agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Tatile Çıkıldığında Ev Bitkilerinin Bakımı (Basit otomatik sulama sistemleri) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm)

selefkos 09-06-2013 20:00

Vizontele'de "Deli Emin" karakterinin bir repliği vardı:"Şerefsizim benim aklıma gelmişti." diye. Serum tekniği iki gün önce benim aklıma gelmişti. Aynı şekilde yukarıda anlatıldığı gibi. :) Ben de yarın deneyeceğim ve büyük bir damacana kullanacağım. Hatta damacanaya yağmur sularını toplaması için de bir düzenek kurmayı düşünüyorum ama tam olarak oluşturamadım kafamda :)

hira 09-06-2013 21:30

şuan benim çiçekler Fatma ablacığıma emanet,komşum oluyor kendisi:) çarşamba gününden bu yana evde yokum ama aklım hep evde:( çok özledim çiçeklerimi:( çokta endişeliyim! bugün telefon açtım,bir sorun yok dedi, umarım öyledir;(

antihistaminik 07-07-2013 23:37

sistem tamam.. tatil zamanı... :)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...613-sulu1c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...613-sulu2c.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachm...900-sulu3c.jpg

4 yıl sonra ek: sistem hala kusursuz çalışıyor. bu yaz da bir aydan fazladır tatildeyim.

ağaçperver 08-07-2013 08:40

[QUOTE=antihistaminik;1177645]sistem tamam.. tatil zamanı... :)

olağanüstü bir sistem, büyüksün antihistaminik! :cool:

antihistaminik 08-07-2013 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ağaçperver (Mesaj 1177709)

olağanüstü bir sistem, büyüksün antihistaminik! :cool:

teveccühünüz efenim.. sağolun.
geçen seneki eksikli denememden sonra bundan hayli ümitliyim..
bi de otomatik toplama ve buzdolabına koyma sistemi yapmak lazım şimdi..:)

Tika 09-07-2013 14:27

Sayın antihistaminik,
Harika bir sistem.
Bu fotoğrafı kaydetmem lazım,lazım olabilir.
Ne kadara çıkıyor böyle bir sistem kurmak? En masraflısı zamanlayıcıdır sanırım.
Neler almak gerektiğini kısaca anlatır mısınız?

antihistaminik 09-07-2013 20:33

1 Eklenti(ler)
sn Tika ve tüm ilgilenenler;

evet para tutan zamanlayıcı. ben gecen sene 179 tl ye Bauhaus'tan almistim. ve o zaman icin cok uygun fiyata almistim. degisik markalarin daha ucuz zamanlayicilari var ama yorumlarina yabanci sitelerden bakinca cok guven vermediler, ben guvenilir olsun diye Gardena almistim, modeli C 1030 plus. bugün ne kadardir bilmiyorum.

16-mm-deliksiz-kor-1-1mm-damla-sulama-borusu-100mt.html 25 tl (30 mt. yetiyordu ama minimum uzunluk buydu)
damlatici-ayarlanabilir-0-72lt-sn.html 10 tl (100 adedi)**
16mm-pasolu-yassi-te.html 4.5 tl (10 adedi)
16mm-pasolu-yassi-cikis-nipeli.html 2 tl (10 adedi)
16-mm-gozluk-kortapa.html 0.50 tl (10 adedi)
hortuma baglama aparatlari Bauhus'tan toplam yaklasik 10 tl
birkac tane kelepçe 3-5 tl

**zamanlayici kadar onemli bir diger bileşen damlatıcılar..
bu yukaridaki siteden aldıklarım saksı icin çok başarılı sayilmaz. ayar sorunu ve dipten kaçırma sorunları var. ben ağırlıkla gecen sene aldığım Gardena ayarlı hatsonu damlatıcıları kullandım 18 tl (10 adedi)

Eklenti 424665

niyetlenen olursa tecrübelerimi paylaşabilirim..

