15-15-15 Npk (3 15) Kompoze Gübre 1Kg Fiyatı Kompoze Gübre 1kg 15-15-15 Npk(3-15)kargo Bedava GittiGidiyor'da 138538602 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025