agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Carolina reaper acı biberi (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/33577.htm)

andronova 20-07-2017 20:32

yanlış hatırlamıyorsam Erkan bey bunu yapıyor sanırım takibimizde döllenmeyi kendi yöntemiyle yapıyor kapalı ortamda dediğiniz gibi sonuçta biber alsamda yanında diğer farklı biberler var yeni tohumlar sağlıklı olmıycak bunu biliyorum aslında gelen tohumlarda muamna üretici tohum satmak için bunu yapmış olabilir carolinanın yanına sıradan biber koyup yeni neslin bozulmasını sağlaya bilir bunuda bir kaç ekim sonra anlarız

hcgo 20-07-2017 20:36

4 fide reaper 2 fide bhut 4 fide de habanero var habanerolardan sadece birinde biber var diğerleri çiçeklenip dokuyolar. Ayrıca tüm fidelerin boyu büyümeye devam ediyor ne kadar daha uzayacaklar merak ediyorum... Aynı zamanda ektiğim süs ve kil biberleri ikinci kez hasat ettim

birnefestoprak 20-07-2017 20:45

Üreticinin yaptığı birşey yok, bitkinin doğası böyle. Örneğin cin biberle Çarliston biberi yan yana ekerseniz de çapraz tozlaşabilirler. Tozlaşma olasılığı, biberlerde, kabak ve hıyar gibi bitkilere göre çok daha düşüktür ama saf tohum almak istiyorsanız, izole etmeniz gerek. Elle tozlamanıza da gerek yok çünkü biberler, erkek ve dişi üreme organları tek bir çiçekte yer aldığı için, kendi kendine meyve tutarlar. Ev ortamında yetiştirilen bitkilere yardımcı olmak isteniyorsa, çiçekler açtığında, fideler hafifçe silkelenerek tozlaşma teşvik edilebilir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi andronova (Mesaj 1513717)
yanlış hatırlamıyorsam Erkan bey bunu yapıyor sanırım takibimizde döllenmeyi kendi yöntemiyle yapıyor kapalı ortamda dediğiniz gibi sonuçta biber alsamda yanında diğer farklı biberler var yeni tohumlar sağlıklı olmıycak bunu biliyorum aslında gelen tohumlarda muamna üretici tohum satmak için bunu yapmış olabilir carolinanın yanına sıradan biber koyup yeni neslin bozulmasını sağlaya bilir bunuda bir kaç ekim sonra anlarız

birnefestoprak 20-07-2017 20:46

Carolina Reaper'ın meyve üretmesi için gereken süre şaşırtmadan hasada 100-120 gün, biliyorsunuz, değil mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hcgo (Mesaj 1513718)
4 fide reaper 2 fide bhut 4 fide de habanero var habanerolardan sadece birinde biber var diğerleri çiçeklenip dokuyolar. Ayrıca tüm fidelerin boyu büyümeye devam ediyor ne kadar daha uzayacaklar merak ediyorum... Aynı zamanda ektiğim süs ve kil biberleri ikinci kez hasat ettim

andronova 20-07-2017 20:52

Evet bu adaptasyon olayını gözlemledim ilk yaprakları dut yaprağı gibiydi resimde de görmüşsünüz sıradan biber yaprağına dönüştü şimdi bu biber doğal ortamında olsaydı yaprak değişimi olacakmıydı

birnefestoprak 20-07-2017 20:57

Bahsettiğiniz durumun bir mevsimde olması mümkün değil. Adaptosyandan kastım, sizin her mevsim kendi bitkilerinizden hasat edip sonra yeniden ektiğiniz tohumların zaman içinde sizin iklim bölgenizdeki performansının iyileşmesi. Belki de hiçbir zaman istediğiniz sonucu alamayacaksınız. Size göre iyi sonuç veren bitkilerden tohum alıp onları ekmeye devam edebilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi andronova (Mesaj 1513723)
Evet bu adaptasyon olayını gözlemledim ilk yaprakları dut yaprağı gibiydi resimde de görmüşsünüz sıradan biber yaprağına dönüştü şimdi bu biber doğal ortamında olsaydı yaprak değişimi olacakmıydı

