![]() |
domates ve salatalık
Domates ve salatalık tohumlarını pet bardaklara ektim ve çimlendiler.Nasıl olsa çıkmaz diye her bardağa iki üç tohum atmıştım.Bunları sökmem mi lazım?Yoksa
başka yere taşıyabilirmiyim kökü felan zedelenmeden?Kıyamıyorum da. |
Çimleriniz ilk gerçek yapraklarını çıkardı ve bayağı büyüdüyseler yer değiştirebilirsiniz. Domateste köke bir şey olmaz kılcal kökler kopsada siz köklü olarak ayırın ve başka yere dikin endişe etmenize gerek yok rahatlıkla tutacaklardır. Ancak salatalıkları bıcakla kesip topraklı olarak ayırmaya ve serin ve direkt ışık alamayan bir yerde bir hafta bekletin aktardıktan sonra...
|
Ektiğim fidelerin hemen hepsi 10 cm uzunluğa ulaştı ve çok sağlıklılar. Toprağa şaşırtma yapabilir miyim artık. Zaman olarak uygun mudur? Bahçem Çatalca/İstanbul'da.
|
Uzunluktan ziyade fidenin gövde bütünlüğü önemlidir imkanınız varsa resim gönderebilir misiniz?
|
Toprağa şaşırtma ne demek? Teşekkürler.
|
Şaşırtmayı derginin mayıs sayısında okuyabileceksiniz... :)
|
Çok şaşırttınız hocam:)
Ben az bilgimle açıklarsam kızarmısınız acaba Selahattin hocam? Toprağa şaşırtmanın ekilen tohumların fide haline geldikten sonra asıl yerlerine alınmaları olarak biliyorum, yanlışım varsa zaten arkadaşlar düzeltecektir. |
Günaydın. Cevaplarınız için çok teşekkürler. Şaşırtmam gereken domtesçiklerim varda.
|
domates salatalık fidelerim
Selahattin Bey, Nisan sayısındaki yazınızı okudum fakat farkettim ki benim fidelerim hiç sağlıklı fide tarifine uymuyor. Boyları 15-20 cm, gövdesi kalem kalınlığında olmalı demişsiniz. Benimkiler bu tanımın yakınından bile geçemezler malesef. Yaklaşık 45 gün oldu tohumları ekeli. En uzunu 10 cm, gövde kalınlığı da 3mm ancadır sanırım. Ankarada gece sıcaklığının henüz yeterince yüksek olduğunu düşünmüyorum, o nedenle zaten saksılarına almaya niyetim yok henüz ama acaba neden fidelerim gelişmemiş olabilir? En azından saksıya alana kadar onları nasıl güçlendirebilirim? Tohumları pet bardak büyüklüğündeki hazır fide kaplarına ekmiştim, yalnız altlarına delik açmamıştım, mutlaka açmalı mıydım?
|
Merhabalar,
Domates fidanlarımı diktim. Sulama konusunda nerden bilgi bulabilirim. Şuan balkonda yarım gün güneş gören bir yerde duruyorlar. Teşekkürler. Türkçe imla kuralarına !!!DİKKAT!!! |
Suyunu az verin. Çok verince çiçeklerini döküyor.
Ben haftada 1 **** 2 kez az suluyorum. |
Sevgili beonedge,
Fidelerinizi mümkünse daha fazla güneş gören yere taşıyın derim. Aksi halde biraz uzun bitki yapısına sahip bitki elde edersiniz. Kısaca bu her fırsatta uzun boylu olmasından dolayı yerlerde sürünmeye eğilimli bir bitki demek. Fideleri yeni dikildiklerinde bir hafta onbeş gün susuz bırakmamak lazımdır ki sağ sağlim toprağa adapte olsunlar. Bu sürenin sonunda artık yapraklarını susuzluktan büzüştürmediği sürece sulamayın sulasınızda ölmeyecek kadar verin ta ki çiçek açıncaya kadar. İlk çiçkeleri gördüğünüzde az az suyu artırabilirsiniz ancak çiçekler döllenip nohut büyüklüğünde domatesleri gördüğünüzde artık haftada bir bolca sulayın. |
Geçen sene ben de az güneş alan balkonumda domates yetiştirmeyi denemiştim fakat hem çok suladım hem de güneşten yeterince faydalanamadıkları için boya gittiler. Topu topu bir adet domates verdi o da kargaya kısmet oldu:)
|
salatalığın yapraklarında leke
Ben de fidelerimin neden cılız olduğunu sormuştum?? Boyları kısa ve gövdeleri ince,5-6 yaprakları var.Bu halde saksıya alırsam tutmaz mı acaba? Bir de salatalığın gerçek yapraklarında beyazımsı lekeler olmaya başladı. Çok sulamaktan mı acaba?
