![]() |
Bence yetiştiriciliği yapılması gereken bitkilerden biri çünkü hem daha iyi ürün alındığı söyleniyor hemde eski bitki türlerinden biri ( kabağın atası ve hastalıklara karşı dirençli ) ama tadı için birşey diyemem bu sene ürün alabilirsem öğrenirim [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Çok ılıman bir bölgedeyseniz haklısınız. Zone 10 b ve üstü yerlerde çok yıllık deniyor. Ben İzmir' de ikinci yıla çıkartamadım bitkiyi. İkinci yılında 150\ 200 adet meyve alınabildiği belirtilmiş.
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
|
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Hastalıklara dayanıklı dense de ben her yıl yaz ortasında bitkiyi kaybettim,
Yaprakları beneklenip sarardı ve öldü. Hiç meyve alamadan hem de. Bu sene 3 kabakla son denememi yapacağım. Veren güzel arkadaşım fırında yağlı kağıda sarılı güzel olduğunu söyledi. Meyve alırsam ilk öyle denerim. |
Alıntı:
|
Bundan sonraki aşama dikensizini bulup yetiştirmek:D
http://www.agaclar.net/forum/1558363-post262.htm |
Fotoğraf çok iyi değil ama buda benim diken kabağım havalar iyice ısındığında dışarı çıkarıcam inşAllah [emoji4]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...50a10c99d9.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
1 Eklenti(ler)
Bendekiler den biri de yol aldı :p
|
Tadı çok lezzetli, zeytinyağlı soğanlı kavurması harika oluyor.
|
Ben de bir tane var, filizlendi ve yapraklandı. Havaların ısınması için evin içinde saksıda bekletiyorum ama 2- 3 tane daha dikmek istiyorum, alacak yer bulamadım. Sitede satan var mı caba?
|
Merhaba arkadaşlar. Ocak ayında dört tane dikenli kabak tohumunu getirttim ve pencere önüne koydum. Şubat ayında, iki tanesinde fide kendini gösterdi. Yaklaşık bir ay kadar yavaş yavaş da olsa büyüdüler. şimdi birisi 15 diğeri 20 cm kadar boy attı. Ancak henüz kök çıkarmadılar ve neredeyse bir aydır da büyümeleri durdu. Hiç boy atmıyor ve yeni yaprak vermiyorlar.
Sizce sorun ne olabilir? Kaş'ta (Ilıman bir yerde yaşıyorum, bol güneş görüyorlar. topraklarını nemli tutuyorum) |
Alıntı:
Diken kabağıda olsa çimlenmek için su istiyor. Sukulent gibi değiller. Bana gelen tek diken kabağını naylon torba içerisinden çıkartmamıştım. Mutfağın sıcaklığı ile yapraklandı. Kökler çıkmaya başladı. Tabi ben naylon içerisindeki nem nedeni ile çimlendiğini iyi bir şey yaptığımı düşünerek biraz daha büyümesini bekledim. Daha sonra baktığımda çıkan tüm köklerin kuruduğunu gördüm. Verdiği filizler de kurumaya başlamıştı. İmdadıma sn. Loniceranın aşağıdaki tarifi yetişti. Hemen bir bardak içerisine su koydum. Kök kısmı kısmen su ile temas edecek şekilde yerleştirdim. Ümidimi kaybetmiş olmama rağmen sabırla bekledim. Bir süre sonra yeniden kökler çıktı. Kuruyan filizin yanından yeni filizler çıktı. Köklerin biraz daha uzamasını bekledikten sonra saksı içerisine diktim. Şu anda bir metreden daha fazla büyüklükte mutfak içinde sıcakların gelmesini bekliyor. http://www.agaclar.net/forum/1560302-post263.htm |
Teşekkür ederim Sayın Muda. Bunu deniyeceğim ama emin olmak için soruyorum: suya temas etmeyecek şekilde yerleştiriyoruz bardağın içine değil mi? Fotoğraftaki gibi değil. Benimkilerde hiç kök yok sadece filiz var.
|
Sn. meeteine;
Sn. Lonicera suya tam temas etmeyecek şekilde yazmış. Benim uygulamam ise kökler kuruduğu için bardağa kök kısmı en aşağıda olacak şekilde eğri olarak koydum. Ben normalde suyu ayarlayarak koymuştum. Siz diken kabaklarınızı yerleştirip boşluk kısmından suyu vererek kök kısmına gelecek şekilde su ile doldurursunuz. Fazla su sanırım çürütüyor olabilir. Benim diken kabağının sadece kök çıkan/ çıkacak kısmı su ile temas etti. Birkaç güne bir suyu değiştirdim. Mutfakta ışık alan yere koydum. Kökler çıkmaya başlayınca ince uzun porselen bir bardağa aynı şekilde koydum. Köklerin ışık almaması için. 5-6 cm kök oluşunca aynı şekilde toprağa çukur açarak kökleri zedelemeden koydum. Toprağı doldurdum. Kökler uzayıp besinini bulunca da yukarı kısmı uzamaya başladı. Hava soğuk. Don tehlikesi var. Bakalım ürün alabilecekmiyiz. |
Henüz fide vermeyen iki tanesini kök kısmı aşağıda kalacak şekilde yerleştirip alt tarafı su içerisinde kalacak kadar su doldurdum. Fidelenen iki tanesini ise gövdesi suya ancak değecek şekilde yerleştirdim. Gözlemlemeye başlayalım bakalım sonuç alabilecek miyim.