andronova 20-07-2017 21:07

Azimle sıçan duvarı delermiş dur bakalım:)

erkanbey 20-07-2017 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1513716)
Carolina Reaper'la (chinense) cin biber (annuum) birbiriyle çapraz tozlaşır. Burda esas olan, sizin Reaper'dan tohum alıp kendi iklim koşullarında yetiştirdiğiniz tohumu devam ettirmek olduğu için tohumun saflığını korumanız, yani iki farklı çeşit biberi birbirinden izole etmeniz gerek.

Sayın Birnefestoprak,bu dediklerinizin hepsine ben dikkat ettim,bu sene tek çeşit biber ektim hatta.Önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi benim şanssizlığım,busene biberlerin hastalığı,sıcaklar,binanın dış cephe çalışmasından dolayı bitkileri içeri almam vs,çiçekleri döktüler hep.Biber aldım , şu anda 5-6 biber var,ama onlarda çok büyümediler,fındıktan büyükler ama ceviz kadar yoklar.Kızardıklarında tekrar bir resim ekleyeceğim zaten.Kolcay beye de ben vermiştim,son yolladığı resimlerde de onun biberleride 1 kuruş kadar olanı var,5 kuruş kadar olanı var.Sezon sonunda anlarız artık daha irileşiyor mu,şimdilik çiçek felan kalmadı zaten üstlerinde.

Parmak ucu kadar olan iki biberimi peçete arasına koymuştum,kokusu bile hapşırtıyor :) bunun daha acısını ne diye üretiyor bu adam?

Erdal Hoca 20-07-2017 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1513693)
Biberleri hayırlısıyla hasat ederseniz ne yapacaksınız? Sos mu, kurutup pul biber mi? Yoksa başka bir planınız mı var? 28 sayfa mesaj var ama çiçek tuttu tutmadı, fazla suladım sulamadım, hava sıcaktı değildi, budama yaptım yapmadımdan başka birşey göremedim.
............

9 Haziranda şöyle yazmışım ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1510233)
Şahsen elimde 10-15 kök Carolinam olsa ve bunlardan şöyle 1-2 kg biber elde edebilsem şunları yapardım: 5 litrelik petlere kuracağım beyaz ve mor lahana ya da biber, salatalık ÖZELLİKLE YEŞİL DOMATES karışık turşulara 3 er 5 er tane atar suyunun nefis bir acı olmasını sağlardım.

Artanı da kapya biberle seyreltip nefis acı soslar yapardım. Hepsini ben yiyemeyeceğime göre eşe dosta dağıtırdım :p

Bu döngüyü böyle devam ettirmeye çalışırdım. :cool:

Erdal Hoca 20-07-2017 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1513693)

Bu biberin üreticisi olan Ed Currie (Smokin Ed) Belgeselde Carolina Reaper'den iki kat daha acı olduğunu ve henüz piyasaya sürmediğini söylediği başka biber çeşitlerini ürettiğini de belirtiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1513730)

Parmak ucu kadar olan iki biberimi peçete arasına koymuştum,kokusu bile hapşırtıyor :) bunun daha acısını ne diye üretiyor bu adam?