|
Selamlar Selahattin Bey,
önceki yıl oturduğumuz evin terasında domates, biber, çilek yetiştirmiştim. Domatesler güneşte ve her gün bol sulanıyordu fakat cok az verim elde ettim. Bu yıl lojmana taşındık. Aşağıda büyük bir bahçe var ve komşularımız daha önce domates, fasulye, biber, patlıcan vs.. yetiştirmişler. Bu yıl bende ektim. Kiraz domates, yayılan tür (normal domates), salatalık, biber,patlıcan ektim. Patlıcan, salatalık ve biber fidelerini pazardan aldım. Domatesleri ise tohumdan torfa ekip 2-3 yapraklı olunca bahçeye aldım (2 hafta önce). *Fakat komşularım daha önce defalarca salatalık fidesi ektikleri halde ürün alamamışlar. Bunun nedeni ne olabilir? *Bu arada lojmandaki toprak sonradan dökme. Yani 15-20 cm derine inildiğinde altı beton. Bunun bir etkisi olabilir mi? *Ekimden 13 gün sonra fidelerde minicik siyah sinekçikler sık sık yaprak ve gövdede belirdi. Daha önce yeni filizlenen bitkilerde meydana gelen, yeşil küçük bitçikler için bir ilaç almıştım. panikleyip püskürtme yöntemi ile ondan sıktım. Şimdilik iyi görünüyorlar ama uzun vadede bir zararı olur mu? Şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Selahattin Bey. dün kontrol ettim siyah sinekcikler hala var. gitmemişler. acaba fotoğrafını çekip buraya koysam hangi ilacı kullanacağım hakkında bilgi verebilir misiniz?
|
İlacı bizim vermemiz yerine bir adet sinekli parça koparıp zirai ilaç bayisine gösterseniz daha iyi sonuç alırsınız diye düşünüyorum muhtemelen az bitki için olacağından en ekonomik ilacı alacağınızdan eminim. Ayrıca forumda ev yapımı ilaçlar başlığını bir okuyun derim.
|
Yardımınız için teşekkür ederim Selahattin Bey. Fidelerim sık değil, her bardakta 1 tane tohum yetiştirdim. Çok sulamamaya da çalışıyorum hatta bazen çok kuruttuğumdan şüpheleniyorum. Salatalıkların değil ama domateslerin gövdeleri mor zaten. Fidelerimi altları delik yeni bardaklara aldım, bilmiyorum yanlış mı yaptım. Fazladan şaşırtma yapmış oldum sanırım:)
Salatalık fidesindeki lekelere gelince bana ilginç gelen zaten bahçede olmamaları... Hazır torfta dikili fideler, içerde güneş alan bir yerde tutuyorum, nasıl hastalık kaptı anlamadım. 2 yapraktan eski olan hasta , onu koparsam nasıl olur acaba? Hasta salatalığımın resmini de ekleyeceğim. Teşekkürler. |
Teşekkür ederim. Onu bende düşünmüştüm fakat yeni üye olduğum için hem katılım sağlamak amacıyla, hemde bilgi edinmek adına yazmıştım. Tekrar teşekkürler.
|
Selahattin bey mayıs ayı dergisindeki yazınızı okudum ve çokta beğendim.
Bana kızanlar olabilir ama şaşırtma demek,pet bardağın içindeki salatalık fidesini toprağı ile birlikte bahçeye dikmek mi? Yoksa toprağı döküp fideyi topraksız olarak bahçeye ekmek mi? Bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. kendimi teselli edeyim. :)) |
Şaşırtma terimi daha çok çıplak köklü fideler için geçerlidir. Sizin salatalıkların durumu bu tanıma pek uymuyor ancak esas yerlerine dikilmesi diyebiliriz. ;)
|
Sebzelerim
5 Eklenti(ler)
Dün yağan yağmur sebzelerimi bu hale getirdi. Kimisi sanıyorum fazla sulamadan dolayı zaten çok uzundular. Roka bölümünde sorduklarımın tekrarı gibi olacak ama ne yapmam gerek??? (Fotoğraf sırasına göre, Yağmur mağduru tesis, Domates, Çarliston Biber, Sivri Biber, Yeşil Soğan-Maydonoz.) Bu arada viyollere **** pet bardaklara aktarıp şaşırtma yapayım mı? aralardan çekme zor olacak kabı kesip toprağı aralayarak aradan sağlamları seçerek şaşırtmayı düşünüyorum yanlış mı yaparım?
