agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Tatile Çıkıldığında Ev Bitkilerinin Bakımı (Basit otomatik sulama sistemleri) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/5123.htm)

Zafer ALV 28-07-2009 19:26

Aqua Globe Dekoratif Çiçek Sulama Aparatı
 
4 Eklenti(ler)
Hepinize selam..
Geçen abimlerde görmüştüm 5 tl'ye almışlar tanesini 1 hafta gidiyormuş,nette araştırırken bu ürünü buldum.Alıcam çünkü çiçeklerimizi düzensiz sulama sonucu kaybediyoruz.
Umarım sizlerinde işine yarar,tatil için mesela, yazısında 2 haftaya kadar su ihtiyacını karşılayacaktır,

''Aqua Globes Dekoratif Çiçek Sulama Aparatı

Artık bitkilerinizi her zaman nemli tutacak pratik ve hızlı bir yol var. El yapımı cam sulama ampulleri, bitkilerinizin 2 haftaya kadar su ihtiyacını karşılayacaktır. Aqua Globes’i suyla doldurup ters çevirerek toprağa saplayınız. Toprak kurumaya başladığı zaman içine aldığı oksijen ile birlikte Aqua Globes’in içindeki suyun akışına işin verecektir. Çiçeklerinizi günlük olarak sulama zahmetinden kurtulacağınız gibi, iki haftaya kadar çıkacağınız tatillerde de çiçeklerinizin solup solmadığını düşünmeyeceksiniz.

Çiçekleri sulamak her zaman zahmetli olmuştur. Bazen onları sulamayı unutur ve kurumalarına neden oluruz. Bazense sularken ortalığı mahvederiz. Tatile gitmek büyük bir derttir, aklımız çiçeklerimizde kalır ya komşuya götürür veya endişe ile anahtar bırakırız.

Aqua globe çiçekleri sulamanın en kolay ve pratik yoludur. Aqua globe’u kullanmak çok kolay. Küreyi su ile doldurun ve saksının uygun bir yerine yerleştirin. Aqua globe sizin yerinize iki hafta boyunca çiçeklerinizi otomatik olarak sulayacaktır.

Çiçeğiniz ihtiyaç duydukça küreden su alır. Toprak kurudukça küreye oksijen verecek, bu sayede küreden çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu su miktarı salınacaktır.

Aqua globe’u her yerde kullanabilirsiniz. Açık alanlarda da güvenle kullanabilirsiniz. Üstelik el yapımı cam olan Aqua globe çiçeklerinize ve bulunduğu ortama ayrı bir hava katacak.

Aqua globe çiçekleri sulamanın en kolay ve pratik yoludur. Aqua globe’u kullanmak çok kolay. Küreyi su ile doldurun ve saksının uygun bir yerine yerleştirin. Aqua globe sizin yerinize iki hafta boyunca çiçeklerinizi otomatik olarak sulayacaktır. Evet tam iki hafta boyunca çiçeklerinizi sulayacak.

Ülker 28-07-2009 19:37

Geçen hafta Bim'de pek çok rengini gördüm, 4.90TL fiyata satıştaydı.

Günüm 28-07-2009 20:21

Ben epeyi aldım ama hemen hiç işe yaramıyor. Toprak hemen ağzına tıkanıyor ve su dışarı çıkamıyor.
Ağız kısmına naylon çorap parçası geçirip, toprağa öyle sokmak aklıma geldi ama henüz denemedim. Toprağın içeri girmesine engel olmak lazım.
Ben yurdumun pet şişeleri ile çözdüm problemi. Su şişelerine su doldurup, toprağa ters saplamak yeterli. Ama 1 litrelik şişenin içindeki suyun güneş altında 3 günden fazla gitmediğini unutmamak lazım.

Murat Altan 11-09-2009 23:24

Gazete Mürekkebinde Kurşun
 
Sayın Arkadaşlar,

Konunun ilk başlarında bahsi geçen, sonra da bir kaç kez referans verilen leğende veya küvette gazete kağıdına su emdirerek çalışan yöntem ile ilgili bir uyarı yapmak isterim.

