![]() |
1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim rokalarım :)
2-3 sefer salatalarda kullanmak üzere bol miktar roka toplamıştık fakat havalar ısınınca tohuma kaçtılar :) |
Merhaba
Bende balkonda bişeyler yapmaya çalışıyorum.Çalıştıkça abarttım ve şu anda elimde çilek,domates,sivri biber,acı biber fideleri ve roka,maydonoz,marul,reyhan,dere otu, tohumları var. Hadi fideleri hallet diyelim fakat tohomları nasıl ekicem araştırdıkça hep farklı farklı yazılar okudum Allah aşkına yardım edin şu roka,maydonoz vs. tohumlarını nasıl bir saksıya ne şekilde ekicem ve daha başka yapmam gereken nedir? Şİmdiden teşekkürederim. |
Sn.turkkartal,
Bende çok deneyimli değilim ancak size tavsiyem yeşillikler için uzun ve diktörtgen olan saksılardan almanız. |
Ben bir ay önce diktiğim rokalarımı şu anda yiyorum.Diktiğimde erken diktiğimi don olacağını söylemişlerdi.Hiç don olmadı ve nisan yağmurlarıyla doğal olarak sulanıyorlar.Bahçe toprağı, inek gübresi ve torf karışımıyla yapmıştım topraklarını.Tatları çok aromatik ve lezzetliler.Dereotlarım ve terelerim de çıktı ancak onlar rokalar kadar hızlı gelişmiyorlar sanırım 10 güne onları da yemeye başlarım.
|
Ben dayanamadım cevap gelmeden dikiverdim bakalım ne olacak.Arkadaşlar, bişey daha sorucam acaba hergün sulamalımıyım?
Sayın engine afiyet şeker olsun inşallah bizde yeriz. |
Turkkartal, hayırlı olsun. Toparağını kuru bırakmazsan problemin olmaz. Rokalar çok çabuk çıkıyor, maydanozda biraz sabırlı olmalısın, yaklaşık 3 haftada çimleniyor. Fazla olmamak şartıyla az güneş lmasında yarar var.
Yukarıdakiler sadece benim deneyimlerimden. Ama bu sene bir saksıya çok sık roka tohumu atmışım, daha sonrakiler geliştiği halde bunlar küçük kaldı. Aralarından ayıklamam gerekiyor, kıyamıyorum. eke eke öğreneceğiz. |
Benim rokalarım da yenecek kadar büyüdü.:p
Maydanoz, nene gibi bitkileri bir kez ekip sonra unutmak gerekiyor. Unutmak derken, her yıl farklı bir yer ya da saksı değil. İlk anda nazlı oluyorlar ama sonrasında ektiğiniz yerden yıllarca maydanoz ya da nane toplayabiliyorsunuz, onlar kendi kendine çıkıyorlar. Ve maydanoz çok su istiyor. |
merhabalar bana roka hakkında biraz bilgi verir misiniz?? roka ektim ben ama ne yapmam gerekiyor. öenmli bilgileri verirseniz sevinirim...
|
Herkese merhaba,
Bende balkonumda roka ektim ve baya bir büyüdüler ancak şu sıralar bir zararlı ile sorunum var. Tam olarak nedir bende bilmiyorum, tırtıl gibi yeşil bir böcek ve yaprakları yiyip duruyorlar birden fazlalar ayrıca nerdeyse bütün yaprakların üstünde siyah ufak noktalar var. Sanırım bunlar da yumurtaları olsa gerek, nasıl kurtulabilirim bu sorundan? Kimyasal bir ilaç kullanmak istemiyorum, herhangi bildiğiniz bir karışım var ise benim için daha iyi olur. Saygılar.. |
Benim rokalarım da bayagı buyudu.Ama neden anlamadım, uzerlerinde delikler var. acaba benimkileri de mi bi bocek yedi. hepsi delik desik, naapcamben simdi ...:( bazılarının sapları bile kalınlastı ,ısrarla buyuyolar ,ama o delik olanları atmalımıyım acaba bu sebze isi oyle cok kolay değilmiş. :D gozum gibi bakıyodum,ama galiba bisiyi yaz az yapıyorum ya da cok...
|
rokanın mevsimi var mı yoksa her zaman dikilebilir mi?
|
Roka herzaman ekilebilir. Ama yaz sıcaklarında ekildiğinde çok çabuk gelişiyor ve anında tohuma kaçıyor. Birde yaz sıcaklarında huzlı geliştiği için hızlı tüketilmeli aksi halde yapraklar kalınlaşıp sertleşiyor.
|
roka en sevdiğim bir bitkidir.tohumunu alıp ertesi yıl tekrar ekiyorum...
|
Erken ektiğim bazı rokalar yenecek kadar olmuş. Biraz önce limonlu olarak yedim.:p
|
Afiyetolsun:))))
|
2 Eklenti(ler)
24 Ekim'de tohumlarını ekmiştim.
28'inde çıkmışlardı. Büyümeleri ilk çıktıkları hızda olmadı. Bir ayda bu kadar olabildiler. Eklenti 53773Eklenti 53774 |
Merhaba,
Bizim seranın olduğu arazide bundan 4-5 yıl önceki araziyi işletenler ticaret amacıyla roka yetiştirmişler. 2 yıla yakındır biz kullanıyoruz araziyi, roka her yerde ayaklarımızın altında diyebilirim 26 bin metre karelik alanda her yerde. Sürekli varlar yılın 12 ayında roka yiyebiliyoruz hiç bir bakım uğraşı yok. Sağlıkları çok iyi , rengi koyu yeşil yaprakları daha canlı ve diri, pazardan alınan rokalardan farklı zannedersem. Doğal ve katkısız yetiştiklerinden olsa gerek .Her sofrada büyük bir iştahla koca bir tabak roka tüketimi oluyor bizde. Birde faydalarını okuyunca dahada bir sevdim ben bu rokayı:) Bol rokalı günler:) |
Tropik ana. İyisin iyisin. İlaçsız, tertemiz, mis gibi rokayı bulmuşsun. Afiyet olsun. İlk rokayı Ankarada yemiştim. Bayıldım. Çiğ çiğ. Ekmek arasına koyar yerdim. Tadı değişik ve çok leziz. Faydalı bir bitki. Herkezin bol bol tüketmesinde fayda var.