Koleksiyonerlerin farklı antikalar peşinde koşması gibi, Smokin Ed de biliyor neyle insanları peşinden koşturacağını. :D Piyasaya çıkınca ben hazırım almaya :)

andronova 20-07-2017 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1513736)
Koleksiyonerlerin farklı antikalar peşinde koşması gibi, Smokin Ed de biliyor neyle insanları peşinden koşturacağını. :D Piyasaya çıkınca ben hazırım almaya :)

"Dünyanın bilinen en acı biberi Reaper ABD’nin Carolina eyaletinde yetiştirilmişti. 2.2 milyon SHU yakma gücü ile geçtiğimiz günlere dek en acı biber kabul ediliyordu. Yanlışlıkla yetiştirilen Dragon’s Breath ise 2.48 milyon SHU ile liderlik koltuğuna oturdu."

andronova 20-07-2017 22:55

Carolinanın pabucu damda bu saatten sonra olsada oluuur olmasada:)))) belki duyarda ürün verir :~

Senvedat 21-07-2017 07:02

Hayırlı cumalar arkadaşlar.
Bugünden itibaren memlekete gideceğim için uzun zaman aranızda olamayacağım. Gider ayak 2 3 resim daha atayım dedim :) Herkese iyi forumlar dilerim Allaha emanet olun
https://i.hizliresim.com/kW0ZYJ.jpg
https://i.hizliresim.com/N1GYbg.jpg
https://i.hizliresim.com/aGgPB2.jpg

erkanbey 21-07-2017 09:06

Sayın Senvedat,orada bir yakışıklı görünüyor sanki,hadi hayırlısı bakalım.

Senvedat 21-07-2017 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1513756)
Sayın Senvedat,orada bir yakışıklı görünüyor sanki,hadi hayırlısı bakalım.

Teşekkür ederim erkan bey. Şu anda 3 taneler her foto ayrı biberin. Ve görünüşe bakılırsa Carolina Reaper. Zaten bende sizin gibi smokin eds ten almıştım. Fakat bu sene çok geç kaldık şu dönemde yüksek sıcaklıklardan korumak lazım belli boya gelene kadar :)

Erdal Hoca 21-07-2017 11:49

Sayın Senvedat, tatil süresince biberler ne olacak? Telaş yaptım şimdi :p

Senvedat 21-07-2017 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1513773)
sayın Senvedat, tatil süresince biberler ne olacak. Telaş yaptım şimdi :p

Sayın Erdal hocam;
Yaklaşık 1 aylık bir süreçte biberlerden ayrı olucam. Bu zaman zarfı içinde su ihtiyacının giderilebilmesi için 2 adet damacanadan 4+4 olmak üzere 8 saksı damlama sistemi ile sulanacak ben yokken. Ayrıca kayinpederimde bakacak fakat fazla su verebilir diye ondan sulamasını istemedim :) o sadece damacanadaki suyu kontrol edecek. Kazasız belasız büyürler inşallah :)

hcgo 21-07-2017 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Senvedat (Mesaj 1513774)
Sayın Erdal hocam;
Yaklaşık 1 aylık bir süreçte biberlerden ayrı olucam. Bu zaman zarfı içinde su ihtiyacının giderilebilmesi için 2 adet damacanadan 4+4 olmak üzere 8 saksı damlama sistemi ile sulanacak ben yokken. Ayrıca kayinpederimde bakacak fakat fazla su verebilir diye ondan sulamasını istemedim :) o sadece damacanadaki suyu kontrol edecek. Kazasız belasız büyürler inşallah :)

hocam siz tozlaşmaya müdahale ettiniz mi

Senvedat 21-07-2017 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hcgo (Mesaj 1513788)
hocam siz tozlaşmaya müdahale ettiniz mi

Evet hocam fidelerin bulunduğu yer her ne kadar rüzgar alsada hatta arılar konup uçsada ben dayanamadım kulak pamuğu ile biraz müdahale ettim :) Bu arada dikkat ettimde sizin saksılar biraz küçük değilmi? Acaba meyve tutmamasinin nedeni bu olabilirmi?

hcgo 23-07-2017 09:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Senvedat (Mesaj 1513801)
Evet hocam fidelerin bulunduğu yer her ne kadar rüzgar alsada hatta arılar konup uçsada ben dayanamadım kulak pamuğu ile biraz müdahale ettim :) Bu arada dikkat ettimde sizin saksılar biraz küçük değilmi? Acaba meyve tutmamasinin nedeni bu olabilirmi?