Bu yöntemle besin olarak kullanılacak bitkiler sulayacaksanız, veya o toprakta daha sonra böyle bitkiler yetiştirecekseniz bu yöntemi kullanmayın, çünkü gazate mürekkebinde vücutta birikim yaparak sağlık sorunlarına yol açabilecek bir ağır metal olan kurşundan önemli oranda mevcuttur.

Bu arada leğeni rezervuar kullanarak sürekli sabit seviyede su ile dolu tutma fikri gerçekten dahiyane. :o:D

Sevgiler,

Murat Altan
Balçova/İzmir
1971/0rh+

alimallah 12-09-2009 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozen (Mesaj 495850)
Sayın Arkadaşlar,

Konunun ilk başlarında bahsi geçen, sonra da bir kaç kez referans verilen leğende veya küvette gazete kağıdına su emdirerek çalışan yöntem ile ilgili bir uyarı yapmak isterim.

Bu yöntemle besin olarak kullanılacak bitkiler sulayacaksanız, veya o toprakta daha sonra böyle bitkiler yetiştirecekseniz bu yöntemi kullanmayın, öünkü gazate mürekkebinde vücutta birim yaparak sağlık sorunlarına yol açabilecek bir ağır metal olan kurşundan önemli oranda mevcuttur.

Bu arada leğeni rezervuar kullanarak sürekli sabit seviyede su ile dolu tutma fikri gerekten dahiyane. :o:D

Sevgiler,

Murat Altan
Balçova/İzmir
1971/0rh+

Gazete kağıdı yerine kullanmadığınız eski giysilerinizi koyarsanız, sanıyorum bahsettiğiniz sakıncalar ortadan kalkar.

astor 16-09-2009 02:08

Arkadaslar, oncelikle merhaba,bu siteyi bir suredir okuyorum,cok ilginc konular var.Ben ABD yasiyorum ve benim burada tatile giderken kullandigim sulama sisteminin linkini vermek isterim, belki ticaret tecrubesi olan bir arkadasimiz bunu orada yaptirabilir.Bunu yapan burada milyoner oldu!ABDde patentli, Turkiye patentli olup olmadigini bilemiyorum.
http://www.plantastic1.com/plantasticstory.htm
Ingilizce bilmiyorsaniz,ogrenmek istediginiz bilgileri ben tercume edebilirim.

bahtiyar02 16-09-2009 10:13

Bir öneride benden;Sutut jelini sulandırıp büyük bir şırınga yardımıyla saksıdaki toprağa enjekte edilse bitkinin 7 ile10 günlük su ihtiyacını karşılayacaktır..Ayrıca diğer bir uygulama saksılardaki toprağın yüzeyindeki toprağı 4-5cm alınıp toz halinde serpiştirilerek üstüne aldığınız toprağı tekrar kapatıp suladığınızda da uygulama sonuç veriyor.Sutut'u ben kullanıyorum gayette memnunum.Çok daha ekonomik ve zahmetsizKğ fiyatı ise 20-25tl arası.İsteyen arkadaşlar http://www.sutut.com/ adresinden gerekli bilgileri ve tedarik yollarını öğrenebilir.
saygılar

lastmohikan 23-09-2009 15:09

en doğru çözüm düşündükçe bahçeden çıkıyor benimki eski bir tüp ve serum malzemesinden teşkil çokta güzel oluyo.

hidayetcaliskan 28-10-2009 12:37

Bu kadar sistem içerisinde bana en mantıklı gelen iki sistem var. sulanacak bitki sayısı azsa serum hortumu sistemi kullanmak mantıklı. Bu sistemde sorun bidondaki deliğin ağzundan su damlamasıysa eğer bidonu delmek yerine uygun büyüklükte bir lastik silgiyi bidonun ağzına tıkayıp iğneyi buna batırırsanız etrafından su sızdırmayacaktır. Hem de bidonu delmek zorunda kalmazsınız. Suyun daha da fazla dayanmasını isterseniz bidonun içine isteğiniz miktarda sünger tıkarsanız suyun akışını en az 1-2 gün daha yavaşlatacaktır diye düşünüyorum.
Yok bitki sayısı fazla, elimde yatkın derseniz arabaların sileceğiyle tarif edilen sistem de uygundur. bir arkadaşımız 10-15 saniyeden sonra motorun ısınabileceğini söylemiş. Isınacağnı hiç zannetmiyorum ama zaten bir silecek su motoru bu kadar sürede ihtiyacımız olan suyu fazlasıyla pompalayabilir.

