![]() |
Biber tohumunu meyvenin içinde, sonraki senenin ekim zamanına kadar (yaklaşık bir sene yapıyor) saklamamanızı tavsiye ederim; ya çimlenme oranları ciddi oranda düşer ya da tamamen ortadan kalkar.
|
Tohumu biberin içinde saklama konusunda biraderime kıl biber yolladım bütün halde tohumu içinde ne hikmetse bir biber bile yetiştirememiş belkide denk geldi bilemem ama sayın birnefestoprak'ın yazdıklarından sonra kafama donk etti.Ama herkesin kıymetli yorumlarına teşekkür ediyorum.
|
Alıntı:
Ninelerimizin yöntemi... Çok doğal ve tanıdık geliyor. ;) Ancak bizim bu nazlı biberlerde de işe yarar mı? O kadar nazlılar ki " yağmur yağacak" desek " vay, bana ördek dedin" diye alınganlık gösteriyorlar, her durumda... 2 biber varsa, birinden sizin söylediğiniz yöntemle, diğerinden de sayın birnefestoprak'ın tavsiye ettiği şekilde tohumunu almak lazım :cool: :confused: |
1 Eklenti(ler)
Öncelikle erkanbey'e teşekkürler. O kadar zahmete girip bana kargoyla gönderdiği biberler için. ;)
O ebaydan gelen ve henüz " adı konulamayan " aşağıdaki biberden bu akşam yemeye çalıştım. Bir biberin yarısını, yarım kg kadar tam yağlı yoğurt ve 4-5 dilim ekmekle yedim. En az yarım saat ter döktüm:D:D:D Ben ki bu yaşıma kadar acı konusunda iddialı biriydim; ama bu biber beni zorladı. :D Pişman mıyım, elbette hayır. Yarın akşam da moruga denemesi yapmayı düşünüyorum :cool: |
2 Eklenti(ler)
Sn Erkanbey in bana verdiği biberlerden
"TRİNİDAD SCORPİON" etiketli biberin 2 adet meyvesi. Henüz kızarmadılar. Eklenti 628229 Carolina Reaper etiketli de henüz çiçeklenme olmadı. Yanlız carolinanın kırılan bir dalını 2 ya ayırıp (çatal üstünden ) suya koydum. 1 tanesi çok güzel köklendi. Onuda ayrı saksıya ekeceğim. Eklenti 628228 |
Sayın saleri eğer üstünde ben verirken plastik isim yazdığım çubuklardan var ise o scorpionlardan ben yetiştiremedim malesef.Tohumlarnet sitesinden almıştım sanırım iki çeşit, trinidat moruga ve trinidat scorpion.Böylece birinide olsa sizde görmüş olduk.
|
Alıntı:
Evet beyaz plastik den etiket vardı. 2 kök T. scorpion 1 kök C. reaper yazıyordu. Scorpionların diğerinde de 3 adet meyve var. Henüz meyveler çok küçük onlar arsada.Kendi döllendi.. Resimdeki ise işyerinde cam kenarında. Fırçalanarak döllendi. :D. |
Alıntı:
Mehmet |
çok acı biberler yemesi hem çok güç hem keyifsiz
|
Sonuç olarak biber gerçek rengini akdıktan sonra (genelde kırmızı olur)tohumlar çıkarılıp kurutulabilir,hatta bu şekilde daha uzun dayanır diyebiliriz.Biberin içinde kurumamış bölge kalma ihtimali,içindede tohum kalma ihtimali olabilir,bende bundan sonraki çalışmalarımda kızarınca tohumları çıkarıp kurutacağım.Sayın merlict sizce tohumlar kaç günde kurur odanın içinde,aşşağı yukarı kaç gün?
|
Siz forumu trollemiyorsunuz, değil mi?
Alıntı:
|
Alıntı:
Tohum çimlenme zamanını merak etmek yanlış birşey mi?Tohumlar üzerine usta olduğunu yazdığı için böyle bir soru yönelttim. Şöyle bir örnekte vereyim,bazı kişiler para sahtemi diye tırnaklarıyla kabartmasına bakarak anlar ama kimiside bunu hissedemez tırnakları ile.Kimi insan elleyince anlar tohumun kuruluğundan kimiside anlayamaz,kendisine tavsiye edilen günden sonra kuruduğuna inanmaya başlar. İnşallah düşündüklerimi doğruca anlatabilmişimdir. |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim şekerler...
Bakalım tohumlarını alabilmek kısmet olacak mı? |
Trollemek=internet ortamında karşıdakinin iyi niyetinden yararlanarak bir konu üstünden onunla dalga geçmek.
Birçok yolla defalarca yanıtlanmış bir soruyu tekrar tekrar sormanızın anlamını çözemiyorum. Kurutacağınız altı üstü bir biber tohumu. Meyvenin içinden çıkartacaksınız, tabağa/peçeteye/kaba her nereyeyse sereceksiniz ve kurutacaksınız. Sayfalar dolusu yazışmanın olduğu bir başlıkta bir sorunun cevabı aralarda bir yerde vardır da gözden kaçmış olabilir, yardımcı olabilecek birisi tekrar yanıtlar ama burda size aynı cevap birçok kişi aracılığıyla ve kısa bir zaman aralığında defalarca verilmiş zaten. Bunun daha nesini tartışacağız anlamıyorum ki. Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Son durum. Carolina olmadığı kesinleşti. Ama baştan beri illa Carolina olsun diye bir inadım yoktu Allahtan.
|
Alıntı:
|
Kolcay'a katılıyorum. Keşke aldığınız yeri vs. paylaşsanız da Carolina Reaper almak isteyen arkadaşlar doğru kaynaktan faydalansa
|
Sonunda kuyrukluları görmeye başladık şükür.Sayın bahçeden çok güzel görünüyorlar.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Elimdeki 9 adet bu yabancı çeşitlerin 8 tanesi çiçekleri döke-döke sezonu kapattı , 1 tanesi sonradan büyüdüğü için çiçekli ve hala tek bir ürün göremedik. onuda diğer süs biberlerinin yanına taşıdım,belki bir çaprazlama sonucu mürüvvetini görebiliriz. Bekleyip göreceğiz artık.