sadece fotografta gözükenler küçük saksılardaydı onlarıda bu hafta büyük saksılara aktardım10 litrelik.Balkondaa büyük saksıda olupta biber vermeyenler vardı ondan sormuştum.Bugün bir iki biber gördüm balkondakilerde büyüyünce ne çıkıcak bakalım

kolcay 24-07-2017 11:43

yetiştirdiğimiz biberlerin maalesef hakiki carolina reaper olmadığını düşünüyorum.

hcgo 24-07-2017 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1513966)
yetiştirdiğimiz biberlerin maalesef hakiki carolina reaper olmadığını düşünüyorum.

üreticisi dahi gerçek tohumu satmıyorsa yapıcak bişey yok ozaman :)

erkanbey 24-07-2017 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1513966)

Bayadır sesin çıkmıyordu,hoşgeldin.Sana bunu düşündüren nedir?
Bu sefer tohumu esas tescilli sahibinden aldık,bu da orjinal değilse,orjinal carolina diye birşey yoktur diye düşünüyorum.

kolcay 24-07-2017 13:08

5 Eklenti(ler)
ilk 2 tresim benim biberlerden. 3-4 ve 5. resim nette bol miktardaki carolina reaper resimlerinden. ilk resimdeki biberlerin uzaktan yakından carolina reapere benzerliği yok. 2. resim zorlarsak biraz benziyor. şuan bitkinin üzerinde olan biberlerin hiçbirinde kuyruk bile yok.

acılığına gelirsek, yurtdışından gelen kurutulmuş carolina reaper vardı şimdi yetiştirdiğimin acılığı onun yanına dahi yaklaşamaz. geçen sene yetiştirdiğim biberi işyerine getirdim. yani 2 tür biberdende var diyebilirimki geçen seneki çakma biberim daha acı ve çok daha verimli.

hcgo 25-07-2017 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1513976)
ilk 2 tresim benim biberlerden. 3-4 ve 5. resim nette bol miktardaki carolina reaper resimlerinden. ilk resimdeki biberlerin uzaktan yakından carolina reapere benzerliği yok. 2. resim zorlarsak biraz benziyor. şuan bitkinin üzerinde olan biberlerin hiçbirinde kuyruk bile yok.

acılığına gelirsek, yurtdışından gelen kurutulmuş carolina reaper vardı şimdi yetiştirdiğimin acılığı onun yanına dahi yaklaşamaz. geçen sene yetiştirdiğim biberi işyerine getirdim. yani 2 tür biberdende var diyebilirimki geçen seneki çakma biberim daha acı ve çok daha verimli.

Çok ilginç. dediğiniz gibi ilk resimlerin carolinayla alakası yok. Senvedat ve erkanbey'in biberlerinden neler çıkıcak bakalım

erkanbey 25-07-2017 09:21

Zaten ilk iki resimdeki biberleride aynı bitkiden aldı,her biber aynı ebatta aynı yapıda olacak diye bir kuralmı var ki?Birde bu biber ata yadigarı bir tohumdan üretilme değil ki verim ve şekil stabil olsun.Ürün bu yıl burada ilk defa hasat ediliyor,farklı bir iklimden buraya geldi,2-3 yıl sonra tam olarak istediğimiz verimi alacağımıza inanıyorum.Sitesindeki resimdeki biberlere bile baktığımızda,hepsi aynı ebatta değil ki.
Acılığı konusunda da yanıldığını düşünüyorum,önümüzdeki günlerde ufacık bir ısırık atarım sanırım,o zaman daha net söylerim,ama küçük gelişemeyeblerden hafif yoklamıştım,gayet sağlam yakıyordu.
Bence o biber bu biber,daha piypiriklenmeye gerek yok.