Eğer çiçek sayınız çok azsa iki sistemden birincisini çok basit ikincisini de pahalı veya zor bulduysanız bir öneri de benden. Her gün otomatik olarak spreyleme yapan oda spreylerinden bitmiş bir tanesinin tenekesini bittiğinden tam emin olduktan sonra dikkatlice delerek içine su doldurur ve saksının uygun yerine yerleştirirseniz her gün bir kaç defa pıst layarak :) çiçekleriniz sulanır. Tenekedeki sprey iyice bitmediyse deldiğiniz zaman basınçtan dolayı patlayabilir dikkat edin. Kolay gelsin. Aklıma başka fikirler gelirse yazarım.

enderbellur 29-10-2009 21:36

en güzel yöntem pet şişeyi delmek ve mümkünse bir serum iğnesi yardımıyla akış hızını ayarlamak bence...

gokturkseyhan 19-12-2009 00:49

Bu konuyla ilgili bir elektronik projeyi derhal geliştiriyorum :) Size fikir danışmak isterim. Şimdiii.. Bir kutu düşünüyoruz arkada bir ana su girişimiz var ve önde de 8 adet(kesin değil - artabilir) çıkışımız var. Bu çıkışlar akvaryum hortumları için uygun. Aletin bir lcd ekranı var ve hangi çıkıştan kaç saatte(günde) bir ve kaç dakika süreyle su verileceği bu lcd ekranda ayarlanıyor. Örneğin 3 günde bir 2 dakika süreyle 3 numaralı çıkıştan su vermesini istiyoruz. Elektrik kesilse dahi programı unutmayacak. Akülü kullanma olanağı da düşünmekteyim. Eklemek istediğiniz özellik varsa bekliyorum...

triple 23-12-2009 15:17

Sayın GöktürkSeyhan!!!
Burda onemli olan hangi hortumdan kac dakka su akacagı degil ne kadar su akacagı akacak su miktarını bitki cinsine gore programlamak gerek diye düşünüyorum. Ayrıca bence musluk sayısından cok bence dagitim yapilabilecek kanal sayısını artırmak onemli.
Ornegin ! 20 saksı bitkimiz olsun cihaz 20 kanaldan su vermeli **** 20 ayrı hortum la tek musluktan beslenebilir . Yine bence bu iş için akvaryumcuların kulandıkları motorlar bu iş için ideal bir adette zman rölesi ile bu motor haftada kac gun ve kac dakika akacaksa o sekilde programlanabilir.
Bu tur bir cihazı genelde tatilde kulanacagimiz icin hortum ucuna bir vana koyabiliriz hangi bitki icn ne kadar su gerektigini hesaplayarak hortum ucundaki vanayaı ayarlariz az su ihtiyacı olanlara vana az acik cok su ihtiyacı olanlar da ise cok acik ve ortalam motor gunuce gore 20 saniye **** 30 saniye motor devreye girince bitkilerimiz susz kalmadan biz tatilden donunceye kadar sağsalim bizsiz de hayatlarını surdurmuş olurlar
sizden boyle bir çalışmayı bekliyoruz kolay gelsin yaza d az kaldı bakın 6 ay sonra herkes tatilde olacak:)
emeginiz icin simdiden sag olun saygılar

iyiarama 18-05-2010 18:23

paylaşımm için tesekkürler

bilge5130 21-05-2010 16:17

ben öğretmenim 1 temmuzda memlekete gideceğim ve 1 eylül de geri geleceğim yani 2 ay kadar süre acaba hangi yöntemle 2 ay çiçeklerimi sulayabilirim şimdiden yardımlarınız için teşekkürler

