agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-03-2008, 22:20   #1
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Galeri: 341
Bir arkadaşım acı biber turşusundan zehirlenmiş. Nefes alamamış. Doktor müdahalesi ve serumla normale dönmüş. Benden söylemesi.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2008, 10:00   #2
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Bir arkadaşım acı biber turşusundan zehirlenmiş. Nefes alamamış. Doktor müdahalesi ve serumla normale dönmüş. Benden söylemesi.
Evet bu biberlerdeki acılık değeri o kadar fazla ki insanı hastanelik edebiliyor. O nedenle eken, diken, hasat eden, işleyen, yiyenin çok dikkatli olması gerekiyor.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2012, 03:19   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Bhut Jolokia mı?

Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım.
Nasıl bir acı, insana ne yapıyor, yemeğe çorbaya katılır mı derseniz?

Bhut jolokia biberine dokunduğunuz zaman bile elinizi yakıyor ve o elinizi vücudunuzun neresine değdirirseniz değdirin 1-2 saat cayır cayır yanıyor. O kadar acı
İlk ağzınıza alıp yutmaya başlayınca hafif acılığı hissediliyor. Fakat tamamen yutasıya kadar öyle bir acı geliyorki insanın ağzına , tarif edilemez. Boğazınızın şiştiğini hissediyorsunuz, yutkunmakta güçlük çekiyorsunuz.
Ağzınızdan ve genzinizden o acı tat fışkırıyor resmen.
İlk önce boğazınız daha sonra burun kanallarınız yanmaya başlıyor. Sanki bir zehir içmişsiniz gibi yanmaya başlıyor ve bu yanma boğazınızdan alta şiddetle artarak devam ediyor. Bağırmak istersin ama bağıramazsın, nefesin kesilir soluk alamazsın ve hırıltılı sesler çıkartırsın.
Ardından yüzün hayatında hiç yanmadığı kadar yanmaya başlıyor. Aklınagelen ilk şey doktora gitmek oluyor. Burnundan nezle olunca bile akmadığı kadar sümük akıyor ve gözyaşlarını tutamıyorsun.
Miden 40 yıllık reflü hastasıymışsın gibi yanıyor ve mide asitiyle beraber o acı tat yemek boruna doğru çıkıyor yukarı. Yemek borunun, göğsünün ve midenin yanmasını canlı canlı hissediyorsun.
Yanma hissi nasıl derseniz; sanki saatlerce güneşin altında kalmış gibi yüzünüz yanıyor ve dokunamıyorsunuz. Harıl harıl ocakta kaynayan bir bardak suyu bir dikişte içmiş gibi içiniz yanıyor. Sakın su içeyim demeyin. Su ile kapsaisini daha da yayarsınız. İçmeniz gereken tek şey süt olmalı. Yoksa saatlerce o acı içinde kıvranıp durursunuz. Dışarıdan bakılınca kolay gibi geliyor ama o biberi bana dünyada hiçkimse yediremez artık ki fidelerin yakınından geçerken bile genimi yakıyordu ve hiçbir kurt, kuş ve böcek bu bitkiye yaklaşmıyor bile. Deneyenlerin yeni deneyimlerinide merakla bekleyeceğim. Paylaşırsanız

maralle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2012, 09:06   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maralle Mesajı Göster
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım.
Hoş geldiniz. Forumdaki ilk mesajınızı da Bhut Jolokia başlığında yazmanız hoş olmuş. Deneyiminiz gerçekten çok etkileyici, özellikle "şundan bir ısırık alıp tadına bakayım" diyecekler için.

Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile

Yukarılarda bir yerde yazmştım galiba. Bu biber Hindistanda özel olarak isteyenlere bir tabakta jiletle zar gibi kesilmiş tek bir halka olarak servis edilirmiş.

