11-07-2009, 16:33 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Sn. K0900, umarım öyle değildir. Mısır'ın gövde uzunluğu yerli dahi olsa, 1.90 - 2.20 arasında olabiliyor. Uzun yıllar önce, ektiğimiz hakiki yerli mısırların boyu, özellikle bol sulandığı zaman 2 metrenin üzerine çıkabiliyorlardı (benim evdekiler'de bol bol sulanıyor). Tabi sizin bahsettiğiniz sılaj mısırları daha'da uzun oluyor. Bana bu ektiğim tohumları, babasından alıp veren arkadaşım, yerli tohum olduğunu söyledi (Babası öyle söylemiş). Ayrıca bu aile'de, son yıllarda özellikle yerli ürün yetiştirmeye gayret ediyorlarmış, yani bu konuda hassas oldukları için yerli olmaları kuvvetle muhtemel. |
11-07-2009, 18:35 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Merhaba Ayazkentli, 25 mayısta denemek için patlatmak için aldığım mısırlardan biraz bahçeye ekmiştim. Mısırlar çıktı büyüyorlar ama sizinkiler gibi büyük değiller. Acaba mısır verirler mi? Fikrinizi öğrenmek istedim. Bir de mısır suyu sever mi? Nasıl sulayım? Burda mısır diyorum ama onlar darı |
11-07-2009, 22:50 | #124 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Maviyeşil, evet haklısınız onların ismi DARI, biz Bergamalı'larda öyle diyoruz. Hatta sizin bahsettiğiniz darı cinsine, kısaca -patdarı- deriz. Eskiden çiftçilik yapan hemen herkes, patdarı'nın tohumlarından tarla'ların bir köşesine, 15-20 kök kadar, kışın yemek üzere ekerlerdi ve ürün veriyordu, ama şimdiki sizin ektiğiniz tohumların ne olduğunu bilmeden bir şey söylemek yalnış olur. Boy konusun'da şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Patlamış mısırın boyu, diğerlerine göre daha kısa oluyor. Sulama konusunda ise şöyle bir örnekleme yapabilirim. Eskiden ( 20 yıl kadar önce) salma su diye tabir ettiğimiz yöntem ile 2 hafta'da bir sulanırdı, yalnız o zamanlar, son 8-9 yıldan beri yaşadığımız 40 derece civarı, olağanüstü sıcaklar yoktu ve yetiyordu. Ben sabah, öğle ve akşamüstü, 1-2 dakika çeşme suyu ile suluyorum, yani diplerini devamlı nemli tutuyorum. Böylece, ne çok aşırı sulamış ne'de az sulamış oluyorum. Bu sıcaklar'da en ideali bu gibi duruyor. Tabii bir ayrıntı'da bahçenizin toprağı ile ilgili. Eğer geçirgen türde ise, daha fazla sulamanız gerekir. |
12-07-2009, 14:33 | #125 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
merhabalar bu aylarda ne ekilebilir, fikir verirmisiniz? Yoksa ekim yapılmaz mı? |
12-07-2009, 15:37 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 538
|
Salatalık, kavun, fasülye, balkabağı, sakızkabağı, mısır. Şimdi ekerseniz sonbaharda meyvelerini alırsınız. Bu ürünlere de güz meyveleri deniyormuş. Bunların dışında lahana, pırasa, ıspanak, marul karnıbahar, brokoli, kereviz'de ekebilirsiniz. Teorik olarak sebze tohumlarının tamamına yakını her ay ekilebilir. Fakat yeterince verim alamazsınız. Geçen sene bu zamanlar bahçeye kavun ekmiştim. Eylül ortalarında ilk hasatı yaptım. Kolay gelsin.... |
12-07-2009, 16:49 | #127 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
çok teşekkür ederim sy aydın |
13-07-2009, 10:51 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2008
Şehir: İzmir-Foça
Mesajlar: 224
|
Sn. Ayazkentli, Cevabınızı ilgiyle okudum, teşekkür ederim. Benim için çok faydalı oldu. Ben darıları patatesle birlikte ekmiştim. Şimdi birlikte büyüyüp gidiyorlar. İki günde bir bolca suluyorum, toprağım geçirgen. Bakalım bekleyip göreceğiz, sonuç ne olacak? |