Jezebel 21-05-2010 17:53

Selam , nokta ve virgül ...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilge5130 (Mesaj 642938)
ben öğretmenim 1 temmuzda memlekete gideceğim ve 1 eylül de geri geleceğim yani 2 ay kadar süre acaba hangi yöntemle 2 ay çiçeklerimi sulayabilirim şimdiden yardımlarınız için teşekkürler


Sevgili öğretmenim ,
burada , bu sitede , selam vermek ve noktalama işaretlerini doğru kullanmak gibi ufak tefek bir takım şartlar var ;)
Sadece hatırlatmak istedim .

karavan 29-05-2010 19:12

Merhabalar,
Çok uzunca bir süredir sulama sistemleri üzerine çalışmalarımız olduğu için siteyi pek ziyaret edemedim.Bu aralar müsait olduğum için gezme fırsatı bulabiliyorum.Biz büyük çaplı sulama,gübreleme proje uygulamaları yapıyoruz.En küçük alanımız 200 dekardan başlıyor.Her tür yağmurlama damlama gübereleme topraksız tarım seraları vs... gibi sistemler kuruyoruz.Rüzgar makineleri (Don önleyici) montajı yapıyoruz.

Yaz geldi sulama sorunları başladı farkediyorum.
Sizlerin işini görecek olan sistem ile altı ay evinize uğramadan çiçeklerinizi sulayabilirsiniz.Altı ayda bir gelip cihazın pillerini değiştirmeniz gerekecektir.
Bahsettiğim sistem ile 70 80 adet ve daha fazla saksınızı gözünüz arkada kalmadan sulayabilirsiniz sisleme yapabilirsiniz.
Kullanılan ürünler tamamen Netafim garantili ürünlerdir.

Sulanacak saksı adet ve hacimlerini bildirdiğiniz takdirde projelendirip fiyatı ile size dönerim.Talep olursa kit halinde herşeyi hazır musluğa bağlanacak şekilde de gönderebilirim.

Sistem ile yapabilecekleriniz;
Hergün
Veya haftanın belirlediğiniz günlerinde
Belirlediğiniz saatte sulama/sislemeye başlayıp
Belirlediğiniz süre kadar sulama/sisleme yapmak
Belirlediğiniz saatte sulamayı/sislemeyi durdurmak.
Cihaz manuel olarak da çalışabilmektedir.

Cihaz 9 V pil ile çalışır ve su geçirmez kontrol ünitelidir.Hiçbir riski yoktur.Direkt olarak evdeki şebekeye (Musluğun takılı olduğu yere) bağlandığı için depo ihtiyacı gerektirmez.Evde sular kesilmediği sürece sulama/sislemeniz aksamadan devam edecektir.

Bu iş de aşağıdaki projem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21124

bilge5130 03-06-2010 18:43

Sayın jezebel bu siteye kayıt olurken bana noktalama işaretleri ve selam vermekle ilgili bir ŞART sunulmadı kusura bakmayın ama ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Ayrıntılara çok takılmayın bence size tavsiyem...

Jezebel 03-06-2010 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bilge5130 (Mesaj 651478)
Sayın jezebel bu siteye kayıt olurken bana noktalama işaretleri ve selam vermekle ilgili bir ŞART sunulmadı kusura bakmayın ama ne yapmaya çalıştığınızı anlamadım. Ayrıntılara çok takılmayın bence size tavsiyem...

:p
Nasıl arzu ederseniz ,
buyurun bildiğniz gibi yazın , nezaketen selam vermek size ters geliyosa vermeyin .

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 19099)
Yeni gelen bazı arkadaşları Türkçe dilbilgisi kurallarına göre yazmaları konusunda uyarmak zorunda kalıyoruz. Bu iki taraf için de tatsız bir durum...

Ön uyarı: "Ben istediğim gibi yazarım" içerikli mesaj yazmamanız tavsiye edilir :)
(Not: "Tavsiye edilir" ayrıntısını ciddiye almalısınız. Sonunda gülücük olması, anlamını hafifletmesin.)