moondalina 22-08-2013 05:59

benim de bu konuda sıkıntılarım var. En son balkonda duran biber ve salatalık fidanlarımı kurumuş şekilde bulmuştum. güneş tüm sıvısını emmişti. serum işi ilgimi çekti, denemeyi düşünüyorum.

iyibirinsan 24-08-2013 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi moondalina (Mesaj 1191933)
benim de bu konuda sıkıntılarım var. En son balkonda duran biber ve salatalık fidanlarımı kurumuş şekilde bulmuştum. güneş tüm sıvısını emmişti. serum işi ilgimi çekti, denemeyi düşünüyorum.

serum hortumunu ve iğne yerini kullanabilirsiniz yalnız su deposunu biraz yüksek yere koyman yeterlidir. Her bir bitki için farklı bir iğne takma yerini o bitki köküne batırırsanız toprak bitkinin ihtiyacına göre su emecektir.yurt dışında damlama sulama sistemlerinde de bun benzer sistem yapılıyor.

yunusx 11-09-2013 22:28

cep telefonuyla kumanda edilen sistemler var, bağ ve bahçe sulamaların da kullanılıyor linki

Ana Sayfa - EKONT Endüstriyel Kontrol PLC Otomasyon ve Bilişim Sistemleri

tcoalngsau 28-04-2014 22:20

sayın antihistaminik ;

Gardena C 1030 plus otomatik sulama sisteminiz ile ilgili bilgileri okudum. Tebrikle güzel iş çıkarmışsınız.En son 2013 temmuzda yazşsınız o konuya.

küçük bir bahçem var ve meyva fidanları dikim geçen ay. Yaz tatilnde otomatik sulama sistemi ie sulama düşüncesindeyim. Bu konuda yardım ve fikirlerinize ihtiyacım var. Öncelikle şunları belirteyim;

bahçemde şebeke suyu var musluk açılınca su sorunsuz akıyor. yaklaşık 35 fidanım var. fidanlar 6 mt ara ile dikildiler.5 sıra fidan dikildi.

sormak istediğim şu, Gardena C 1030 plus otomatik sulama cihazı bu fidanları sulamak için işimi görür mü? ayrıca direk şebeke suyuna bağlıcam deposuz bu iş olur mu? yoksa depo şartmı? teşekkürler şimdiden

antihistaminik 29-04-2014 05:16

sn tcoalngsau;

konunun uzmanı ya da tecrübelisi asla değilım ben kendi ihtiyacıma göre deneme yanılmalarla bir sistem kurdum. tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alabilirsek ne ala ama ben kendimce fikirlerimi söyleyeyim. geniş tarım alanlarında tarlalarda kimbilir ne sistemler kullanılıyordur. onlar beni aşar.

gardenanın sitesine diger modeller için bir bakın. tabi ki üst modeller var, iki veya daha çok bölge programlı, solar pilli, kartlı vs.. ancak eğer ben kurayım sistemi, belli saatlerde ve günlerde otomatik şu kadar süreyle hepsi birden sulansın diyorsanız, başka da birşey istemem diyorsanız kanaatim Gardena C 1030 plus sizin için fazlasıyla yeterli. ben kullanmıyorum ama yağmur ya da toprak nem sensörü baglama imkanınız dahi var.

depoya ihtiyacınız yok direkt şebekeye bağlıyorsunuz. fakat alıp da bağlamayı beceremediğim su filtresinden alın ve bağlayın derim. ayrıca basınç düzenleyici varmış ben kullanmıyorum, siz bir düşünün isterseniz. su basıncınız çok değişkense işe yarıyor olabilir. bu konuda çok bilgim yok.

bir de boru çapı konusunda emin degilim bir bilene sormak lazım. bende 30-40 saksı var sizde 35 ağaç. ama sizde mesafeler uzun. uzun mesafelerde damlatma borularının çapı, boru kollarının uzunluğu ne olmalı bir araştırın derim.