kolcay 25-07-2017 10:10

2 Eklenti(ler)
ben sağlam yakmıyor demedimki. yurtdışından gelen biberin çekirdeğini yiyen hıçkırmaya başlamıştı, biberin kendinden ufak parça yiyen salya sümük kalmış kendini duvardan duvara vurmuştu. aynı adam benim biberi yiyince verdiği tepki ooo sağlam acıymış demekten ibaret. benim biberde 10 taneden fazla biber var bitanesine bile carolina repaer diyemezsin şekil olarak. Senvedat 3 resim paylaşmış hiçbirinde kuyruk yok. bu biberlerin kendinden önce kuyrukları çıkıyor.
aşağıdaki resimler netten bakınca direk carolina reaper diyebiliyoruz. kendi biberime sağdan bakıyorum soldan bakıyorum bu carolina repaer diyemiyorum.

erkanbey 25-07-2017 10:17

Acılık konusunda,oranın iklimiyle burası farkedebilir diye düşünüyorum.Şekile gelince senin yukarıdaki ikinci resimdeki biberin gayetde benziyor.

kolcay 25-07-2017 10:53

Erkan,enaz 10 biber kopardım ve enaz 10 tane üzerinde var. yukarıdaki 2 tane benziyor onlarda zorlama. diğerlerinin uzaktan yakından alakası yok benzerlik olarak.

erkanbey 25-07-2017 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1514085)
Erkan,enaz 10 biber kopardım ve enaz 10 tane üzerinde var. yukarıdaki 2 tane benziyor onlarda zorlama. diğerlerinin uzaktan yakından alakası yok benzerlik olarak.

Daha nediyim kolcay,aynı anne babadan,beyaz çocukda oluyor,esmer de,siyah gözlü de oluyor,mavide 😀

kolcay 25-07-2017 14:21

japondan afrikalı çıkar diyorsun yani :)

Senvedat 25-07-2017 14:28

Serin bir trabzon havasından merhaba:)
Biberler konusunda yazacak bir iki şeyim olacak. Öncelikle şunu söylemek isterim ki kolcay beyin elindeki biberler kesinlikle carolina reaper. Acılık konusuna gelecek olursak eğer bütün biber çeşitlerinde geçerli olmakla birlikte bu biberdede açılık oranını etkileyen şey biberin cinsi olmakla beraber 1) Toprak yapısı 2) Ürünün dikildiği zaman 3) ve en önemlisi kaç saat güneş aldığı ve hangi açıdan güneş aldığıdır. Şöyle örnek verecek olursak eğer, Kasım ayında toprağa ektiğimiz ve olgunlaşması Mart ayına denk gelip kızaran biber ile Mart ayında toprağa düşüp temmuz ayında kızaran biber arasında muazzam acılık farkı mevcuttur.
Şekil konusuna gelecek olursak eğer :) Carolina Reaper adlı mutasyon biberin bir çok şekil varyasyonu olduğu ayrıca bununda kesinlikle hava sıcaklıkları ve havadaki nem oranıyla ilişkili olduğunu düşünüyorum. Zira Samsun bafrada ekilmiş olan dolmalık biberin şekli Trabzon ofta ekilmiş biberin arasında bu biber aynı biber değil dedirttirecek kadar farklılık var. Lakin biber aynı tohumun biberi :) Benim gönderdiğim resimlere gelecek olursak 2-3 mm boyutundaydılar en son resim eklediğimde şu anki durumları nedir bilmiyorum :) şunuda söyleyerek yorumumu sonlandırmak istiyorum. Bu tarz mutasyon biberlerde aynı fide üzerinde farklı şekillerde biber görme şansı %90 Carolina reaper da dahil BKNZ: Youtube Khang Starr yazıp en üstte çıkan uzak Doğulu arkadaşın videolarını izlersiniz bana hak vereceksiniz:) iyi forumlar dilerim...