28-07-2009, 15:50 | #129 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Mısırların bazıları oldu. Bunlar'ın birisi (en başta'ki küçük olanı) eskiden bildiğimiz, orjinal yerli mısır. Öbür başta'ki büyük olan ise, biraz farklı (Tanelerinin üzeri basık-çukur olduğu görülüyor). Ortadakiler ise hem görünüş, hem lezzet yönünden fena sayılmaz ama ikinci resimde'ki ilk sırada olan, küçük mısırın yerini tutmuyor. Selahattin bey, mısırlar'da gözle görülen herhangi bir hastalık yok (Balsara gibi). Ama kimileri böyle küçük oldu, kimileri'nin ise bazı yerlerin'de tane yok, acaba cücelik virüsü veya gübre kullanmadığım için olmuş olabilir'mi? Not: İlk resim'de, aralarında'ki fark belli olsun diye, üçü'nü diğerlerin'den ayrı çektim. Düzenleyen ayazkentli : 03-10-2009 saat 09:20 Neden: Not'u ilave ettim. |
30-09-2009, 09:09 | #130 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
|
merhabalar,ben daha yeniyim ve dün komşumdan kıvırcık fidesiyle lahana fidesi aldım diktim bahçeme tutarmı sizce,bu aylarda daha ne ekebilirim,fidemi tohummu ne yapmam gerekiyor bilgi sevirseniz sevinirim,teşekkürler |
30-09-2009, 12:29 | #131 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba sn. burcu muda, Bu günlerde maydonoz, roka, ıspanak, dereotu ekebilirsiniz (tohum). Eğer önümüzdeki yıl domates ekmeyi düşünüyorsanız, domates ekeceğiniz bölüme, bu günlerde 25-30 kadar bakla tohumu ekin. Nisan başlarında baklaları söküp, yerlerine domates ekebilirsiniz, çünki domatese çok faydası var. Tohumları 1-2 gece önceden ıslatıp ekin, daha çabuk çimlenirler. |
30-09-2009, 14:15 | #132 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
|
Merhaba selahattin bey bu aylar ne dikebilirim hangi sebze tohum hangi sebze fide olarak dikilir bilgi verirmisiniz |
30-09-2009, 14:24 | #133 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 9
|
Teşekkür ederim ayazkentli pırasa karnıbahar diksen olmazmı onlrın dışında ben daha yeniyim ve çok heves ediyorum |
30-09-2009, 14:58 | #134 |
Ağaç Dostu
|
Burcu Hanım, yazılarınızı noktalama işaretlerine dikkat ederek, düzgün cümlelerle yazarsanız daha anlaşılır olursunuz. Pırasa tohumu bu mevsimde olmaz. Tohumunu yaz başında ekmek gerekirdi ancak fidesini bulabiliyorsanız dikebilirsiniz. Fidesini dikerken köklerinin saçakları çok uzunsa biraz kısaltın, yeşiı kısmını da biraz kısaltıp, derin bellediğiniz toprağa dikin. Acemi için bence en kolay yetiştirilecek sebzelerin başında Ispanak, Roka yer alır. Yine toprağınızı güzelce belleyip, düzeltip tohumlarını direkt yetiştireceğiniz yere serpiştirin. Ancak özellikle Roka tohumu çok incedir ve hemen hepsi çimlenir çok sık olur. Tohumu seyrek atmaya dikkat edin. Lahana, Brokoli, Kara Lahana tohumu ekimi için de geç kalındı. Eğer fidesini bulursanız dikebilirsiniz. Dayanıklı sebzelerdendir. Kışa dayanıklı kıvırcık türleri de ekebilirsiniz. Tohumlarını bir köşeye serpiştirip, belli büyüklüğe geldiklerinde fideleri daimi yerlerine geçirebilirsiniz. Maydanoz da ekebilirsiniz ama havalar serinledi, çimlenmesi uzun sürer. |
30-09-2009, 15:23 | #136 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
Diğer bir başlıkta da sormuştum ama burası şu an daha uygun geldi, Kusura bakmayın.Acil akşam toprakla buluşturacağım. Elimde brokoli ve lahana fideleri var. Ne kadarlık bir saksıda yetişirtirebilirim. Saygılarımla. |
30-09-2009, 15:36 | #138 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 168
|
Alıntı:
Saygılarımla. |
|
09-04-2012, 09:50 | #139 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
|
Tohum ekimi
