agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Tatile Çıkıldığında Ev Bitkilerinin Bakımı (Basit otomatik sulama sistemleri) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm)

Emre İlhan 20-06-2012 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 987453)
Büyük saksılar tamam da minik saksılar için 131 deki sistemi uygulamak istedim.. Ama su bez-ipten akmıyor.. Hattâ bez saksıya ulaşmadan kuruyor..

Onu bende denedim ama başarılı olamadım. Malum buralar çok sıcak, su ulaşana kadar buhar olup uçuyor malesef...

En iyisi; şişeleri saksılara ters çevirip, sabitleyip gidiyorum:)

selis 20-06-2012 10:59

Deneyip yapamayan birini görmek ne güzel :p

Emre'ciğim kardeşim suladığı için daha önce hiçbir yöntemi denememiştim.. Şişeyi ters çevirme yöntemini denedim su akmıyor.. Onun ayarını iyi bulmak lazım sanırım.. Tam olarak nereye kadar gömüyorsun şişeyi?..

El kadar üretim saksıları var onlara da şişe olmuyor.. Hepsine de tek tek serum bağlamak lazım galiba..

Emre İlhan 20-06-2012 11:09

Bim'de satılan küçük LeCola şişeleri ne güne duruyor selis ablacım :D Yoksa onlara da sığmayacak kadar küçük mü saksıların?:)

Benim saksılar genelde 5 lt lik. Onlara 2,5 litrelik şişeyi suyla dolduruyorum ve şişenin uzun kısmı kaybolacak kadar gömüyorum...

20 lt lik bir saksı var. Ona da 2-3 tane 2,5 litrelik şişeleri ters çeviriyorum aynı şekilde.

Toprak kurudukça sünger gibi şişeden suyu kendi kendine çekiyor. Suyun kendi kendine süzülmesini bekleme ablacım. Toprak kurudukça su süzülüyor:)

Eve geldiğinde toprakların üzeri kuru fakat aşağılara doğru nemli bir şekilde buluyorsun saksıları:)

selis 20-06-2012 12:09

1 Eklenti(ler)
Minik şişeler de kurtarmıyor be ablacığım :D
Eklenti 310615



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 987468)
şişenin uzun kısmı kaybolacak kadar gömüyorum...

Bunu söylediğin iyi oldu, tekrar bir deneme yapayım.. Sağ olasın.. ;)

Emre İlhan 20-06-2012 14:05

Bir ayrıntı var abla. Ben şişelerin kapaklarını takmadan gömüyorum saksılara.

Ama o zaman bu mini saksılara su fazla gelmesin:)

otamış 04-07-2012 01:21

Fikirler ve öneriler harika, serum düzeneği daha mantıklı geldi bana...

organikcadı 04-07-2012 21:37

http://www.bitenekadar.com/images/urun/orta/28755_1.jpg
bunu gördüğümde pet şişeden neden olmasın denmiştim :)
dostlar tavsiyeleriniz içinde teşekkürler haftaya denemesini yapıp tatilime gideceğim :)

only_king 06-07-2012 16:29

keşke baksaymışın balkondaki güllerim kurudu

antihistaminik 13-07-2012 23:20

buradan feyz alıp sistem kurmaya basladım, ama ipin ucunu kaçırdım, mühendislik projesine dönüstü. ama terasta en az 30 adet sebze-bitki saksisi olunca kafayı yemek zorundaydim. yakinda dev projem bitiyor :) sonuçlari paylasmak ümidiyle.

Emre İlhan 14-07-2012 09:14

Benim gibi olmuşsunuz sizde. Otomatik damlama sulama sistemi yapmayı düşünüyorum bende:)

antihistaminik 14-07-2012 14:37

yarın bitecek insallah, ilk denemeleri yapacagim. benim sistem guvenilir olsun diye zaman ayarli sulama+samandirali depolardan damlama yoluyla olacak. hayırlısı :rolleyes::mad::(