Neleri yazmamanız gerekir?
  • ***, *** ve bu tür kısaltmalar
  • v yerine w
  • merhabalarrrrr, yardımmm, imdaattt, niye kimse cevaap vermiyoo yawww

Öncelikle hangi imla kurallarına bakıyoruz?

Tamam imla kuralları çok ama bazıları var ki yanlışlığı çok dikkat çekiyor. Topu topu üç tane :)
  • "de" "da" dahi anlamına geliyorsa ayrı yazılır.
  • Soru takıları ayrı yazılır.
  • "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
Noktalama işaretlerine dikkat etmeli misiniz?

Hepsine dikkat etseniz iyi olur ama özellikle dikkat etmenizi istediklerimiz şunlar:
  • Cümleye büyük harf ile başlayın, anlamına uygun noktalama işareti ile bitirin.
  • Nokta, virgül gibi işaretlerden sonra mutlaka boşluk bırakın.
  • Bu boşluğu işaretlerden önce bırakmamaya dikkat edin.
  • " (tırnak) ve ( (Parantez) kullanırken, boşluk bırakmayın.
Başka nelere dikkat etmelisiniz?
Paragraf: Olmazsa olmaz... Ekranda uzun metinleri okumak zordur. Göz, bir süre sonra satırı takip etmekte zorlanır. Paragraf, yazı alanını bölerek, gözün takip etmesini kolaylaştıran boşluklar oluşturur...
Vurgu: Yazınızın içindeki önemli kelimeleri kalınlaştırabilirsiniz. Böylece okuyan nelerin önemli olduğunu daha hızlı anlayabilir ve daha sonra aradığını daha kolay bulabilir.
Hiç mi konuşma diliyle yazamayacaksınız?
Öyle şey olur mu tabii yazılabilir :)
Çay içmek istiyooom, kim bakıyo buraya yaa...
Forum Kahvesinde özgürlüğünüz var. Tabii özellikle bozuk yazarak, bir tür protestoya kalkıştığınız kanaatine varırsak, hoş olmaz :)
Ne yani, imla hatası yapamaz mıyım?
Tabii ki yapabilirsiniz, ben de yaparım. Ama önemli olan iyi niyettir. Yazılarınızın altında düzelt düğmesi var. Daha sonra da düzeltebilirsiniz. Yazınızı göndermeden önce "ön izleme"yi kullanarak son bir göz atmak da işe yarar...
Amacımız sıfır hata değil, (Basılı kitaplarda bile, bir çok hata çıkabiliyor) olabildiğince hatasız olmaya çalışmak...
Bazı kurallar için buraya bakabilirsiniz.



Türk Dil Kurumu (www.tdk.gov.tr)

Yazım Kuralları

Ses, Harf ve Alfabe

Sesler ve Ses Uyumları

Düzeltme İşareti

Büyük Ünlü Uyumu

Küçük Ünlü Uyumu

Ünlü Düşmesi

Ünsüz Uyumu ve Ünsüz Düşmesi

Bazı Kelime ve Eklerin Yazılışı

Sayıların Yazılışı

Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

Birleşik Kelimelerin Yazılışı

Deyimlerin, İkilemelerin ve Alıntı Kelimelerin Yazılışı

Yabancı Özel Adların Yazılışı

Noktalama İşaretleri

Hece Yapısı ve Satır Sonunda Kelimelerin Bölünmesi

Kısaltmalar


bilge5130 04-06-2010 23:40

Ben de her zaman selam veririm mutlaka. Ama sizin beni tanımadan sadece 1 yazıma bakarak bu şekilde beni uyarmanız pek hoş değil bence. Hatalı bir şey yazmadım.Kelimelerimi doğru yazdım. Ama anlayamadığım uyarmak gibi bir göreviniz mi var?

bilge5130 04-06-2010 23:44

Sayın jezebel bana bu kadar açıklama yapmanıza gerek yok. Sizin karşınızda çocuğunuz yok. Bence bu kadar yazım kuralları ile ilgili bilgi vermeniz iyi niyetinizden değil... Ayrıca madem yazdıklarımı beğenmediniz kurallara aykırı buldunuz bana cevap vermek zorunda değildiniz...

bilge5130 04-06-2010 23:52

Sayın Jezebel daha önceden yazmış olduğunuz kendi mesajlarınızı da bir zahmet gözden geçirin. Sizinde selam vermeyi unuttuğunuz mesajlarınız var hatırlatmak istedim....