Merhaba. Domates, salatalık, acur, biber, fasulye, mısır, karpuz tohumları aldım. Yazdıklarınızdan okuduğum kadarıyla öncelikle fide haline getirmek gerekiyor. Bende köpük bardaklar aldım ve bahçeden de getirdiğim bir miktar toprakla çiçekciden aldığım hazır toprağı karıştırdım. Onu bardaklara koydum ve 2 gün nemli havluda beklettiğim karpuz tohumlarını ektim. Çok az su verdim. Bundan sonrası için ne aralıkta sulamam gerekiyor. Bir de bahçedeki toprakta şimdiye kadar hiçbirşey ekilmemiş. Ve toprak çok sert. Yağışlarda var. Gübre kullanmak gerektiği söylendi. Hangi gübreden kullanmak daha doğru olur. Bilgi verir misiniz? |
09-04-2012, 11:14 | #140 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
|
Saksilara biber, domates ve maydonoz tohumu ektim, ne zaman gormeye baslarim tahminen? Ve dikkat etmem gereken konular nelerdir? Bilgi verirseniz sevinirim |
09-04-2012, 12:13 | #141 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
öncelıkle topragınızı çok ıyı işlemelisiniz elle yapacaksanız önce bellemeli ve artından tezeklerı çapayla kırmalısınız yanı topragı küçük küçük parcalara ayırmalısınız ev tipi bahçeler için kendı gübreniz üretebilirsiniz oldukca bedava ve saglıklı bitkinizi beslemiş ve sizlerde lezzetli besinler tüketmiş olursunuz bu forumlar çok konudan olusuyor kendi zevkınızıe göre hangısı kolaysa onu yapabilirsiniz enzimve kompost sayfalarını okumanızı öneririrm fidelaınız buyumeden b unları yapmanız gerekır kolay gelsın |
|
09-04-2012, 16:49 | #142 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
|
Alıntı:
|
|
09-04-2012, 23:58 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
Şehir: sakarya
Mesajlar: 221
|
Bahçemde fazla güneş almayan duvar dibi bir yerim var, orayı değerlendirmek istiyorum, bi tarafına kara lahana ektim. Güneşe çok fazla ihtiyacı olmayan sebze var mı? oraya ne ekebilirim? |
28-04-2012, 17:16 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2012
Şehir: fransa(aksaray 68)
Mesajlar: 131
|
****** foruma bende yeni uye oldum tesadufen buldum Cok guzel bilgiler var bende subatin sonunda sus biberi kil biber patlican ve domates ektim biberlerim az cikti tekrar ektim ama soguk oldugu icin fazla buyumediler Bahcede serada |
28-04-2012, 18:22 | #145 |
Ağaçsever
|
Balkonumda domates ve biber yetiştirmeye karar vermiştim.Bir siteden saksı domatesi tohumu aldım ve ektim.Çok güzel çimlendiler ve büyüdüler.Tatlı kıl biber tohumu da ektim.İnşallah verimli olur.Balkonum yeterince güneş almıyor ama ben yine de deneyeceğim.Merakla bekliyorum |
30-04-2012, 09:41 | #146 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2012
Şehir: ıstanbul
Mesajlar: 2
|
saksıda sebze yetiştirme
mehabalar; biz evimizin bolkonunda sakıda sebze yetiştirmek istiyoruz. Marul, biber, salatalık ve domates tohumları aldık. 1 gece suda beklettik be saksıya ektik. Aradan 1 hafta gecti balkonumuz guneş alıyor ve her gun belirli olcude su dokuyoruz. Şuan için sadece salatalıklar filiz verdi ve onlarda birbirine cok yakın. Çıkan salatalık filizlerini ayırmalımıyız. Birde diğer tohumlar ne zaman filiz verir acaba yardımcı olursanız sevinirim. |
11-07-2013, 14:03 | #147 |
Ağaç Dostu
|