antihistaminik 16-07-2012 18:21

sistem bitti, dun ilk denemeler basladi.
dedigim gibi ufaktan baslayip kendimi durduramayip buyuttum işi.
sistem şunlardan olusuyor:
-1 adet gardener otomatik sulama aleti (bauhaus) 179 tl ama evladiyelik diye ümit ediyorum.
-1 adet 25 litrelik varil (vardı) , 1 adet 20 litrelik plastik saklama kabı (ikea)
-2 adet depo şamandirasi.(nalbur-bauhaus) bana pahaliya geldi ama cok daha ucuza bulunabilir.
-tesisat fittingleri: dirsek,rakor, conta vs..(nalbur-bauhaus) en acidigim para da bunlara gitti.
-bahce hortumu ve ekleme aparatlari.(bir kismi vardi)
-serum hortumu ve T leri ve musluklari (internetten-akvaryum malzemeleri)
-silikon.

sistem şu şekilde kurulu;
otomatik sulama aleti musluga takili (teras oldugu icin musluk var) ve gunde 2 kere sabah 7:30 aksamustu 7:30 10 dakika sureyle suyu açiyor.
hortum suyu depolara tasiyor, bir T ile su ikiye bolunuyor ve depolara giriyor. depolar doldugunda samandıralar suyu kesiyor. zaten 5-6 dk icinde doluyorlar, bu arada 10 dakika sonra da otomatik sulama şebeke suyunu kesiyor.
iki depo olmasinin sebebi bitkileri gruplama istegim ve kontrol kolayligi. cunku ben bu iki grubun birine toplam ~20 lt digerine ~13-15 lt vermek istiyorum. dun denemede gordumki 13-15 litre o gruba fazla geliyor gibi, bu gunku sulamada şamandira ayariyla oynayip bunu 10-12 litreye getirmeye calisacagim.
neyse depolarin altlarindan serum hortumuna cikis var. bu hortumlar T lerle dagilarak her saksinin ustune denk gelecek sekilde çıkışlari var. bu çıkışların ucunda da akvaryum hava musluklari.
guvenli olsun diye tüm T ler dıştan silikonlandı.
sistemin en zayıf yeri saksilara damlama yapan akvaryum hava musluklarinin ayarlarinin cok hassas oluşu. milimetrik oynatmak ve gözlemlemek gerekiyor.
buna alternatif gardena'nin ayarli damlama musluklari var ama tuzlular. ben deneme amaçli 10 luk bir paket aldım 16 tl civarı. bu 10 tanesini ince ayarin daha onemli oldugunu dusundugum saksilara koydum.
şimdi sulama vakti geliyor; kontrole gidiyorum.
sevgiler.

antihistaminik 18-07-2012 17:26

sistem gayet basarili calisiyor.

ama dedigim gibi en zayif halka akvaryum musluklari oldugu icin dun 20 tanesini gardener ayarli damlama musluklariyla degistirdim. cimrilik yapmisim kalan 6-7 tanesini de degiştirseymişim demem inşallah tatil dönüşü (1 ay :).

gelelim tecrubelere :

sistemi tatile gitmeden 4 gun once degilde en az 2 hafta once hayata gecirseydim. boylece gozlem suresi artardi. sistemin olasi hatalari yuzunden kapiciya anahtar birakmak ve bin tane şöyle olursa şöyle yaplari anlatmak zorunda kalmazdim, yine de anahtar birakmak şart olurdu aslinda ama neyse; icim daha rahat olurdu.

Apartmana hidrofor gecen ay takildi, suyun basinci gayet guzel ama ben yokkken ya bozulur da suyun basinci degisir vs diye sisteme ekledigim depolar yerine deposuz ayni sistemi yapabilirdim. bu durumda onlara harcadigimin cok daha azına yine gardener'in damlama hortumlarindan alirdim. 50 metresi 40 küsur lira. ayarli musluklarla gayet guvenilir bir sistem olurdu. ama su basincina guvenmeyince bu benim sistemi yapma mecburiyetindeydim.

diger secenek otomatik sulama aletini almayip olayi tamamen ve sadece şamandırali depo sistemiyle cozülebilirdim ama burda sorun sulama tum gun boyunca damla damla devam edecekti. yeterli gozlem günü olsaydi tabi ki olabilirdi. zaten bence bu alete para vermek istemeyenler direkt bu yola gidebilirler.