..bg.. 07-06-2010 03:12

Tatile çıkarken serumlu yöntemi kullanmayı düşünüyorum. Yaklaşık 15 civarı saksım var. Ana hortumdan serum hortumları ile ayırarak deneyeceğim. Umarım başarılı olabilirim.

Üçüncü kişi gibi olacağım ama tatsız gerginlikten rahatsız olmuş biri olarak haddimi aşmak istiyorum. Sn. bilge5130 bu siteye üye olurken kabul ettiğimiz belirli kurallar var. Sn. Jezebel onlardan bahsetmiş. Aslında durumun pek tartışılır yanı yok yani.
İyi tatiller herkese.

metafiz 07-06-2010 11:15

Merhaba arkadaşlar; serum hortumlarıyla sulama fikri benim de hoşuma gitti.Sanırım şişe delmek yerine hastaneden serum şişesi almak daha mantıklı.Henüz yapamadım ama görüntüyü şöyle bir hayal ediyorum komiğime gidiyor.Soranlara çiçekler hastalandı derim artık :))

Bu arada Sayın bilge5130 neden tatlı bir dille size yapılan haklı uyarıya karşı bu kadar tepki verdiğinizi anlayamadım.Bence bir öğretmen olarak sizin herkesten çok yazım kurallarına dikkat etmeniz gerekiyor .Sitemiz her konuda çok titiz.Yanlış yerde yazdığım için benim de bir kaç mesajım silindi.Ama ben kızmadım aksine böyle titizlikle takip edilmesi hoşuma bile gitti.Sitemize hoşgeldin :)

isolet 08-06-2010 19:33

Siz Yokken Çiçekleriniz Ölmesin!
 
Sadace birkaç saat kalmış gece yarısına kadar. Sizinle paylaşmak istedim sitede hem ucuz hem kullanışlı bir ürün. Gördüğüm anda sizler aklıma geldiniz koyayim dedim.

http://www.bitenekadar.com/index.cfm...irsat2&id=4104

Dudi 08-06-2010 20:30

Bugün bunun biraz değişiğini aldım. 6 tanesi 18 tl ye, bunun fiyatı gayet uygun :)

fikirci 24-06-2010 11:10

Benim iki yöntemim var.
Bunlardan ilki kardeşinize anahtarı verin ve sıksık tembihleyin ve ardından telefonla sürekli hatırlatın. "çiçeklerin olmasa beni böyle aramazdın" sızlanmalarına katlanın.
Çiçeklerinizi günlerce sulamayıp siz gelmeden bir gün önce saksıları göle çeviren kardeşinizin masum bakıslarına kanmış görünerek kuruyan bitkilerinizi tek tek sökün ve yeni bitkiler ekmek için bir fırsattır diyerek olayı olumlayın.

İkinci metod ise kocaman bir kova bulun. Suyla doldurun. Eskilerin yorgan ipliği dediği orta kalınlıktaki pamuklu ipi kovaya daldırın iyice ıslanmıs ipin ucunu baska bir noktaya değdirmeden saksıya kadar indirip topraga hafifce gömün. İpin diger ucu saksının dibinde kalacaktır.
İp nekadar ince su okadar az akar. Orlon ve diğer tür elyaf iplikler aşırı su çeker ve suyu erken bitirir. Saksıyı suya boğar.
Sistemmin iyi işleyip işlemedigini bir kaç saat test edin sonra kovanın arada bir doldurulmasını garanti etmek için kardesinizi yine arayın.

Bu sistem 1 haftaya kadar olan seyahatlerde iyi çalısır.