gerçi şöyle bir şey de söyleyeyim. kayınpederimin yazlığında benim kullandığım çapta borularla damlama sulama var. nereden baksanız bir buçuk dönüm bunlarla sulanıyor. onda otomatik saat yok elle açıp kapatıyor. ama zaten bu zaman ayarlı sulama da elle açıp kapamanın yaptığını sizin yerinize kendisi yapıyor. başka birşey değil.

size de şunu hatırlatayım ki ne kurarsanız kurun sistemi uzun süre denemeden yalnız bırakıp gitmeyin. diğer önemli şey de bağlantı elemanlarını kaliteli seçin ve sağlam olduğundan emin olun.

dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak tavsiyem bu klasmanda bir cihaz alacaksanız ucuzuna gitmeyin, ben almadan önce çok yorum okudum, piyasada birçok ucuz otomatik sulama makinaları var ama anlaşılan çok çabuk bozuluyorlar. gardena güven veriyor. inşallah bu kadar laftan sonra bozulmaz :))

kolay gelsin.

Orhank 29-04-2014 06:55

merhaba
ben 5 litrelik normal su bidonuna damlama boncuğu takıp ayarlayarak hallediyorum tavsiye ederim

tcoalngsau 29-04-2014 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1277068)
sn tcoalngsau;

konunun uzmanı ya da tecrübelisi asla değilım ben kendi ihtiyacıma göre deneme yanılmalarla bir sistem kurdum. tecrübeli arkadaşların da fikirlerini alabilirsek ne ala ama ben kendimce fikirlerimi söyleyeyim. geniş tarım alanlarında tarlalarda kimbilir ne sistemler kullanılıyordur. onlar beni aşar.

gardenanın sitesine diger modeller için bir bakın. tabi ki üst modeller var, iki veya daha çok bölge programlı, solar pilli, kartlı vs.. ancak eğer ben kurayım sistemi, belli saatlerde ve günlerde otomatik şu kadar süreyle hepsi birden sulansın diyorsanız, başka da birşey istemem diyorsanız kanaatim Gardena C 1030 plus sizin için fazlasıyla yeterli. ben kullanmıyorum ama yağmur ya da toprak nem sensörü baglama imkanınız dahi var.

depoya ihtiyacınız yok direkt şebekeye bağlıyorsunuz. fakat alıp da bağlamayı beceremediğim su filtresinden alın ve bağlayın derim. ayrıca basınç düzenleyici varmış ben kullanmıyorum, siz bir düşünün isterseniz. su basıncınız çok değişkense işe yarıyor olabilir. bu konuda çok bilgim yok.

bir de boru çapı konusunda emin degilim bir bilene sormak lazım. bende 30-40 saksı var sizde 35 ağaç. ama sizde mesafeler uzun. uzun mesafelerde damlatma borularının çapı, boru kollarının uzunluğu ne olmalı bir araştırın derim.

gerçi şöyle bir şey de söyleyeyim. kayınpederimin yazlığında benim kullandığım çapta borularla damlama sulama var. nereden baksanız bir buçuk dönüm bunlarla sulanıyor. onda otomatik saat yok elle açıp kapatıyor. ama zaten bu zaman ayarlı sulama da elle açıp kapamanın yaptığını sizin yerinize kendisi yapıyor. başka birşey değil.

size de şunu hatırlatayım ki ne kurarsanız kurun sistemi uzun süre denemeden yalnız bırakıp gitmeyin. diğer önemli şey de bağlantı elemanlarını kaliteli seçin ve sağlam olduğundan emin olun.

dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak tavsiyem bu klasmanda bir cihaz alacaksanız ucuzuna gitmeyin, ben almadan önce çok yorum okudum, piyasada birçok ucuz otomatik sulama makinaları var ama anlaşılan çok çabuk bozuluyorlar. gardena güven veriyor. inşallah bu kadar laftan sonra bozulmaz :))

kolay gelsin.

teşekkürler değerli bilgileriniz için. Bu tür aletlerle bahçe sulaması yapan var mı bilmiyorum var ise yorumlarını okumak isterim.Genelde çim,saksı ,balkon çiçekleri sulamada kullananların yorumarını okudum. Biraz daha araştırmakta fayda var.