depolarin baglantilari icin bir sürü baglanti elemani almak , acemilikten dolayı fazlaca ugraşmalar yerine depoyu alıp bi tesisatciya goturup yaptirmak bir cozum olabilirdi. daha pahaliya cikmazdi. gerci eglenceliydi orasi ayrı. bu depo olayi icin bir alternatif te şu linkteki Su Deposu 20 lt (şamandıralı) | Kulucka.com | Kuluçka Makineleri, Bıldırcın Kafesi, Kuluçka Aksesuarları
depoyu almakti ama gorunusunden cok guven vermiyordu.

neyse simdilik bu kadar, son kontroller ayarlar, yarın tatil. hayırlısı.

sevgiler.

Tika 09-08-2012 09:49

SULAMAT

Burada yazilan detaylar cok karisik geldi bana.Akvaryum hortumu vs vs.Hic bilmedigim daha onlarca isim var.:)Koctas'a boyle bir urun gelmis.Toptancisi Eminonu'nde. :)Benim gibi amatorler icin iyi olabilir diye dusunuyorum.

bahçıvan55 10-08-2012 08:25

Merhabalar
Pet şişenin dibinin delip de suyun akışını ayarlamak gerçekten zor. Şöyle bir çözüm önerebilirim:
Pet şişenin dibine iğneyle toplu iğne geçecek kadar delik deleriz. Şişenin içine koyduğumuz su bu delikten saniyede birkaç damla hatta fışkırarak akabilir. Damla aralığını azaltmak için:
Bir kısım kumu ayrı kapta yıkarız. Kaşıkla suyun için atarız. Damlama istediğimiz yavaşlığa gelene kadar kum atarız. Sonra damlamayı deneme için şişeyi 24 saat bir yere bırakıp ne kadar akıttığını işaretlemek gerekir. Ayrıca şişeye temiz su koymalıyız ki tıkanma olmasın.

iyibirinsan 12-08-2012 23:17

tebrik ederim
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz (Mesaj 129927)
Bunun yerine 1m kadar yükseğe 10-20 litrelik bir bidon konsa ve bu bidonun alt tarafına bir serum hortumuna benzer içi saydam hortum monte edilse ve bu hortuma serum setinin iğneleri saplansa.

Bunu resimlemekten başka çare kalmadı sanırım. ;)

güzel bir fikir

civanmukti 04-09-2012 10:30

arkadaşlar konuyu tekrar hortlatmak istedim kendi damla sulama sistem denemelerim sonrası sorunları aktarmak adına.
1-pet şişenin kapağını iğne ile delip toprağa gömdüm. bir süre sonra vakum yapıyor ve akım olmuyor. şişenin tersine de delik açtım. bu sefer şırıl şırıl aktı. olmadı.
2-serum seti denedim, damlamayı ölçtüm, düzenli olmuyor. zamanla yavaşlıyor.
3-sonra damla ayar aparatı (kısaca DAA) buldum (medikal malzeme satanlarda oluyor) ilk başta iyi gidiyordu ve bunlarla bir sistem kurdum. zamanla tıkanma oluyor ve akıtmada problem yaşanıyor.
4-akvaryum pompası (1000L/saat) ile bidondan su pompalama yöntemini kullandım, zaman saati bağladım (analog). DAA ile birleştirdim. bidonu yerini öyle bir ayarlamanız gerekiyor ki gücü pompalamaya yetsin ve ayrıca da motor çalışmadığında su akıtmasın. bu çok zor bir durum sizi temin ederim. çünkü suyun çekim gücü sandığımdan daha etkili çıktı ve motor çalışmazken de saksılara su damladı. valve-check taktım olmadı.
4-DAA ları çıkartıp akvaryum T bağlantıları ile daha kısa süreli su vermeyi denedim. bendeki gibi saksınız çoksa problem yaşanıyor. su pompadan da gelse en çok birinci delikten akıyor. (motorun güçlü olması lazım ki T deliklerinden eşite yakın aksın)
5-T bağlantıları çıkartıp yeniden DAA ları bağladım. yeni zaman saati aldım dakika ayarlı. DAA ların damlama ayarlarını yükselttim ve süreyi kısalttım. 3 numarada yazdığım sorun oldu. DAA lar zamanla akıtmayı kesiyor. bazıları kesilince diğerleri fazla akıtıyor.