Hatice Doğan 24-06-2010 13:30

Harikasınız. Yeni üyeyim, bir bahçe yapmaya başladım, diktiğim bir kaç fidanın sulanması konusunda ve özellikle tatile gideceğimiz şu günlerde sıkıntı yaşıyordum. Bu fikirler muhteşem, çok etkilendiğimi ve faydalanacağımı belirtmek istedim. Teşekkürler. :)

Sulman 23-07-2010 17:04

Sevgili arkadaşlar,

Bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Ben de tatile gideceğim. Ciddi bir araştırmaya giriştim. Balkonda küstüm çiçeğim var onu nasıl canlı tutabilirim diye.

Bir arkadaşımız araba sulama motoruyla bir açıklama yapmış. Akla yatkın, mantıklı bir çözüm teşekkürler. Aklıma şöyle bir düşünce geldi bizler tatile giderken her ihtimale karşı şalteri bile indiririz. Evde elektrikli çalışan bir sistem evde yokken riskli görünüyor. Arkadaşın sistemi evde iken çoklu sulamalar için kullanılabilir. Arabanın silecek su pompası yanmaz, ısınmaz...Fakat 1000 de bir olan bir kısa devre ya olursa. Evde yokuz. Bu nedenle bu seçeneği eledim.

Tatil için yaklaşık 20 günümüz var serumlu seçeneği yapacağım bu sürede ve burada resimlerini paylaşmayı düşünüyorum. Delikleri su kaçırmasın diye silikon kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca kimse bahsetmemiş bidonun üstünden hava deliği şart. Bir süre sonra bidon havasızlıktan akışı kesilebilir.

Sayın öğretmenim noktalama işaretlerini önce siz bilecek, doğru uygulacaksınız ki bizler sizleri örnek alacağız. Bare hızlı yazdım ondan kullanmadım deseydiniz. Ağaçlar yaşken eğilir, şu şekilde sizi örnek alarak büyüyen çocuklarımızın haline üzüldüm.

Yeniden teşekkürler arkadaşlar.

Saygılar.

mavisedir 28-08-2010 06:02

Selam arkadaşlar, bir hafta kadar evde olmayacağım ve bir bonsaim var. Hangi sistemi kullanayım fikir verirseniz sevinirim. Daha doğrusu ya pet şişe işlemini yapacağım, ya iplikle sulama sistemini, **** leğene su doldurup saksıyı içine oturmayı. Bu üçünden hangisi bonsai için uygun olur? Bana iplikle sulama uygun gibi geldi. Sizce hangisi?