Kışbahçesi 04-05-2014 11:49

Buda benim denemem

3 Eklenti(ler)
Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde inceledim. Geçen sene pet şişe yöntemini denedim ancak başarılı olamadım. Öncelikle şişenin sadece toprak kısmına delik açıp üst kısmına açmayınca havasızlıktan su akmıyor. Denemeyle sabittir. İkincisi, çiçeklerim torf içinde olduğundan hem alta hem üste toplu iğne deliği açınca su bir gecede akıp gitti, neyse ki tatilden 1 gün önce bir deneme yapmıştım. En son bir vida ile delerek damlama hızını ayarlayıp gittim. Bu nispeten daha verimli oldu ancak yine de bazı şişeler suyu vermedi torf tıkadığı için.
Bu konunun önceki sayfalarında bir linkte de yer alan 1. resimdeki sistemi gördükten sonra bunu denemeye karar verdim. Önce bu sistemi aynı şekilde denedim (Şekil 2). Şu an domates fidelerim çok güzel otomatik sulanıyor. Ancak kullandığınız pamuklu ip ya da gaz fitilinin emicilik oranı çok önemli. Bitkiniz çok su istemeyen bir bitkiyse fazla gelebilir. Sonra bu sistemi geliştirdim. Kapaklı dikdörtgen bir kutu alıp kapağında 1cm çapında delikler açtım. Kutuyu suyla doldurup fitillerin bir ucunu bu deliklerden kutunun içine sarkıttım, diğer ucunu yine saksının dibine tutturdum. Resmini de yakında koyacağım. Bu şekilde daha fazla saksı aynı anda sulanabiliyor. Sonuçları paylaşırım. Nispeten daha ucuz bir sistem :)

Serven 07-06-2014 12:38

3 Eklenti(ler)
Eklenti 500354

İyi günler,
Tatilde bitkilerimin susuz kalmaması için bir kaç gündür araştırmaktayım. En ekonomik ve uygulanabilir yöntem için yukarıdaki aparata yöneldim ve satın aldım. Fakat üründe şu anki halinde herhangi bir hava veya su çıkışı yok. Ürün paketinde raptiye ile delik açmam gerektiği gösterilmiş. 2cm ve 3cm işaretlenmiş. İşaretlenen kısımların ikisini de mi delmem gerektiği veya aynı işlem dört tarafındaki kısımlarda da mı yapmam gerektiği konusunda bir fikir edinemedim. Ürün paketindeki görseller aşağıdadır. Çince oldukları için pek anlayamadım. Ürün hakkında bilgisi ve çincesi olan biri yardımcı olursa sevinirim.

Eklenti 500364
Eklenti 500368

s.serdar 07-06-2014 13:53

Bilmem işinize yarar mı?

Google çevirisi

Serven 07-06-2014 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi s.serdar (Mesaj 1293217)
Bilmem işinize yarar mı?

Google çevirisi

Çeviriden kaynaklı devrik cümleler de olsa mantığı kavradım, ilginiz için çok teşekkür ederim :)

suplilumas 07-06-2014 15:31

@Serven
Çince değil japonca. Siz 1 ve 2 olarak gösterilen noktalara iki delik açıp saksıya saplayın. Şişenin ağzına kadar dolu olmamasına üstte biraz hava kalmasına dikkat edin yeterli.