tüm bu deneyimlerimden sonra en mantıklısı profesyonel damla sulama sistemlerindeki gibi belli basınçta su gelmesini sağlamak sanırım. bu da evde doğrudan çeşmeye bağlanacak bir sistemle olabilir sanırım.
(bu arada borular şeffaf akvaryum hortumu olduğu için zamanla yosunlanıyor.)
aslında domates, salatalık gibi sebzeler için günün belli saatinde su veren basit bir sistem olsa da yeterli olacaktır bence. gün ağarmadan saksıya yarım litre su aktarabilecek bir sistem kurabilen var mı?

iyibirinsan 05-09-2012 18:02

zaman ayarlı su pompası kullanabilirsiniz

antihistaminik 06-09-2012 01:46

tatil bitti (1,5 ay!!). geri donuldu.
yasananlar pek parlak degil … ozetleyeyim …

anahtar kapicidaydi (dedigim gibi sistemi yeterince deneyemedigim icin ).
neyse 3-4 gunde bir arayip rapor aldim. ilk bir hafta-10 gun sistem gayet basarili calisti.
sonra bazi musluklar az akmaya baslayinca kapici musluklarla (damlama musluklari) oynamaya basladi,
derken durum iyice corba oldu. telefonda gormeden yol gostermenin zorlugunu da siz hayal edin.

1 hafta kadar kapici suyu az olanlara destek sulama yapti. ta ki bir arkadas benim eve gidinceye kadar.
arkadas saksilarin basinda telefonda bana canli yayin yapti ben yonlendirdim vs.
tum damlamalar tekrar gerektigi gibi calisti.

1 hafta daha sorunsuz gitti. bayram tatili basladi. benim kapici da arkadas ta bayram tatiline gitti.
eve bakacak kimse kalmadi. haliyle esas test basladi.kapicinin yillik iznini kullanacagi tuttu.
tam 15 gun kimse ugramadi eve.

bayram donusu kapiciyi korkarak aradim. "haberler iyi degil abi" dedi.
bu kadar emek ve masraftan sonra ne yaparsin, yapacak birsey yok…
onun deyimiyle kalanlari kurtarmak icin 1 hafta kendi suladi..

ve ben dün döndüm. amma uzattim.. gelelim tabloya;

tablo bekledigimden çok çok daha iyiydi. biberlerin hepsi , 13-15 buyuk saksı yaklasik 40 kök tümü saglam.
uzerleri biber dolu 8-10 daha buyuk saksi domates yaklasik 25 kök yari kurumus.
2 kök salatalik idare eder, cicekler , limon gayet te iyi.

simdi diyeceksiniz ki e kapici suladi ne olmus..

tam 15 gun kimse ugramadi ! hatirlatirim.
ve şunu da soyleyeyim ben evdeyken hergün sulamazsam olmuyor
hatta bazen gunde iki kez sulamam gerekebiliyor.

e peki kapici niye başta kötü demis derseniz; domatesler gercekten bi darbe yemis.
artı çoğuna hastalik bulasmis, onlarca domates çürüyüp yerlere düşmüs,
tablo vahim görunuyormus dogal olarak

eee sonuc ?? derseniz. o baska.

onu da yazaciim ...

civanmukti 06-09-2012 12:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iyibirinsan (Mesaj 1015496)
zaman ayarlı su pompası kullanabilirsiniz

zaten çözüm daha kuvvetli bir pompadan geçiyor ama apartmanda sessiz çalışacak ve pahalı olmayan pompayı nasıl bulabilirim. internette "zaman ayarlı su pompası" diye arattım hiçbir şey çıkmıyor.
esasında yeni projemi burda biraz anlatsam belki yapan veya akıl verecek olan bulunur.
evin içinde domates, biber vb yetiştirmek istiyorum. bunun için elbise dolabı gibi hazır sistemler var ama ona para veremem. sulama dışında kafamda herşeyi kurdum. derin saksı, led aydınlatma ve tozlaşma için basit bir fan.
saksı için ya 19 litrelik su bidonunu kesip yaparım ya da daha şık olsun dersem 6-7 liraya plastik kovalardan alırım. 60 ledli ampul ebay de 3,37 $. digital zaman saatim var.
yemek odamızın bir kenarına bu sistemi kurabilirim hanım kızmazsa tabi :)
sulamayı da şimdilik elle yapabilirim ama benim istediğim bizden bağımsız otomatik sulama kurabilmek. evdeki bütün musluklar da yeni sistem kollu açma kapaması olanlardan.
fikirleri bekliyorum...