ykolko 26-09-2010 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erenatac (Mesaj 239467)
merhabalar,
sizlerle sulama sorununu tamamen ortadan kaldıracağına inandığım bir fikrimi paylaşmak istiyorum.İlk başta kurulumu karışık ve zahmetli gibi görünebilecek olan bu sistemin inşası gerekli parçaların temininden sonra 15 dakikayı geçmiyecektir ve sağlayacağı konfor ödeyeceğiniz cüzi rakama kesinlikle değer.Öncelikle herhangi bir oto yedek parçacısından (tofaş veya renault tercih sebebidir çünki fiyatlar çok ucuz) ön cam su fışkırtma motoru alıyoruz.Tofaş şahin marka aracınki 15 ytl. Bu cep telefonu büyüklüğündeki 12 voltluk motorun uzerinde artı (+) eksi (-) elektrik girişlerinin yanı sıra su emme deliği ve su basma deliği bulunuyor.Bu motoru temin ettikten sonra sıra motoru evde çalıştırabilmemiz için 12 voltluk bir adaptör almaya geliyor.Bu adaptörü herhangi bir elektrik malzemesi satan dükkanda ortalama 10 ytl civarı bir fiyata bulabilirsiniz.Sadece adaptörü alırken çıkış amperinin 3 den az olmamasına dikkat edin (12V-3A).Zira su motoru çalışırken 2 - 3 amper civarı akıma ihtiyaç duyuyor.Eğer benim elim elektroniğe yatkın değildir diyorsanız adaptörü aldığınız yerdeki kişiye su motorunu (+)ve (-) kutupları doğru olacak şekilde adaptörün çıkışına bağlamasını rıca edin.Gerekirse adaptörün ucundaki jakı kessin ve motoru sağlamca adaptörün 12 volt veren çıkış kablosuna bağlasın.Adaptörü aldık,ucuna motoru bağladık son olarak elektirikçiden çıkmadan birde dijital zaman ayarlı priz alıyoruz ve nasıl ayarlandığını sorup öğreniyoruz.Bununda fiyatı 14 ytl.Analog prizler işimizi görmüyor mutlaka dijital saatli olmalı.Bu arada evde duvarınızdaki priz ve çiçekleriniz arasındaki mesafeye yetecek kadar uzatma kablosu yoksa hazır gelmişken onuda alıyoruz.Elektrik malzemelerimiz tamamlandığına göre sıra motorumuzun su giriş ve çıkış deliklerine uygun hortum almaya geldi,bu işide bir akvaryumcuda hallediyoruz.Hortum alırken motoru büyükce bir bidonun uzerine monte edeceğinizi düşünün.Motorun altındaki su emme girişine bağlayacağınız hortum bidonun kapağında açacağımız delikten içeri sallanacak (bidondaki suyun içine) tıpkı cam parfüm şişelerindeki fıs fıs sistemi gibi.Motorun üstünde veya yanında bulunan su basma deliğine takılacak diğer hortumda saksılarınıza gidecek ve kaçtane saksı varsa hepsine yetişecek kadar uzun olacak.Bu ikinci hortum bizim ana su borumuz.Bu hortumu mümkün olduğunca düz bir hizaya dizdiğimiz saksılarımızın üzerine yatıryor veya bir şekilde saksılarımızın boyu yüksekliğine asıyoruz.(Karayolundaki elektrik direklerini saksılarımız,direklere bağlı olan telleride ana su hortumumuz gibi düşünün) Geriye tek bir şey kalıyor o da ana hortum üzerine her saksıya bir tane denk gelecek şekilde delikler açmak ve hortumu yerinden oynamayacak şekilde saksılara sabitlemek (koli badıyla mesela).Su şebekemizde hazır olduğuna göre adaptörümüzün fişini zaman ayarlı pirize,zaman ayarlı pirizimizide duvardaki elektrik prizine takıyor ve günün hangi saatinde sisteme elektirik verip sulamayı başlatmasını istiyorsak o saati giriyoruz.Örneğin akşam üzeri saat 19.00 ile 19.02 arasında zaman ayarlı pirizimiz adaptöre elektirik verecek,adaptör su motorunu çalıştıracak,su motoru uzerinde bulunduğu bidondan suyu çekip saksılarımızın üzerine sabitlediğimiz hortuma basacak ve su bu hortumun üzerinde saksıları hizalayıp açtığımız deliklerden saksılarımıza 2 dakika süreyle ayarlı priz sistemin elektiriğini kesne kadar akacak.Burada ayarlı prizi analog değilde dijital seçme sebebimiz dijitallerin dakika ayarı ve gün seçim ayarına imkan sağlaması.Yani sistem sardunyalarınıza siz yokken haftanın sadece 1 günü 3 dakika süreyle su verebilir veya diğer çiçeklerinize gün aşırı 4 er dakika sulama yaptırabilirsiniz.Ya da çok su seven bir bitkiye sabah akşam su verdirebilirsiniz.Sistemin en büyük avantajı eğer bidonunuz yeterli hacme sahipse gözünüz arkada kalmadan aylarca tatil yapabilirsiniz :) Bu arada suyun debisini gözlemleyip 1 dakikada deliklerden ne kadar su aktığını bilmeniz zaman ayarı yaparken gerkli olur kanısındayım,çiçeklere fazla su basıp çürütmek istemeyiz nede olsa.

Sayın Erenatac sizin bu projenizi ben evde 10 saksı'da yıllardır kullanıyorum son derece memnunum hatta aynı sistemi çamaşır makinası santrifüj motoru ile fasılalı gittiğim yazlıkda gül bahçemde kullanıyorum 3 günlük timer ile 1000 LT.depo 3 ay gidiyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025