Senvedat 25-07-2017 14:33

Kolcay beyin netten bulupta yolladığı 3. Resimdeki en sağdaki biber ve 5. Resimdeki arkada flu duran biberde kuyruk yok ama Carolina reaper :) Demek istediğim şey tam olarak bu.

erkanbey 25-07-2017 15:06

Zaten adam kendi sitesinde,kendi biberinin sahtesini satacak değil ya,bu biberin orjinal olmama şansı yok.
Üstte anlatmak istediğim ise,ben esmerim kardeşim beyaz,babaannem renkli gözlü ben değilim,ama benim çocuğumun renkli olabilir.Sonuçta carolina reaper iki biberin çarprazlanmasından oluştu sanırım(tekniğini bilemicem)bir kısım Birine diğer kısımıda diğerine benzemiş olabilir,hatta bir kısmı da tamamen yeni bir görünüme sahip olabilir.
İşin özü bundan ibaret,bu biber orjinal,zaten seninde ilk aldığın biberler kuyruklu,amma yordun beni ha 😀

Kumdereli 25-07-2017 16:12

Esselamun aleyküm dostlar, Erkan abi kolay gelsin.. Bir zamanlar bu işe kafa yormuş biri olarak şu iki şeyi söyleyebilirim.
1-Genel olarak capsicum chinenseleri etkileyen coğrafyadaki gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olması. (sera ortamı şart)
2- Zannımca carolina reaperın sadece adı var. Melez olduğunu duymuştukta, ''ilk nesil F1 mi, yoksa ıslahmı? olup-olmadığını bilmiyorduk''.
Size gelen tohum, orjinal bir kuyruklu sebzenin içinden çıkmış olsa bile
ıslah devam etmediği için sonraki nesiller giderek atalarına benzerler. Burada size düşen; Katrandan Olmaz şeker demek olur.

hcgo 25-07-2017 18:43

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bendeki 4 saksı biberden 2si ebaydan aldığım tohum... ebayden gelenler meyve vermeye basladi.fotolarda onlara ait ilerde ne olur bilmem

Erdal Hoca 26-07-2017 09:15

2 Eklenti(ler)
Daha önce de söylemiştim sanırım, bizim bu carolina işi dünya klasiklerinden " SİYAH LALE " ( Alexandre Dumas ) romanına döndü :p O romanda da benzer şekilde siyah lale üretilmesi için verilen mücadele anlatılıyor. Demek ki romanlara konu olacak bir durumdayız :cool:

Ben de kolcay beyin yüklediği fotoğraflara baktım. Bana da orijinal carolina gibi geldi. 1 kuruşun yanında çekilen fotolardan biberlerin henüz çok küçük olduğu anlaşılıyor. Yani daha fazla zamana ihtiyaç var. Şu iki fotoya tekrar bakalım. Sadece şekil- kuyruk- tek kriter değil gibi. Mesela sağda işaretlediğim bibere bakınca o da carolina değil denebilir.

kolcay 26-07-2017 14:03

gittigidiyorda 10 çekirdeği kargo dahil 10 Liraya satan var. sahte olduğunu biliyorumda sırf muhabbetine sipariş verdim. adam direk tatlı biber tohumu göndermiş. satıcıya yapılan yorumlarda da carolina reaper için satıcıya teşekkür etmişler :)

hcgo 27-07-2017 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kolcay (Mesaj 1514212)
gittigidiyorda 10 çekirdeği kargo dahil 10 Liraya satan var. sahte olduğunu biliyorumda sırf muhabbetine sipariş verdim. adam direk tatlı biber tohumu göndermiş. satıcıya yapılan yorumlarda da carolina reaper için satıcıya teşekkür etmişler :)

en azından acı biber tohumu gönderseymiş bari:p

Erdal Hoca 29-07-2017 21:50

29 Temmuz

5 Eklenti(ler)
16 gün sonra yeni fotoğraflar :p

Birinin toprağı hiç hoşuma gitmiyordu. Suyu dökmemle aşağıdan akması bir oluyordu. Onun saksısını değiştirdim.

Son fotoğrafta tomurcuklar var. Bakalım akıbeti ne olacak, o tomurcukların:confused:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025