Sn. Maviyeşil, evet haklısınız onların ismi DARI, biz Bergamalı'larda öyle diyoruz. Hatta sizin bahsettiğiniz darı cinsine, kısaca -patdarı- deriz. Eskiden çiftçilik yapan hemen herkes, patdarı'nın tohumlarından tarla'ların bir köşesine, 15-20 kök kadar, kışın yemek üzere ekerlerdi ve ürün veriyordu, ama şimdiki sizin ektiğiniz tohumların ne olduğunu bilmeden bir şey söylemek yalnış olur. Boy konusun'da şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Patlamış mısırın boyu, diğerlerine göre daha kısa oluyor.
Sulama konusunda ise şöyle bir örnekleme yapabilirim. Eskiden ( 20 yıl kadar önce) salma su diye tabir ettiğimiz yöntem ile 2 hafta'da bir sulanırdı, yalnız o zamanlar, son 8-9 yıldan beri yaşadığımız 40 derece civarı, olağanüstü sıcaklar yoktu ve yetiyordu.
Ben sabah, öğle ve akşamüstü, 1-2 dakika çeşme suyu ile suluyorum, yani diplerini devamlı nemli tutuyorum. Böylece, ne çok aşırı sulamış ne'de az sulamış oluyorum. Bu sıcaklar'da en ideali bu gibi duruyor. Tabii bir ayrıntı'da bahçenizin toprağı ile ilgili. Eğer geçirgen türde ise, daha fazla sulamanız gerekir.
|