|
Kuşlar, dereotu, ıspanak, marul bırakmadılar, bir tek rokaya dokunmuyorlar şimdilik :)
Geçen sene çok güzel büyümelerine rağmen çok acı olmuşlardı, bu sene yeniden deniyorum. |
MSaygın, geçen sene bu zamanlarda mı ekmiştiniz Roka tohumlarını?
Adana, bize göre daha sıcak olduğundan, daha erken ekilmiş tohumlardan yetişen Rokalar çiçeğe kaçmış olabilirler miydi acaba? Çünkü Roka çiçeğe kaçmaya başladığında oldukça acılaşıyor. Bizlerin yetiştirdiği Rokalar suni gübresiz olduğundan sanıyorum, pazarlardakine nazaran daha baharlı ve hafif acı oluyor. Bu tada alışıldı mı pazardan alınanlar ot gibi tatsız geliyor. Çoğunluk bahçemde yetiştirdiğim Rokalara bayıldığı halde, 3 senedir iki kişi acı bulup yemedi :) |
Bir hafta seramızın olduğu yerde kaldım hem serada biraz çalışayım benimde katkım olsun istedim bol bol ot temizledim :) toprakla uğraşmak kadar güzel bir şey yok bence. Bu bir hafta içinde akşam sabah sürekli roka yedim tabi bol ya:)o kadar lezzetli geliyorduki yemeden edemedim valla.Yalnız dün bir şeyin farkına vardım 1 aydır idrar yolları rahatsızlığım vardıı geçtiğini farkettim ağrım olmamaya başladı. Bu bölümdeki rokanın faydalarını okuyunca elimin altında çok değirli bir bitkinin olduğunu farkettim. Bence her sofrada rokanın yerini ayırmak rokayı soframızdan eksik etmemek lazım diye düşünüyorum.
Saygılar. |
Sevgili Cumhur Tonba,
Topağından yeni şökülmüş hatta toprağıyla birlikte sana göndereyim rokayı dalından sen kopar. İkinci rokayıda memleketimin rokası deyip yersin:) Alıntı:
|
Sağol Tropikana. Düşünmen bile güzel.
|
Alıntı:
Evet, yine benzer bir zamanda, belki biraz daha erken ama sonbaharda ekmiştim.Çiçeğe kaçmadan daha yaprakları tazeyken bile çok çok acıydı.Ben rokanın acısını severim, bu yetiştirdiklerime kadar acısından rahatsız olup da yemediğim roka olmamıştı. Bu sene karşılaştıracağım sonucu, aynı tohumlardan ektim. |
Alıntı:
|
Bu sene ben de balkona balık kasalarının içine roka ve tere ekmiştim. Eylül başında ektiğim roka ve tereleri 1,5-2 aydır yiyoruz. Şuanda da yenileri yenmeye yakın oldu.
Rokanın acısı beni de rahatsız eder, o yüzden tohumlarını aldığım satıcıya özellikle sormuştum. Acı olmasın, tohumun cinsi falan var mı diye. Ama satıcının söylediği susuz bırakmayın oldu. Az sulanan roka acılaşırmış. Bende de böyle bir bilgi var. Umarım işinize yarar. Kolay gelsin. |
roka acayip bir bitki. geçen sene tohumunu alıp ekmiştim. fideler belli süre küçüktüler. daha sonra birden tohumu döndüler. ve ben hiç bir şey anlamadım. hiç birini kullanmadım. yazık oldu.
|
Bende küçük bir saksıya ekmiştim.Çok sıkışık oldukları için büyümediler.Şimdi daha geniş bir yere diktim umarım bu mevsimde çıkarlar
|
Romantik Serseri, geçen yıl yaza doğru ekmiş olabilir misiniz tohumları? Sıcak havalarda Rokalar hem kısa kalır, hem de hemen çiçeğe-tohuma kaçarlar.
Roka tohumunu senede bir kez atarak tüm yıl (yaz hariç) yiyebilmenizin püf noktası (daha önce çok kere yazmıştım aslında); Roka tohumunu sonbahar başında Eylül ayı gibi atın, çıkan fideler muhtemelen çok sıkışık olacaktır (tohumu çok ince olduğundan ayarlaması zor oluyor), seyreltme yapın. Seyrelme yaptıktan sonra yenebilecek büyüklüğe gelmeye başlayınca, kökünden çıkarmayın, ya maydanoz gibi keserek kullanın ya da kullanacağınız kadar yaprağı tek tek koparın. Maydanoz gibi kesseniz bile 10 gün sonra Rokalarınız tekrar yenecek büyüklüğe ulaşacaktır, kökleri çok daha güçlü olacaktır. Yazın havalar ısınana kadar bir daha tohumunu atmanıza gerek kalmayacaktır. Bizler gibi amatör yetiştiriciler için en güzel ve pratik yol budur. Şayet kökünden söküp tüketirseniz(eskiden böyle yapıyordum), devamlı tohumunu atıp yeniden yeşermesini beklemeniz gerekecek bu da zaman kaybı olacaktır. Ayrıca çok serin havalarda çimlenme güçlüğü olacaktır. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:23. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025