Radikal Gazetesi Ebru Kentoğlu Haberi: "Dikili bir fideniz olsun!"Dikili bir ağacım, bir santim toprağım yok" diye sızlanmayın; balkonunuzda kendi nanenizi, domatesinizi yetiştirmenin tam zamanı... Haber: EBRU KENTOĞLU / Arşivi Semizotu, roka, tere, nane, kekik, reyhan, kuzukulağı, süs biberi... Aklınıza gelen her türlü yeşilliği, meyveyi ve sebzeyi yetiştirmesi sandığınızdan çok daha kolay ve hızlı olabilir. Eşe dosta hava atacağınız bir bahçeniz ya da geniş bir terasınız olmasa da olur, ufacık bir balkon köşesinde hatta kimi durumlarda pencere önünde bile kendi bahçeciğinizi yaratabilirsiniz. Bahar mevsimiyle gelen 20-25 derece aralığındaki sıcaklıklar da tohumları yetiştirmek için gayet uygun. Her mevsim alabileceğiniz tohumlarla istediğiniz herhangi bir yeşillik veya domatesi saksınızda yetiştirip dalından kopartarak kahvaltınızı bir kat daha lezzetlendirebilirsiniz. İlk yapmanız gereken tohumu ekerek çimlenmesini beklemek. Sonrasında fide haline gelen sebze ya da yeşilliğinizi büyüyüp gelişeceği ve hasat edileceği kalıcı yerine taşımamız gerekiyor. Bu süreçle için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var... Nasıl bir toprak? Agaclar.net internet sitesi yazarlarından Ziraat Mühendisi Selahattin Yılmaz, kullanılması gereken toprağın bahçe toprağıyla karışık harç olduğunu belirtiyor. Organik toprak, dere kumu koyun gübresi birleşimi de kullanılabilir. Yemek yazarı Refika Birgül ise torf ile bahçe toprağının karıştırılıp gübre eklenmesi gerektiğini söylüyor. Toprağın içinde çok fazla büyük taş ve kum da bırakılmamalı. Kısaca dengeyi iyi ayarlamalı. Tohum ekimi ve sulama süreçleri Tohumu toprağa belli aralıklarla serpiştirmek yeterli. Tohumlar ekildikten sonra üzerine yarım santim toprak ekleyip, hafifçe bastırın. Sonrasında hafifçe sulayın. Başlangıçta fazla suyun tahliyesi için kabın altına saksılardaki gibi yeterli delik açmak iyi olur. Toprağın her gün hafif sulanması, kuru kalmaması gerekiyor. Çimlenme Tohum ekimi, tohumun çimlenmesi ve olgunlaşarak fide haline gelmesi yaklaşık bir ayda tamamlanır. Fidelerin yenilebilir sebze, meyve ve yeşilliklere dönüşmesi için gereken zaman ise bir iki ay arasında değişir. Çimlenme süreci tohumun tazeliği ve yeterli sıcaklık, güneş, toprağın elverişliliği, yeterli gübre kullanımı gibi gibi şartlara göre değişir. Türkiye ’de bu mevsimlerde elverişli sıcaklığa sahibiz, bu avantajı kullanabiliriz. Saksının aşırı derecede ısınmasını folyo ya da jelatin ile kaplayarak engelleyebilirsiniz. İyice büyüyüp olgunlaşan fideler 15-20 santimetre boya ulaşıp 5-9 yapraklı olduklarında esas ekim yerlerine alınabilir. Fidenizin çimlenen saksıda kalmasını istiyor, fideleri yeni bir saksıya taşımakla uğraşmak istemiyorsanız tohumlar arasında aralık bırakmaya ve bir saksıda birden fazla fide kullanmamaya dikkat edin. Nasıl bir saksı? Domates, salatalık gibi boya doğru uzayan ve geniş alan isteyen sebzeler için kova türü kaplar daha uygun. Biber, patlıcan gibi kalın gövdeli sebzeler için uzun ve derin saksı, maydanoz ve marul gibi kazık köklü bitkiler için ise geniş ve derin bir kap gerekiyor. Tüm bunlar fide haline gelen ürünler için geçerli. İlk etapta çimlenmesi için bekleteceğimiz tohumlar ise pet şişelerde ya da herhangi bir saksıda tutulabilir. Şaşırtma nedir? Fidelerin fide ortamından alınıp esas yerlerine dikilmesine şaşırtma denir. Fideler yetiştikleri ortamdan alınıp şaşırtılır, dikilir ve bol miktarda can suyuna kavuşur. Mutlaka en başta fazla suyun tahliyesi için kabın alt kısmında saksılarda olduğu gibi yeterli delik açmak gereklidir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için çimlenme aşamasında yetiştirme ortamının üzerine bez sererek veya naylon sererek çimlenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak çimlenme başladığında bu malzemeleri kadırmak lazım aksi takdirde çimlenmiş bitkilerin boyu aşırı uzar, bitkiler yatık büyür. Dileyene hazır fide... “Tohumun bir ay süren çimlenme süreciyle uğraşamam, şaşırtma falan da hiç yapamam” diyorsanız hazır fide satın alabilirsiniz. Zaman kazanmak için ideal olan bu yöntemin bir handikabı ise organik ya da hormonsuz fide bulmanın zorluğu. En doğalı elbette tohumu bile sizin yetiştirmeniz. Yemek için aldığınız ve beğendiğiniz meyve ve sebzelerin çekirdeklerini tohum olarak kurutabilirsiniz. Bir gazete kâğıdının üzerine serip, sıcak bir yerde birkaç gün kurutmak gayet kolay... Organik sertifikalı fide ve tohum ürünleri de almaya özen gösterebilirsiniz. Nereden alabilirsiniz? Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nın yan tarafındaki açık pazarda yüzlerce tohum çeşidi ve fide mevcut. Fideler 1-3 arası, tohumlar ise 3-15 TL arasında. Tohumları bazı kuruyemişçiler ve marketlerden de alabilirsiniz. Ev-bahçe malzemeleri satan marketlerden de tedarik edebileceğiz tohumların organik sertifikalı olanları da var. Çeşitli web sitelerinde bulabileceğiniz organik sertifikalı tohumlar ise 5-15 TL civarında. Bunları unutmayın! Toprağı fazla ıslatmayın, nemli tutun Şaşırtma yöntemi uygulayın Saksıların yeterli derinlikte ve genişlikte olmasına dikkat edin Toprak çok sert ya da yumuşak olmasın, hava ve ışık alabilsin Aynı saksıda birden fazla fide ekmemek lazım Fideleri toprağından çıkartıp yeni yerine dikerken dikkatli ve nazik olun Saksı altına çakıl taşları koyarak drenaj etkisi yaratabilirsiniz Domatesin tam zamanı Elimizde domates tohumları, saksı, yeterli toprak, su ve güneş gören elveişli bir balkon var ise ekime hemen başlayabiliriz. Uygun kap içerisine yaklaşık 10 santimetre kalınlığında toprak koyduktan sonra tohumları aralıklarla serpiştirip, üzerini 0.5 santimetrelik toprak ile örtelim. Toprağı hafifçe bastırıp el fısfısı ile sulayalım. Kabın üstünü şeffaf naylonla örterek sera etkisi yaratabiliriz. Saksının muhafaza edildiği yer çok sıcak ya da soğuk olmamalı. Toprağın nemini her gün kontrol edip rutubetli kalmasını sağlamaya dikkat edelim. Çimlenme 8-10 gün içerisinde olacaktır. Fideler 4-5 santimetre olduğunda asıl dikim alanına alabiliriz. Her bir fideyi ve mümkün olduğunca çok köklü olarak topraktan çıkartmalıyız. Fideyi, sapı kolayca kopabileceğinden dikkatlice yaprağından tutmalıyız. Toprak, torf ve gübre karışımına belirttiğimiz saksı ebatlarına uygun olarak ektiğimiz fidelerin can suyunu verelim. Sonrasında bol ve düzenli sulama ve yeterli güneş göstererek fideleri yetiştirmeye başlayabilir, hasat zamanına kadar heyecanla bekleyebiliriz. En kolayı: Pencere önü bostanı Her şey önünüze hazır gelsin istiyorsanız o da mümkün. Ev ve bahçe malzemeleri satan marketlerden satın alabileceğiniz ‘Pencere önü bostanı’ ile tüm bu işlemleri çok daha basit halledebilrsiniz. Saksı içersinde hazır toprağı, tohumu ve her türlü bilginin bulunduğu kitapçığı ile maydanozundan kıvırcığına kadar her türlü yeşilliği pencerenizin önünde yetiştirebilirsiniz." Kaynak: Dikili bir fideniz olsun! - Radikal Hayat |
05-06-2014, 06:44 | #148 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-06-2014
Şehir: baku
Mesajlar: 9
|
fideler cimlendikden sonra onlari plastik fincanlara sasirtsam olurmu? yoksa cok kucuklermi? |
07-04-2018, 11:40 | #149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2016
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 222
|
Biber tohumlarını aynı kapta cimlendirdim.şimdi boyle uzamasını bekleyeyipte toprağa gomsem.yoksa her birini ayrı bardagami alsam. |
07-04-2018, 17:26 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
|
Biberleri biraz daha büyütün, üç-beş gerçek yaprakları çıkınca ikişerli bardaktan çıkarıp yine ikişerli olarak toprağa dikin. |
|
|