Buralarda don tehlikesi yok ama yine de kapalı terasımın içinde tutuyorum, bol güneş alıyorlar sıcaklık ise gündüz gece 15-25 arasında değişiyor. Dilerim siz de ben de kabaklarımızı sonbaharda toplar, yyemek tariflerini paylaşmaya başlarız :) |
2 hafta önce 40 cm kadar uzayan kabağı yapraklarını salmaya başlayınca mecburen saksıdan toprağa aldım. Toprağın içinde kalan kabak kısmı çürümüştü yinede bahçeye diktim. Diktikten sonra filizlenen kısmı sarardı soldu kurumaya yüz tuttu. Geçen hafta hava ısısı burada 4-5 dereceye düşmüştü. 2 gün önce baktım kuruyan filizin dibinden yeni filiz vermiş. Yeni filizi dışarıda bırakarak üzerini hazır toprakla örtüp tekrar su verdim. Ancak kızım yanlışlıkla üzerine bastı :( Şuanda sonucu stres ile bekliyorum.
|
Bizim oralarda-Fethiye-Dalaman civarı- bu bitkiyi suyun başına, tulumbanın yanına dikerler. Bu bitki suyu çok sever diye biliyorum.
|
Diken kabağı
2 Eklenti(ler)
Diken kabağı sn Loniceradan geldiği ilk hali
Eklenti 692083 Bir süre sonra naylon içinde önce kök çıkarıp filiz vermeye başladı. Tabi iyi takip edemeyince bizim kökler kurumuşlar. Eklenti 692084 |
Diken kabağı
4 Eklenti(ler)
Sn. Loniceranın tavsiyesini biraz değiştirerek bardak içinde kök kısmı kısmen suya değecek şekilde bıraktım. Tabi mutfakta ışık alan yerde.
Önce minik kökler çıktı. Zamanla büyüdü. Bardak cam olunca takip etmesi kolay oluyor. Kökler büyüyünce daha az ışık görmesi için bardağı değiştirdim. Eklenti 692085 Eklenti 692086 Eklenti 692087 Eklenti 692088 Köklerin gelişimi ve eski kuruyan kökler bariz bir şekilde görünüyor. Son resimdeki duruma gelince hemen toprağa diken kabağını diktim. Şu anda bir metreden fazla büyümüş durumda. Ancak dış ortama alınınca ne yapacak zaman içinde göreceğiz. |
Diken kabağının uzayan kısmını kesip suda köklendirmeye çalışsam ikinci bir kabağım olur mu ?
|
Ben de merak ettim şimdi, nane gibi suda kolay kökleniyor mu denemek lazım. Ben yarın denemeye alayım, siz de deneyin isterseniz. Sonucu hep beraber görmüş oluruz.
|
2 Eklenti(ler)
Son denemeden 3 kabaktan biri sağ kaldı.
Saymayı denemedim, çok kol attı. Anca çiçek açtı meyveye durdu. Eklenti 699358 Eklenti 699359 Biraz geç, gelişme olacak mı göreceğiz. |
Benim Dikenli Kabak ilk senesinde birsürü meyve tuttu İnşAllah bu sene bol bol diken kabağı yiyeceğiz [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
1 Eklenti(ler)
|
Tadı konusunda birşey yazılmamış.
Fırında yağlı kağıtta denmişti. Yağlı kağıdım yoktu, o yüzden mikrodalgada kumpir ayarında 7 dakikada denedim. Pişti, ikiye yardım tuz biber ve zeytin yağı gezdirdim. Çok güzel oldu. Tarifleri Youtubeden inceleyeyim. Ama testi geçti, yetiştireceğim, kararlıyım. Bitki saksıda ama saksı toprağın üstünde ve kanaatimce kökler toprakta. Aralık gibi topraktaki kökleri ve üst aksamın bir kısmını budayıp seraya alsam ikinci bir yıl olur mu:confused: Deneyip göreceğiz;) |
Alıntı:
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Videolarımı İzleyebilirsiniz [emoji4]
Dikenli Kabak Çimlenme Aşamaları : https://youtu.be/eOAAVPTGDEo Dikenli Kabağım Çiçek Açtı : https://youtu.be/edOYgYZ-5Uc Chayote ( Dikenli Kabak ) : https://youtu.be/wT6b1mhyhY0 GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
Çiğken nasıl tüketiyorsunuz? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025