mahurbuselik 02-07-2014 21:38

Herkese merhaba. Tatildeyken evdeki çiçekleri sulamak için şöyle bir yöntem geliştirdim. Nalburdan büyük tüp silikon yapıştırıcıların ucuna takılan aparattan edinin. Sonra pet şişelerin kapaklarına çok büyük olmamak koşuluyla delik açıp bu aparatı içten dışa doğru yerleştirin. Dıştan da bir yapıştırıcı ya da elektrik bandıyla sabitleyin. Sonra kapakları su dolu şişeye vidalayıp saksının toprağına ters çevirerek yerleştirin. Toprak kurudukça suyu azar azar çekecektir. Herkese iyi tatiller.

uylimaz 27-03-2015 20:08

Bitki sulukları, sulama küreleri

Artık hemen her yerde bitkinizin kendi kendine sulanmasını sağlayan plastik bitki sulukları satılmaya başlandı. Tatile giderken bitkilerinizin susuz kalmaması için tasarlanmış olan bu ürünlerin başaşağı olarak bitki toprağına saplayacağınız su şişelerinden tek farkı ince uzun bir sapa sahip olması ve tepeden doldurulabilmesi. 500ml su alan bu kaplar bitkinizi 2 hafta kadar sulayacağı iddiasıyla satılıyor.
http://i.imgur.com/PeoVtse.jpg

Deneyen, bu konuda fikir beyan edebilecek olan var mı?

Ben bitkilerime yararlı olacağını düşünüyorum çünkü toprak kurudukça suyu salarak ihtiyaç duyulan kadar su vereceğini sanıyorum. Sık sulayamayacağımız ağaçlarımıza ve güllerimize bile normal pet şişelerle bu tarz uygulamalarda bulunup iyi sonuçlar elde ediyorduk. Bu ürünler daha kullanışlı görünüyor.

Ancak kullananların söylediğine göre toprağa sapladığımız ince boru kısmı tıkanıyor ve küf bağlayınca çok zor temizleniyormuş. Bazıları da içine kum konulması gerektiğini söylüyor.

Benim küstümotum, kedinanem ve passiflora fidanım var. Onların saksısına ekmeyi düşünüyorum. Sizce zararı olur mu?

nur.erdoann 27-03-2015 20:39

bende merak ettim bunları tatil zamanı için güzel bir çözüm gibi ama kullanmadığım için tecrübe edenlerin yorumlarını bende merak ediyorum.

taisenberg 09-06-2015 14:42

Tecrübelerinizi paylaşmaya devam ederseniz çok seviniriz. :)

suara 26-06-2015 16:43

1 buçuk aylık süreçte saksı sulama seçenekleri

1 buçuk ay için acil şehir dışına çıkmam gerekiyor. An itibariyle 15 tane orta ve ufak ölçekli saksı larda bitkilerim var İzmir içinde hava sıcaklığından 2-3 günde bir sulama yapmak gerekiyor. İnternet alışverişi için kargo beklemeye vakit yok.

Önerilerinizi bekliyorum.

Pet şişelere takılan huni gibi sivri başlıklar var. Köklere çok su salıp çürümeye sebep olur mu? Bu konuda pratiğe ya da farklı fikirlere sahip olan cevaplayabilecek üyelere şimdiden teşekkür ederim.

Telefondan siteyi takip etmeye çalışıyorum. Her sayfayı açamıyorum elden geldiğince araştırmaya çalıştım umut ederim başka konu başlıklarına istinaden boşa meşgul etmiyorumdur.

Tolga Özmeral 26-06-2015 17:11

Sayın Suara,
Şu başlıkta sorunuza dair epey bir bilgi var gibi.
Boşuna dememişler ev alma komşu al diye :)

suara 26-06-2015 22:10

Çok teşekkür ederim çok. Sayfaları tek tek açıp inceleme konusunda ciddi sıkıntı yaşıyordum link vermişsiniz çok makbule geçti. Selamlar ;)

miyaaww 04-05-2016 18:24

1 Eklenti(ler)
Valla bende baya bi kafa yorduktan sonra özellikle forumdakileride okuduktan sonra resimdeki gibi bir yöntem denemeye karar verdim.evde fazla şişe olmadığı için süt kutularını kullandım.şişelerin kapaklarını çiviyle azıcık delip içlerinden gazlı bez sarkıttım.biraz zor oluyor gazlı bezi delikten geçirmek ama işe yaradı.damlama hızını da deliğin büyüklüğüne göre ayarlayıp denerseniz sorun olmuyor.Umarım işinize yarar.Bazı saksılara 2-3 şişe koydum.Toplamda 30 saksım var.Hepsi sağlıklı şuan.