antihistaminik 07-09-2012 05:32

gelelim şamandıralı depolardan serum hortumu ve damlaticilarla sulama sisteminin
tecrubelerine, sonuclarina ;

sistemi kurup ince ayarlari yaptiginizda sistem bir sure (bende yaklasik 1 hafta)
şiir gibi calisabiliyor ancaaak..

1. deponun alt seviyesinin damlaliklardan mumkun oldugunca yuksekte olmasi gerekiyor.

2. benim gordugum kadariyla depo ne kadar buyuk olursa olsun 7-8 saksidan fazlasini sulamamali. cunku damlaliklari ayarlamak zorlasiyor, birini kisinca digerlerini etkiliyor.
bir musluk gereginden fazla akiyorsa ya da damlatiyorsa (ozellikle depoya en yakin olanlar)
digerlerine su gitmeyebiliyor.
ayrica fazla saksida riski paylastirmak acisindan da bu mantikli bence.

3. bir süre sonra başta korktugum birsey olan yosunlanma olabiliyor ve / veya sebekeden gelen
pas, kir zamanla damlaliklari tıkayabiliyor ya da damlama ritmlerini degistirebiliyor.
bu durumda bende oldugu gibi olaya hakim olmayan biri damlama ayarlariyla oynayinca
o hassas denge bozulup sistem iyice çuvallayabiliyor.

4. depodaki su seviyesi azaldikca damlama ritmi degisiyor.(samandirasiz-ya da benimki gibi
zaman ayarli+depolu sistemde)

5. sistemde zaman ayarli sulama aleti yoksa sulama tüm gün surecektir , bu çok istenen birsey degil.

(sevgili civanmukti de 2,3 ve 4 teki sorunlari dile getirmis zaten)

sonucun sonucu

depo+serum damlama sistemi (samandirali ya da samandirasiz) kisa sureli tatiller ve az saksi icin
fena bir cozum degil. hafta sonlari bi yerlere kaciyorsaniz ya da 3-5 gunluk tatillere gidiyorsaniz
bunu bir kere kurdunuz mu deponun-suyun temizligine dikkat ederseniz
ve yukarida soylediklerime kulak verirseniz bence gayet tatmin edici bir cozum olabilir.
ama sonucta cok cok guvenilir degil. uzun tatiller icin ise kesinlikle onermem.

benim gibi bolca sebze-cicek saksisi ve balkonunda/terasinda/bahcesinde muslugu olanlara ve uzun tatiller dusunenlere kesinlikle kaliteli ! bir zaman ayarli sulama aleti almasini
ve yine kaliteli damlama hortumlariyla isi bitirmesini oneririm.
insan başta ulan niye para veriim yaparim ben diyor ama mihendislerin bosuna bu islerle ugrasmadigini kotu tecrubelerle anliyor. ve emin olun ucuz etin yahnisi oluyor.

sonucun sonucunun sonucu ;

en basitinden en komplikesine hangi yontemi deneyecekseniz deneyin
kesinlikle tatil oncesinden en az tatil sureniz kadar deneyin gozlemleyin.

neyse zaten yaz bitti.

inanmicaksiniz ama yazı da bitti.

sevgiler.