|
Alıntı:
|
Ben şaşırtma için henüz fidelerinizin küçük olduğunu düşünüyorum.
|
Sevgili biber2007, fideleriniz bekleyin kendilerine gelsinler, daha sonra da iyi görünmeyenleri istediğiniz gibi seyreltin veya şaşırtın sorun olmaz. Özellikle doates çok arsızdır nem görse tutar...
|
İnsan yaşadıkça görüyor verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Evet ******* şaşırtma için sanırım daha erken ama 3-5 gün içinde seyreltmeye başlasam iyi olacak gibi çünkü torfu çok kabartmaya başladılar.Geçen hafta seyreltmede aldığım fideleri viyollere ekmiştim aşağı yukarı 45 viyolden 5-10 tanesi hariç diğerleri yaşamını sürdürüyor en çok da dayanıklı olanlar Domatesler oldu yalnız onlardan 2-3 tanesinin toprağı yakın yerlerinden belleri bükülmüştü sanırım artık yaşamazlar diye düşünürken yapraklarını açarak inatla yaşamayı sürdürdüler fakat bu gece sanırım onları atıcam çünkü yaprak açmaya devam etselerde bellerindeki bükük yerde morarmada yok gelişmede sanırım devam edemeyecekler...
|
Arkadaşlar,
Benim yogurt kabında büyütmeye çalıştığım salatalıklardan çoğunu kaybettim, iki tanesine gözüm gibi bakıyordum, tam bir iki yaprak daha versin toprağa dikerim derken çiçek açtı bitanesi diğeride açacak gibi duruyor. Ne yapayım şimdi ikisini birden hiç ayırmadan aynı şekilde toprağa dikeceğim bu akşam, bir problem olurmu, geçmi kaldım yoksa biraz dahamı bekleyeyim ? Atakan |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar
Ben siteye daha bugün üye oldum ve bugüne kadar yazılan tüm yorumları baştan sona okudum. Okumakla birlikte amatör bir bitki yetiştiricisi olarak ne kadar bilgisiz olduğumu anladım. Hele hele Selahattin Beyin yorumlarından sonra içimde inılmaz bir ziaat mühendisi olma isteği oluştu ama ne yazık ki iktisat bölümünde okuyorum. Eklenti 10203 Eklenti 10204 Bende balkonda sebze yetiştireye çalışıyorum. Geçtiğimiz sene 20-30 kadar biber ekmiştim balkonda ki saksılara fakat sonu hüsranla bitti. Bu yüzden bende daha kolay bir bitkiyi yetiştirmek için uygun gördüm ve tere ektim. Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim tereler oldukça büyüdü. Bu da bende inanılmaz bir sevinç yarattı ve fotoğraflarını çekip buraya koymayı düşündüm. Her ne kadar bu konularda fazla bilgim olmasada yeni başlayan arkadaşlara üretmesi daha kolay olan tere gibi bitkileri tavsiye ediyorum. Saygılarımla. |
Selahattin Hocam Ben sivil havacilik sektorunde calisiyorum.Bitkilerle hele yetismesi ile dogrudan **** uzakdan hic alakam yoktu ta ki gecen gun 1kg domates tohumunu elde etmek icin disardan 5 tir dolusu domates ihrac etigimizi ogrenene kadar. Bende kendime dusen gorevi ( arsasi olan ve kulanmayanlara, imkanlari olupda konu hakinda yatirim yapma ihtimali olanlara) insanlara bahcelerine balkonlarina bu sebzeyi dikmelerini ve tohumun olusmasi icin internetde gerekli bilgilerin oldugunu aktartdim. Ancak dun bir internet yazisinda bir ziraat muhendisinin tohum uretme konusunda 3 defa yikama ve kurutma , 15 derecede n fazla sicakliga maruz birakmama gibi bir yazisini okudum ve aklima hazir (alisveris magzasindan) aldigim tohumlar geldi ve tohumlari pazarlayan firmayi aradim onlar ayni kurlalara gore 4 defa yaptiklarini ilettiler. Bende bunun uzerine bir deneme yapmak istedim 35 domates cekirdegini kendi suyunda gunese sererek yalasik iki saat kuruttum ve ektim hazir aldigim tohumdan cok daha (1 haftada)once 32 iki tane filiz verdi su anda 28 uc yaprak halinde diger tohumlardan (10 adet) sadece tek bir filiz verdi. Yinede yaptigim bu islemin ileride bana bir sorun olup olmicagina dair ne o 9 Eylul univerisitesindeki ogretim gorevlisi nede baska biri yazmadi