Evde kullanmak için Thai biberi de çok lezzetli ve yeterince acı. Thai biberini de ısırayım dediğinizde yazdığınız etkiler gerçekleşir fakat dikkatli bir şekilde sos, kapya biberiyle seyreltmek vb. şekillerde hazırlanıp saklandığında muhteşemdir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2012, 22:50   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Bhut Jolokia

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Hoş geldiniz. Forumdaki ilk mesajınızı da Bhut Jolokia başlığında yazmanız hoş olmuş. Deneyiminiz gerçekten çok etkileyici, özellikle "şundan bir ısırık alıp tadına bakayım" diyecekler için.

Bu yıl yetiştirmeyecektim ama yine dayanamadım, izole bir yerde 8 kök diktim, küçük biberler verdiler bile
Teşekkürler. Yazıların hepsini okudum. Bende fantastik bir deneyim olsun diye yetiştirmiştim ve doğal olarak başka türlere yöneldim tabiiki. Deneyimi olmayanlara ve sofrada Bhut Jolokia yı tabii haliyle kullanmak isteyenlere tavsiye etmiyorum. Yeterince seyreltilip sos yapılabilir ( o konuda bir bilgim yok ). Siz sosmu yapıyorsunuz dünyanın en acı biberiyle?

maralle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2016, 13:58   #6
Yeni Üye
 
zeytin24's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-01-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maralle Mesajı Göster
Bu biberi 2 sene önce yetiştirmiştim. kimseye ve hiçkimseye asla ve asla tavsiye etmem. Sırf bunları yazmak için yeni yelik açtım ve bu ilk mesajım.
Nasıl bir acı, insana ne yapıyor, yemeğe çorbaya katılır mı derseniz?

Bhut jolokia biberine dokunduğunuz zaman bile elinizi yakıyor ve o elinizi vücudunuzun neresine değdirirseniz değdirin 1-2 saat cayır cayır yanıyor. O kadar acı
İlk ağzınıza alıp yutmaya başlayınca hafif acılığı hissediliyor. Fakat tamamen yutasıya kadar öyle bir acı geliyorki insanın ağzına , tarif edilemez. Boğazınızın şiştiğini hissediyorsunuz, yutkunmakta güçlük çekiyorsunuz.
Ağzınızdan ve genzinizden o acı tat fışkırıyor resmen.
İlk önce boğazınız daha sonra burun kanallarınız yanmaya başlıyor. Sanki bir zehir içmişsiniz gibi yanmaya başlıyor ve bu yanma boğazınızdan alta şiddetle artarak devam ediyor. Bağırmak istersin ama bağıramazsın, nefesin kesilir soluk alamazsın ve hırıltılı sesler çıkartırsın.
Ardından yüzün hayatında hiç yanmadığı kadar yanmaya başlıyor. Aklınagelen ilk şey doktora gitmek oluyor. Burnundan nezle olunca bile akmadığı kadar sümük akıyor ve gözyaşlarını tutamıyorsun.
Miden 40 yıllık reflü hastasıymışsın gibi yanıyor ve mide asitiyle beraber o acı tat yemek boruna doğru çıkıyor yukarı. Yemek borunun, göğsünün ve midenin yanmasını canlı canlı hissediyorsun.
Yanma hissi nasıl derseniz; sanki saatlerce güneşin altında kalmış gibi yüzünüz yanıyor ve dokunamıyorsunuz. Harıl harıl ocakta kaynayan bir bardak suyu bir dikişte içmiş gibi içiniz yanıyor. Sakın su içeyim demeyin. Su ile kapsaisini daha da yayarsınız. İçmeniz gereken tek şey süt olmalı. Yoksa saatlerce o acı içinde kıvranıp durursunuz. Dışarıdan bakılınca kolay gibi geliyor ama o biberi bana dünyada hiçkimse yediremez artık ki fidelerin yakınından geçerken bile genimi yakıyordu ve hiçbir kurt, kuş ve böcek bu bitkiye yaklaşmıyor bile. Deneyenlerin yeni deneyimlerinide merakla bekleyeceğim. Paylaşırsanız
sanki isabellanın vampir oluş hikayesine benziyor.

zeytin24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025