![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu biberlerdeki acılık değeri o kadar fazla ki insanı hastanelik edebiliyor. O nedenle eken, diken, hasat eden, işleyen, yiyenin çok dikkatli olması gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Bhut Jolokia mı?
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım. Nasıl bir acı, insana ne yapıyor, yemeğe çorbaya katılır mı derseniz? Bhut jolokia biberine dokunduğunuz zaman bile elinizi yakıyor ve o elinizi vücudunuzun neresine değdirirseniz değdirin 1-2 saat cayır cayır yanıyor. O kadar acı İlk ağzınıza alıp yutmaya başlayınca hafif acılığı hissediliyor. Fakat tamamen yutasıya kadar öyle bir acı geliyorki insanın ağzına , tarif edilemez. Boğazınızın şiştiğini hissediyorsunuz, yutkunmakta güçlük çekiyorsunuz. Ağzınızdan ve genzinizden o acı tat fışkırıyor resmen. İlk önce boğazınız daha sonra burun kanallarınız yanmaya başlıyor. Sanki bir zehir içmişsiniz gibi yanmaya başlıyor ve bu yanma boğazınızdan alta şiddetle artarak devam ediyor. Bağırmak istersin ama bağıramazsın, nefesin kesilir soluk alamazsın ve hırıltılı sesler çıkartırsın. Ardından yüzün hayatında hiç yanmadığı kadar yanmaya başlıyor. Aklınagelen ilk şey doktora gitmek oluyor. Burnundan nezle olunca bile akmadığı kadar sümük akıyor ve gözyaşlarını tutamıyorsun. Miden 40 yıllık reflü hastasıymışsın gibi yanıyor ve mide asitiyle beraber o acı tat yemek boruna doğru çıkıyor yukarı. Yemek borunun, göğsünün ve midenin yanmasını canlı canlı hissediyorsun. Yanma hissi nasıl derseniz; sanki saatlerce güneşin altında kalmış gibi yüzünüz yanıyor ve dokunamıyorsunuz. Harıl harıl ocakta kaynayan bir bardak suyu bir dikişte içmiş gibi içiniz yanıyor. Sakın su içeyim demeyin. Su ile kapsaisini daha da yayarsınız. İçmeniz gereken tek şey süt olmalı. Yoksa saatlerce o acı içinde kıvranıp durursunuz. Dışarıdan bakılınca kolay gibi geliyor ama o biberi bana dünyada hiçkimse yediremez artık ki fidelerin yakınından geçerken bile genimi yakıyordu ve hiçbir kurt, kuş ve böcek bu bitkiye yaklaşmıyor bile. Deneyenlerin yeni deneyimlerinide merakla bekleyeceğim. Paylaşırsanız |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
|
Alıntı:
Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile ![]() Yukarılarda bir yerde yazmştım galiba. Bu biber Hindistanda özel olarak isteyenlere bir tabakta jiletle zar gibi kesilmiş tek bir halka olarak servis edilirmiş. Evde kullanmak için Thai biberi de çok lezzetli ve yeterince acı. Thai biberini de ısırayım dediğinizde yazdığınız etkiler gerçekleşir fakat dikkatli bir şekilde sos, kapya biberiyle seyreltmek vb. şekillerde hazırlanıp saklandığında muhteşemdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Bhut Jolokia
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|