Lutfen bana bu 32 guzel filizin ileride bu uygulamadan dolayi herhangi bir hastaliga maruz kalmicagini **** karsilasabilicegim sorunun cozumunu anlatin Saygilar... Ali Kemal ORHAN |
Sevgili alico,
Yaptığınız uygulamanın tohumların gelişimine, hastalanmasına hiç bir olumlu **** olumsuz etkisi olmaz-olamaz. Tohum bir kitap gibidir. O kitapta o bitkinin hayat hikayesi yazılıdır. Eğer siz herhangi bir olumsuz etki ile o kitabın satırlarına zarar verecek bir işlem yaparsanız işte o zaman tohumunuz çimlenmez. Bitkinin mekanizmasını etkileyecek bir etkiye maruz bırakmadıktan sonra tohumda çimlenme sorunu olmaz. Burada da siz bu mekanizmaya zarar verecek bir etki yapmamışsınız gayet doğal çimlenme olmuş. Ancak tutupta çimlenme sıcaklığı olan 18-20 derecelik suda yıkarsanız ve tohumu da nemli ortamda bulundurursanız o zaman tohum üreteyim derken çim üretirsiniz. Emekleriniz boşa gider. Her meslek kendi şartlarını ve kendi ortamını doğurur. İşte o şartlara uyacaksınız, uymazsanız sadece tecrübe elde edersiniz. Tohuma yapabileceğiniz negatif işlemler aşırı soğuğa maruz bırakmak, aşırı sıcağa maruz bırakmak vs. gibi illegal, tohumda bulunan embriyoya zarar verecek bir işlem ve onun uyuyan canlılığını etkileyecek bir işlem olabilir. Veya Besi dokunun bir şekilde bozulmasına neden olabilirsiniz. Tohumlar tohumluk için üretim aşamalarında optimum şartlarda paketlenir veya üretime alınır ki tohumlarda çimlenme de optimum veya maksimum olsun. Tohum üretim aşamaları sertifikasyon ve ıslah bilgileriyle donatılmış genetik bilgilerinide içeren bir dizi standart işlemi olan bir işlemdir. Bilimin en güzel faydası bilgiyi kontrollü ve sağlıklı kullanmasıdır. Bilgi de yine tecrübenin elinde daha iyi değer kazanır. Kısaca tohumlar konusunda daha iyi çalışmalar yapmalısınız. Tuhumculuğu öğrendiğinizde göreceksiniz ki "1kg domates tohumunu elde etmek icin dışardan 5 tır dolusu domates ihraç ediyor" değil sadece basit mendel kanunlarını bilmediğimiz için yeterince bitki ıslahçısı yetiştiremiyor ve ihtiyacı karşılamak için dışardan tohum getiriyoruz. Aslında bu konu çok derin ve tartışmaya açık bir konu sorularınız dışında bence şimdilik bu kadar açıklama yeterli diye düşünüyorum. |
Selahattin bey cok tessekur ederim verdiginiz bilgiler icimi rahatlatti desem yalan olmaz.
|
İlk sebze fidelerim
Merhabalar;
Sayın Selahattin Bey forumlarda yazdığınız yazılar ve dergideki yazı diziniz oldukça güzel. Ben de en sonunda bahçeli bir eve yerleşme şansına sahip oldum. Bu sayede yıllarca süren hayallerimi gerçekleştirme fırsatını buldum. Geçen hafta aldığım tohumları hem daha önce yaptığım yetiştiricilik denemelerime hem de sizin yazılarınıza dayanarak ektim. Anlatmadan geçemeyeceğim, bundan yaklaşık 5 - 6 sene önce Ankara'da okurken yüksekçe bir saksıya torf koyup pazardan yemek için aldığımız barbunyalardan 2 - 3 tane ekmiştim. Sırf eğlence ve biraz da gözlem olması için. Herhangi bir teknik vs... dikkat etmeden sadece toprak kuruduğunda sulamak suretiyle barbunyadan fide almıştım. Çıkan fide uzadı ve 2 - 3 parça sebze kopardık :) İnanılmaz derecede eğlenceli, öğretici ve heyecan verici bir deneyim olmuştu bu benim için. Herşey bir yana ben de yaptığım ilk ciddi ekim işini buradan paylaşmak istedim. 