cemal_toker 22-03-2013 01:55

selam arkadaşlar konuyu okudum burada arkadaşların özellikle yaz aylarında tatile giderken bitkilerini sulamada sıkıntı yaşadıklarını okudum sizlere yardımcı olması açısından aqua sorb denilen bir ürün var toz seker gibi görüntüsü var kendi hacminin 400-500 katı suyu tutabilme özelliği var bir saksıya yaklaşık bir tatlı kaşığı bu tozdan koyup üzerini toprakla örterek bol su ile suladığınızda 1 aydan daha uzun bir süre bitkinizin su istemediğini göreceksiniz aquasorb su tutucunun kilosu 20 tl civarında

ezafma 31-03-2013 22:31

Merhaba. Bilgiler çok harika, 20'ye yakın ev çiçeğim var-bahçemdeki ve balkonumdakiler hariç- bence en iyi yöntem bedava olan yöntemdir :) çok çiçeği olanlar için :)

Hülyab 04-04-2013 21:27

Merhabalar,
Konuyu başından beri okudum fakat benim balkonumda ortalama 30 ila 40 saksıdan oluşacak bir sebze bahçem olacak yani burda bahsedilen çözümler daha az saksısı olanlar için daha uygun gibi geldi bana. Çok sayıda saksısı olanlar için bir önerisi olan var mı? tatilde anahtarı bir başkasına vermek zorunda kalmak dışında :)

antihistaminik 04-04-2013 23:06

30-40 sebze saksisi, balkon ...hemen hemen ayni durumdayiz.
tecrubelerimi dikkate almanizi oneririm. tatil suresi de cok onemli parametre tabi ki.
1-2 gunden bahsediyorsak baska ama 2-3 gunden uzun tatiller icin oturakli bir cozumu tercih etmenizi tavsiye ederim. 30-40 saksi dediginize gore oldukca buyuk bir balkon olmali.. balkonda(ya da terasinizda) muslugunuz varmi ??

civanmukti 13-04-2013 13:53

merhaba arkadaşlar,

malum yaz geliyor ve ekim dikim işleri başlıyor yavaş yavaş. üstteki yazılarımı okursanız geçen yaz saksıları sulamak için neler çektiğimi görürsünüz. her kurduğum sistemde bir sıkıntı oldu. bu sene geçen seneki kadar çok saksım olmayacak (geçen sene ilk seferin gazıyla abartmıştım) ama yine de ben evde yokken saksıların nasıl sulanacağına dair kafa yormaya başladım bile.

Simple and inexpensive plant auto watering system with timer (Trinidad Butch-T) - YouTube

bu linkte çok değişik bir sistem dikkatimi çekti. adam bildiğimiz oda nemlendirici makinesini saksının dibine bağlamış zaman ayarıyla saksıya alttan soğuk buhar veriyor ve toprağı nemlendiriyor. bana çok enteresan geldi. belki birilerinin işine yarayabilir diye ekledim buraya.

sevgiler, saygılar.

civanmukti 13-04-2013 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemal_toker (Mesaj 1125017)
selam arkadaşlar konuyu okudum burada arkadaşların özellikle yaz aylarında tatile giderken bitkilerini sulamada sıkıntı yaşadıklarını okudum sizlere yardımcı olması açısından aqua sorb denilen bir ürün var toz seker gibi görüntüsü var kendi hacminin 400-500 katı suyu tutabilme özelliği var bir saksıya yaklaşık bir tatlı kaşığı bu tozdan koyup üzerini toprakla örterek bol su ile suladığınızda 1 aydan daha uzun bir süre bitkinizin su istemediğini göreceksiniz aquasorb su tutucunun kilosu 20 tl civarında

merhaba bunu siz denediniz mi?
bir de merak ettiğim gübre olayını ne yapıyoruz bu ürün kullanıldığında?

birgaripyolcu 21-04-2013 20:16

Güzel Bir Sulama Yöntemi
 
Arkadaşlar yeri burası olmayabilir,ancak ençok çiçek bu bölümde ekildiği için buraya ekleyeyim dedim

http://img444.yukle.tc/images/5013sulama.jpg

ezafma 22-04-2013 23:24

Merhaba, çok iyi fikir. Ama sıcak karasal iklimde yetersiz kalır mı acaba? Bu yöntem bir kaç günlüğüne tatile gidenler için de çok iyi olur.

birgaripyolcu 23-04-2013 11:57

arkadaşlar su miktarına bağlı.Ayrıca koyacağınız 2 lt su bana kalırsa en az 2 hafta dayanır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025