Tozlaşma sorununu araştırdım Net bir bilgi yok, bir çok sebepten bahsediliyor Şöyle çiçekleri incelediğimde çiçekteki dişi organın diğer yerli cinslerdekilere nazaran çok-çok cılız olduğunu gördüm. Bence Nem, Sıcaklık ortalaması ve gece gündüz sıcaklık farkı ile alakalı zannederim %100 yaz-kış sera ortamı istiyor. Bana gelince, havalar Sıcak budama yapmam. Sonradan yalancı baharlarda obur dal ve yaprak istemiyorum, iyice ihtiyarlasınlar. Nasipse (Y) şeklinde bir budamayla kış istirahatı yapabilirsek, Seneye sezona güçlü girip, tomurcuk dönemindede ev ortamına alıp, yeni yaş günlerini kutlayacağız. |
chinense (ör. Habanero, Carolina Reaper) çeşitlerinin çoğu tropik iklimlere ait. Nemi ve sıcağı severler ancak Sn bahcedenn'in koşullarının tropik iklime ait olmadığını da bildiğimize göre, meyve hasat edebilmeniz için Güney Amerika'da yaşamanız gerektiğini de söyleyemeyiz. Kaldı ki Mersin, sıcak ve nemli iklim bölgesinde yer alıyor.
Eğer bitki çiçeklerini döküyorsa, bir stres faktörü söz konusu olmalı. Çok suluyor olabilirsiniz. |
Alıntı:
Tamam Mersinin havası sıcak-nemli ve bunu bitki seviyor. Sizce hangi zamanda bu kadar sıcak ve nemi seviyor? Bence Nisan-Mayıs-Haziran da, kök ve gövde yapma aşamasında. Temmuz- Agustosta çiçek açtıgında. işte o zaman Mersin. Ben tropikal bir yer değilim diyor. yılın en soguk günü Ocak 3 °C, en sıcak günü ise Agustos 39.8 Venezualla ve Trinidad adasında Nem; yılın her ayı %80 üstüde, En yüksek Ocak ayı sıcaklıgı 30°C , En yüksek Agustos sıcaklıkgı 33°C Yılın en soguk günü 23°C Yılın en sıcak günü 33 °C www.temperatureweather.com/caribic/.../tr-hava- |
Öyle düşünecek olursak, bütün biberlerin anavatanı Güney Amerika. Bir çeşidin adaptasyon süreci sonucu etkiliyor da olabilir ama adaptasyon konusu bazen abartılıyor. Çok farklı iklimde yaygın şekilde yetiştirilmesiyle bilinen bir bitkinin apayrı bir iklimdeki ilk mevsiminde de çok başarılı sonuçlar verdiğini görebiliyoruz.
Sn bahcedenn, sizde verim nasıl oldu? Alıntı:
|
Bende 3-5 çeşit biber var, Ağustos ayında hepsi çiçeklerini döktü, meyve oluşturmadılar (balkon koşulu da etkiliyor tabii). Bilgi olsun diye yazıyorum...
Kontrol ettim (fotoğraflardan) şimdi, Temmuz ayında da aynı durum söz konusu... |
Alıntı:
Bence biber varyasyonlarının hiç biri Türkiye ye adepte edilemez. O başarıların bir çoğu eksikliklerin insan tarafından suni olarak tamamlanmasıyla oluyor. Şahsen ben bir canlı türevinin Doğada yardımsız türünü devam ettirebiliyormu ona bakıyorum. Bu yağış alımıyla yazın solar, sağ kalan olursada kışın istisnalar hariç soguktan donarlar. Bu bitkiler o tropikal memleketlerde yaz-kış aktifler. |
Bugün ticari amaçla en çok kullanılan genelgeçer biber (Capsicum annuum), doğada kendiliğinden biten bir bitki değil ki. Zirai amaçlarla kullandığımız için tabii ki insan eliyle yetiştiriliyor. Bunun adaptasyonla bir ilgisi yok.
Biber aslında anavatanı olan Güney Amerika'dan Avrupa'ya getirildikten sonra evcilleştirme konusunda büyük aşamalar kaydedilmiş (Avrupa'ya getirilmeden önce de bir aşamaya kadar yerliler tarafından evcilleştirildiği biliniyor). Capsicum annuumda adaptasyon sorunu azdır. Belki tropik iklimlerde yaban ortamında yetişen çeşitler (Capsicum chinense ve diğerleri), başka iklimlerde aynı performansı sergileyemeyebilirler ama bir şekilde adapte olamayacaklarını söyleyemeyiz. Zaten yukarda da görülebileceği gibi, Sn bahcedenn yetiştirmiş (adaptasyon= biberin büyümemesi değil). Verimi gerektiği gibi olmasa da o da sonraki senelerde toparlar. Siz, kendi ikliminizde doğru zamanda ekerseniz, başarılı sonuç alırsınız. Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025