27 Nisan 2007'de aldığım tohumların ekimini yaptım. Ektiğim tohumlar; Johnsons marka ince yapraklı Fesleğen Anadolu marka Murat f1 badem hıyar (Akıllı tohum ve melez çeşit olduğu yazıyor pakette) Domates H-2274 sofralık oturak (referans çeşit olarak yazıyor paketinde) Biber çarliston bağcı İlk olarak drenaj için plastik bardakların altlarına bıçakla fotoğraftaki gibi delikler açtım. http://img96.imageshack.us/img96/4436/dsc4792oa6.jpg Daha sonra bardakları torfla doldurdum. Üst kısmına doğru yaklaşık 2 - 3 cm kalacak şekilde ve torfu hafifçe bastırdım. Kalemle açtığım 0,5 - 1 cm deliklere birer tohum gelecek şekilde ekip tohumun üstünü bardaktaki torfla hafifçe doldurdum. Domates, biber ve hıyarı 10ar bardağa ektim. Ardından spreyle can suyunu verdim. Evde bulunan genişçe bir plastik kabım vardı. Buna alttan ufakça bir delik açtım havalanmayı sağlamak için. Bardakları etiketleyip bu plastik kaba sıraladım ve üstünü bir kapak ile kapattım. Bu arada İzmir'de havalar iyice ısındığı için sıkı sıkıya kapatmadım kabımı. Az biraz boşluk kalacak şekilde kapakla kapattım. http://img523.imageshack.us/img523/5466/dsc4696su3.jpg Direkt Güneş ışığı almayacak şekilde balkonda duruyor. Ve sonuçlarını almaya başladım; 2 Mayıs'ta 7 adet bardaktan hıyar fidelerim çıkmaya başladı. 5 Mayıs'ta 2 adet hıyar fidesi daha çıktı. 5 Mayıs'ta 5 adet domates fidesi çıktı. Fideler çıkar çıkmaz bardakları ağzı açık ve Güneş alacak şekilde duran plastik kaba aktardım. İlk çıkan hıyar fidelerim. http://img261.imageshack.us/img261/6892/dsc4694bt6.jpg Domates fideleri daha 1 günlükler :) http://img523.imageshack.us/img523/4548/dsc4787ye6.jpg Bunlar da hıyar fidelerimin bugünkü halleri 4 günlükler. Sanırım suları fazla kaçtı bir anda boylandılar http://img523.imageshack.us/img523/4786/dsc4788lw3.jpg Çarliston biberlerden ve fesleğenden daha bir hareket yok. Sabırla beklemekteyim. Fideleri sanırım 1,5 ay sonra asıl yerlerine şaşırtmam gerekiyor. Bu süre ne kadar doğru bilemiyorum. Bahçeyi de sebzelerim için hazırlamaya başladım. Eve yeni taşındık ve uzun süren tadilatlar dolayısıyla bahçe bakımsız kaldı. Bahçedeki tüm fazlalık otları tek tek kökledim. Toprağı belleyip humik asit uyguladıktan sonra iyice çapalayacağım. Sebzeleri ekmek için kanallar ve tepecikler yapmayı düşünüyorum. Sanırım bütün bu sebzeleri uygun aralıklarla tepeciklere eksem uygun olabilir. Çukurdan da sulamayı yaparım diye düşünüyorum. |
Çok güzeller, daha az suyla daha güzel fideler elde edeceksiniz. Gelişmeleri burada yayınlayın lütfen...
|
hıyar ve kavun
kavun ve hıyar fidelerim 8 cm e yakın oldu.15 gün önce diktiğim fideler gerçek yaprakları yeni çıkıyor fakat sulama yüzünden uzadı sanırım boyunlarını büktüler suyu kontrol altına alsam düzelirler mi? Yoksa geç mi kaldım çok mu aşırı uzamışlar?
|
Eğer fideleriniz boyunlarını büküyorsa ya çok fazla susuz bırakıyorsunuzdur sık sık nemlendirin bitkiyi boyun bükme olmayacaktır. Fide yetiştirmede dikkat, kontrol ve gözlem çok önemlidir bitkiye göre davranmak en iyisi.
|
Sayın Selahattin Bey,
Domates, patlıcan ve biber fidelerini toprağa yerleştirdik. Sulamasını da arkadaşlar yapmışlar. Bir önceki yazınızda toprağa ekildikten 1 hafta veya 15 gün su vermeyin yazmışsınız. Bizim toprağımız killi ve su almayınca çatlaklar oluşuyor. Toprak çatlayınca da fideler tutunmakta zorlanıyorlar. Killi toprak için öneriniz var mıdır? Saygılarımla, İsmail Adanalı |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025