yuwo_ksk 09-07-2016 10:12

Elektrikli bitmeyen günlük sulamaya ihtiyaç artık yok

Merhaba arkadaşlar adım Yavuz annemin çiçeklerini sulayamadığımı farkettim
Sizlere bir elektrikçi olarak şuan aklıma gelen bir sistemden bahsetmek istiyorum.
Kullanılan aletlerin fiyat listesi aşağıdadır.
1-zaman saati legrant manuel 35 tl (dijital astro da olabilir)
zaman saati | AS ELEKTRİK
2-akvaryum iç filtresi (sanırım istediğiniz boyutta herhangi bir marka olabilir)
Sunsun HJ311B İç Filtre 300 L/h 2 W Fiyatı - Taksit Seçenekleri 15tl

toplamda 50 tl ye hergün kullanabileceğiniz elektrikli bir sistemdir.
Akvaryumlardaki iç filitre motorları akvaryuma hava üfüyor değil mi işte biz hava yerine su üfletecez mantık bu daha denemedim yapınca resmini atıcam

Manuel zaman saatinin bağlantı şeması verdiğim linkte mevcut buna göre zaman saati günün istediğiniz saatinde devreye elektrik verince akvaryum iç motorunu çalıştıracak çalıştırınca çiçeklerinizi sulamış olucak
Tıpkı sokaklardaki parklardaki elektrik direklerinin çalışması gibi

Bu sistemle bahçenizdeki bütün çiçekleri bile sulayabilirsiniz tek sorun suyu çeşmeden almamamız su dolu bir kovadan alıyor olmamız onun için de
birşeyler düşünücem şimdilik bu var idare edin

yuwo_ksk 09-07-2016 11:56

https://www.youtube.com/watch?v=AooV...o#t=385.781773

zaman saatinin çalışma prensibini buradan örenebilirsiniz.

Burda da prizli modeli mevcut

https://www.youtube.com/watch?v=AJqtcR0qgmE

kolcay 15-07-2016 10:48

bayramda 20 gün izni çıktığım süre içinde işimi fazlasıyla gören sulama sistemimi kısaca yazayım. resimlerinide müsait olduğumda ekleyeceğim.

sıvı conta (evde vardı)
1 adet 30 lt sıvı sabun bidonu bidon işyeri çöplüğünden.(içini iyice yıkadım)
4 adet serum damla ayar seti. (kargo dahil 17 TL) Damla Ayar Seti GittiGidiyor'da 229438431
akvaryumcudan 5 m akvaryum hortumu, 1 adet hortum bağlantı nipeli 3 adet akvaryum hortumu için T (toplam maliyeti 6 TL)

30 lt bidonu en altından nipel girecek kadar deldim ve nipeli bidona takarak sıvı conta ile sabitledim. hortumu saksıların mesafesine göre parçalara ayırdım ve T ile birbirlerine bağladım. boşta kalan hortumların bir ucuna damla ayar aletini takarak saksılara sabitledim. üzerlerindeki ayar düğmesinden 20 saniyede 1 damla damlatacak şekilde hassas ayarlarını yaptım. 20 günde yaklaşık 25 lt su harcamış. biberlerim gayet sağlıklıydı. izne giderken yeni tomurcuklanmaya başlamışlardı geldiğimde 20 kadar biber vardı. toplam 20 dakikada 25 Tl maliyetle güzel bir sulama sistemim oldu.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025